פסח-חג הקורבן..

a y a l a

New member
פסח-חג הקורבן..

מעניין מתי, בתוך כל התהליך הקדחתני משהו של נקיונות, סידורים וקניות לקראת חג הפסח- חג החירות... יעצור מישהו וישאל: מה, לעזאזל אנחנו חוגגים כאן? פסח, לאדם הדתי והמסורתי הוא מועד רב משמעויות דתיות ולאומניות. עבור כל ישראלי אחר - ורובנו כאלה... הוא רק הוצאה כספית אדירה. מפלצת מיומנת של פרסום ומכירות עושה על כולנו מניפולציה חגיגית, ורק כשהמצה תקועה לנו בגרון, מתברר כי גם הפסח רוקן מכל משמעויותיו המקוריות וכמו בית כנסת שהפך לקניון, הוא כבר לא חג אלה קונספירציה שיווקית אחת גדולה.. לקראת הפסח יש לרכוש כמויות אדירות של חומרי ניקוי (בשאר ימות השנה אנו חיים בזוהמה...) ולמלא ממגורות במזונות, בשרים ושימורים, וכן מתנות אפיקומן לילדים. (מסכנים, אחרת הם לא מקבלים...) וכך, הפך החג ממשמעותו המקורית (שכחתי אפילו מהי...) להגדלת החור בראש ולהרחבת החור בכיס. ובראי ההסטוריה: מה זה משנה אם האדונים הם מצרים או סוחרים: עבדים היינו ועבדים נשארנו...

Da-s...

מקריאה ראשונה אני נוטה להסכים. וחידוד קטן בדברייך: בפסח אנו רק חוגגים את העבדות, כי עבדים ברמות שונות אנחנו כל השנה... וכדברי המשוררת: עבדים היינו לאמא במטבח: כל מה שעשינו היא זרקה לפח! תחי מפלגת הליבראלים! יונה

טוב

New member
היופי הוא בעיני המתבונן

היופי של כל חג, הוא בעיני המתבונן בו. מי שרוצה, ימצא בחג פסח חג של אוכל ונקיונות, השתעבדות לעבודות הבית ולמסכת קניות אינסופית. אך זכרי שאת בחרת בכך. אפשר, מצד שני, להקדיש את הזמן לחשיבה על משמעות החג. מאז שחזרתי בשאלה, אני מנסה, במקום להתייאש מהעול הכבד, לחשוב מה החג הזה אומר לי, בתור "לא דתיה". האם יש משהו במושג של "מעבדות לחרות" שמשמעותי לנו בימינו? האם יש משהו שההסטוריה מלמדת אותנו? את זוכרת, שבשיעורי חברה המורה היתה עושה פעולה על החגים, ומנסה להמשיל את זה לימינו אנו? את יכולה לעשות פעולה קטנה כזאת לעצמך, וגם אם תגיעי למסקנות שונות משל המורה, עדיין הרווחת מסקנה. אה?

כשאני אהיה חילוני

פסח זה הדבר הראשון שימחק מהלוח שלי, המקסימום שאני מוכן לעשות זה להכריז על חודש ניסן כחודש סידור ואוורור הבית וזה לא חייב להעשות תוך כדי לחץ אפשר לגמור גם אחרי פסח....

טוב

New member
אהבתי את "כשאני אהיה חילוני"

סוף סוף אתה אופטימי.

מטאור38

New member
עלתה צעקתכם השמימה

אני לא עבד לא יודע מה אתיכם אבל אני לא עבד.אין לי אדון אני חופשי לגמרי . ואני גם לא מנקה את הדירה שלי לפסח.ומרגיש טוב מאוד עם החג הזה. למה? כי ביום הזה "נהינו לעם , אם חופש להאמין במה שאנחנו רוצים" ובראי היסטוריה בחרנו באמונה לא רעה בכלל.הבאנו לעולם הרבה בשורות. ואני מאמין שביחס לאותה תכופה היינו "אור לגויים" נכון שהדברים יתפקששו קצת במאות אחרונות, אבל בסך הכל אני חושב שאנחנו כעם בן אלפי שנים יש לנו במה להתגאות. כי ביום הזה "עזבנו ארץ לא לנו וחיפשנו מקום אחר". (ואני כבר צופה פגיעה מאלה שיגידו שכבשנו בברוטליות את היבוסי, החיתי,הפריזי,הגרגשי......אבל זו היתה התרבות אז, ואתם לא יכולים לשפוט אנשים שחיו לפני 3000 שנה עם המוסריות שיש לכם היום [בזכותם!!] ). כי בלילה הזה במשך אלפי שנים ישבו משפחות שלמות" והעבירו את המסורת מאב לבן" וגם אני יעשה את זה .יכול להיות שתהיה לי בירה ביד, ויכול להיות שאישתי לא תהיה יהודיה,אבל זו היסטוריה שלי. ומי שרוצה לנקות שינקה. מי שרוצה להתבכיין שהתבכיין. ומי שרוצה לחיות שיחיה. והאמת שהגיע הזמן שנבין שאנחנו נשאים על כתפי ההיסטוריה. ואנחנו מי שאנחנו בזכות אנשי המערות, בזכות אותם פראי אדם שיצאו ממצרים, בזכות אותו עם שחי פה לפני אלפי שנים, בזכות אלה שנהרגו על קידוש ה´ ובזכות אלה שהמירו את דתם. למדנו מטעויות, לקחנו את מה שנראה לנו וזרקנו את השאר. וזו זכותנו המלאה, ואם תרצו חובתנו. להחליט את ההחלטות שלנו. להאמין במה שנראה לנו. אבל תעשו לי טובה אל תישכחו מאיפה באנו. בסדר? >מטאור שרד 3000 שנה ויותר. וזה רק הולך ומשתפר...<

