פיר מעלית

פולספגן

New member
פיר מעלית

האם מותר לשים דוד שמש על פיר של מעלית מבחינה בטיחותית
המתקין של הדוד אומר שאפשר. שאלתי היא, האם ניתן להורות עליי להוריד את הדוד משם
בבנייננו חדר המעלית נמצא על הגג בסמוך לפנטאוז ולכן פיר המעלית הוא קומה מעל. כלומר, נראה לי רכוש משותף לכל דבר. אשמח לתובנות ...

תגובה לשאלה בעניין התקנת דוד שמש ברכוש המשותף

אין בפניי כל הנתונים אך לפי שאלתך, אני מבין ששכן בבניינך התקין או רוצה להתקין דוד שמש על הגג, או ליתר דיוק על פיר המעלית שעל הגג, ואתה רוצה לדעת האם זה חוקי? יצוין כי נושא זה אינו נושא הקשור לפורום זה אך אענה למרות זאת בקצרה, תחת סייג מפורש שאין בידי את מלוא הנתונים הנדרשים. ראשית, האם מותר או אסור להתקין דוד שמש? חוק המקרעין מדבר בצורה מפורשת על נושא של התקנת דודי שמש. על-פי החוק, בעל דירה רשאי, אלא אם הגג אינו מספיק למספר דודי שמש כמספר הדירות בבית, להתקין דוד שמש, ללא הסכמת בעלי הדירות האחרים, במקום סביר על גג הבית המשותף שהוא רכוש משותף ולהתקין בדרך סבירה את המיתקנים הקשורים לכך והצינורות להולכת המים לדירתו, ובלבד שקיבל היתר להתקנה לפי חוק התכנון והבניה, המקום שעליו הותקן הדוד לא שימש את בעלי הדירות למטרה כלשהי שהוסכם עליה והתקנת המיתקנים והצינורות תיעשה בדרך שתצמצם ככל האפשר את הפגיעה בחזות הבית. שנית, האם הפיר הינו רכוש משותף? החוק מגדיר את "הרכוש המשותף" באופן שיורי - קרי, כל מה שאיננו חלק מדירה הוא רכוש משותף. למשל, חדרי מדרגות, מעלית, גג, מקלט, מתקני הסקה או מים. המבחן הוא, שהמקומות הללו "מיועדים לשמש את כל בעלי הדירות או מרביתם". מכאן, שעל פניו, נראה כי פיר המעלית הינו חלק מהרכוש המשותף ובכפוף לתנאי החוק מותר להתקין דוד שמש. שים לב כי התקנת הדוד דורשת היתר להתקנה ולצורך קבלת ההיתר ממילא דרושה בדיקה בטיחותית, שכן אם הדבר אינו בטיחותי אף מהנדס לא יעניק את ההיתר.

פולספגן

New member
יש לי מס' שא' ברשותך ...

על פיר המעלית יש מקום רק לדוד אחד ובמקרה הטוב ל-2 דודים. רשמת שרק אם יש מקום לכולם, אז רשאים לעשות זאת, אחרת צריכים לקבל את הסכמת בעלי הדירות האחרים. האם הבנתי נכון?, כי המתקינים טוענים שבמקרה כזה, כל הקודם זוכה. מה נכון? לגבי הרישיונות אני יודע שבבניין מעל ל-9 קומות אסור לשים דוד שמש אחרת לדעתי אין שום בעיה . בבנייננו יש 7 קומות, האם המידע שבידי נכון? אם הוא נכון, האם זה פותר מבדיקה בטיחותית?
מראש, פולספגן

תגובה לשאלות נוספות בנושא התקנת דוד שמש

לעניין המקום על הגג - על פי החוק, בעל דירה בבית משותף שגגו אינו מספיק למספר דודי שמש כמספר הדירות בבית, לא יהיה רשאי להתקין דוד שמש אלא לאחר שקיבל את הסכמת כל בעלי הדירות האחרים, ובלבד שאם בעל דירה אחרת התנגד מטעמים בלתי סבירים או התנה את הסכמתו בתנאים בלתי סבירים, רשאי המפקח להרשות את התקנת דוד השמש. תעודה בחתימת מהנדס הועדה המקומית לתכנון ולבניה, שבה יקבע לכמה דודי שמש מספיק גג הבית, תשמש ראיה לענין היותו של גג הבית מספיק או לא מספיק למספר דודי שמש כמספר הדירות בבית. בנושא הקומות יש נסיבות שונות ומגוונת התקנה בבניינים של עד 5 קומות והתקנת מערכת סולרית בבניינים של עד 10 קומות ומ- 10 קומות ומעלה התקנת דודי שמש ללא קולטים והכול בכפוף למבנים שנבנו לאחר 1980 ועוד אי אלו נסיבות משתנות. אם תרצה הכוונה וייעוץ מעבר לאמור בשרשור זה אשמח אם תפנה אליי בערוצים אחרים. אני מודה לך על התרומה ואשמח על המשך השתתפותך בפורום, בעניינים הנוגעים להתחדשות עירונית.

Cahill

New member
מותר גם שאלת המשך ../images/Emo9.gif

מה לגבי מבנים שנבנו לפני 1980 (אצלינו נבנה בסוף שנות ה-70)? מה קורה אם זה המקום היחיד בו אפשר לשים את דוד השמש?

קוף1000

New member
לא נתקלתי במה שרשמת

1. תקרת חדר המעלית אמורה להיות חזקה בידיוק כמו כל יתר חלקי התקרה של המבנה. בדרך כלל עומס של 150 ק"ג למ"ר העומס של דוד עם המים והקולטים איננו עובר 250 ק"ג ומתפרס על יותר מאשר 2 מ"ר כך שאין שום בעייה. 2. התקנת דוד שמש איננה מחייבת היתר בנייה. 3. אין שום תקנות של הרשות המקומית שאוסרות את זה.

החוק מדבר בעד עצמו

למען הדיוק, לא דיברתי על היתר בניה אלא אם על היתר להתקנה. חוק המקרקעין ותקנות התכנון והבניה (היתר לעבודה מצומצמת) מגדירים במפורש כיצד יש להתקין דוד שמש ואיזה היתר יש לקבל. מדובר על היתר לביצוע עבודה מצומצמת, שהתקנת דוד שמש נכללת תחת הגדרתה, וההליכים להגשת ההיתר קצרים ופשוטים יותר מהיתר בניה. בכל אופן, לכל מי שמתעניין, ניתן לפתוח את החוקים הנ"ל, לעיין בהם ביסודיות ולהיווכח בעצמו.

למעלה