פינת הקליפ השבועי – Jeremy

• פותח הנושא Wine
  • פורסם בתאריך

Wine

New member
פינת הקליפ השבועי – Jeremy

בעקבות השרשור המצוין ועתיר הפרטים של Jagged chaos החלטתי לפתוח את פינת הקליפים עם הקליפ המצוין – Jeremy. כפי שכבר פורט בשרשור של Jagged chaos , השיר מספר על ג'רמי וייד דייל, אשר החליט ליטול את חייו מול עיניהם של בני כיתתו בינואר 1991. אדי קרא על כך ידיעה קטנה בעיתון, ומיד כתב את השיר. לדברי אדי, עם כל הרצון של ג'רמי לעשות את הנקמה ע"י כך שהתאבד לעיני כיתתו ולגרום להם לחוש רגשי אשמה לכל החיים, בסופו של דבר הוא סיים את חייו כידיעה קטנה בעיתון, בצמידות לידיעות על מזג האוויר וההתרחשויות בבית הלבן. הקליפ שוחרר לראשונה בשנת 1992 ל – MTV לקול תשואות המבקרים והשתאות המעריצים. קליפ חזק, מטריד, עוכר שלווה ובעל מסר חזק. מהבחינה הזו, אדי והלהקה "עשו את העבודה" עבור ג'רמי דייל, ועוררו דיון ציבורי בעניינו. הקליפ נפתח בקטעי עיתונות רנדומליים חסרי משמעות, כשבינהם שתולים משפטים לכאורה תמימים, לקוחים מכתבות עיתונאיות. משפטים כגון: "3:30 אחה"צ..." "39 נהרגו בדרום אפריקה"...."64 מעלות ומעונן...." כשהמטרה היא להראות עד כמה סתמי וחסר משמעות היה מותו של ג'רמי, שהוא לא הצליח להשיג את שאימפקט שאותו ניסה להשיג, ונטמע בין הידיעותהסתמיות והיומיומית. מוטיב חוזר בקליפ ובשיר הוא הלוח השחור עליו מצייר ג'רמי. ג'רמי מצייר הרים גבוהים ואת עצמו בפיסגה, מניף את ידיו בצורת V לניצחון...ג'רמי רץ ביער, כלא מוצא את עצמו... עיניו מסונוורות מאור שמקורו לא ידוע, והוא מאבד את הדרך. רמז למתחולל בנפשו. הוריו מוצגים בקליפ כחליפות, בגד ותו לא. אין בתוכן גוף, אין נשמה. אין הורה, אין יד מכוונת, ג'רמי מושיט להם ידיים, אך כמובן אין מענה. בהבהובי הלוח השחור מופיעה הפניה לפסוק Genesis 3:6, המספר על כך שחווה מתפתה לאכול מפרי עץ הדעת, ואף מפתה את אדם והוא אוכל. התקשיתי למצוא פירוש להפניה זו, אשמח אם מישהו יאיר את עיני (יש לי תיאוריה אבל אני לא רוצה לעשות מעצמי צחוק אז אני אשמח לשמוע אם מישהו יודע למה היתה הכוונה...) המשך הבהובי הלוח השחור מתארים את ג'רמי כמשועמם....דחוי....לא מזיק....כשבין לבין מוצג ג'רמי בכיתה עם חבריו, חסר מנוחה ולא מוצא את עצמו. הסצינה הבאה מתארת את ג'רמי עומד מעל שולחן בו יושבים הוריו, הפעם בשר ודם ולא רק חליפות, הוא מדבר אליהם וצועק, אך הם ממשיכים בשלהם, מתעלמים ממנו, כאילו היו חליפות, שלמעשה לא נוצק בהם תוכן למרות שעכשיו הם לכאורה כבר בשר ודם. כעת מתערבבים למול העיניים קטעי ג'רמי בהם הוא מסונוור, חסר מנוחה בכיתה, בני כיתתו מצביעים עליו וצוחקים, ועוד מילים על הלוח השחור - שוב משועמם, ו – Black שהיא כידוע מילה מאוד חזקה ומשמעותית בליריקה של אדי וודר, מילים נוספות: מנוון...מופרע.....בעיה....וביטוי שכתוב בצורה הבאה: Wick-ed וניתן לפרשו כחלש....או מרושע. לאחר מכן במפתיע 90210 ביטוי שיוצר אסוציאציה חזקה לבוורלי הילס המסואבת, הסנובית וחסרת הפרופורציות. מופיעות המילים ילד....בעיה.....לא מזיק (כך, כזכור, תיארו אותו בני כיתתו) והביטוי "הוא אמר שזה לא משנה....." ברקע ג'רמי ממשיך לרוץ, טועה, ביער, ולפתע דמותו החיה עטופה בדגל ארה"ב, כשברקע אש בוערת. ג'רמי עומד לפני האש כשידיו מורמות ל – V. סצינה חזקה שמובילה אותנו לסוף הבלתי נמנע – ברור שמשהו רע עומד לקרות. בני כיתתו של ג'רמי עומדים בכיתה, מצביעים אליו במועל יד כאשר כאן ככל הנראה הכוונה היתה להמשיל אותם לנאצים, אשר הלכו כעיוורים אחרי אידיאולוגיה רצחנית, ולו רק כדי להיות "בסדר" ולדמות לעדר שאליו הם שייכים, להתעלם מנכסים כמו תבונה, רגישות על מנת להתיחס לאחר כשווה. העמדתם בתנוחה זו של מועל יד היא למעשה האשמה – הם מואשמים בכך שרצחו את ג'רמי. הקליפ הופך תזזיתי וטורדני, תמונות מתחלפות במהירות. ג'רמי ביער, בחושך, כלא מוצא את עצמו אך בעצם "מטריף" את עצמו לקראת המעשה...ברקע על הלוח השחור הביטוי "הרוח הלא-נקיה נכנסת" כאילו הרוח הרעה נכנסת בג'רמי ומדרבנת אותו לעשות מעשה, שוב מרים ידיו ל – V כאות הניצחון, אורות מהבהבים, ולפתע ג'רמי ללא תנועה, כאילו השלים עם גורלו. נכנס לכיתתו, עומד מול בני הכיתה, שולף את האקדח וקולות התיפוף החזקים הם כמו היריות אותן הוא יורה. לא רואים את האקדח, לא רואים את היריה. רואים את בני כיתתו עם ידיהם מגינות על פניהם, ובגדיהם מרוחים בדם. בפרשנות שנתן הבמאי מארק פלינגטון לקליפ, הבהיר כי גם בקליפ, כמו בסיפור האמיתי, ג'רמי אינו יורה בבני כתתו, אך הם מוכתמים בדמו, וכעת יהיו מוכתמים לנצח בדמו של ג'רמי, שהרי הם האחראים למותו. הקליפ מסתיים בקטעי משפטים כמו בתחילתו - תיאורי מזג האוויר ורציחות בדרום אפריקה, כשהמטרה היא לסמל את העובדה שכלום לא השתנה. ג'רמי התאבד, והעולם שותק.... יש המשך....