המממממממ....

"אבל זו היתה התרבות אז, ואתם לא יכולים לשפוט אנשים שחיו לפני 3000 שנה עם המוסריות שיש לכם היום" קודם כל מה זה "לכם"? וחוץ מזה, מה עם לשפוט אנשים של היום עם המוסריות של היום? היינו ברוטלים ונשארנו ברוטלים. כמו שנאמר: "בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים". הפנמנו. אבל חוץ מזה, האביב מהווה תירוץ לנקיון בכל מיני תרבויות (בעיקר אלו שהתבשלו במיץ של עצמן בחורפים הארוכים והקרים) ויש משהו בריא בהתחדשות האביבית כל עוד לא מגזימים עם האקונומיקה. אצלי פסח הוא חג המשפחה האולטימטיבי ואני לא מתעקשת לגרום לעצמי אקזמות בידיים. חופשייה חוגגת את החג שלה

חיקה

New member
תסתכלו על הצד החיובי שבדבר

שפעם בשנה מוצאימאת כל החפצים הנשכחים ואבודים שמי יודע אם אי פעם.

מני3

New member
כאילו יצאנו.......

כבר אז דיברו כזה בכאילו? כאילו ד.....!

uri80

New member
עמדתי לכתוב תגובה אבל מטאור

פשוט הוציא לי את המילים מהפה - מסכים כמעט עם כל מילה

חי אדר

New member
ההנאה שבהוצאה

השיגעון של נקיון פסח, אינו קשור לדת כלל. מבחינה הילכתית, דיו לאדם שינקה רק מקום בו מצוי חמץ, ולא מעבר לכך. ואף יכול לבטלו בליבו ודיו. אלא שבני אדם, מפתחים פרונאיות מהחמץ, ונותנים לכך ביטוי בכל ההישתעבדות לניקיון. ללא ספק, כי אנשי מסחר מנצלים היטב עניין זה, ומוצאים בו מקור לא אכזב להגדלת הונם. עם זאת, גם האזרח הרגיל, נהנה מעצם האובססיה של הקניות אף ללא הזיקה הדתית הקשורה בכך.תכניות רבות בטלוויזיה, מופסקות לצורך פירסומת מסחריות. תקציבי הון מושקעים ע"י חברות שונות לעניין זה. יתרה מזו, אחת הביטויים למאבק בין דתיים לחילוניים על יום השבת, הינו על פתיחת עסקים בשבת. נמצא אם כן, כי האזרח הישראלי ללא הבדל השקפה, נהנה מעצם טירוף הקניות הללו. ומבחינה זו הנח להם לישראל.

זהו בהחלט חג "קורבן"

מאוד לא אהבתי את פסח. אבל האוכל של פסח מאוד אהבתי. אהבתי את המצות הפריכות שתמיד גנבתי מהמאפיות כאשר הבעל הבית נרדם בשמירה. אהבתי את חרוסת, את חסה בתוך שתי המצות.... כשאני חושב על זה, החסה בתוך המצות זה הדבר הקרוב ביותר שראיתי בבית שלנו שדומה למנה של בית קפה, יו נואו.. הסנדויצים עם הסלמון והחסה או החצילים והחסה. ההורים שלי אף פעם לא טיילו בחול המועד כי הם טענו שהבחורות שרואים בדרך מקלקל את הילדים !!!! איך שזה קילקל הם אפילו לא משערים.. <כנראה היה פיגוע בירושלים כי אני שומע אמבולנסים בלי סוף>

