פינת הקאנג'י - 馬

Tenguy

New member
פינת הקאנג'י - 馬

שנת 2014 היא שנת מזל הסוס על פי האסטרולוגיה הסינית ושל כל המזרח הרחוק, כולל יפן. זאת הזדמנות טובה להביא סימנית דיי ידועה לפינה. הסימנית 馬 מופיעה פעמיים בספר לקליגרפיה - גם בפרק סימניות שלב 1 וגם בפרק סימניות הפופולאריות, ביניהן 12 הסימניות של גלגל המזלות הסיני.
בפרק של סימניות רמה 3 יש עוד סימנית מעניינת הקשורה לסוס : 駅 - שסיקרנה אותי כבר מהיכרותי הראשונה בסימנית, ומן הסתם גם לא מעט אנשים גם בפורום
כך שגם הפעם אני שוב מעלה לפינה שתי סימניות שונות שיש קשר ביניהן.

לא ארחיב את הדיבור על התכונות והעתידות הקשורות לשנת הסוס, כי זה פולקלור חביב שפחות מעניין (לדעתי) מן הסימניות עצמן ועל דרך השימוש בהן. שימו לב שסימנית מזל הסוס (午) היא שונה לחלוטין מן הסימנית הרגילה, והיפנים מכירים אותה כמו שאר סימניות המזלות ( jūnishi, 十二支 ) בנפרד מן הסימניות הרגילות. ההפרדה בן הסימניות נעוצה בהיסטוריה הסינית, וקשורה לאסטרולוגיה ולקביעת לוח השנה הסיני ושל שעות היממה - שהיו גם מקובלים ביפן הקלאסית, שלפני הרפורמה של מייג'י, הקיסר שהנהיג את יפן לעידן המודרני בסוף המאה ה-19. בסין וביפן,
היממה התחלקה ל-12 "שעות", שכל "שעה" מקבילה ל-2 שעות מודרניות של ימינו, כך ששעת הסוס היא בין 11 בבוקר ל-1 בצהריים, לגבי השנים - זה היה יותר מסובך, כי צריך להוסיף גם את חמשת היסודות (אש, עץ, אדמה, מתכת ומים) ומכיוון שכלל יסוד יש לו שני סימניות קאנג'י שונות : אחת בסימן ין (in ,陰) והשניה בסימן יאנג (yō ,陽) הרי שקיבלנו 10 ! סימניות עבור היסודות. כך שמחזור השנים הקלאסי הוא למעשה 12 מזלות כפול 10 יסודות הינו בן 120 שנה בסך הכל !. אם זה נשמע מסובך, אז בהחלט נבין מדוע היפנים זוכרים לטובה את הקיסר מייג'י שהעביר אותם באחת ללוח השנה האזרחי הפשוט והשימושי יותר. אך עדיין פה ושם התאריכים הקלאסיים עדיין מופיעים ואפילו עוד בשימוש, כמו בכמה אמנויות מסורתיות. למשל בתיארוך חרבות יפניות על ידי חרש החרבות שחוקק את התאריך ייצור החרב על ניצב הפלדה (שנמצא בתוך הידית), כך שאם נמצא ונקרא את הטקסט הבא : Shouwa Kanae-Uma Haru ) 昭和庚午春 ) - הרי שנדע כי החרב נוצרה בתקופת Shouwa באביב שנת שנת סוס-יאנג של 1930 .

לסיום - סיפור פולקלור : מדוע הנחש מקדים בסדר החיות את הסוס ? הרי ידוע לכולם כי כל החיות מיהרו למפגש עם בודהא, כדי לזכות במיקום נכסף מבין 12 המקומות הראשונים. אז איך זה שהסוס המהיר פיגר אחר הנחש, שאפילו רגליים אין לו ? אז מה ש"באמת" קרה, ושוב מופיע הנחש כחיה ערמומית גם במזרח כמו במערב, שמנצלת כל הזדמנות לטובתה כמו את העובדה שהסוס הוא בין המהירים בחיות, וכך הנחש השתחל על האוכף שעל הסוס. מה שהנחש לא לקח בחשבון שהסוס, כמו שאר החיות, נאלץ גם הוא לחצות נהר במירוץ אל המפגש. הסוס שחיכה למעבורת, התעכב ופיגר אחרי החיות ששחו (או עפו באוויר כמו הדרקון) בכוחות עצמם את הנהר. כשהסוס התקרב לנקודת הסיום הנחש נקש בקול והבהיל את הסוס שנעמד בבעתת פחד על רגליו האחוריות, והנחש שניצל את ההזדמנות - קפץ וזחל במהירות לקו הסיום. לאחר שהסוס התעשת, הוא שעט גם הוא לקו הסיום אך הגיע אחרי הנחש, וכך נאלץ להיות החיה ה-7 בגלגל המזלות.

Tenguy

New member
מחזור השנים הקלאסי הוא למעשה 60 שנה

ולא 120 כפי שכתבתי.... הממ, ידעתי שאני אסתבך באסטרולוגיה סינית

מסתבר שמחזור היסודות של הין-יאנג , הוא במקביל למחזור החיות - כך שזה 12 כפול 5, ולא כפי שכתבתי בהודעה הקודמת.

