פעילות פמיניסטית...

Hermione

New member
פעילות פמיניסטית...

שלום כולן, אני אנה. אני בת 13, ואני מגדירה את עצמי כמאוד פמיניסטית. יש לי עוד חברות שמגדירות את עצמן כפמיניסטיות, אבל ההבדל הוא שאני, לפני כמה שנים, החלטתי לפעול ולהפעיל את הפמיניסטיות שבי. בעצם, הפעולה שעשיתי והדבר שאני מנסה לשנות הוא קטן מאוד, אבל הוא אחד מהגורמים (גם אם הוא גורם מאוד מאוד קטן) לשוביניזם בישראל. אם מישהי שמה לב, הפניה לקהל הרחב היא תמיד בלשון זכר. הנקודה שבה התמקדתי היא הטיית הפעלים במשימות בבית ספר. המורה תמיד כותבת ``כתוב``, ``עשה``, ``נמק``, וכו`. בערך בכיתה ה`, שמתי לב לזה, והתחלתי לשנות את כל הפעלים ללשון נקבה אצלי במחברת. היום אני כבר לא משתמשת בפעלים בלשון זכר באופן אוטומטי. בכיתה ו`, כתבתי מכתב למורה שלי וביקשתי ממנה לשנות את צורת הכתיבה שלה. היא אמרה לי שהמועצה ללשון העברית אישרה את הכתיבה בלשון זכר בלבד. שיו, כמה שאני התרגזתי. מיד שלפתי את מקלדתי וכתבתי ישירות למועצה ללשון העברית. עינת גונן מהמזכירות המדעית בכבודה ובעצמה שלחה לי כתגובה קטע מצולם מהעלון החודשי של האקדמיה, בו כותבי ספרי לימוד שואלים איך עליהם לכתוב. כמובן שהכתבה מסתכמת בכך שכותבים בלשון זכר, וזהו. לא התרצתי. לפני כשנה כתבתי עוד מכתב, ולאחר חצי שנה של ציפייה לתשובה, קיבלתי מכתב מאותה עינת גונן מטומטמת, שכותבת לי שהיא מבינה שזה נושא קרוב לליבי, אבל זה משהו שצריך לנבוע מהציבור עצמו, ואלו מוסכמות חברתיות ישנות, ובלה בלה בלה. המכתב הנוסף כבר בדרך, ובינתיים רציתי לשאול אתכן, בתור נשים שעוסקות בנושא הזה (גם עם רק בפורום). האם אתן חושבות שזהו צעד חכם, להתווכח על נושא כזה? בעקרון, זה נראה מגוחך. הרבה נשים אומרות לי את זה. אבל מאחורי הטענה הזאת יש שורה של דוגמאות וטיעונים, אותם אשמח להעלות במקרה הצורך.

איה@

New member
תשמעי.... B-) את פייטרית אמיתית!!

כל הכבוד לך! אני מצדיעה לך! יש לך דיעה....יש לך רעיון....ואת הולכת איתם(ן) עד הסוף. ועוד בגילך.... לעצם הענין ניסיתי ככה לגלגל במוח איך המורה צריכה לדבר מול כיתה מעורבת (בנים בנות) לפי התאוריה שלך...זה משהו בסגנון הזה: תוצאנה את המחברות, ותכתבנה את המשפט הבא ``כאשר מדברים ברבים בעצם אומרים רבות מהיום יש להגיד....מה שלומכן? במקום מה שלומכם? במקום שבו בבקשה, שבנה בבקשה במקום גשו למנהלת, גשנה למנהלת`` לא יודעת....יכול להיות שבבסיס את צודקת...... אבל בתאוריה B-) מה עם התאוריה?? בכל מקרה אני מאחלת לך בהצלחה במאבקך איה. נ.ב. - הצעה קטנה רצוי לא לכנות בשמות גנאי אנשים שלא מסכימים אם דעתך.... סתם הצעה קטנה לטובת תרבות הדיון ;-)

augustus

New member
זה ממש לא מגוחך

הנשים שחושבות שזה מגוחך לא צריכות להשפיע על דעתך. נשים רבות בחברה שלנו הן תוצר לחינוך שובינטסטי בדיוק כמו הגברים, גם אם הן לא נהנות מפירותיו. אני כבר בת שלושים, לומדת במכללה, וגם לי מאוד מפריעה הפנייה בלשון זכר. התגובה של נציגת האקדמיה, לפיה הדבר צריך לבוא מהציבור עצמו, לא רצינית, כי הנושא כבר בא מהציבור עצמו, וזה מתבטא הן במכתבך והן בפניות דומות אחרות. חוץ מזה, אקדמיה כמוסד שמשפיע על המוסכמות החברתיות דרך השפה יכול ללכת צעד אחד קדימה ולא לחכות שהשוביניסט האחרון במדינה יבקש בכתב שיפנו אליו בנקבה. אולי חנה יכולה לפנות לד``ר אורית קמיר ולשאול אותה האם אפשר לעשות משהו בנדון, האם היא מעוניינת להיות מעורבת, והאם יש עוד מישהי שלדעתה יכולה להתגייס (ח``כיות זה רלוונטי?). בינתיים (ובכל מקרה) תשארי אתנו, אנה.

