פחדים

פחדים

ממה הם נובעים? האם אפשר להתגבר עליהם? האם יש קו מובהק שבין פחד מוצדק לפחד חסר הצדקה? האם מודעות לחוסר ההגיון שבפחד מסוים תגרום לו להיעלם, להיחלש, להתעצם? האם יש פחד שהוא אוניברסלי ונכון לכל בני האדם? האם הפחדים תלויים בגנים, בחינוך, במשהו אחר?

פחד הוא מנגנון פסיכולוגי הישרדותי

תפקיד המנגנון הזה הוא להגן עליך מפני סכנות למינהן . מכיוון שסכנות הן דבר שתלוי תרבות, מקום זמן וכמובן חינוך אז כן , כולם משתנים . לגבי גנטי אם איני טועה יש גן אוניברסלי שאחראי על פחד גבהים (עד לרמה מסויימת כמובן) . היו(או עדיין יש) איזה צאצאים של שבט אינדיאני שהגן הזה אלצהם לא היה פעיל ובגלל זה הם עסקו רבות בבניה של ביניני רבי קומות .

אבל הפחד הוא רגש

האם מנגנון ניתוח המצב שלנו לא מספיק כדי להגן עלינו מפני סכנות למיניהן? הפחד הוא במקום מסוים מערכת אזעקה, אבל היא פועלת לעיתים קרובות נגד המודעות, מונעת ממנה לעשות דברים בגלל פחד שהוא חסר הגיון, ובלתי נשלט (לי זה קרה לא פעם, אני מניח שגם לך) לגבי הגן האוניברסלי- נשמע מעניין. צריך לבדוק את זה.. איפה שמעת/קראת על זה?

אבולוציה כנראה

כנראה שאלה שהיה אצלם את המנגנון ההגנה הריגשי שפעל יותר טוב על המודעות שרדו והגיענו עד הלום, אז זה לא קשור להאם משהו אחד מספיק או לא , זה קשור למה שפוגע ביותר מקרים ובאמת גרם לבעלי התכונה הזו לשרוד . ברור שדברים ריגשיים יכולים להשתבש אבל אז הפחד הוא פשוט תוצר של למידה(פסיכולוגית) ואולי גם של הפרעות פסיכולוגיות - חרדות. לגבי הגן האונבירסלי .. ראיתי פעם בערוץ דיסקברי על השבט הזה ושם הם דיברו על הגן המשותף .

אייני

New member
אתה שוכח שהתת מודע

הרבה הרבה יותר מהיר מהמודע שלנו. אם קורה משהו מיידי אז מי שהפחד שלו נמצא בתור רגש בתת המודע - יגיב הרבה יותר מהר ממישהו שיצטרך כמה שניות כדי לנתח את המצב במודע שלו. ככה שמי שמגיב יותר מהר - סביר להניח שישרוד יותר - סביר להניח שהגן שגורם לפחד תת מודע הוא זה שישרוד.

אתה מעלה נקודה מעניינת

ואני חייב לתהות, האם אתה באמת חש פחד כשאתה פועל בצורה אינסטינקטיבית כשקיימת סכנה, או שהפחד בא רק מאוחר יותר? בד"כ, לפחות כך אני יודע מהתנסויות שלי, במצבים כאלה התגובה מגיעה הרבה לפני הפחד, קודם אתה פועל ואחרי כמה שניות חש את דפיקות הלב, כך שאני לא בטוח שהפחד הוא אכן מנגנון שדרוש כדי לפעול באופן מהיר וטוב. בסופו של דבר הפחד הוא פעולה כימית שנוצרת במוח, שמעוותת, פחות או יותר, את צורת המחשבה השקולה שלנו.. מצד שני, התגברות על הפחד מפתחת את האדם ועוזרת לו להתבגר.. אז האם זה דבר טוב או רע?

