פקרס

L a C a t

New member
פקרס

מה פירוש המילה המוזרה הזאת? יש לי פירוש לה, אך אינני בטוח. אשמח גם לניקוד שלה ולמקורות. סופשבוע טוב, החתול

L a C a t

New member
גם ערכאות

האם הפירוש הוא בית משפט, או שמא הטיות שלו (יחיד, רבים, רמת ביהמ"ש וכו')?

learned hand

New member
ניסיון לתשובה

המונח ערכאות משמש פעמים רבות במשמעות מוסד בית המשפט באופן כללי - "אם לא תיענה לדרישתי, אאלץ לפנות לערכאות". כך במקורות (ובשפה ההלכתית) הכוונה היא לבית משפט או למשרד לאישור תעודות (לרוב בשימוש לגבי מוסדות של השלטון הזר - "ערכאות של גויים"). בשפה המשפטית המודרנית הפירוש הוא דרגות של בימ"ש, אינסטנציות - "העניין נדון בשתי ערכאות: ערכאה ראשונה וערכאת ערעור".

learned hand

New member
תשובה

פַּקְרֵס - בגד שיש בו פתח לראש. המקור ביוונית - epikarsios = מעל לראש. בתלמוד הירושלמי מצוי אפיקרסין: "א"ר חייא בר אבא אפיקרסין היה לובש מבפנים" (ירושלמי ברכות יד, ע"א). במדרש ויקרא רבה מצוי פרקסין: "'דבר אל בני ישראל' - רבי יודן בשם ר' ישמעאל בר נחמן: משל למלך שהיו לו פרקסין, והיה מצוה את עבדו, ואמר לו קפלו ונערו ותן דעתך עליו. אמר לו עבדו: אדוני המלך, מכל פרקסין שיש לך - אי אתה מצוה אותי אלא על זה?! אמר לו: שאני מדביקו לגופי. כך אמר משה לפני הקב"ה: רבש"ע, משבעים אומות שיש לך בעולמך אי אתה מצוה אותי אלא על ישראל... אמר לו: שהן דבוקין לי ..." (ויקרא רבה, פרשת ויקרא ב, ד). בילקוט שמעוני מובא מדרש זה עם המילה פקרס: "משל למלך שהיה לו פקרס והיה מצוה את עבדו ואומר לו קפלו נערו תן דעתך עליו א"ל עבדו אדוני המלך מכל פקרסיס שיש לך אי אתה מצוה אותי אלא על זה אמר ליה שאני מדביקו לגופי" (ילקוט שמעוני, רמז תלג).

למעלה