ערי ממלכה.

tapas tapas

New member
ערי ממלכה.

בתקופה התנכית (1000 לפני הספירה???) היו ערים עם מלכים וכל עיר כזאת היתה למעשה "מדינה" אצמעית. השאלה שלי, איפה אני יכול להשיג חומר על מבנה של עיר כזו (לא ספציפית). מבחינת כלכלה, אורך חיים, כלי נשק, סנטציה וכל האספקטים הקשורים לעיר כזאת.

מקורות

מקורות לא רעים הם הכרך השני של "ההיסטוריה של ארץ ישראל" (הוצאת יד בן צבי) שנקרא "ישראל ויהודה בתקופת המקרא", הכרכים "ראשית הציביליזציה" ו"הערים הראשונות" בסדרה המצויינת והישנה של טיים-לייף על התקופות הגדולות בהיסטוריה (פי אלף יותר מוצלחת מכל ספר-הרחבה למשחק שיש בשוק, ונמצאת בכל ספריה עירונית) וכמובן "תורת המלחמה בארצות המקרא" של יגאל ידין. תיאור קצת יותר ספרותי והרפתקני הוא "גלגמש המלך" של רוברט סילברברג שמספר את סיפורו של גלגמש בצורה לא-פנטסטית, למרות שאתה יכול להשיג בעברית גם את "גלגמש מלך ארך", הפואטי והקצת מייגע (תרגום עברי מהתרגום הגרמני של המקור בכתב יתדות...). דבר קטן שכדאי לזכור הוא שהערים הללו לא לגמרי עמדו בפני עצמן - לכל עיר כזו היו "בנות" ("יריחו ובנותיה" וכו') - עיירות קטנות יותר וחוות, שעבורן היא הייתה מרכז מסחרי וגיבוי הגנתי.

גם אני ממליץ על הסדרה בהוצ' בן צבי

אמנם קראתי את שאר החלקים ועוד לא הגעתי לתקופת המקרא, אבל זוהי בהחלט סדרה מוצלחת מאוד, עם המון חומר רקע על התרבות, התקופה, חיי יום יום וכו'.

panters

New member
אני יכול להגיד לך דבר אחד

שסיניטציה לא ממש הייתה להם. הם היו זורקים את הזבל ואת החרא שלהם (פשוטו כמשמעו) ברחובות ברוב הערים. כתוצאה מכך התפרצו המון מגיפות באותן תקופות...

tapas tapas

New member
אני חשבתי...

חשבתי שהם היו זורקים את זה לנהר או משהוא כזה.

אכן

ה"ערים" של אותה תקופה אינן גדולות במיוחד, ולא יוצרות בעיות סנטיציה קשות. תבקר בעיר העתיקה בירושלים, בתל מגידו, בגמלא או ביריחו (ביקרתי שם כילד לפני האינתיפדה הראשונה, ומאז אי אפשר...) ותראה שעיר עתיקה שכזאת לא ממש הרבה יותר גדולה מקמפוס של אוניברסיטה.

DIDGIN

New member
אולי בימי הביניים זה היה כך

אגב, דוגמה למקומות בעולם העתיק בעלי סניטציה מצויינת היא ערים שהתקיימו בעמק הגנגס בין 2000 ל1500 לפנה"ס. הייתה להם מערכת מים זורמים שטובה בהרבה מהמצב ברוב הודו כיום. זה עניין קצת חידתי עדיין ולא בטוחים במקורן של הערים. לרומאים היו בתי מרחצאות עם מערכת הסקה וצרנת יחסית תמוחכמות. למעשה בימי הביניים היתה ירידה ברמת הטכנולוגיה. בהערת שוליים שמזכיר לי שחשבתי שאנכרוניזם שמכניסים למערכה של תקופת ימי הביניים לא בא תמיד מכיוון העתיד. יש דברים מתוחכמים מדי לתקופה שהיו קיימים לפניה. על התרבות בעמק הגנגס קראתי בספר 'עמי קדם ותרבותם' של איבר ליסנר. ישן אך מומלץ.

Serpent Axis

New member
תפוס ספרי היסטוריה וארכיאולוגיה

או דבר עם מרצים הקשורים בנושאים אלו ושאל אותם. היסטוריה, ארכיאולוגיה ואנתרופולוגיה הן שלוש דרכים להשיג הרבה מידע כזה על ערים קדומות, המבנה שלהן, חיי היום-יום בהן, כלכלה ומסחר, איך הייתה הסנטציה וכו'.

למעלה