Wine

New member
אדי בקליפ

עם התקדמות העלילה בקליפ, גם ההצגה של אדי מתלהטת. בתחילת הקליפ הוא יושב על כסא גבוה, בחדר אדום, המסמל אולי אש. בידיו ממחיז את הטקסט, מביט לצדדים, כמעט לא למצלמה. עיניו מעט מוטרפות, מלאות הבעה. ניכר כי הוא "בתוך" הסיפור, כואב לו מה שעובר על ג'רמי, אך עם תחושת אשמה על מה שיכול היה להמנע. "והכה אותי בשמאלית מפתיעה"...מכה את עצמו, כאילו הוכה הוא בעצמו ולא ג'רמי. מרגיש את ג'רמי. "כמו ביום....ביום בו שמעתי"....עוצם עיניים ומרכין את ראשו. לדעתי יש פה גם התיחסות ל – Alive גם שם יש התיחסות ליום בו שמע לראשונה...נגיעה אישית לחייו של אדי. בקטע בו מופיעה האש לראשונה גם אדי נראה כמזיע, כאילו עומד עם ג'רמי ליד האש. עיניו של אדי מוטרפות לחלוטין, לא ברור אם מכעס, אשמה, או ש"נדבק" בטירוף של ג'רמי. כעת אדי עומד ומסונוור בפלאשים כמו ג'רמי, כאילו הוא הפך להיות הוא, הם מתאחדים ברמה הרוחנית. בפלאשים מהירים רואים את אדי מכוון את ידו לעבר ראשו כמו אקדח (אם כי ג'רמי ירה לעצמו בפה) ולאחר מכן נע בהשתוללות חסרת רסן. זוהי הפעם האחרונה שרואים את אדי בקליפ.

