פעלים

last day

New member
פעלים

שוב אני באה עם הטענה שאני בורה גמורה בפעלים. יש לימשהו לינק טוב שאוכל ללמוד דרכו פעלים? תודות

furrball

New member
הסבר ארוך - חלק א'

אם את מתקשה עם הטיות, הנה מידע בסיסי על ההטיות של פועלים ( כאן והעמודים אחריו). אם זה משהו אחר אז תשאלי. אני מקיש את כל זה מזיכרון ובלי לבדוק פעמיים אז תתקנו אותי אם אני טועה בעיקרון, ביפנית יחסית לשפות אחרות יש מעט מאוד יוצאים מהכלל מבחינת הטיה. יש כמה הטיות עיקריות: זמן הווה, עבר, וצורת te-. לכל אחד מאלה יש צורה "פשוטה" וצורה "מנומסת". יש שני סוגים עיקריים של פועלים: אלה שנגמרים ב: iru וeru (הטיה יותר פשוטה. לרוב הצורות פשוט משמיטים את ru ומוסיפים את מאפיין ההטייה) (סוג II) ושאר הפועלים. (יש גם כמה (לא הרבה) כאלה שנגמרים ב iru וeru, אבל שייכים לסוג השני, אותם צריך לזכור) (סוג I) ניקח כמה פועלים לדוגמה: taberu לאכול, miru לראות (סוג II) ומסוג I: yomu לקרוא hanasu לדבר iu להגיד matsu לחכות kaku לכתוב oyogu לשחות hashiru לרוץ (זה דוגמה לפועל שנגמר ב-iru/eru ועדיין שייך לסוג I) יוצאים מהכלל: suru לעשות (וכל קבוצת פועלי suru שמשנות שמות עצם, לרוב ממוצא סיני (צירופי קנג'י) לפעלים. למשל shinpai דאגה ---> shinpai suru לדאוג). kuru לבוא מבנה ההברות היפני מאוד חשוב פה, כי רוב ההטיות משנות את u ל-i/e/o אז רוב ההברות משתנות ככה: ka-ki-ku-ke-ko אבל sa-shi-su-se-so ו ta-chi-tsu-te-to. עכשיו נטה את פעלי הדוגמה שלנו על פי הצורות הבסיסיות: צורה רגילה \ צורת מילון: סוג II: taberu/miru סוג I yomu/hanasu/iu/matsu/kaku/oyogu יוצאים מהכלל: suru/kuru צורת שלילה: סוג II (מורידים את ru ומוסיפים nai): tabenai/minai סוג ראשון (u->anai, חוץ מההברה u שמשתנית ל-wanai): yomanai/hanasanai/iwanai/matanai/kakanai/oyoganai יוצאים מהכלל: shinai/konai צורת עבר (ta): סוג II: tabeta/mita סוג I פועלים שנגמרים בu: כאן יש חלוקה לכמה סוגים: mu/nu/bu --> nda ku ---> ita gu ---> ida su ---> shita tsu/u והמסתיימים ב-ru ושייכים לסוג ראשון --> tta ולכן yonda/hanashita/itta/matta/kaita/oyoida פועלים יוצאים מהכלל: shita/kita iku (ללכת) הופך ל-itta במקום iita צורת עבר שלילית (מצורה שלילית רגילה, nai->nakatta): סוג II: tabenakatta/minakatta yomanakatta/hanasanakatta/iwanakatta/mataanakatta/kakanakatta oyoganakatta shinakatta/konakatta צורת te - אותו דבר כמו עבר, אבל e במקום a tabete/mite yonde/hanashite/itte/matte/kaite/oyoide shite/kite/itte יש שימושים שונים לצורת te. זו צורה שמטה את המילה ככה שאפשר להשתמש בא במשפטים מורכבים, וגם מאפשר לשים אחרי הפועל פועלי שירות שמרחיבים את משמעותו. למשל: itte kuru הולך וחוזר (שימוש בכמה פועלים בתוך משפט) ופועלי שירות (הפועל השני בכל דוגמה מהבאות): itte iru (צורה מתמשכת\continuous של iku) kaite miru (לנסות לכתוב) צורת te שלילית (מצורת שלילה רגילה nai-->naide): tabenaide/minaide yomanaide/hanasanaide/iwanaide/matanaide/kakanaide/oyoganaide shinaide/konaide

furrball

New member
חלק ב'

"שורש" הפועל (יש לו שימושים חשובים) סוג II הפועל ללא ru tabe/mi סוג I u הופך ל-i yomi/hanashi/ii/machi/kaki/oyogi פועלים יוצאים מהכלל: shi/ki השימוש הכי חשוב בשורש זה צורת הmasu של הדיבור המנומס. בדיבור המנומס הפועל מוטה ככה: שורש הפועל + masu הטיות של הצורה הזאת (ההטיות של הצורה המנומסת הן קצת מיוחדות): למשל yomu-->yomimasu: עבר: yomimashita te-form: yomimashite (כמעט לא משתמשים בה כי בד"כ משתמשים בte-form רגיל של הפועל) שלילה: yomimasen שלילה בעבר: yomimasen deshita גם צורה שמבטאת רצון משתמשת בשורש הפועל ומוסיפה לו tai: tabetai - (אני) רוצא לאכול, shitai - אני רוצה לעשות צורה שמבטאת יכולת (שהופכת כל פועל לפועל סוג II שמוטה על פי כללי סוג II): סוג II (מורידים את ru ומוסיפים rareru או בצורה מקוצרת reru): taberareru/mirareru או הצורה ה"עצלנית" tabereru/mireru סוג ראשון (u->eru): yomeru/hanaseru/ieru/materu/kakeru/oyogeru ויוצאים מהכלל: kuru ---> korareru suru הופך לפועל dekiru (לפועל dekiru יש שימושים נוספים חוץ מ"יכול לעשות"). צורה סבילה (שגם הופכת כל פועל לפועל סוג II שמוטה על פי כללי סוג II): סוג II (מורידים את ru ומוסיפים rareru): taberareru/mirareru סוג ראשון (u->areru): yomareru/hanasareru/iwareru/matareru/kakareru/oyogareru ויוצאים מהכלל: kuru ---> korareru suru ---> sareru

furrball

New member
חלק ג'

יש גם את ההטיות הבאות: volitional "הצעה" (tabeyou - בוא\בואי\בואו נלך): סוג II (מורידים את ru ומוסיפים you): tabeyou/miyou סוג ראשון (u->ou): yomou/hanasou/iou/matou/kakou/oyogou ויוצאים מהכלל: kuru ---> koyou suru ---> shiyou צורה מנומסת: שורש הפועל + mashou תנאי (זה רק ההטיות כי תנאי זה נושא שלם בדקדוק): צורת eba (u->eba): tabereba/mireba yomeba/hanaseba/ieba/mateba/kakeba/oyogeba sureba/kureba צורת tara (צורת עבר + ra): tabetara/mitara yondara/hanashitara/ittara/mattara/kaitara/oyoidara shitara/kitara/ittara צורת ציווי (שימוש נדיר, כי בד"כ משתמשים בצורת (te (kudasai שמבטאת בקשה מנומסת או שורש הפועל + nasai) סוג II (מורידים את ru ומוסיפים ro): tabero/miro סוג ראשון (u->e): yome/hanase/ie/mate/kake/oyoge ויוצאים מהכלל: kuru ---> koi suru ---> shiro kureru ---> kure

GnomeBubble

New member
אם כבר השקעת כל כך, למה לא

לעשות מזה מאמר? נראה לי שנקו יכול להעתיק את זה ולהוסיף את זה למאמרים.

למעלה