הרמיוני (דמות חביבה עלי בהארי פוטר)

ראשית - חזקי ואמצי. אני בגילך לא הייתי מודעת כל כך לעניין הפמיניסטי וזה פשוט נפלא לקרוא את גישתך, מודעותך ודברייך כאן. לגבי זכר / נקבה - שלא יתנו לך להרגיש כאילו מתעמרים בך (אותה גברת מהאקדמיה) כי זה דיון לגיטימי ומאבק לגיטימי שקורה מדי פעם גם כאן בפורום - כשנסיים לגבות את הפורום הישן אשתדל לשלוח לך קישורים לדיונים קודמים ואל תתביישי להזכיר לי. צודקת הגב` מהאקדמיה בדבר אחד - השינוי יבוא מדרישת העם (הרבה מילות סלנג וביטויים חדשים נכנסו ככה לעברית הרשמית) רק שיש התעלמות משני דברים חשובים: 1. חצי מהעם הן נשים 2. יש דרישה מהעם. אני אישית פונה בפורום ובהרצאות ובמקומות שיש בהם נשים בלשון נקבה בלבד וכולם התרגלו. העברית נכתבה ופותחה במשך הדורות ע``י גברים בלבד פשוט כי לנשים לא היתה (ועדיין אין מספיק) השפעה על המילה הכתובה כמו גם על החיים והתרבות עצמם. כל תרבותינו בעולם היא יצירה גברית של תרבות גברית שעוברת לאט לאט שינוי לכיוון שוויוני יותר. השפה היא כלי הביטוי של אותה תרבות והיות והתרבות נוצרה ע``י גברים - הרי שזה מה שמבטאת השפה. קרה לי בעבר שמיעוט של גברים נעלב כשהתייחסתי לקהל בלשון נקבה. אנחנו ``התרגלנו`` שמתעלמים מאיתנו ולכן פעילות כמו שלך מסייעת להעלות את המודעות של הבנות והנשים עצמן וליצור קבוצת לחץ חיובית על האקדמיה...תבורכי. אנא בקרי אותנו יותר כאן בפורום ושיהיה לך חופש נפלא. כל סיוע או עצה שתזדקקי להם - אל תהססי לבקש. חנה (מנהלת הפורום).

טל קר

New member
זה מזכיר לי את הדיון הקטן שהיה

בזמנו בהשתתפותי ובהשתתפות אוגוסטוס וספיר אם איני טועה, האם הספר הארי פוטר מכיל מסרים שוביניסטים בכך שהרמיוני מנסה לעזור לגמדי הבית להתאגד נגד הניצול שלהם (האם הם משל למשהו אחר?) וכל הזמן מנסים לשכנע אותה שזה בדיוק מה שהם רוצים ואוהבים - לשרת אחרים ולהיות מנוצלים.

Hermione

New member
~*זנגוויל*~

אני, בתור חברה קבועה ביותר ומותיקי פורום הארי פוטר ומכורה אובססיבית להארי, אומרת עכשיו, באופן מפורש ביותר, שכן. הארי פוטר הוא ספר שוביניסטי מאוד. הרמיוני היא הדמות האהובה עלי ביותר כי היא לא ילדה שברירית שעושה כל מה שאומרים לה. היא לוחמת, היא עומדת על שלה, והיא לא שמה על אף אחד. והיא ממש חמודה. השוביניזם בספר הוא מאוד בסיסי. זה לא שוביניזם גלוי ומובלט סגנון התנ"ך (ברוכה שלא עשתה אותי גבר...), אבל יש שם המון שוביניזם שמתקבל כמובן מאליו. הדוגמא שהכי עצבנה אותי היא מבנה משפחת וויזלי (למי שלא יודע- ארתור האבא, מולי האמא, ושבעת ילדיהם הג´ינג´ים: ביל, צ´ארלי, פרסי, פרד, ג´ורג´, רון וג´יני.) ארתור הוא האב, ראש המשפחה והמפרנס, בעל המשרה במשרד הקסמים (משהו של עולם הקסם נוסך ממשלה). מולי היא האמא השמנמנה שנשארת בבית ומכינה אוכל לילדים. ושלא לדבר על ההתלבטות של רון והארי- את מי לקחת לנשף. וכמובן- ככל שהיא יותר יפה, ככה יותר טוב. מה שפוסל מיידית את אלואיז מידג´, לדוגמא, כי יש לה חצ´קונים. שוק בשר

