פולמוס ה stereo vs mono

macro jam

New member
פולמוס ה stereo vs mono

אז ככה... קיק, באס, היהאט, סנר או בעצם כל סאונד אחר, האם עדיף לו שישמע בערוץ MONO או STEREO? זוהי שאלה שרויה במחלוקת, ואני מחפש תשובה חד משמעית כבר הרבה זמן... יש הטוענים כי ערוצי MONO נשמעים יותר איכותיים במיקס, ויש הטוענים כי ממש בלתי אפשרי להבדיל ביניהם... מה אתם אומרים??

resonance

New member
תלוי למה ואיך... קיק בדרך כלל מונו ובמרכז! :)

ברוב הז'אנרים האלקטרוניים, וטראנס בפרט, נוהגים לשים את הקיק על ערוץ מונו ובמרכז, חוק חובה... יש הרבה שאני מכיר שמטים את הסנר שלהם טיפה שמאלה והיי הטס טיפה ימינה, מכיר גם אנשים שאוהבים לשים את ההיי הט במרכז ולתת לו דיליי סטריאופוני... -ובהרבה מקרים נתקלתי פשוט בסאמפל של סנר סטריאופוני, שפשוט הוקלט משני מיקרופונים קרובים, ולכן עדיף לבדוק את טיב הדגימה לפני קביעת הערוץ. מה גם שלערוצי סטריאו יש שלושה PANNERS אפשריים (שניתן להגיע אליהם עם קליק ימני על ה-PANNER) שפשוט מאפשרים למקם את הסאונד יותר טוב בחלל הסטריאופוני.. לכן ערוץ סטריאופוני בדרך כלל הוא ברירת המחדל אצלי... אבל בסוף היום, KICK זה תמיד מונו :)

macro jam

New member
כאן נכנסת הדילמה שלי.

אני לא דיברתי על הצלילים הללו ספציפית, אלה ככל נאמר לי כי המיקס המורכב ברובו מערוצי מונו (שיכולים להיות גם הקלטות של סינטיסייזרים המחולקים ל 2 ערוצים מונופונים וכד') נשמע יותר טוב ממיקס המורכב מערוצי סטריאו. ואם כבר דיברנו על קיק, אז יש לי בעיה קטנה... את הקיק שלי אני מעלה לסמפלר, וזה כי ה CUBASE הוא לא הממשק לעבודה עם קבצי אודיו הכי טוב בעולם... אני שונא את עבודת הנמלים הנדרשת כשמנסים לעבוד עם WAVE של קיק, אז הקיק הולך לתוך סמלפר. הסמפלר שלי הוא או BATTERY או KONTAKT, לרוב KONTAKT, ופה הבעיה. NATIVE INSTRUMENTS הגדירו מספר ערוצים קבוע מראש ולא ניתן לשינוי, וכל הערוצים הקיימים הם ערוצי סטריאו. אז אם אני מעלה סמפל של קיק מונו, הוא מחולק ישר לערוץ סטריאו. אז בד"כ אני עושה DOUBLE PANNING לערוץ וממרכז אותו, אבל זה פשוט לא נשמע לי אותו דבר כמו ערוץ MONO טהור, כמו שאני למשל מקבל בBATTERY! אבל בBATTERY אפשריות עבודה די מינימליות על הסמפל לעומת ה KONTAKT, אז... מה האם זה כזה משנה אם הקיק יהיה סטריאו ממורכז?

Mike A

New member
זה הכל פסיכולוגי

סטריאו שהוא אותו דבר בשני הערוצים הוא מונו. הרי יש לך שני רמקולים, נכון? אז גם קובץ מונו בסוף מתפצל לשני ערוצים.

macro jam

New member
אני לא בטוח שזה רק פסיכולוגי

שמעתי כבר המון תיאוריות על זה, ומן הסתם אם יש דילמה שמתווכחים עליה כל כך הרבה, אז יש משהו מוחשי בוויכוח. פיזית הבדל בין אותו קיק בערוץ סטריאו למונו מתבטא בPEAK: ערוץ סטריאו תמיד יהיה 3db פחות מערוץ מונו. אז האם זה באמת פסיכולוגי, או האם ה 3db הללו בPEAK משפיעים על המיקס? כי תשמע, 3db של dynamic range הם די משמעותיים! במיוחד כאשר מדובר על סאונד בעל עוצמה, וסאונד שתופס חלק נכבד מה dynamic range לעומת סאונדים אחרים המטיילים להם באותו הטווח... לא נראה לי שזה כל כך פסיכולוגי, יש הבדל בין שני תצורות הסאונד, השאלה עד כמה!? איפה הגבול לדברים הללו!? וזה מחזיר אותי לדילמה של ה KONTAKT, כי אני ממש אוהב לעבוד איתו, אבל אין לו יציאת MONO טהורה וזה פשוט מטמטם אותי!