אייני

New member
אני חייב לציין

שלא ממש הבנתי את מה שניסית להגידXD כאילו, אם הצלחתי להבין, אתה אומר שבעצם אם קורה משהו שדורש מאיתנו "לפחד" (נגיד, מופיע מולנו אריה) אנחנו קודם פועלים במהירות ורק אז מתחילים לפחד? והטיעון שלך מתבסס על העובדה שאתה מרגיש רק אחרי כמה שניות את דפיקות הלב? וול, זה טיעון דיי חלש לדעתי - בהתחשב בעובדה שזרם חשמלי במוח הרבה יותר מהיר מכל התהליך שנדרש ללב להתחיל לפעום מהר יותר ולגוף לשחרר אדרנלין. אחרי הכל, הלב לא יעבור ממהירות רגילה למהירות פעימות גבוהה תוך מיליונית השניהXD (אתה יכול פשוט להתחיל לעשות ספורט ולראות בעצמך - הלב שלך לא מזנק מיידית למהירות פעימות גבוהה). ככה שדווקא העובדה שלוקח לזה כמה שניות (ולא זמן רב יחסית) מעיד שהשניים קשורים אחד בשני. כאילו, תחשוב בעצמך. כל התגובות לפחד אלו תגובות של הישרדות נטו. דופק לב מואץ, הזרמה של אנדרנלין לדם, מה לא. אם תקלוט חיה טורפת ממולך ותתחיל לנסות להעריך האם זה מהווה סכנה בשבילך ורק אז תתחיל לגרום ללבך לפעום מהר יותר ולגופך להזרים אנדרנלין, זה ייקח לך יותר זמן ממישהו שברגע שרואה חיה טורפת מזנק מייד למצב הזה. אחרי הכל ה"עונשים" של להיבהל מהר הרבה פחות גרוע. אם נבהלת סתם - לא נורא. אתה תירגע אחרי כמה שניות. לעומת זאת - אם לא נבהלת כשהיית צריך - אתה תמות, סביר להניח.

התכוונתי

שאם למשל אתה נוהג באוטו, וקופץ מולך הולך רגל, אתה קודם כל תסיט את ההגה, ורק אז תרגיש את דפיקות הלב ובעצם את הפחד. אבל מה עם פחד שהוא לא אינסטינקטיבי? למשל, פחד מעמידה מול קהל, פחד מכשלון, פחד מהצלחה. פחדים שהם לא דחופים באופן רגעי, ובכל זאת לא ניתן להתגבר עליהם בעזרת חשיבה הגיונית, לפחות ברוב המקרים.

אייני

New member
אם ככה - אז דווקא הבנתי למה התכוונת

כי בסופו של דבר - בול כמו שאמרתי, לוקח ללב כמה שניות להתאים את עצמו. הוא לא מזנק ממצב של אפס פעימות למצב של פעימות מהירות בטיל. בכל אופן, יש עוד הרבה השפעות על התת מודע, לא רק האינסטינקט ההישרדותי. כמו טראומות, חינוך סביבתי (בתכלס, אם תשים לב - רוב הילדים הקטנים דווקא מתלהבים מחרקים יחסית, ככה שלדעתי זה יותר חינוך סביבתי ש"חרקים זה איכס" בסופו של דבר). התת מודע שלנו עד היום דיי מסובך להסברה, לא רק מבחינת הפחדים. ככה שאתה לא יכול לדעת עד הסוף מה הגורם לכ-ל דבר שם. מה שכן - עצם הצבת רגש הפחד בתת המודע עדיף הישרדותית על הצבתו בחלק המודע של המוח, וזה מה שניסיתי להגיד בסופו של דבר.