Wine

New member
עובדות על הקליפ

הקליפ שוחרר לראשונה ב – 1992 ומיד עורר הדים רבים.
מארק פלינגטון, במאי הקליפ, נמנע מלהראות את האקדח והיריה בשל הגבלות צנזורה של MTV.
שנים לאחר יציאת הקליפ הוא עוד נשאל האם ג'רמי יורה בעצמו או בחברי כיתתו.
הקליפ זכה ב – 4 פרסי MTV בשנת 1993, מה שגרם ללהקה לחדול לחלוטין מיצירת קליפים נוספים (עד לשנת 1998 אז הוציאו את Do the evolution המאויר) שכן הרגישו שהם מסתאבים ונכנעים לתכתיבי מסחריות עולם המוזיקה.
בסצינת מועל היד המקורית, צולם ברקע גם דגל נאצי עם סמל הצלב המפורסם, אך הוסר מהקליפ בשל הגבלות של MTV.
לאחר הטבח בבי"ס בקולומביין ב – 1999, בו רצחו שני נערים 12 תלמידים אחרים ומורה, והתאבדו, נאסר לשדר את הקליפ ב- MTV וב – VH1, אולם כעת הוא משודר, גם אם לעתים נדירות יחסית, בתואנה שהוא מעודד אלימות בית-סיפרית.

הוד11

New member
ניתוח קליפ מעולה

אין לי מה להוסיף אני יוסיף אותו לקטגוריית ניתוח לקליפים בפינת המאמרים

J92

New member
../images/Emo54.gifחתיכת

השקעה תודה רבה לך איש,השכלתי. ושים קישור כמובן..

Wine

New member
קישור

דווקא שמתי קישור בהודעה המקורית, כנראה בגלל הגרש בג'רמי תפוז לא קלט.

הוד11

New member
התווסף לפינת המאמרים

מקווה שהפינה תמשיך ונכסה את כל הקליפים. אגב קליפ מעולה, המון רובד נסתר יש בו, לא פלא שהוא זכה בפרסים רבים זה קליפ נהדר

cold metal ass

New member
מושלם.

זה נראה כמו כתבה מאיזה עיתון. אני אומרת לך את מבזבזת את עצמך פה.

one pearl

New member
ואיי... כל הכבוד על ההשקעה...

עשית מחקר על זה?! חחח... ממש מאמר שלם.... רק תוספת, אני תמיד ראיתי את ג'רמי העטוף בדגל ארה"ב כאשר בוערת אש סביבו כסמל להפקרה ולהקרבה של האמריקאים את החלשים ואת השונים מהם. זה תמיד נראה לי כאחד הדברים הכי חזקים בקליפ... ושוב! כל הכבוד!!!

Wine

New member
ואו, תודה תודה על כל המחמאות

אני מסמיקה פה (אהההממממ אאהההמממממ מי שחשב שאני איש - שים לב לחתימה) נברתי וחפרתי ונעזרתי בוויקיפדיה כדי למצוא אינפורמציה על הרקע ועל יצירת הקליפ (וגם העובדות המסופרות) אבל הפרשנות היא שלי בלבד, ישבתי כמעט פריים פריים (מרגישים בכתיבה, לא? ) וכתבתי. האמת שמעולם לא התעמקתי בקליפ עד כדי כך, וזה היה שיעור מאלף בשבילי. אשמח בכל זאת לשמוע את דעותיכם על הקליפ, מה התחושות כשראיתם אותו לראשונה, על מה חשבתם שהוא מספר לפני שהכרתם את הסיפור האמיתי? כמו כן אשמח לקבל המלצות לקליפ של שבוע הבא

הוד11

New member
לשבוע הבא אני ממליץ על

EVEN FLOW קליפ גראנג'י בטירוף, מאוד מזכיר בתחושה שהוא גורם לי את סמלס לייק טין ספיריט של נירוונה. ואגב דעתי על הקליפ של ג'רמי היא שהוא קליפ מאוד ישיר בועט, קשה ומיוחד, מנוגד לרוב הקליפים הרגילים שיש בMTV. רואים שהיה לו במאי מוכשר

cold metal ass

New member
../images/Emo45.gif

EVEN FLOW אחלה קליפ . אני בספק אם יש בן אדם אחד בעולם שראה את הקליפ ולא אמר לעצמו , "יו איך הייתי רוצה להיות שם " לדעתי לא עדיף לעשות על הקליפ הזה כי אין לו ממש משמעות ז"א זה סתם ציולם מהופעה חיה וזהו . אם כבר אז אפשר לעשות על DO THE EVOLUTION שיש לו יותר משמעות .

הוד11

New member
נכון אין לא באמת משמעות

חוץ מזה שהוא מראה את התקופה של הגראנג', כל פעם שאני רואה את הקליפ הזה אני מצטער שלא גדלתי בין השנים 90-93 איזה שנים נהדרות לגדול בהן

הוד11

New member
../images/Emo45.gif דוגרי

התקופה ההיא הייתה הרבה יותר תמימה ופחות מסחרית

one pearl

New member
ככה לא ממש משנה,

אם היינו גדלים אז היינו מפנטזים על שנות ה-70 או משהו כזה...

למעלה