Mike A

New member
לא קשור

מה שאתה מדבר עליו נקרא panning law וגם לא תמיד זה 3db. זה תקף רק כשאתה מזיז משהו לימין או לשמאל. אם יש לך בדיוק אותו דבר בשני הערוצים, אפילו שזה סטריאו, יהיה שווה ערך במאה אחוז למונו. כמו שאמרתי, צליל מונו מופרד לסטריאו ע"י הקיובייס, רק שאתה לא מודע לזה. זה בסוף יוצא לך משני הרמקולים, נכון?

macro jam

New member
אם תקרא שוב...

אתה תראה שדיברתי על הבדל של אותו הקיק בערוץ סטריאו וערוץ מונו, אותו הצליל כלומר יש לי בדיוק אותו דבר בשני הערוצים. אתה צודק, יש 2 רמקולים, ומה שאתה אומר נכון כל עוד אתה עובד על צליל אחד, ואני מדגיש אחד! הרי תראה, כל עוד אתה נגיד עכשיו שומע רק את הקיק, כל הטווח הדינאמי שלך הוא בעצם צליל אחד, בין אם הוא מונו או סטריאו, עד כאן - הכל נכון, 2 רמקולים, קיובייס מפריד. אבל תתחיל להוסיף צלילים, אפילו עוד אחד, הטווח שאתה שומע עכשיו מושפע באופן שונה ברגע שערבבת עוד צליל, מה שיוצא מ 2 הרמקולים נשמע שונה עכשיו, הלא כך?? עכשיו תהפוף אחד הצלילים מה2 שמתנגנים במיקס שלך, כלומר לפני שהם מגיעים לMASTER OUT, תהפוך אחד למונו והופה, עוד פעם הצליל משתנה! אתה צודק, שורה תחתונה אנחנו עובדים עם תמונה סטריאופונית, אבל זה לא אומר שמה שמרכיב את המיקס לא משפיע על איך שהוא נשמע לפני שהוא יוצא מהרמקולים! ועוד איך זה משפיע...

Mike A

New member
קיצר

או שאתה עושה שם משהו לא נכון, או שאתה הוזה דברים. אין שום הבדל בשום צורה באיך שנשמע צליל מונו לצליל סטריאו ששני הערוצים שלו אותו דבר.

da^Lord

New member
חד משמעית!

כל צליל שמגיע ממקור יחיד הוא מונו. לכן קיק,סנר,היהאט, שירה, נוד.. הם מונו. ההקלטה תהיה לערוץ מונו ואין פה דילמה. גם אם ערוץ מונו במיקס נוטה לצידוד מסוים הוא עדיין מונו. פסנתר למשל אפשר בסטריאו בצורה שהנמוכים מתחילים בשמאל עד הגבוהים בימין.. עושים זאת ע"י הצבת שני מיקרופונים או יותר. עד כאן בענייני הקלטה. בעניין מיקס, אתה יכול ליצור גרופים שהם סטריאופוניים שעליהם יהיו אפקטים סטריאופוניים.. כמו ריוורב ודיליי, ואליהם לשלוח את ערוץ המונו בסנד. אם קרה והקלטת כלי מונו (קיק למשל) על ערוץ סטריאו .. לא תמיד יתאפשר לך לשחק בצידודים של זה אח"כ, מה גם שזה מיותר להקליט על שני ערוצים (סטריאו=2 ערוצי מונו) את אותו הדבר זה סתם מכביד על המחשב. בנוסף אפקט שנועד למונו עלול לעשות בלאגן בערוץ סטריאו ולהשמיע רק צד אחד לפעמים. לכן יש אפקטים המיועדים לסטריאו ואפקטים המיועדים למונו..

למעלה