פחד לשקר

• פותח הנושא Mor L
  • פורסם בתאריך

Mor L

New member
פחד לשקר

שלום רציתי לדעת אם באמת יש דבר כזה או שזו המצאה של סופרמן
האם יש פחד מלשקר לאנשים או להסתיר את האמת במלואה?
כל החיים קשה לי לסלף את העובדות כדי להתאים למצב שאני רוצה להראות
וכל שקר לבן או שינוי התמונה האמיתית מכאיב לי בלב

האם יש דבר כזה מפחד מלשקר?

Mor L, מהי כוונתך באומרך "פחד"?

האם כוונתך לפחד כרגש רגעי, חולף, תלוי-סיטואציה? או לפחד כפוביה פתולוגית?

פחד מלשקר כרגש תגובתי הוא בהחלט אפשרי ואף מתאים בסיטואציות מסוימות: כשאדם נמצא בחדר חקירות, כשאדם חש שנתפס 'על חם' במעשה שלילי כלשהו, או כשהוא מעיד תחת שבועה בבית משפט.

גם פחד מלשקר כפוביה עשויה להיות אפשרית תיאורטית, אם האדם גדל בבית בו נהוגה הענשה חמורה על כל דבר שקר; הוא עשוי לגדול ולהיות אדם שתמיד מבטא את דעותיו האמיתיות, ללא שקרים ואף ללא סינון - דפוס שעשוי להיות בעייתי לעתים.

Mor L

New member
כנראה שזה פוביה פתולוגית

אני מרגישה שחרור והקלה כשאני מספרת הכל לפרטי פרטים בדיוק את הדברים שקרו.
כאשר אני נאלצת להסתיר מידע או לסלף את המציאות - ביום יום, לא בבית משפט - אז הבטן שלי מתכווצת ואני מרגישה שאני שקרנית ופחדנית ומתביישת בעצמי שאני לא יכולה לחשוף את האמת.
למה אני שואלת את זה בכלל? כי באח הגדול למושיק עפיה היה פחד מפופיקים... אז חשבתי לעצמי שאולי יש דבר כזה מישהו שמפחד לשקר או לסלף ולהגיד חצי אמת...

tomasth

New member
אצל סופרמן זה עניין של דימוי עצמי של שימוש

כדוגמא סמל וכו.
&nbsp
השאלה מה יסכן השקר ? ההשלכות עליך אם מישהו יגלה ? דימוי עצמי מה שאת רואה את עצמך בגידה עצמית פגיעה עצמית וכו ?
או שזה קושי בתיחזוק ההסתרה שההקלה נובעת מהעול של המטלה הקשה שירד ?
&nbsp
&nbsp

פוביות ושקרים

ראשית, כמעט לכל תופעה בעולם קיימת גם פוביה: http://phobialist.com.

שנית, אם בכל סיטואציה את מרגישה מחויבת לספק מידע אמין ושלם, לתת דו״ח מלא על פנימיותך או פעילותיך, הרי שאין כאן בחירה כלשהי להיות כנה או אותנטית אלא התנהגות מאולצת וכפויה, מפני שאחרת את מותנית לחוש כאבי בטן ובושה. ממליץ לך - למען עצמך ורווחתך בלבד - לשקול בחינה מעמיקה של התופעה הזו בחייך, במסגרת טיפולית כזו או אחרת.

אופירA

New member
מנהל
תלוי למה את קוראת הקלה ולחילופין קושי

זה לא תמיד פחד, להרגיש קושי גדול לשקר ולהסתיר מידע.
גם אני מתקשה להסתיר עובדות, אבל שמחה מפה ועד להודעה חדשה על הקושי הזה, ועל הרווחים המוספים שלו.
כשחייבים (למשל כדי לדבר נורמלי עם בן אדם ולא להכביר פרטי פרטים מיותרים, רק כי הם "אמת", או כדי להתאים המידע לשומע), אז אני מתגברת על הקושי, וחיה איתו. ולפעמים לא מצליחה להסתיר (כגון שמכרה סחטה ממני ע"י שאלות ערמומיות מידע משפחתי שלא רציתי לפרסם לכל אחד בכל זמן), ואז קצת מתרגזת על עצמי. לא קרה אסון. עדיף פעם להתרגז על עצמי מאשר לשקר ב"טבעיות".

