פנמה - דו"ח צלילות

Sushi

New member
פנמה - דו"ח צלילות

לאחרונה שבנו זוגתי (להלן סאשימי) ואנוכי מירח דבש ארוך ומהנה בדרום ומרכז אמריקה. כיוון שצלילה היא חלק חשוב בחיינו, גררנו אתנו ציוד צלילה מלא (טוב, בלי מכלים ומשקולות) וצללנו כמעט בכל מקום בו היה זה אפשרי (ראיתם פעם תרמילאים נסחבים עם ציוד צלילה?). ואכן היו מקומות כאלו. עם הזמן אתאר בפורום את חוויותינו מטיול זה, בתקווה שיהיו לי גם חוויות חדשות לתבל בהן, ואתחיל כעת מ- פנמה. פנמה אינה, קרוב לוודאי, המדינה הראשונה שקופצת לראשכם כשאתם חושבים על צלילות. אך במדינה זו, בה יש יותר דוגמאות של עולם החי והצומח מאשר תארי שם לתארם, עושר הדגה מהמם. פירוש המילה פנמה הוא "המקום בעל שפע הדגה", אך קיימים שם עוד דברים רבים בכמויות שופעות. יש בפנמה כ- 900 ק"מ של חופי האוקיינוס השקט וכ- 600 ק"מ של חופי הים הקריבי; כ- 1600 איים פזורים בהם כצמיד של זכוכית ים. כ- 500 נהרות זורמים מפנים המדינה אל תוך שני האוקיינוסים. מיליוני דונמים של יערות גשם בראשיתיים גולשים מההרים אל המישור. ישנם יותר מ- 2000 סוגים של צמחים פורחים (מתוכם 1000 של סחלבים), יותר מ- 700 סוגי ציפורים (יותר מכל ציפורי יבשת אמריקה הצפונית יחדיו) ו- 350 סוגי זוחלים. היופי ממשיך גם מתחת למים: 250 סוגי דגי שוניות וצייד, 52 סוגי אלמוגים, יותר מתריסר סוגי צבי ים ונוף שוניות מגוון, עשיר ודרמטי. הגיוון התת מימי של פנמה נובע ממיקומה הגיאוגרפי המועדף. פנמה מחברת בקשת יפה את קוסטה ריקה במרכז אמריקה אל קולומביה בדרומה. רוחבה הוא כ- 80 ק"מ בלבד בנקודה הצרה ביותר וביום יפה ניתן לראות ממרומי פסגת ההר הגבוה ביותר, הר הגעש בארו, את שני האוקיינוסים, השקט והקריבי (אם כי ימים יפים אלו הנם נדירים מאד). צוללנים יכולים למצוא הרבה מהכל במימי פנמה. החל בדרמות האוקיינוס השקט: כרישים, לווייתנים, דולפינים, דגי חנית (מרלין) והדג היהודי הענק (כן, כן, Jewfish במשקל של עד 200 ק"ג) ותצורות קרקע מהממות וכלה במים השקטים והרגועים של הים הקריבי, בו חיים שלושת רבעי סוגי האלמוגים בעולם ויותר מחצי סוגי דגי השוניות בעולם. בנוסף לכל זה, ניתן לצלול בפנמה לרכבת שלמה הנמצאת בעומק 30 מ´ בתחתית אגם השייך לקומפלקס תעלת פנמה (מי אוהב wreck diving?). הרכבת "נשכחה" בעמק שהוצף ע"י בניית סכר מיראפלורס, והיום היא בתחתית האגם. ולאוהבי האתגרים, ניתן לצלול באוקיינוס השקט ובים הקריבי באותו יום ... ולתיאור הצלילות: 1. 