דבורי

New member
פנייה בלשון זכר

כל הכבוד, אנה, למודעות הזאת כבר בגילך. כשהייתי מתרגלת באוניברסיטה, כתבתי את כל ההוראות בלשון רבים (``כתבו``, ``עשו`` וכו`). אמנם גם הטיית הרבים הרגילה היא בלשון זכר, אך היא כוללת את שני המינים, ובדרך-כלל פונים כך גם לנשים. מתרגל אחר שעבד איתי באותו זמן כתב את כל ההוראות בלשון נקבה. לדבריו, לא יזיק לזכרים שבתלמידים להרגיש את מה שהנשים מרגישות תמיד.

אני גם נגד כתוב או נמק

1)אני מציע שתגידי למורה שלך שהמועצה ללשון עברית לא פסלה אפשרויות כתיבה אחרות כמו לכתוב או לנמק, כך שמה שהמועצה ללשון עברית קבעה לא מחייב את מורתך להשתמש בלשון זכר. 2)אני זוכר שכאשר למדתי מתמטיקה באוניברסיטת ירושלים היה מתרגל שכתב כחצי מהתרגילים בלשון נקבה. זה לא המקרה היחידי שראיתי תרגילים מנוסחים בלשון נקבה באוניברסיטה. 3)בפורום זה יש תמיכה בפניה בלשון נקבה לקבוצה שרובה נשים אני לא תומך בגישה זאת כי לפי השפה העברית פניה בלשון נקבה ברבים משמעותה שאין בכלל גברים כאשר פניה בלשון זכר ברבים אינה מתעלמת מנשים. הדבר יכול לבלבל נשים חדשות וגברים חדשים שמגיעים לפורום בגלל שזה יוצר רושם מוטעה כאילו הפניה היא לנשים בלבד. אני לא משתמש בפורום זה בלשון זכר ברבים בלבד אבל אני גם מסרב להשתמש בלשון נקבה ברבים בלבד ופניה שלי ברבים לא מתעלמת מהגברים בפורום זה(אני כותב לגולשות ולגולשים). אני חושב שרוב גדול של הנשים לא נפגעות מפניה בלשון זכר ברבים כי לפי הגדרה אין התעלמות מהן ,אבל בגלל שהנשים בפורום זה אינן מדגם מייצג של כלל הנשים אני נזהר בפורום זה לא להשתמש בלשון זכר ברבים אלא אם הדבר מתחייב מתוכן המשפט.

טל קר

New member
זה מזכיר לי משהו שראיתי היום,

כפי שכתבתי במקום אחר אני מחפשת עבודה, והתחלתי לעקוב בענין אחרי מודעות דרושים. ושמתי לב לתופעה הבאה: כותבים ``המודעות מיועדות לנשים וגברים`` ואז מבקשים: רופא נשים רופא עיניים אחראי מנהל מזכירה כתבנית (עוד מישהו שם לב להבדלים?)

-רועי

New member
בלי לשנות מהיסוד לא יקרה כלום...

כמו שחנה כתבה יש דרישה של 50% מהציבור. הנשים. אבל זה לא משנה לאף אחד. להתחיל לפנות לקהל של מעורב של נשים וגברים בלשון נקבה גם לא יפתור את הבעיה. לכל היותר ישמח את הנשים אבל לא ממש ישפיע על הגברים. אגב לימור לבנת עשתה זאת בתקופה שהיתה שרת התקשורת - היא חייבה את בזק לפנות בלשון נקבה במכתבים שהם מצרפים לחשבון הטלפון. אז מה זה לשנות מהיסוד? לקחת דוגמה מהשפה האנגלית וליצור מילון פעלים חדש נטול הטייה מינית. צריך לשנות מהיסוד את הקטע הזה בשפה העברית. כאחד ממיסדי עמותת הורות שווה שהיא תומכת נלהבת בשיוויון זכויות בין המינים - אני תומך במאבקך. אם אכן את וחברותיך תעשו עבודה רצינית על הנושא ותגבשו מילון פעלים חדש בעזרתם של אנשי אקדמיה - אשמח לתרום לך אתר אינטרנט. אגב אני חושב שגילך הוא יתרון חסר תקדים במאבקים ציבוריים ויפתח לך דלת גם אצל חברי כנסת וגם אצל עיתונאים.