אני חושבת שאת מתכוונת לבושה מפני דברים בחיים שלך, שבגלל הבושה את משקרת ומסתירה.
כגון: שאת מתביישת בעבודה הפשוטה שלך, אז את מסתירה את זה ממישהו חדש שאת מכירה.
או שאת מתביישת בהפרעה הנפשית שלך, אז מכחישה אותה.
או שאת מתביישת במשכורת שלך, אז את משקרת ואומרת כפול.
או שאת מתביישת לספר על איזו חולשה שלך, ומכחישה אותה.
אני חושבת שאז את מרגישה שקרנית ופחדנית שלא יכולה לחשוף את האמת.
זה לא פחד ולא פוביה מלשקר. זה פחד מעצמך, מהחולשות שלך, וזה משהו אחר לגמרי!!!

TipTip2013

New member
זה יפה לראות מישהו ששונא לשקר

בעולם המגעיל והמושחת הזה.
אבל לצערי..מי שלא מסלף קצת עובדות ומלקק תחת של אנשים לא יכול להתקדם בחיים

אופירA

New member
מנהל
טיפ טיפ, לא כל הסתרת חלק מהעובדות או שינוי בפרטים

זה שקר וזה בהכרח התחנפות (שזה פירוש הביטוי שהשתמשת בו).
הרבה פעמים בן אדם ישנה את העובדות או יסתיר חלק מהן, כי הן לא רלוונטיות לסיטואציה שבה הוא מספר את העובדות, או כי הן לא מתאימות למנטליות של האדם לו הוא מספר את העובדות - ולא בשביל להשיג משהו או להתחנף.

אם הבן שלי מספר לי איפה הוא היה בשבת, ולא מפרט את פרטי חילול השבת שלו, זה בגלל שאין טעם סתם לצער אותי בפרטים שלא חשובים לי ולו, כגון אם חילל שבת או לא. הוא מסנן את הפרטים האלה, כשהם לא רלוונטיים.

אם אני לא מספרת למקום עבודה על קצבת הנכות שלי מביטוח לאומי, כאשר אני משוכנעת שאני מתאימה לדרישות מקום העבודה - אני לא שקרנית, אלא מסתירה מה שלא רלוונטי. זה בדיוק כמו שלא סיפרתי לו על הפלולה ברגל השמאלית, או על דלקת הריאות שהיתה לי בגיל 3.

ילדים, כבר מגיל 4

ולפעמים יותר מוקדם מתחילים *לשקר*. מהרגע שהם מבינים איך המסרים שלהם נקלטים על ידי זולת (TOM), הם מתחילים להפיק גירסאות שונות מכל מיני סיבות. הסיבה העיקרית להפקת גירסה מעט שונה היא איזו הבנה שהדברים שיש להם להגיד כפשוטם, לא יתקבלו באופן חיובי אצל הזולת וכדאי מאוד לנסות להפיק את הגירסה שלדעתם תתקבל יותר באהדה.

שקר (או הפקת גירסאות לאמת), הוא תנאי הכרחי לתקשורת טובה בין אנשים.

את קצת מתבלבלת בין הפקת גירסה שמתאימה לקיום יחסי אנוש תקינים, לבין הפקת גירסה זדונית. כזו עם פוטנציאל לפגוע (או בך או בזולת או בשניכם).
אם מבינים שבכל מקרה בתקשורת בין אישית "מפיקים גירסה" - ושהפקת גירסה זה לא *שקר* אלא הפעלת שיפוט חברתי תקין לגבי מה יוצא לך מהפה ובאיזו סיטואציה, ישנים יותר טוב בלילה.

למעלה