פינת הסוקולנט השבועי- לופופורה

פינת הסוקולנט השבועי- לופופורה

Lophophora williamsii, או בשם הפופולארי פיוטה. קקטוס כדורי קטן וחסר קוצים. ישנם זנים רבים- האחד המסוים הזה הוא caespitosa (ברק הביא אתמול תמונה של אחד בן 3- האם זה מקרה שלו ולי יש אותו זן?). קקטוס זה גדל בטבע בדרום ארה"ב ומקסיקו. מאחר והוא מכיל אלקלואידים רבים מאד (לפי ספר בנושא שקראתי לפני יותר מ-10 שנים מספרם 60. ייתכן בהחלט שעוד התגלו מאז), הידוע בהם הוא מסקלין, הוא שימש את האינדיאנים במשך זמן רב מאד בטקסיהם הדתיים, בהם השאמאן היה אוכל מהקקטוס ונכנס לטראנס. כאשר במאה ה-20 הצמח התגלה על ידי סטלנים, הם הגזימו בשימוש בו- וחלקם גמרו בבתי משוגעים. רק כדי להסביר כמה לא כדאי להשתמש בצמח למטרות סטלנות, אביא תיאור מהספרות לגבי השימוש: יש צורך ב-10 "כפתורים", שהם ענפים קטנים של הצמח, מיובשים או טריים. הסטלן או השאמאן לועס אותם ובולע את המיץ- שהוא מר מאד, שכן האלקלואידים הם אמצעי הגנה לצמח.אחרי כמה דקות הוא מקיא, וסובל גם מכאבי ראש. עד כאן כל הדיווחים שאני מכיר תואמים. מכאן והלאה הם משתנים- ישנם כאלה שמדווחים על הזיות צבעוניות, וישנם כאלה שמדווחים שלא ראו כלום. במשפחת הקקטוסים עוד מספר מינים המכילים מסקלין, הידוע בהם הוא Trichocereus pachanoi (גם אותו אני מגדל)- קקטוס עמודי גדול. קקטוס זה שימש את האינדיאנים של דרום אמריקה בטקסיהם, אבל הקונקויסטדורים הספרדים שהיו קתולים אסרו את השימוש בו. מה עשו האינדיאנים? הקדישו את הקקטוס לפטרוס הקדוש, או בספרדית סן פדרו, השם בו הקקטוס מוכר עד היום. נחזור ללופופורה. גידול: אוהב שמש מלאה וחום. רגיש יותר מרוב הקקטוסים לרטיבות בחורף- ולכן מומלץ לגדל בעציץ ולהכניס אל הבית בחורף. ריבוי מיחורים. יש לחתוך יחור, לתת לחתך להתייבש עד שנותר קאלוס, ואז לשתול. אפשר גם מזרעים. אוספים את הזרעים מהפרי, משרים במים כמה שעות וזורעים. ניתן להרכיב את הנבטים על קקטוס אחר להאצת הגדילה. אני הפסקתי להרכיב נבטים לאחר שנוכחתי שהם גדלים מהר מאד בחודשים שלאחר ההרכבה ואז נעצרים.

יחורי לופופורה

נחתכו לפני שבועיים. האולר נותן קנה מידה. אלה הם ה"כפתורים" המשמשים את השאמאנים והסטלנים.

ןאנצל"ש לעצמי פינה חדשה- צמח א"י.

בפינה זו אביא בכל שבוע צמח ארצישראלי הראוי לדעתי לגידול בגינה, כאשר התנאי הוא שאני או מישהו אחר מגדל אותו. אתחיל עם דרדר גדול פרחים, מין שיכול לחיות בגיונות בכל חלקי הארץ. את הזרעים של זה שאביא כאן אספתי ברמת הגולן, מפני ששם חי הזן בעל הפרחים הגדולים ביותר. צמח חד שנתי, קוצים רק על חפי הקרקפת, משזרע את עצמו בקלות ומגיע לגובה מטר בערך. פורח 3 חדשים באביב.

crazyflower

New member
תבוא הברכה על ראשך

אבל רובם פרחי חורף מתאימים לזריעה/שתילה סתווית לא כדאי לשמור את הפינה לסתיו? שתהיה רלוונטית ליישום? כך או כך - תודה

אני חושש שלא ראית אף פעם את התיקיות

שיש לי בדיסק הקשיח. אני עדיין מחפש את מה שצילמתי מהחוברת של "אריאל" על צפת. לפני חודשיים, אז את חושבת שבסתיו אוכל למצוא מה שצילמתי באביב?

crazyflower

New member
למה התמונות לא נמצאות בתיקייה

הקרוייה - אריאל? היה יכול לפשט את הדברים במחשבה שנייה - חוזרת בי. אספתי עכשיו מערוגת פרחי החורף שלי זרעים של דרדר כחול, פשתה אדומה (האם היא בר ארץ ישראלי?) ופרגים כך ש - כן רלוונטי מאוד רלוונטי אני כל כך אוהבת אותם בשבילם הקמתי את הגינה שלי היא ואני מחכות רק להם ואשמח לשמוע על כאלה שלא מכירה.

התמונות שצילמתי מאנציקלופדיה

אריאל בהחלט נמצאות בתיקיה שנקראת אריאל- ביחד עם תמונות מאנציקלופדיה אריאל על ירושלים, הר כרכום, תל אביב, עין כרם, כנסיית הקבר... פשתה אדומה לא צמח בר בארץ- יש מין של פשתה ורודה שכן, אבל בינתיים לא אספתי זרעים ואיני מכיר אף אחד שמגדל אותה.

Rוני

New member
תודה על הפינה המבורכת החדשה, אבל

אנא בשרשור נפרד כל שרשור הולך למילון אחר. לא יכולה לחתוך את השרשור הזה אבקש מההנהלה לפצל לנו אותו.

barakd

New member
צראוס, יופי של סיכום

בעיניין הרכבת הנבטים, אתה מתכוון לצמח הזה או בכלל? עם הרבה קשר, הוא קל מאד להשרשה למרות שפעם הצלחתי להרוג ייחור בגודל מטבע של 1 אגורה (זה שהיה פעם)

??? למה מתו?

אם שמים אותם בחורף במקום יבש הם לא מתים. כנ"ל אם מרכיבים אותם. שיטת הרכבה שלמדתי מדובב: מורידים את הראש של הכנה. חותכים גם את הנבט לרוחבו, ואז מניחים אותו עם המרכז מעל צינורות ההובלה של הכנה. אין צורך לחזק אותו- המוקוס של הרוכב והכנה מספיק כדי להדביק אותו למקום. כן צריך להקפיד על שימוש בכלים נקיים. ככנה אפשר להשתמש באופונטיה, קקטוסים עמודיים, פרסקיופסיס או צילינדרואופונטיה. כמו שכבר כתבתי, בהתחלה הרוכב צומח מהר, אבל אחרי שהוא מגיע לגודל של ס"מ או ס"מ וחצי הוא נעצר.

למעלה