plato

New member
אל תהיי שבויה

מי אמר שחייבים לנקות לפסח? חוץ מזה, בהתאמה עם השרשור האופטימי של מטאור (? אולי טעיתי?) על מדינתנו: פסח הוא יום ההולדת שלנו. יום ההולדת של עם שאמר די לעבדות, די לשחיתות, די לעוד כל מיני דברים שלפני 3000 שנה נחשבו ל"בסדר". וגם היום, על כל פלגיו, הוא מחפש להיות אור לגויים. אפילו המיליטנטים שביננו אינם נוהגים את מנהגי האומות האחרות ביחסם לעמים אחרים. נכון יש בעיות, אבל מה היה קורה במדינה אחרת עם טרור, הגירה המונית, כלכלה תקועה? האם המצב היה יותר טוב. אני גאה במדינה שלי, ולכן יום העצמאות שלי הוא יום של אושר. אני גאה בעם שלי, עם או בלי קשר לאמונה שלי, ולכן פסח הוא בשבילי גם כן אושר. בכלל התקופה הזו של פסח - עצמאות היא בשבילי אולי התקופה האהובה של כל השנה.

אלעזר33

New member
אבק זה לא חמץ

א.אני אוהב את חג הפסח!!! אני מרגיש שיש לו פוטנציאל רוחני-רגשי אדיר, לכל מיני כיוונים, אבל תמיד הרגשתי שהוא מתפספס, בין השאר משום שגם בתור בחור ישיבה נאלצתי לבלות בסדר משפחתי-בורגני-פולני-דתי, שכולם רבו עם כולם , עיצבנו , נעלבו, נרדמו , התנפחו וכו´ - למרות שהוא השתפר עם השנים. ב.אני שונא את אובססיית הנקיונות שמתחילה יום אחרי פורים. אני ממש טראומטי מקטעים של לאכול יומים לפני החג מעל האמבטיה ושאר פתרונות יצירתיים, שלא לדבר על החומרות המדהימות שמתרבות משנה לשנה. כל הנוירוטים והאובססיבים מוצאים כר ביטוי נרחב לעצבנותם הדתית בחג הזה. ג. בעידן זה שבו אני גם עצמאי וגם חופשי [ב"ה] אני מנסה לקיים פסח מסורתי, קרי ממלא כרסי במצה ומרגרינה לתיאבון [עד פסח שני...] אבל, לא מחליף כלים, ואת נקיון האביב דוחה, באופן עקרוני לאחרי החג כדי שלא יתחלפו לי חמץ ואבק!!! אגב , אני יודע על כמה רבנחם רציניים מאד שקובעים בנחרצות שאפשר להכשיר את הבית למהדרין ב-3 שעות, אבל מה הם מבינים לעומת אמותינו, ואמות-אמותינו.... ד.הרעיון הענקי של החג - הוא החירות , חירות פנימית וחברתית, וכל אחד יכול לקחת את זה לאיזה כיוון שהוא רוצה. מצד אחד העניין הפנימי, של היכולת להשתחרר מהלחצים החברתיים ולנסות להרגיש,לחשוב ולעשות מה שאנו באמת רוצים [שזה ודאי אמור לדבר אל יושבי פורום זה...] ומצד שני החירות החברתית - עובדים זרים, זכויות אזרח, הקפיטליזם השולט בכולנו וכו´ וכו´ בעיני אלה דברים שעולים ישירות מפסוקים כמו "וזכרת כי עבד היית בארץ מצריים". בשנה שעברה התפוצצתי באמצע הסדר ונתתי נאום חוצב להבות על העובדים הזרים שמתעללים בהם כאן כשאנו מדברים על יצאת מצרים שלנו, ודואגים רק לעצמנו בלי להסיק מסקנות רחבות יותר ה. אני שוקל לעשות השנה סדר אצלי בבית לפליטי סדרים מעיקים למיניהם [דתיים, פולניים וכו´], בינתיים נרשמה התנגדות קולנית מצד החלונות הגבוהים [=אמא שלי]

סיפור קטן על פסח

בפסח שעבר או אחד שלפניו ישבנו במסעדה שעל חוף תל אביב בשבת מי שרצה יכל לקבל לחם או פיצה והכל חמץ למהדרין, ומי שרצה יכל לקבל לחמניות כשרות לפסח (שהוגשו באותן צלחות שבהן הוגש הלחם אך חמש דקות קודם לשולחן אחר) בקיצור ישבנו משפחתנו במסעדה, אמא שלי הזמינה גם מים מינרליים לשולחן אחר הגיעה משפחה שהגיעה לים מין הסתם במכונית אחרי שישבו קראו למלצר (במקרה ערבי, לא קשור קשר הדוק לסיפור) וביררו אותו מה התפריט שמוצע לרגל החג בשלב מסויים המלצר ניגש לאימא שלי ומבקש באדיבות לראות את בקבוק המים המינרליים שהזמינה מסתבר שהמשפחה שנסעה בשבת לים ומעוניינת לרכוש אוכל בכסף , חשוב להם לדעת האם המים כשרים לפסח מסתבר שבנושאי אוכל החשש בנושאי דת מעביר גם חילונים גמורים על דעתם בזה תם הסיפור ליאור

למעלה