29/6/01 Isla Iguana אי הנמצא כשני ק"מ מחוף האוקיינוס השקט, כ- 300 ק"מ נסיעה מהבירה פנמה-סיטי. אל האי הגענו בסירת מנוע עם מרקו, נציג חברת התיירות (Eco-Touring) איגואנה טורס. חברה זו היא בעלת האי והאחראית על שימורו ושימור הסובב הימי. מרקו, בנוסף לתפקידו כמדריך תיירים, הנו ביולוג ימי העובד עבור ה- Smitsonian Institution. בעלייה לסירה סיפר השייט שיום קודם נצפו לווייתני Humpback באזור. תקופה זו היא עונת הנדידה שלהם. לווייתנים אלו הם ה"לווייתנים המזמרים" הידועים, שאת קווי התקשורת שלהם הרסו בני האדם עם התחבורה הימית הענפה (מה לא הרסנו?). לאחר שייט אל שפך אחד הנהרות באזור וצפייה בחי והצומח בחורשת מנגרובים מהממת, הגענו לאי ונכנסנו לצלילה בריף שמול החוף. המים היו חמים ושקטים, לא אוקיינוס שקט סטנדרטי, כמעט טרופי. גם הדגים היו טרופיים, מה שמוכיח (מבחן התוצאה?) שדגי ים קריבי כן עוברים דרך תעלת פנמה (ועוד בחינם). ראינו מעט אלמוגים, אך הרבה מאד קופסינונים (בעיקר תינוקות), המון מורנות (האי ידוע בהן. בצלילה זו ראינו כעשרים מורנות שונות !), חלילונים שוחים אנכית, Rainbow Wrasse, פרפרניים, Moorish Idol בזוג, הרבה תוכינוניים אפורים, ברקודות ועוד. לאחר 72 דקות מהנות, עלינו לנשום אוויר. 2. 29/6/01 Isla Iguana שטנו עם הסירה לצד השני של האי. הראות בצלילה זו הייתה גרועה, אבל השמע, השמע !!! זוכרים את הלווייתנים המזמרים? אז זהו שלא ראינו אותם, אבל שמענו גם שמענו. זו הייתה פשוט צלילה קסומה. לא כל כך ראינו דברים כמו שהתרכזנו בשמיעת שירת הלווייתנים. כן ראינו קיפודי ים מדהימים ביופיים, כמובן עוד 20 מורנות ומליון קופסינונים ... 3. 3/7/01 Coral Key, Bocas Del Toro בוקאס דל טורו הוא קבוצת איים לחוף הים הקריבי. אל בוקאס אפשר להגיע רק בטיסה, במטוס חד מנועי שמטיס כ-8 נוסעים בסה"כ. אל המטוס מותר להכניס רק 15 ק"ג של ציוד, כולל מטען היד. אך כישראלים מנוסים, מצאנו דרך מחוכמת והטסנו את כל ציוד הצלילה שלנו ... צלילה ראשונה בבוקאס, כשעה לאחר הנחיתה ולאחר מציאת מלון מהירה. ההתחלה לא בישרה טובות, ירדנו למים ולאחר 8 דקות החלטנו שהראות כ"כ גרועה שכדאי לחפש מקום אחר. 3 דקות של עצירת בטיחות ולאתר הבא. הראות הפעם מעולה, 58 דקות נוספות של ריחוף מעל ריף ענק מלא באלמוגים מכל המינים והצבעים – חום חיוור, בורדו, חרדל, תכלת, סגול ועוד. פשוט מדהים. ראינו הרבה כוכבי ים דקיקים עם זרועות ארוכות, מלופפות ושעירות. מעט מאד דגים, מה שגרם לנו לראות ולהתרשם מהאלמוגים, כוכבי הים, קיפודי הים, תולעים (Christmas Trees ענקיים), שושנות ים ועוד. זה, דרך אגב, המקום הנכון להמליץ בחום רב על סדרת ספרי הזיהוי של Paul Humann לים הקריבי. קניתי את שלושת הספרים ולא התחרטתי על ההוצאה. אשמח להלוותם למי שיצטרך. המשך יבוא מייד ...