אז בעצם אתה טוען

שהפחד תורם לנו לתגובה אינסטינקטיבית נכונה? האם אדם שיחוש פחד בעת היתקלות עם בעיה יגיב באמת טוב יותר מאדם שישמור על קור רוח? אני יכול למצוא הרבה מקרים שבהם זה לא כך בסופו של דבר אני חושב שהאינסטינקטים שלנו מבוססים על נסיון יותר מאשר על פחד. אם תרגלת הרבה פעמים סיטואציה שאתה חושש ממנה (למשל- ראיון עבודה, מצב של תאונה-פוטנציאלית), הפחד יתקהה והתגובה שלך בזמן אמת כנראה תהיה טובה יותר. אולי הפחד בא להזהיר אותנו מפני מצבים שהאינסטינקטים שלנו לא פועלים טוב בהם, כדי שנדע שעלינו להתמודד, לתרגל ולשפר את התגובה שלנו?

אייני

New member
לא, אני לא טוען ככה.

אני טוען שהפחד גורם לנו לתגובה -הישרדותית- (שים לב למילה) נכונה. כיום חלק מהתגובות ההישרדותיות שלנו כבר לא הכי מתאימות. בעבר - מי ששרדו הכי טוב זה מי שהגיבו במהירות לפחד שלהם שהיה בתת המודע, ולכן זה מה שיש לנו היום. זה לא אומר שזה טוב היום - אבל היום זה עדיין לא מפריע לשרידה שלנו ולכן זה נמשך בסופו של דבר...

../images/Emo13.gif

שאלה אחרונה- מה בעצם השתנה. או במילים אחרות- מה היה חסר לנו בעבר, שגרם לנו להזדקק לפחד, ושהיום הופך אותו ללא יעיל?

אייני

New member
הנה דוגמא אחת

קיפאון בעת פחד. בעבר בטבע -קיפאון זאת אחת התגובות היעילות. אם אתה קולט טורף ואתה קופא על מקומך בלי לזוז לשניה, הסבירות שהוא יבחין בך קטנה יחסית מאשר אם תתחיל לנסות לברוח (והרי בריחה בד"כ חסרת טעם ברוב המקרים. תסכים איתי שרוב הטורפים בטבע יכולים להשיג אדם בלי יותר מדיי מאמץ. לא בכל המקרים כמובן - זה תלוי במרחק בין הטורף לאדם וכד', אבל ברובם זה חסר טעם). אז נוצר מצב שמי שהפחד שכן בתת המודע שלו - וקפא במיידי כשהוא חש טורף - שרד יותר טוב מאשר מי שהפחד לא שכן בתת המודע שלו ולא קפא מיידית כשחש טורף. כיום - פחד עדיין גורם לך לקפוא ולא לזוז (לא בכל המקרים כמובן - זה אינדיבידואלי וכד' אבל כרגע אני מביא כאן דוגמא ספציפית). למשל אדם שיש לו פחד קהל - על הבמה הוא יקפא. זה נובע מכך שבמקור - זאת הייתה תגובה טובה לפחד בסופו של דבר שהביאה לשרידה טובה יותר. כיום התגובה הזאת לא יעילה כי כבר אין הרבה מצבים שבהם אתה נדרש לקפוא (אם בכלל). לקפוא מול קהל זאת תגובה לא יעילה בכלל. אבל בגלל שהיא לא פוגמת בשרידה - ספק אם היא בכלל תיעלם. מה גם שלמרות התגובות אינסטינקטיביות ה"שגויות" לעיתים - פחד זה עדיין רגש חשוב ביותר ששומר על החיים שלנו. בלי פחד (ובלי אחד הפחדים המרכזיים לפחות - הפחד מהמוות) - בני אדם היו מתים דיי במהירות או סובלים דיי הרבה.

yaakii

New member
פחד זה חוסר הידיעה בבאות/כאב

דוג': פחד מחושך-לא ניתן לעכוב אחרי המתרחש. פחד מזריקות-כואב פחד מתגובת אדם למעשה רע שעשית-לא יודעים מה תהיה תגובתו פחד (חשש) ממפגש עם אדם-לא יודעים מהי אישיותו באופן כללי פחד הוא לא "מוצדק", לדעתי. שלרוב אין בו ממש. לדעתי אנשים ממשיכים לפחד אף כשהם מביניםפ שאין הגיון בפחדיהם. פחד אוניברסלי? -לא נראה לי שקיים. אני בהחלט מאמין שפחדים תלויים בחינוך ובתרבות. ילד אפריקאי שהורגל משחר ילדותו לצוד חיות לא יפחד מאריה באותה הרמה שילד אחר יפחד.