אני לא יודע על דרישה של 50 אחוזים

העובדה ש50 אחוזים מהציבור הן נשים לא אומרת שכל הנשים תומכות בזה ,ויש לא מעט מורות שכותבות תרגיליפ בלשון זכר.

אמיר.

New member
הצעה...

הקדמה אני מורה. כבר מזה זמן שאני פונה אל כיתה של בנות בריבוי של נשים למרות שאני שם ולכאורה `מותר` לי לומר `אנחנו מגיעים למסקנה`. אני אומר `אנחנו מגיעות למסקנה`. העיצה אולי תעלי דיון במועצת תלמידים ? אפשר לקבל משהו בתקנון הבית ספרי. הערה אל תקראי למישהו `מטומטם` רק בגלל שהוא לא מסכים איתך.

sista

New member
יונה וולך `` העברית היא סקס מניאקית``

כך היא כתבה בשירה וצדקה עד מאוד. כמעט כל שמות העצם והפעלים מתחלקים לזכר ונקבה וזו תהיה בעיה גדולה מאוד להמציא יש מאין לשון עברית נייטרלית לגמרי. האות ה`, למשל, תיעלב מאוד. ועוד משהו. אותה גברת ``מאותגרת מנטלית``, נאמר, מהאקדמיה, באמת לא יכולה לעשות דבר בקשר לזה. העברית ככל שפה משתנה יותר דרך הדיבור הנפוץ ובהדרגה ופחות ופחות מוכתבת ממרומי מגדל השן. חידושים אקדמיים שתופסים, תופסים. למשל, משיבון במקום מזכירה אלקטרונית, תודה לאל. ישנם חידושים רבים מאוד שלא מעניינים אף אחד מלבד מקבלי המשכורות באותה אקדמיה, אולי. בפניה לזכר בתור פניה כוללת יש משהו מאוד מקומם, כאילו הנשים אינן ראויות להתייחסות בפני עצמן. זה נכון. אבל גם התחום הזה אינו חסין בפני שינויים. יש נטיה לגלות יותר רגישות לנושא ולקרוא לאישה בכינויה הראוי, אך לדעתי צעד אחד לקראת הנייטרליות יכול להיות ביטול הבעלות הזכרית על הרבים ומיזוג המינים כשהם בקבוצה. למשל, ``כותבים, כתבו, אתם``. זה לא מושלם, אבל זה מה שיש בינתיים.

אמיר.

New member
בואי נאמר שואלך אינה מהווה...

שום מודל לחיקוי. בשבילי לפחות. והתיקון למעמד האישה לא יבוא על ידי ואלגריות.

לא כל אישה או איש מוכשרים צריכים

להיות מודל לחיקוי. מספיקה הערכת כישרונם - לא בהכרח הוזכרה כאן וואלך כגורו, נראה לי יותר שהובא ציטוט רלוונטי לעניין השפה של אישה שידעה לשים את המילים הנכונות והישירות במקום הנכון. אין הערכה לכישרונה מחייב אותך גם לעשות שימוש בסלנג שלה באופן כלשהו. עדיין - אוהב או לא - זו היתה משוררת מוכשרת וטובה. ``וולגרי`` (מה זאת המילה הזאת ? איכס) יותר לא להכיר בכך מסיבות לא ענייניות. הסתייגות שלך משפתה החופשית אינה עניינית לכישרונה הפואטי.

אמיר.

New member
פרחים פורחים בזבל ...

אבל הזבל עדין מסריח... ביקורת ספרותית היא ענין אישי. לשון גסה היא ענין עובדתי.

augustus

New member
דייייי

אולי נפסיק כבר עם הקריאה הזאת ``לא לקרוא לכל דיעה שונה מטומטמת``? אף אחת כאן לא קוראת ``מטומטמת`` לכל דעה שונה, אלא רק לדעה מטומטמת

הקריאה מטומטמת היתה לאישה ולא

לדעה. כמו כן אני מסכים עם אמיר. 1)אין דעות מטומטמות אלא רק אנשים מטומטמים כך שלא נראה לי רלבנטי לקרוא לדעה בתואר מטומטמת. 2)אני לא מכיר את עינת גונן אבל אני לא חושב שזה מוצדק לקרוא לה מטומטמת רק בגלל דעותיה.

למעלה