פחמימות

softouch

New member
פחמימות

כיצד משפיעה בחירת סוג הפחמימות (ערך גליקמי גבוה בינוני ונמוך\ מורכבות ופשוטות) על הבריאות והמאזן\הרכב הגוף?
יש הרבה מוצרי תחליפי לחם שנחשבים למזון דיאטטי אבל בעייני הם לא. פריכיות, לחמית, פתית וכו', דגנים מותפחים שקל לאכול הרבה ומתפרקים מהר.
אני מרגישה נפילות סוכר לאחר ארוחה עם הרבה פחמימות פשוטות אבל גם אחרי דגנים מותפחים למיניהם. (כאשר נאכלים רק הם.)
לחם שיפון (לא לחם לבן צבוע) לא גורם לי לכך. לחם מקמח מלא- לרוב לא. וכמובן שלחם אוכלים עם חלבון\שומן וזה גם מאזן את קצב ספיגת הסוכרים.
השאלה היא, עד כמה נשפיע באמת על הבריאות אם מישהו אוכל מידי יום, רוב היום, פחמימות פשוטות או בעלות ערך גליקמי גבוה ?
מעבר לעניין ה"יותר רעב לאחר ארוחה\פחות שובע". האם יש השפעה מעבר לכך?
האם לאנשים עם הפרעת קשב וריכוז (ונטיה לנפילת סוכר), עדיף לאכול יותר פחמימות עם ערך גליקמי נמוך?

תשובה

לצריכה של פחמימות פשוטות יש השפעה על משקל, רמות סוכר בדם, שומנים בדם ועוד וכן על רמת האנרגטיות.
פחמימות מורכבות כמו חיטה מלאה, שיפון וכדומה בעלות מד גליקמי נמוך יותר ופחות מעלות סוכר בדם. דגנים מותפחים בעלי מדד גליקמי גבוה ולכן אולי את מרגישה כך. לגבי קרקרים למיניהם המינוס שלהם זה יותר בנפח - נפח קטן ולכן לא משביע להרבה זמן.

softouch

New member
מה ההשפעה על שומנים בדם?

איך פחמימות קשור לשומנים ?

אני יודעת שהמח עובד על גלוקוז בעיקר, אבל כאשר אני אוכלת דברים מתוקים, זה דווקא מפריע לי לשמור על ריכוז וגורם לדחף לזוז הרבה במקום לשבת ללמוד..

פחממות זה המזון הכי זול , מה שגורם לו

פוטנציאלית להיות הכי רב בתזונה.
פחממות זה סוכר= אנרגיה = קלוריות.
מאזן קלורי נטרלי זה לאכול כול יום אותה כמות קלורית שהגוף שורף.
הגוף שורף כול יום כמות מסויימת של קלוריות גם אם לא עושים שום דבר ורק שוכבים במיטה.

בשביל לרדת במשקל צריך להיות על מאזן קלורי שלילי. שכל הקלוריות שנצרכות מהמזון (גם בשומן וגם בחלבון יש קלוריות) יהיו פחות ממה שהגוף שורף ויגרם גרעון קלורי.
נגיד שאם כל יום שורפים 3000 קלוריות ומהתזונה באותו יום מחזירים רק 2500 אז יש גרעון של 500 קלוריות ולאורך זמן תהיה ירידה במשקל.

בקיצור, בשביל שובע בתזונה חשוב לשלב גם כמות יפה של חלבון. ובשביל לצמצם מספר קלוריות צריך לרוב להפחית את הכמות של הפחממות.

softouch

New member
כל מה שכתבת

אני יודעת מצויין, אבל זו לא השאלה.
אני לא שואלת לגבי ירידה במשקל. או קלוריות. או מאזן קלורי וכו'. אם תשים לב...ולגבי חלבון- סותם לי את התיאבון. ביצים, עוף, דגים וכו'. זה לא נעים.. (אני אוכלת מעט מאוד חלבונים בכללי, צמחונית..)
מעניין אותי השפעה של פחמימות עם ערך גליקמי גבוה על הבריאות (מעבר לעניין השובע). מכיוון שקראתי שזה מעלה סיכוי לפתח כל מיני מחלות (סכרת), ופוגע בריכוז אצל אנשים עם ADD ועוד.

הערך של הפחממות זה אנרגיה קלורית

ברגע שיש ממנה יותר ממה שצריך זה גורם להשמנה ולבעיות אחרות של סוכר, בהתאם לגנטיקה של אותו אדם.

ברגע שיש ממנה כמה שצריך אז זה בסדר.

ולא הבנתי מה שרשמת על חלבון. רשמת: ".ולגבי חלבון- סותם לי את התיאבון"
וגם רשמת: "אני אוכלת מעט מאוד חלבונים בכללי, צמחונית"

מה זאת אומרת? חלבון זה מזון משביע שחשוב מאוד לאכול ממנו.
אם את צמחונית זה בכלל לא סיבה לאכול פחות חלבון. אם בגלל צמחונות את אוכלת פחות מידי חלבון סימן שהתזונה שלך מאוד לא טובה.

softouch

New member
לא. פשוט..

