ערכים יהודיים

אטיוד5

Active member
ערכים יהודיים

תגידו, מה הקישקוש הזה? האם יש ערכים יהודיים שאינם נחלת תרבויות אחרות? האם ישנה תרבות זרה שאין בה יחס לכבוד האדם, כבוד המשפחה, ערך החיים, אמונה ותקווה, לימוד ועשיה ?

אויש, מה יש לך?

ודאי שיש ערכים יהודיים, וברור לי שאלה אינם הערכים שהזכרת. הייתי נזהר יותר בלשוני ומתייחס ל"ערכים הנפוצים יותר ביהדות מאשר בתרבויות אחרות" מאשר "ערכים יהודיים שאינם נחלת תרבויות אחרות". הייתי מתחיל מערך הלימוד, הפלפול, הנטיה לארעיות, הצורך ביחוד קבוצתי. נשמע סביר יותר?

אטיוד5

Active member
פלפל חריף הוא דווקא ערך מקסיקני

לגבי לימוד - פשוט אינני מכיר תרבויות אחרות מספיק על מנת לשפוט. אבל נכון שהערך הזה מכבב בתרבות היהודית. יחוד קבוצתי - התכוונת לכל ישראל ערבים? לאור לגוים? האמת, כל המחשבה הזאת התחילה מן האור הזה. איזה אור יחודי לנו? נראה היה לי שאנו הולכים למכור קרח לתושבי אלסקה. [אין דומה שונה פרקו ...]

hillelg

New member
נכון

באשור ובבבל היה המון כבוד לבני אדם. וגם בסין העממית היום. העולם עוד כלל לא מושלם, אבל הוא צעד דרך ארוכה מאז הופיעה התורה על במת ההיסטוריה, ולא מעט בזכותה. ובזאת חייבים להכיר.

אלעד2

New member
"...הן אלפי שנים גם חיינו לפני

היות גתה וקנט והיינו עשירי הגות עת עמם הגויי גר ביער עם חיות הבר שם. הן היינו עשירי ניגון גם לפני היות אצל גויים פסנתר ובטהובן..ולפני היותם בני כרך דינו בקדושי הדעת וגדולי הלב והכוסף דינו במשיגי הסוד האנושי עד אין סוף שהיו והנם בשדה ספר אצלנו לעד ..."

והרי לנו נקודת הסכמה

ביום מחלוקת שכזה. התוספת היחידה שהייתי מוסיף (ואולי היא תתקבל גם על דעתך) זה שרבות התקדם בעולם בזכות תורת ישראל, וכן בזכות התרומה שתרמו תרבויות ההינדואיזם, הנצרות, האיסלם, הקונפוציאניזם והאתיאיזם, וקשה לערוך השוואה ולקבוע מי תרם יותר, ובכלל למה לערוך השוואות?

hillelg

New member
נצרות ואיסלאם

הן בנות חורגות (אחת מהן ממזרת
) של היהדות, והושפעו ממנה מאוד. אינני בקי ברמת ההשפעה של ההינדואיזם על חלקי העולם שמחוץ למזרח הרחוק, וכנ"ל לגבי תורתו של קונפוציוס. על אתיאיזם כבר כתבתי משהו (מעין מיסטי, כזכור) בעבר. והופתעתי שלא דיברת על תרבות יוון, שהיא ההורה השני של תרבות המערב.

חככתי בדעתי

להוסיף לרשימה גם את התרבות האלילית אך נמנעתי מכך מחשש להישמע פרובוקטיבי.

מילי33

New member
תרבות

התרבות המערבית מגדילה את המשותף בין תרבויות שונות שחלוקות את אותה תרבות קפיטליסטית יהודו-נוצרית במינון כזה או אחר. אבל בסה"כ כל בני האדם דומים ולכולם יש דת, אמונה, משפחה, כאב, אהבה, סקס, שנאה, שמחה ועצב. הם רק מביעים אותם בדרכים קצת שונות, אבל מתחת לכל הגיוון הזה הבסיס דומה, רק המינון, הדגשים ודרכי ההבעה שונים.

למעלה