לפירוט :
http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_astrology

herouth

New member
אז בעצם היה יותר מרמאי אחד בסיפור הזה?

כולנו מכירים את הסיפור על העכבר הרמאי, שסידר גם את החתול וגם את הפרה. אבל על הנחש לא ידעתי...

herouth

New member
לא צפית בסדרה Fruits Basket בזמנה?

בעיקרון, הסיפור הזה של גלגל המזלות הסיני מספר על איזו דמות מרכזית: אלוהים, קונפוציוס, או איזשהו חכם לא ידוע, שמזמן את כל החיות אליו למסיבת ראש השנה, ולפי סדר ההגעה שלהן הוא יקבע את גלגל המזלות, או משהו כזה.

העכבר אומר לחתול שהמסיבה היא בעוד יומיים, כשבפועל, היא למחרת. החתול נשאר לישון בבית, ומגיע יום אחרי האירוע, והאל כמובן כבר לא נותן לו מזל בגלגל המזלות, וזו הסיבה (המיתולוגית) למה אין חתול בגלגל המזלות. (הסיבה האמיתית היא סתם בגלל התפתחות היסטורית - הוא לא היה שם מלכתחילה...)

העכבר עצמו מגיע למסיבה כשהוא רכוב על הפרה. הפרה מקדימה את כולם, אבל אז העכבר קופץ מהראש שלה ומגיע ראשון למסיבה, וכך העכבר הופך להיות הראשון בגלגל המזלות.

innocence

New member
האמת היא שלא ראיתי

אבל עכשיו זה עשה לי חשק.
מצד שני, לא קשה לעשות לי חשק לעשות דברים שהם לא ללמוד למבחן שלי מחר:(

אם היה חתול בגלגל המזלות, לגמרי הייתי חתול.

herouth

New member
הא, זה מה שטורו אומרת בפרק הראשון.

הסדרה כמובן לא עוסקת ישירות בסיפור הסיני, אלא הוא רק סיפור רקע. והיא גם עוצרת הרבה לפני שהמנגה הסתיימה.

Tenguy

New member
למה העכבר הוא הראשון בגלגל המזלות הסיני ?

כמו שחרות כבר סיפרה בקיצור , הרי שיש שתי מעשיות ש"עונות" לשאלה :

1) הפר, שבסין העתיקה נחשב לחיה יקרת ערך אם לא החשובה ביותר בכל כפר סיני, ששמע על רצונו של העכברוש להיות ראשון - גיחך בבוז ושאל את העכברוש - מעל כולם דווקא אתה ???? העכברוש שהיה ונשאר חיה שמגלמת חיוניות וחוכמת הישרדות, הציע לפר התערבות, בהסכמת בודהה (ולא קונפוציוס...) - כל אחד יוגדל ברבע מגודלו ומי שיקבל יותר משניהם כבוד מתושבי העיר - הוא זה שינצח, ויעמוד בראש הרשימה, הפר הגאה, לא היסס להתערב כי היה בטוח בנצחונו הוודאי - הסכים לתנאי ההתערבות. כך צעדו הפר והעכברוש ברחוב הראשי של העיר, שכל אחד מהם גדול ברבע מגודלו האמיתי. ברם, האנשים שהיו מורגלים לראות שוורים ופרים גם עצומים בגודלם, לא ממש התרגשו ממראה הפר, ודווקא העכברוש שנראה עצום והרבה יותר גדול ממה שאנשים מצפים לראות - הוא זה שמשך רוב תשומת הלב ואת תשואות הקהל. הפר הבין את טעות יוהרתו, וכך העכברוש ניצח בהתערבות וזכה במקום הראשון ואילו הפר נמצא במקום השני עד עצם היום הזה.

2) במעשיה הזאת, כל החיות נאלצות לחצות נהר גדול במהלך המירוץ אל קו הסיום, כפי שכבר סיפרתי בהודעה הקודמת שלי אודות הסוס. העכברוש, הבין שלא ישרוד שחייה בכל זרמי הנהר החזקים, ביקש מן הפר לשבת על ראשו "רק כדי להגיע לגדה השנייה" של הנהר. הפר הגאה, שלא חשב בכלל שהעכברוש משתתף במירוץ, הסכים, כך ישב העכברוש על ראש הפר והחל לדבר על כך כמה שהוא רעב, ושהגדה השנייה מלאה בשיבולים וגרעינים ושופעת בעשבים ירוקים ורעננים. כך שהפר הגיח לגדה השנייה, העברוש הודה לפר, קפץ מראשו וונעלם בתוך הסבך. הפר, לעומת זאת - עם המון תיאבון ולמראה העשב העסיסי שלגדת הנהר לא התאפק והחל לנשנש במלוא הפה כדי להשקיט את רעבונו. כך הגיע העכברוש לפני הפר לקו הסיום וזכה במקום הראשון.... מעניין היה לראות את הפרצוף של הפר כשגילה כי הגיע לקו הסיום, שני לאותו עכברוש

3) לגבי החתול - זה אכן כפי שחרות סיפרה, אך בכל זאת ישנו חתול בגלגל המזלות - כי לדעתי הנמר גם הוא חתול, אולי חתול גדול אבל בהחלט שייך לחתוליים.

למעלה