פלטפוס וריצה

Yarnin

New member
פלטפוס וריצה

לחבר שלי יש פלטפוס נוראי. לאחר ריצה קצרה יחסית, עד 15 דקות, מתחילים לו כאבים בכף הרגל שלא מאפשרים לו להמשיך לרוץ. האם מי מבאי הפורום סובל או סבל מבעיה דומה ומצא לכך פתרון, או שאין והוא נידול לריצות קצרות, קצר צרות בלבד? ירנין

לי יש קריסה די רצינית בשתי הרגליים

הבעיות התחילו כשהגעתי ל7-8 ק"מ רצופים. מדרסים של קופת חולים פתרו את הבעיה לגמרי. הבעיה - הם עשויים מסיליקון ומאד מחממים את הרגל. חסרון ענק בקיץ. רצתי איתם באימונים ובחצי מרתון. אחרי שנה וחצי החלפתי אותם למדרסים של הפיזיותרפיסט יובל דוד. הם עולים כמו מדרסי קופת חולים מסובסדים, קלים ומאווררים יותר ויובל מכין אותם במקום. (מדרסי קופת חולים הם בהזמנה של עד שבועיים). האיש שלי הצליח להגיע לנפחים הרבה יותר גדולים למרות שיש לו פלטפוס. הבעיה היתה שכשהוא נפצע, זה היה רציני ודרש די הרבה זמן החלמה. מזלו של החבר שלך שכואב לו עכשיו, לפני שהספיק לעשות נזק. מדרסים מתקנים יכולים להביא אותו לנפחי ריצה יפים.

psifasim

New member
בתור בעל פלטפוס אני יכול להמליץ...

הפלטפוס גורם לי לכאבים מגיל צעיר מאוד. מדרסים בד"כ היו הפתרון. הבעיה היא שריצה עם מדרסים היא נוראית: הרגל מוגבהת בגלל המדרס כל שלא כל נעל מתאימה, המדרס הורס את השיכוך של הנעל, וכו'. למזלי, הצטרפתי לקבוצה והמאמן המליץ על נעל עם תיקון - בלי מדרס. מאז הכול ירוק. אם לא הייתי מתפדח ללכת בנעלי ספורט גם ביום-יום, הייתי הולך עם נעליים כאלו כל הזמן. היום הם נמכרים בכל חנות רצינית באותו מחיר כמו נעליים רגילות. ישנם תיקונים חדים יותר וקלים יותר. אני ממליץ לגשת לחנות טובה, לבדוק מס' דגמים, לבחון האם ישנה קריסה של הרגל ולפי זה להחליט. באיזור המרכז אני יכול להמליץ בחום על פרו-ספורט ועל החנות של סאקוני (היבואן - מול קניון איילון).

לדעתי, התיקון לא מספיק אם הפלטפוס חמור

הצרות שלי התחילו בריצה עם סאקוני מדגם מתקן. רק המדרסים פתרו את הבעיה. כל מי שראה את הרגל שלי אמר שאני לא יכולה לרוץ בלי מדרסים. האיש שלי נפצע ולא יכול היה לרוץ זמן רב כשרץ בנעל מתקנת. רק המדרסים פתרו את זה. נעליים מתקנות מתאימות כנראה רק לבעיות קלות.

אופציה שונה - ריצה יחפה

ראשית, אציין את כל ההסתייגויות המקובלות - אני לא רופא, לא פיזיוטרפיסט, לא מאמן ריצה מוסמך. אני יכול רק לשתף מהניסיון שלי, גם האישי וגם ממה שלמדתי וקראתי. לגבי כל הנושא שקשור לפציעות וריצה נכונה, וספציפית לפלטפוס. יש את הגישה הנפוצה (כיום) שמדברת על נעליים מתקנות, מדרסים וכו'. יש גם זרם לא מבוטל שטוען שדווקא בריצה יחפה אנו עובדים יותר נכון עם הרגליים בפרט והגוף בכלל, ויכולים להתגבר בכך על פציעות למיניהן. אני יכול להעיד שאני אישית בעל פלטפוס די ניכר (בעיקר ברגל שמאל). זאת אולי הסיבה שבמשך השנים היו לי בעיות שונות בברכיים שכל פעם השביתו אותי מחדש (ואולי זה סתם היה סגנון ריצה גרוע וטעויות אחרות). בכל מקרה - בשנים האחרונות עברתי לריצה יחפה (יחף לגמרי, עם סנדלי הוארצ'י, עם פייב פינגרס) ומאז לשמחתי אני מצליח לרוץ עד כמה עשרות ק"מ ללא פציעות. האם זו הוכחה, או האם זה מתאים לכולם - מן הסתם לא. אך זו בהחלט נקודת הסתכלות אחרת שאני ממליץ לפחות לבחון אותה. ברור שאם עושים את המעבר - רק לאט לאט, עם הרבה הקשבה לגוף, עליה הדרגתית במרחקים ולימוד הסגנון הנכון.