באופן טבעי, תפריט צמחוני (שדל במוצרי חלב או נטול מהם) יהיה גם דל בחלבון. ואני לא מרבה לאכול קטניות. פעם-פעמיים בשבוע. התכוונתי שכל דבר חלבוני, מאוד משביע אותי לאורך זמן.

זה טוב שדבר חלבוני משביע אותך להרבה זמן

זה מונע ממך לאכול שטויות מיותרות שלרוב מדובר בכל מיני מוצרים קמחיים שהם סתם קלוריות מיותרות.

את חייבת לגשת לדיאטנית או תזונאית שמבינה בצמחונות שתסדר לך את התפריט שיכיל מספיק חלבון. מבחינה צמחונית חלבון חייב להיות מלא.
קטניות לבד ודגנים לבד זה לא חלבון מלא. אבל שמשלבים אותם יחד (כנראה אפילו אם עברה שעה מאחד לשני)
אז זה נכשיו לחלבון מלא.

softouch

New member
=\

אני כל היום מנשנשת בלי הפסקה. וזה תמיד נשנושי פחמימות, מכל סוג שהוא. החלבון הוא לקישוט הארוחות. =\
נחזור לדיאטנית
תודה

פצית219

New member
נשמע שיש לך עוד הרבה עבודה על התזונה

חלבונים זה חשוב מאוד כי חלק מאבני הבניין שלהם הגוף לא יכול לייצר בעצמו וחייבים לקבל מהתזונה. אם את צמחונית או טבעונית אז תאכלי קטניות ואגוזים על בסיס יומיומי.
לגבי פחמימות שגורמות לבעיות של טריגליצרידים וכבד שומני, יש מסלול אנזימטי בכבד שהופך סוכרים לשומנים כשאוכלים את הסוכרים בעודף ואין בהם שימוש מיידי להפקת אנרגיה. הסוכר פרוקטוז מעלה רמות של שומנים כי מסלול הפירוק שלו "עוקף" את הבקרה המובנית במסלול האנזימטי על הפיכת הסוכרים בגוף לשומן, ולכן הפרוקטוז עלול להפוך לשומן גם כשאיננו בעודף. הסוכר פרוקטוז נמצא בעיקר בסוכר הלבן/חום הרגיל וגם בפירות, אבל כשאוכלים פירות שלמים אז הסיבים שבהם מאטים את ספיגת הפרוקטוז ולכן זה פחות מזיק מאכילת סוכר או מיצי פירות שלא מכילים סיבים. למרות זאת למי שיש בעיות של סוכר או שומנים בדם או בכבד מגבילים גם את צריכת הפירות.

softouch

New member
אוקיי. תודה רבה. השכלתי

אני אוכלת המון המון פירות
בערך 2-6 ביום. בעיקר בננות בשלות
מרגישה לעיתים סחרחורת לאחר אכילת הרבה פחמימות ביחוד פשוטות בערך שעה שעתיים אחרי. גם קושי להחזיק דברים או לעשות פעולות רגילות כמו לכתוב להקליד לגזור להתרכז לשים לב לדברים לחשוב וכו. לכן משתדלת לאכול לעיתים תכופות, ולהמנע ממצב רעב קל תמיד.

פצית219

New member
תקשיבי לגוף שלך ואם הוא אומר לך לאכול משהו

קטן לעיתים תכופות וכשאת עושה את זה את מרגישה טוב, אז זה בסדר גמור. אכילה מרובה של פירות כל עוד את לא סובלת מסוכר או שומנים כאמור זה בריא, וכנ"ל אכילה לעיתים קרובות. לכל כבד יש את השריטות שלו...

את לא יכולה לבסס את התזונה שלך על פירות

ועל פחממות. את חייבת לאכול גם חלבון וגם שומן (חלבון במזון בדרך כלל מגיע עם שומן)
אחרת את תגיע מהר לחסר תזונתי שיתחיל לפגוע בבריאות שלך.

למעשה לפי דעתי (ולדעת חלק מהמומחים) החלבון זה בעצם הרכיב העיקרי ביותר בתזונה. רק אחריו מגיעים כל שאר המרכיבים.

כדאי לשים לב

אפשר להגיע להשפעה קטנה על רמת הסוכר בדם באכילת מזון עם ערכים גליקמיים גבוהים ע"י חלוקתו למנות קטנות ואכילתן ברווחי זמן.
מבחינת ההשפעה על רמת הסוכר בדם אין כמעט הבדל בין לחם מקמח מלא ללחם מקמח לבן. ההבדל ברמת השובע נובע כנראה מנוככות הסיבים התזונתיים במערכת העיכול.

למעלה