פחדים - ילדה בת 9

oritch1

New member
פחדים - ילדה בת 9

שלום רב,
אני מבקשת עזרתך, ממש לא יודעת איך לנהוג בקשר לבתי, שיר, בת 9:
בשבועיים האחרונים ביתי מתלוננת כל הזמן על פחדים, כמעט מכל דבר: פחד להיות לבד בבית, פחד לישון בלילה, (היא ישנה איתי), פחד לאכול, בעיקר בחוץ שמא תקיא, גם בבית ממש צריך לשכנע אותה שלא יקרה לה כלום אם תאכל, פשוט להתחייב בפניה שאין סיכוי שתקיא אם תאכל, סוף השבוע נסענו לחופשה שיזמתי במיוחד בשביל להיות איתה מקסימום זמן, היא ביקשה להישאר עם אמי בשביל שלא תקיא בנסיעה, מתלוננת על כאבי בטן (בעיה ששללתי רפואית).
לפני כשבוע, באנצע הלילה באה אלי כולה רועדת, משהו שנראה כמו התקף חרדה, ממש קשה היה להרגיע אותה, היא אמרה שהיא רועדת מקור, למרות שלא היה קר, ורק ששכנעתי אותה שנחשוב יחד על משהו כיפי, והפלגתי איתה בסיפורים ותכנונים איך יהיה פורים וכמה כיף יהיה, רק אז, כשהצלחתי להסיח את דעתה, היא נרגעה. בבוקר לא הפסיקה לנשק אותי ולומר לי כמה עזרתי לה בלילה, ואיך אני ואביה יודעים להגיד לה דברים שמרגיעים אותה.

היא אומרת שהפחדים מלווים אותה כבר תקופה אבל פחדה לשתף אותנו שלא נצחק מזה, גם כעת היא משתפת בפתיחות אותי ואת בעלי אבל בשום אופן לא מסכימה שמישהו נוסף יהיה מעורב, גם לא אחיה, בן 12, שלא יצחק עליה.

היא ממש צמודה אלי פיזית, תמיד במגע, כל זמן ששתינו נמצאות יחד, מהרגע שאני חוזרת מהעבודה ועד הבוקר שאנו נפרדות.

אנחנו בשנה וחצי האחרונות בתהליך בניית בית, יצא לה באמת להיות הרבה לבד, או עם אחיה, אבל אף פעם לא היה נראה שזה מהווה בעיה עבורה, היא ילדה כל כך עצמאית, ומסתדרת.

אני כרגע בחודש שביעי, הריון שהיא ממש התחננה אליו שנים ונראה שהיא בציפיה גדולה ומאוד מאושרת מהעניין, אבל יכול להיות שהיא חרדה למקום שלה פתאום? אולי אין קשר?

אני לא יודעת למה לקשר את התופעה החדשה, גם נראה שזה הולך ומתעצם, כל פעם היא מוסיפה לי עוד משהו שהיא פוחדת ממנו. האם יש משהו לדעתך שאני יכולה לעשות בכדי לעזור לה לחזור לעצמה? אני צריכה לפנות ליועצת בית הספר? האם לפסיכולוגית ילדים?

אודה לך מאוד אם תוכלו לכוון אותי איך לנהוג.

תודה מראש!

גרא.

New member
oritch1,כללית,אחת הסבות לפחדים בגיל הזה

היא החשש של הילד/ה מפרידה ממך כאמה,כיוון שהיא מאד קשורה אלייך כפי שאת מתארת
כשהיא ישנה יחד איתך וצמודה אלייך ממש פיזית כל זמן ששתיכן נמצאות יחד.יתכן שיש גם קשר
לעובדת הריונך,מחבינת חשש הילדה להפסיד את הקירבה שביניכן ואת תשומת הלב שהיא קבלה
ממך עד עתה.בדרך כלל מתלווה לפחדים כאלה גם מצב המכונה "חרדת בי"ס",בו ילד מסרב ללכת
לבי"ס בבוקר ללימודים,מתלונן על כאבי בטן,ומחפש כל סיבה להשאר.אלא שלא ציינת כלל מצב כזה.
לרוב שינוי קיצוני בהתנהגות של ילד/ה,מתרחש עקב איזה שהוא ארוע אמיתי ,לעיתים גם מדומה.וחשוב
לדעת אם היא היתה מעורבת באיזה שהיא חוויה טראומטית שגרמה להתפתחות הפחדים הנוכחיים.
גורם נוסף שיכול להשפיע על שינוי ההתנהגות (גם) זו תחילת התבגרות מוקדמת שלה,אמנם הגיל
המקובל הוא גבוה יותר, אבל יש בנות כיום החוות מחזור ראשון כבר בגיל 8.מכאן,מה שכדאי לעשות
תחילה זה לבקר איתה אצל רופא המשפחה.ולאחר מכן להיוועץ עם יועצת ביה"ס.היא כבר תמליץ אם תמצא
לנכון להפנות את הילדה לפסיכולוגית ביה"ס.

גרא.

New member
מחבינת=מבחינת..

oritch1

New member
תודה על תגובתך!

הקשר בינינו הוא באמת מאוד חזק, ותמיד בא לידי ביטוי בציורים שלה, מז היתה קטנה, ובכל דרך שיכלה להביע כך שיכול להיות שהבעיה טמונה בפחד כזה. מבחינת ביה"ס, היא ניסתה כמה פעמים אבל לא ויתרתי, גם כשהתקשרה לבקש שנבוא לקחת אותה מוקדם תמיד ביקשתי שתנסה עוד שעה ובד"כ היא כבר נשארה עד סוף היום, אבל לנסות היא ניסתה...

רציתי לשאול שאלה נוספת, בכל יום יש לנו שיחה בה היא מוסיפה לי פרט חדש שלא ידעתי קודם: אתמול אמרה לי שעכשיו היא מרגישה בטוחה לספר לי שהכל התחיל מאז שהקיאה אצל חברה לפני כשלושה חדשים ומאז יש לה פחד מהקאה בכלל ומהקאה במקומות ציבוריים בפרט ולכן היא מתלוננת כל הזמן על כאבי בטן בכדי שלא נכריח אותה לאכול שמא תקיא.., יכול להיות שחווית הקאה יכולה להיות עד כדי כך טראומטית? איך להסביר שזה משהו חריג שלא אמור לקרות לה כל פעם שתאכל? רק בשיחה לא נראה שזה עושה רושם, יש איזו דרך שיכולת להמליץ לי אולי?

אני מרגישה שהיא חווה קושי אמיתי אבל אני רוצה להיות ערה לכך שהקושי לא יהפוך למניפולציות עקב תגובה לא נכונה שלי, אפנה ליועצת ביה"ס אבל חשוב לי היה גם לשמוע את דעתך.

שוב תודה גדולה!

גרא.

New member
oritch1,אכן,חווית ההקאה אינה נעימה במיוחד

במקומות ציבוריים.מאחר והיא מתלוננת על כאבי בטן בכדי לכאורה להסביר את ההקאה,מציע
ללכת איתה לרופא המשפחה או רופא ילדים שיבדוק אותה,ויוכל להסביר לה כרופא שאין לה
(במידה ואין כמובן)סבה רפואית להקיא.כך יהיה יותר נוח להפגש עם יועצת בי"ס בכדי להתייחס
לאלמנטים הפסיכולוגים של התנהגותה.

למעלה