אני מאד בעד יחפנות אבל לא בטוחה שזה הפתרון

לכולם ובמיוחד לא לי. מאז שאני ילדה אני הולכת יחפה. גדלתי בקיבוץ ועד גיל 20 כמעט לא ראיתי נעליים בקיץ ולפעמים גם בסתיו, באביב וגם בחורף. היה מותר להגיע יחפים גם לבית הספר... הלכתי על כל סוגי המשטחים, כולל זכוכיות... (בשלב מסויים העור הופך לסוליה...) למרות הכל והעובדה שאני ממשיכה ללכת יחפה המון, בריצה אני פשוט לא יכולה בלי מדרסים. למרות שאני רוצה לנסות לרוץ יחפה, לאורך קילומטרים, זה עלול להגמר בפציעה וחבל לי.

איך להתחיל לרוץ יחף

ראשית, אם את הולכת יחפה זה כבר מצויין בעיני ונותן הרבה יתרונות לגוף. אולם, בהליכה (אם היא לא מהירה ולמרחקים) הטכניקה הנכונה פחות קריטית. אם את רוצה לנסות ריצה יחפה (וכאמור, זאת רק הצעה) חשוב מבחינתי להקפיד על שני דברים. הראשון הוא לעשות זאת מאד בהדרגה. להתחיל בריצה של ק"מ אחד או פחות. לא לעלות מעל 10% בשבוע (זה מביא אותך ל 130 ק"מ תוך שנה:)), וגם אז לשים לב למה שהגוף אומר. זה יכול להיות מאתגר, בייחוד אם כבר יש כושר אירובי מריצה רגילה, ועוד יותר אם גם הרגליים רגילות ליחפנות. הנושא השני הוא לעשות זאת נכון. יש על זה הרבה מידע. מבחינתי הכי חשובה הנחיתה על קדמת הרגל, כך שהקשת (גם לבעלי פלטפוס) תספוג את העומס. אולם יש עוד אלמנטים, כמו לא לדחוף אלא להרים את הרגל ו"ליפול" קדימה. ריצה יחפה לא נכונה היא כנראה מתכון די ודאי לפציעות. וכמו שכבר אמרתי - להקשיב לגוף ולאינטואיציה.

Yarnin

New member
תודה רבה לכולם.

אני העביר לבחור את המידע ונקווה לטוב. אז באמת תודה לכל המשיבים ושתהיה לכולנו שנה נהדר. ירנין

דר עומר

New member
הייתי ממליץ לפנות ל

ד"ר ריצארד גאקנר (נתניה) או לד"ר גילון גוברין (מודיעין). הם הכירופרקטים עם ההכשרה הכי גבוהה בפגיעות ספורט בארץ, וגם עובדים עם חברת מדרסים מעולה בשיטה ייחודית למדי. חשוב לציין כי לפני שמתאימים מדרסים, כדאי מאד לפתור את כל בעיות הביומכאניקה שיש, אחרת המדרס בעצם רק מקבע את הבעיה, ומסתיר את הסימפטומים בכף הרגל, אך סביר להניח שהגוף עדיין סובל מהבעיה ברמה זו או אחרת, ואז אנחנו משלמים מאוחר יותר בחיים...

papichulo1

New member
לי יש פלטפוס בשתי הרגליים וזה לא מפריע לי

לרוץ ריצות ארוכות ואפילו רצתי מרתון. אורטופד המליץ לי לפני 3 שנים ,כשהתחלתי עם ריצות של מעל 10 ק לעשות מדרסים, למרות שיכולתי לעשות חינם התעצלתי, ושוב לא מרגיש צורך אישית אני רץ עם ברוקס וזה עושה את העבודה

למעלה