פעלים

Nisenhouse

New member
פעלים

שלום. רציתי לשאול על משמעויות של הטיות הזמנים של הפועל: לפי מה שלמדתי באתר שהגעתי אליו מהקישורים: http://www.nihongoresources.com/lessons/lesson-01/grammar.htm#verb קיימות 5 הטיות בסיסיות של הפועל היפני. אבל, במקרים מסיימים משתמשים ב"צורה מילונית"+"אוגד". מתי משתמשים בצורה הזו? האם ניתן להמיר אותה ל"עבר לא מושלם"? ואיזה זמן היא מציינת (אם היא שונה מ"עבר לר מושלם")?

furrball

New member
לא כ"כ הבנתי את השאלה

אתה מתכוון לצורה כמו iku n desu (הווה מנומס) iku n da (הווה פשוט) itta n desu (עבר מנומס) itta n da (עבר פשוט) (עד כמה שאני יודע, לצורות האלה (שמשלבות גרסה מקוצרת של מילית no) יש כמה ניואנסים אפשריים, כמו הסבר, תהייה, נימוס או המלצה. אני לא יכול לתת לך תשובה חד-משמעית כאן) או משהו אחר? כי עד כמה שאני יודע, כמעט ולא שמים אוגד ישר אחרי שם פועל בצורה מילונית.

Nisenhouse

New member
לא בהכרח מילונית,

ראיתי גם פועל בצורת ההטייה שלו ואחריו אוגד. זה מזכיר לי ציון מצב, אבל ניתן תמיד להחליף אותו בצורה אחרת. חוץ מזה, כיצד ייתכן שצורה מילונת מתאימה כמו שהיא למשפטים פשוטים?

furrball

New member
צורה מילונית

זאת צורת הווה פשוטה. אז יש לה הרבה שימושים במשפטים. לצורת הטייה גם כן יש הרבה מאוד שימושים שונים. אז תצטרך להיות יותר ספציפי.

Nisenhouse

New member
מצאתי דוגמא שלך מהפורום

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=830&msgid=68062504 נתת את המשפט: 大好きです את המילה 好き מטים מ好く לפי מה שראיתי. לא ניתן להסתפק בצורת עבר לא מושלם?

furrball

New member
ז"א

"שם עצם\שם תואר NA" ומשמעותי "חביבות\חביב" (לא את כל שמות עצם או שמות תואר ביפנית אפשר תמיד לתרגם לאותו חלק דיבור בשפות אחרות) אז לא מטים אותו.

Nisenhouse

New member
תודה רבה!

עכשיו הכל ברור לי! רק דבר אחד מוזר לי. ע"פ Nihongo resources: 好く [すく] - (v5k) to like, to love, to be fond of. האם ניתן להטות מילה כזאת?

furrball

New member
כן, אבל

בJDIC המילה הזאת אפילו לא נכללת ברשימת "מילים נפוצות" אז לא סביר שתיתקל בה לעיתים קרובות. בכל שפה קיימות הטיות של חלקי דיבור מסויימים, ובנפרד מזה קיימת "בניית מילים" שמרכיבה חלקי דיבור שונים מאותו שורש.

Nisenhouse

New member
חקרתי מעט על המילה הזו

והבנתי את המשמעות: הקנג'י 好 משמש גם להטייה שלいい (תקן אותי אם אני טועה) ולכן ניתן להטות אותו בדרכים נוספות.

furrball

New member
לא ממש

בשביל מילה いい/よい כמעט תמיד משתמשים בקנג'י 良. (שימוש ב好 נדיר) צורת בסיס שלה זה いい כמעט תמיד בהיראגנה (ולעתים רחוקות יותר よい)והצורות המוטות כוללות קנג'י 良 ומשתמשות תמיד בשורש -よ במקום -い. למשל 良かった よかった. זה ייחוד של שם התואר הזה. קוניומי נפוץ של 好 זה 好む konomu שם פועל שמשמעותו לחבב\להעדיף. מבחינת "בניית מילים" לעתים קרובות (אבל לא תמיד) תראה שם עצם שהוא בעצם צורת שורש של שם פועל. למשל: 好く -> 好き 好む -> 好み 好み konomi זה חיבה, העדפה

furrball

New member
לא ממש

במקרה הנדיר שמישהו אכן בוחר ב好 בשביל לכתוב המילה הזאת, אז אולי בכתיבה הוא מרמז קצת על חביבות שמבטא הקנג'י 好, אבל עדיין זאת אותה המילה היפנית בדיוק עם אותם השימושים בדיבור.

למעלה