מה לגבי פחד מחרקים בלתי-מזיקים, למשל?

ברור לגמרי שהם לא מזיקים, ושלא יקרה שום דבר אם יווצר מגע. אין כאן פחד מכאב, וגם שום פחד מהלא מודע.. זו חרדה פסיכולוגית שנובעת, לדעתי, מאירועים מסוימים בעבר.. לעומת זאת- הרבה אנשים שחווים חוסר ידיעה בבאות, לא חשים פחד.. למשל- אני לא יודע מה יקרה מחר, אבל אין לי שום פחד.. כך שלטעמי ההגדרה שלך לא מדויקת כל כך

yaakii

New member
אני בטוח שההגדרה שלי לא חלה ב-100%, אבל באופן

כללי, נראה לי כי היא די תוחמת את ההגדרה לפחד. אבל אפשר לומר שפוחדים מזה שלא ניתן לצפות מה החקר יעשה... מה יקרה מחר באמת מקשה על ההגדרה.

אפשר להתאמץ ולפתור גם את זה ../images/Emo13.gif

ברוב הזמן, אני לא יודע מה אעשה מחר, אבל אני גם לא משקיע בזה מחשבה. כשאני כן משקיע בזה מחשבה, וחושף את הלא מודע ואת הבעיות שעשויות להיווצר, אז נוצר גם פחד וההגדרה בבהחלט תואמת את מרבית הפחדים שתוקפים אותנו. השאלה היא, האם יש להתאמץ כדי להפוך את הלא מודע למודע, או שאולי להתעמת עם עצמנו ולנסות לא לפחד גם כשלא הכל ידוע?

שאלה טובה

לי היה פחד מחלזונות. משו זוועתי כזה. לא הייתי יוצאת בחורף החוצה. מאיפה הוא בא? שום דבר. מחלום. לדעתי כל פחד שאפשר להסביר, הוא מוצדק. זה לא אומר שהבנאדם מתנהג בצורה נכונה, כלומרף לפעממים הוא אוהבר-ריאקט, אבל רוב הפחדים הם מוצדקים. מודעות בהחלט עוזרת :) מניסיון P: פחדים הם חלק מהאישיות, ולכן השאלה היא במה האישיות תלויה...

אהבתי את התשובה שלך ../images/Emo13.gif

והיא מאלצת אותי להציק לך עם כמה שאלות נוספות- האם פחד שאפשר להסביר הוא פחד שאת מצליחה להסביר לעצמך? כי אני די בטוח שלכל הפחדים יש במקום כלשהוא הסבר פסיכולוגי, וסביר להניח שניתן להתגבר עליהם גם. אם פחדים הם חלק מהאישיות, האם התגברות על פחדים היא שינוי האישיות? זה די מעניין, כי אפשר בעצם להסתכל על ההתבגרות של אדם כעל ההתגברות שלו על פחדים, כשהוא מפתח מודעות כלפי הסיבה שלהם, ובכך מפתח ומעצב את האישיות של עצמו. והנה עוד שאלה שלא שאלתי, ואשמח לתשובה ממי שחושב שיש לו אחת
האם פחד זה דבר טוב או רע? מתי זה טוב? מתי זה רע? האם הירתעות מהחלטה מסוימת משיקולים לוגיים נחשבת לפחד, או שפחד הוא, על פי הגדרה, לא רצוני?

למעלה