פורטוגל - אין צורך בידיעה השפה [לפחות כרגע]
שלום. שאלתך לא מטרידה ולא צריכה להטריד, זו הרי מטרת הפורום. תרגישי חופשי לשאול, ואולי גם הכרחי שתשאלי כאן או במקומות אחרים לפני שאת מתחילה את התהליך.
בהתייחסות ל"חוק המגורשים" בלבד, לסעיף הספציפי בחוק שרלבנטי לנו - ידיעת פורטוגזית אינה נדרשת, גם לא ברמה הבסיסית ביותר. ניתן להגיש [ולהתאזרח] גם בלי לדעת מילה. עשרות אושרו מבלי שהם דוברים את השפה. מאידך, ידועים לי מקרים של התאזרחות מכורך סעיפים אחרים של החוק, שהוכיחו זיקה הרבה יותר גדולה לתרבות פורטוגל [כולל מגורים], ובקשתם נדחתה - למרות ידיעת השפה. לא שאני זה שחותם על תעודות לידה ומנחה את הפקידים כיצד לפעול, אבל לדעתי "חוק המגורשים" מקל מאוד בכל הקשור לידיעת השפה, אם זו הבעיה. אני חושב שזו טעות של המחוקקים ומאמין שזה יתוקן בסופו של דבר, אבל לפחות כרגע אין דרישה ללמוד את השפה וזה מה שהופך את התהליך לנגיש. למתעניינים, כדאי לציין שבשגרירות בת"א מציעים מדי תקופה קורס ללימוד השפה. ידיעת השפה רק יכולה לחזק את הבקשה, אבל היא אינה הכרחית.
לגבי מוצא, גם אם ההיסטוריה מכירה בכך ש-70% ממגורשי ספרד היגרו לפורטוגל, ומשם לשאר העולם, וזה בעצם אומר שכל מי שהוא "ספרדי" הוא גם "פורטוגזי" [כי אין דרך לדעת מי יהודים שעברו בפורטוגל ומי שלא], החוק מדבר בצורה מפורשת על השתייכות לקהילה ספרדית שמוצאה מפורטוגל. אני רואה יותר מדי עורכי-דין שמחלקים אזרחות פורטוגזית לכל דורש מבלי להזכיר את העובדה החשובה שלא כל קהילה של יהודים-ספרדים קלטה באמת מגורשים מפורטוגל. מבלי להזכיר שבקהילות ספרדיות מסוימות לא כל היהודים מוצאם היה מהמגורשים. אז נכון, לא ידוע לי על דחיות של בקשות [שנתיים מאז שהחוק אושר] ולמעשה יאושרו [אם לא כבר אושרו] גם מגישים שלא בדיוק מוכיחים את הקשר לפורטוגל, אבל ממשלת פורטוגל יכולה לשאול [וסעיף קטן בחוק גם מאפשר לה] מדוע הגשת בקשה לאזרחות פורטוגזית ולא ספרדית. חלק מעורכי הדין הפורטוגזים אף ימליצו לך להימנע מכל אזכור של "ספרדיות" בטופס הבקשה, והם יודעים למה. בקהילות מסוימות במזרח אירופה התיישבו אנוסים מפורטוגל. במקרים מאוד מסוימים, גם יהודים שמוצאם אשכנזי יכולים להגיש. לכן, מוצא ספרדי לא מבטיח כלום.