דיון מעניין מאוד...
ובכן (בנושא הזה אני יכול לחפור שעות...): שפת היצירה הבסיסית בתיאטרון היא הפעולה. כבר בכתיבת המחזה הפעולה נמצאת בבסיס כתיבתו של המחזאי שבעצם כותב שרשרת של פעולות בין בני אדם.זה הדבר המרכזי שמבדיל בין מחזה כצורה הספרותית, המביא פעולות, לבין סיפורת אחרת, שמביאה תיאור פעולות. הפעולות הן למעשה פירוש לשפת ההתנהגות האנושית המורחבת. פעולה היא בסיסית, אינסינקטיבית וישירה יותר מדיבר, ועל כן בעבודה על טקסט ובצפייה בהצגה יש לשים לב אם השחקנים רק מדברים טקסט או מדברים מתוך פעולה. מחזאי כמו בקט לדוגמה, מגיע בסוף דרכו למחזות שאין בהם דיבור בכלל- רק שרשרת של פעולות. כדי שפעולה תהפוך לפעולה דרמטית יש להוסיף לה על הבמה רצונות, מעצורים, יחסים וכיו"ב. הפעולה בתיאטרון מעלה את התחושה הדרמטית, מבהירה את הכוונה שקיימת בטקסט ומדייקת בדימוי. היא למעשה החצנה של הזרימה הפנימית של הדמות (תחושות, רצונות, כוונות). אם אין פעולות, החצנת הזרימה הפנימית- יתקבל דקלום. אז איך עובדים על זה? ראשית כל- הבנת המחזה. הבנת המחזה היא נקודת הפתיחה אשר ממנה נגזרים שאר שלבי העבודה. הבנת המחזה אינה רק הבנה עלילתית ולמעשה הדגש בהנת המחזה אינו על העלילה אלא על הדברים המעבים אותה לכדי יצירה דרמטית. לדוגמה: "ליל העשרים". כלפי חוץ למחזה אין עלילה: חבורת צעירים יושבים מול המדורה ביומם האחרון ביחד כגרעין ומפטפטים. ככה אני ראיתי את המחזה לראשונה כשקראתי אותו, כשהייתי הרבה פחות בקיא ממה שאני היום. רק אחרי שאתה לומד ומבין את הפעולה, אתה מגלה שלמחזה לא חייבת להיות עלילה. החוט המקשר יכול להיות מוטיב, דימוי או סמל (ראה ערך "השחף" במאמר שהעליתי על ייצוג האמנות במחזה). פעולת המחזה "ליל העשרים" היא חשיפה. במשך שעה חושפת כל אחת מן הדמויות את עצמה בפני השאר ומשם העניינים ממשיכים להתגלגל עד לחשיפה פיזית ממש. הבנת המחזה היא הכרח על מנת להבין את הדמות אותה אני אמור לשחק. הבנה זו כוללת את הבנת הפעולה המרכזית והדימוי וכמובן קונפליקט המחזה. הבנת הדמות. מיפוי כולל של הדמות בנוגע לקונפליקט שלה במחזה, יחסיה כלפי דמויות אחרות, יחסי דמויות אחרות כלפיה, יחסה כלפי עצמה וכיצד הפעולה הדרמטית הכללית של המחזה נשזרת בדמות. זו תנאי הכרחי להבנת פעולות הדמות כי מיפוי זה הוא למעשה הבסיס לעבודה. אחרי שמבינים ממש לגמרי את הדמות, העניין נהיה פשוט יותר כי מבינים פשוט מבינים כבר איך היא פועלת. למשל נפתלי מ"ליל העשרים" מפחד לגעת בנושאים ברצינות, לכן הוא תמיד מתבדח עליהם. כשאתה מבין את דרך החיים של הדמות, אתה גם יכול לנחש מה הבחירות שהיא תעשה בחיים וכיצד היא פועלת בכל מצב ומצב. דרך העבודה היא שונה אצל כל אדם. יש אנשים שנוח להם לחלק כל נשימה לפעולה, כל רפליקה לפעולה. יש דווקא את אלו שנוח להם לחלק פעולות לפי ביטים. בעיני משנים פעולה כשנכון לשנות פעולה. זה יכול להיות באמצע משפט וזה יכול להיות אחרי שלושה משפטים. פעולות הן הדברים הנסתרים מפני השטח, הדברים שכתובים מתחת למילים, לכן נוח מאוד להבין את הפעולה על ידי הבנת הסאב-טקסט. בנוסף לכך, הופסת מילים "מסייעות" בטקסט (רק בתהליך החזרות) יכולות להוביל להבנת הפעולה. זכור לי מונולוג שעשיתי ושהיה לי קשה להגדיר את הפעולות בתוכו, ומורה ייעצה לי בתהליך העבודה על הטקסט להוסיף עוד כל מיני מילים מקשרות או פשוט לשנות את הטקסט אך לא את המשמעות וכך למצוא את הפעולה. טכניקה זו מאוד עזרה לי. טכניקה נוספת היא מציאת הפעולה מראש ואז עבודת תהליך של החצנת הפעולה ואז "הלבשת" הטקסט עלייה. למשל פעולה כמו התרסה: קודם כל להגדיר לי מבחינת הביטוי העצמי שלי מה זו התרסה וכיצד להביע אותה, ולאחר מכן הלבשת הטקסט התואם את הפעולה. ישנם טקסטים אשר ניתן לייחס להן יותר מפעולה אחת. נסי את כולן את שתמצאי את זו שמתגלגלת לך בול מהלשון. פעולות לא תמיד חופפות לטקסט והעבודה נהיית מורכבת ומעניינת יותר כאשר אתה לא משחק את מה שאתה אומר, אלא מעבה את הטקסט (כמובן אם זה מתאים למחזה, אסור בהחלט להלביש פעולה בכח). לכן משפט כמו "אני בכלל לא רציתי לריב" יכול להשתמע לשתי פנים: האחת- היא שאני באמת לא רציתי לריב (ואז הפעולה היא הצטדקות) או להיפך, בצורת עקיצה- בצורה טיזרית. זה הרוב בצורה מאוד כוללנית. אשמח לתגובות.