Sushi

New member
פנמה - המשך

4. 3/7/01 Garden, Bocas Del Toro צלילת ה- 100 של סאשימי !!! הצלילה התבצעה לאחר טיול רגלי (שכלל לא ידענו על קיומו) באחד מאיי הארכיפלג, כדי למצוא את הצפרדע הכתומה המפורסמת של המקום. כמובן שראינו אותה (לדעתי אחד המדריכים הוציא אותה מהכיס). צלילה קצרה, טסנו למחרת. המון אלמוגים וחיי שונית. כן, ראינו גם דגים: שני פרפרניים !!! 5. 7/7/01 Portobelo צלילה ללא סאשימי, אבל עם קבוצה של 6 אמריקאים. Portobelo אינה קרואה על שם הפטרייה הטעימה, כי אם היא שיבוש של הביטוי Puerto Bello (חוף יפה), שטבע קולומבוס במסעו השני ביבשת, עת מיפה את חופה הקריבי של פנמה. בכלל כל האזור הקריבי קרוי על שמו של קולומבוס, בין אם זו עיר בשם קולון (קולומבוס בלטינית), נמל בשם קריסטובל (כריסטופר בלטינית), מפרץ בשם Admirals Bay (נחשו איזה אדמירל?) ועוד. ראות רעה וזרם חזק. הרבה דגים טרופיים, מורנות והשיא – לובסטר ענק מסוג Spiny Lobster. כמה שעות לאחר מכן טעמנו אותו (או את אחד מקרוביו). צלילה טובה, אבל אזור לא מדהים במיוחד. מלבד סירות טרופות של שודדי ים או קורבנותיהם (כל הזהב שנשדד מהאינקה עבר ממפרץ זה אל עבר ספרד) ותקווה למצוא מטמון, אין סיבה להגיע במיוחד לאזור. ולתיאור הצלילות שלא עשינו: 1. Archipelago de San Blas אזור ענק לחופי הים הקריבי, הנמצא בשליטה אוטונומית של אינדיאנים משבט הקונה. אינדיאנים מיליטנטיים אלו אוסרים על צלילות סקובה באזור, וכל שנותר הוא לשנרקל. הגענו לאיים בכל זאת (טיסה במטוס קטן והקאת הנשמה) כיוון ששמענו שהמקום יפהפה. מה לומר לכם, ליוצר האזור (כל אחד לפי אמונתו) היה חוש אסתטי מפותח. חלמתם פעם על אי טרופי? חלמתם על האיים של סאן בלאס. איים קטנים המכילים הרבה חול לבן ובתולי, עשרות עצי קוקוס ושני אנשים. שהינו באי אחד, רק אנחנו, ערסלים, כלב אחד, שני חתולים, אינדיאני אחד ושתי נשותיו. מה עשינו? קראנו, קראנו, שנירקלנו, קראנו, קראנו, אכלנו (נגמלנו מלובסטרים וסרטנים), שנירקלנו (שרפנו את הגב ...) ועוד קראנו. מה להגיד? את הדגים היפים ביותר, השוניות היפות ביותר והאלמוגים היפים ביותר ראינו שם. אסור אמנם לצלול שם, אבל מאוחר יותר גילינו שיש מועדון עם קשרים (זה לא המצאה שלנו הישראלים), שמוציא לשם קבוצות. 2. Isla De Coiba אי המרוחק כשעתיים שיט לחופי האוקיינוס השקט ומשמש כבית כלא פתוח, בו נמצאים נידונים החופשיים לנפשם. אין פחד שיברחו, כיוון שכמות הכרישים בים וכמות חיות הטרף בג´ונגל באי מאפשרת לשלטונות להיות שאננים. מה שכן, בעלי החיים מסביב לאי מזכירים בגודלם ובכמותם את אלו הנמצאים באיי גלאפאגוס ובקוקוס, המרוחקים (ויקרים) הרבה יותר מהיבשת. פטישנים, כרישי ריף, כלבי ים, אריות ים, מנטות, Rays אחרים, לווייתנים, דולפינים ועוד. ניתן לצלול שם רק בקבוצות מאורגנות ומועטות (טוב, בית כלא). לא הצלחנו למצוא קבוצה שיוצאת בתקופה בה היינו שם, אבל ניתן למצוא אם חושבים על זה מראש. המקום נחשב לשווה עד מאד. לסיכום: טיילנו בפנמה כשבועיים. נהנינו באופן יוצא דופן מכל מה שראינו, מעל המים ומתחתם. שנינו ממליצים על פנמה בחום למי שנמצא באזור ויש לו זמן לטייל (וכן, ארה"ב היא באזור. שעתיים טיסה ואתם בפנמה). נ.ב. את התמונות עוד לא פיתחנו. כשזה יקרה, נעלה אותם לרשת.

mares

New member
תודה על הדיווח המפורט

אם עדיין לא מאוחר, אז מז"ט לנישואין.

