פיסטיל

סורטרו

New member
פיסטיל

אין פרינטה דה מי קאזה היי און בוסתן. מאקודרו קה קאדה אניו אין לוס דיאס פרימרוס דל אנב'ראנו, קואנדו איל דמאשקו (מישמיש) אמפסה אז'רסה קוזינאדו (בשל) אראנקאבה אלגונאס 4 קאשאס ייאנאס דה אסטה פרוטה. מימוז'ר לבוראב'ה אין לה קוזינה דל קיבוץ. אלה טאדרה קואנדו סה אסקאפאב'ה איל לבורו. אינטראבמוס אלה קוזינה, אקיוס דיאס האינדה לקוזינה אסטאבה אביירטה פארה טודוס. גיזבאמוס אין און טינג'רה דה 100 ליטרוס תודה איסטה פרוטה קון אסוכה. סאלייה איל ג'יזאדו קומו סופה קונדנסאדה גודרה. תודה אסטה תוצרת לה אצ'אבה אנדריבה דה 5 או 6 פלאטאס תאפאדאס דה אנדריבה קון אונה רשה (רשת) קונטרה דה לוס מושקונס. אנדריבה דל טיז'אדו. נו פאסאבן דוס סמאנס אי אסטה "סוטלאצ'" דייסה סה אזיה פיסטיל יעני לדר. דקה מאקודרי דה אסטה פיסטיל? נו בוס אקריאר פורמודו דל פסטילאדינו.

may55

New member
סורטרו מה אמבזטס פאלברה מואב'ה

פיטיל = לדר יאמי

מואיס

New member
../images/Emo6.gif לא פיטיל, פ'יסטיל .

אצלנו נהגו לכנות מישהו דביק , נודניק -פ'יסטיל

מוי ארמוזה קונסז'ה

גני דוס קוזאס, לה קונסז'יקה אי לה פלב'רה פ'יסטיל קה נו לה קונוסיה.

rachelcohen9

New member
פיסטיל

שלום לכל חברי הפורום ושנה טובה אני אורחת אצלכם.ואני ממוצא טורקי אני יודעת מהבית שללדר קוראים פיטאגרה PITAGRA אני לא שמעתי אף פעם את המילה פיסטיל אולי זה בטורקית? אשמח לדעת. תודה.

rifka1

New member
אמרו לי כי : פיסטיל = לדר (תורקית)ו

ו- פיטאגרה = לדר (לאדינו) (פיטה = משהו דחוס ) (אגרה= חמוץ )

SuzieRS

New member
Rivkale,צזה "אמרו לי:"../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif

אי איל פוסטאן די פיטאגרה
נונקה טי לו ב'יסיטיס ???

rifka1

New member
כן ! סוזי...אמרו לי אותם אנשים

מבוגרים ששפת האם שלהם היא "לאדינו" לאחר שהתיעצתי אתם בקשר למלה לדר. כתבתי את ההסבר שלהם מכיוון ואני מבינה לאדינו אך לא מדברת. והרי היהודים דוברי הלאדינו אמצו לעצמה מילים רבות ממדינות שונות שהם חיו בהן לאחר גרוש ספרד.

SuzieRS

New member
אוייי ריבקה,,,הייתי צריכה קודם

להסביר,ואחר כך לצחוק ביחד.... נכון ש(בדרך כלל) לנשים אין להן מה ללבוש כשצריכות לצאת לאירוע,או לקוסחואגרה או לען שהו ? היא מתחילה לקטר...: קואלו מי ב'ה ב'יסטיר??? ---איסטה פוסטאן מי לו ב'יסטי אנדה בוליסה, איל אוטרו אנדה זימבולה, איל קורולאדו אנדה פ'ורטונה... וכן הלה.... --- קואלו מי ב'ה ב'יסטיר... נו טינגו נאדה! אז עונים לה (בלעג כמובן): ב'יסטיטי איל פ'וסטאן די פיטאגרה !!! ***************** במקרה אחר: לפני אירוע, חברה טובה מתעניינת ושואלת: קואלו טי ב'אס אה מיטיר פארה לה בודה די סיטולה? מה פטאום שאגיד לה.....
פשות עונה לה:- איל פוסטאן די פיטאגרה !!!!
************* אפשר מי כמה פיסטילים/לדרים לתפור סימלה מפוארת, לא???? ------- נ.ב.- לדר בגרמנית = עור

רותי ב.

New member
טוב, סוף סוף הגעתי לסיפור

של סורטרו, עם הפ'יסטיל והפיטאגרה (ותודה לרבקה על ההסבר) ואהבתי גם את הדוגמאות שהבאת לשימוש יומיומי בביטוי הזה, זה מזכיר לי את הזירוזובי - הצבע שלא קיים, והשרשור הארוך על זה.

למעלה