אבי ע

New member
כל הכבוד על הדיווח ../images/Emo39.gif

טוב שיש פורום בשביל דברים כאלו.

../images/Emo51.gif על הדיווח הנפלא

ובהזדמנות זו, שנה טובה ומוצלחת לכל באי הפורום ובני משפחותיהם.

ביקו

New member
זה מה שנקרא...

ירח דבש כהלכתו
היכן עוד צללת באזור מרכז-דרום אמריקה ?

Sushi

New member
צללנו גם ...

1. במקסיקו (קוזומל וחופי יוקטאן) אבל לא במערות המדהימות, כיוון שהם מאפשרים רק ל- Cave Divers מוסמכים לצלול שם, ולא היה לנו זמן (או כסף) לעשות הכשרה כזו (מה גם ששבוע לפני כן עשינו קורס נייטרוקס). 2. גאלאפאגוס. פירוט יבוא בהמשך, כשתנוח עלי המוזה. עם זאת אני מניח שאני לא צריך להלל את המקום בפורום זה, אתם כבר יודעים שאת הצלילות הטובות ביותר שלכם תעשו שם. לא?

ביקו

New member
היי Sushi אני עדיין מתלבט...

אם הצלילות הטובות ביותר היו בגלאפגוס... קוקוס מתחרה חזק ביותר על התואר ופלאו נושפת חזק בעורפם. בחירה קשה
יתכן וגם אני אפרט בהמשך

eradochan

New member
היי ביקו- בהחלט פלאו!!!

אם יש לך את האפשרות הפיננסית להתלבט בין קוקוס לפלאו- אז הייתי ממליץ על פלאו. קוקוס עשירה ביצורים גדולים כגון כרישי פטיש,מנטות, כרישי לוויתן-אך מבחינת יופי של הריף-אין אלמוגים, ופחות צבעוני. פלאו לעומת זאת עשירה במגוון רחב של סוגי צלילות-שוניות, ספינות טבועות, מערות, צלילות זרם ועוד. וכך גם מגוון הדברים שניתן לראות מתחת ומעל לים. קוקוס בהחלט מרגשת!...אך לעניות דעתי-פלאו יותר!!

ביקו

New member
אני לא כל כך בטוח...

הייתי בשלושת המקומות (בפלאו בחודש שעבר) ונכון, פלאו מקום יפהפה ואכן יש בו כל מה שציינת (חוץ מהספינות הטבועות-לא מדהימות), אבל קוקוס וגלפאגוס יותר מרגשים-אין בהם את הצבעים האלמוגים, הראות המצויינת והחורים הכחולים של פלאו-לעומת זאת, אין דומה להרגשת האדרנלין שמשתולל לך בגוף בצלילה שכל ירידה למים אתה יכול לפגוש כל כך הרבה חיות גדולות ומחזות כל מדהימים שיחרטו לך בזיכרון לעד וסלח לי אם אני נשמע דרמתי ... אם אחזור פעם למקומות האלה, כנראה שאטיל מטבע בין קוקוס לגלאפגוס. אבל אני מניח שהכל עניין של העדפות אישיות.

Sushi

New member
תודה לכולם על המז"ט

עוד לא מאוחר מדי, אנחנו נשואים כשבעה חודשים, עדיין טרי. מה שכן, אני ממליץ על ירח דבש ארוך (שלנו היה ארבעה חודשים) לכל מי שיכול. חצי השנה הראשונה לנישואין עוברת כל כך מהר ככה ...

אבנר29

New member
לסושי עברת על חוקי הטבע

ירח (חודש)דבש ארוך? ארבעה חודשים זה שליש שנה דבש שימשיך לך הדבש כל החיים גם עשרים שנה עוברות מהר אבנר

הולנדי

New member
תודה על הדיווח המעניין, שנה טובה

ומזל טוב. אשמח לשמוע על קוזומל, אני אמור לנסוע לשם בסוף החודש, אם כי בעקבות האירועים האחרונים יתכן וזה ישתבש.

למעלה