ערב של יום בהיר

dreaming h

New member
ערב של יום בהיר

אתמול שפר מזלי, והצטרפתי לקריאת נחש בהרצליה, לא רחוק מביתי. כשהגעתי למקום, הבנתי שיכולתי להיות קצת יותר ברת מזל. היה זה זעמן זיתני שהצליח לחמוק לתוך חור עם פתח קטן בין חומת אבנים לבין עמוד חשמל. הזיתני היה איטי ובעל חתך מרשים. הבחור שפגשנו שם, טען שראה חתול מתעסק עם משהו, התקרב, וב"טעות" דרך על הנחש, ומעד. אותו בחור, התעקש להרוג את הנחש, והציע כמה דרכים יצירתיות. הזיתני ניסה לחמוק בשארית כוחותיו, אבל זה היה אבוד. הוא היה פרט גדול יחסית לזיתניים שהזדמן לי לראות עד היום. ברור לי שכולנו נתקלים ביחס הזה לנחשים בדרכים אקטיביות יותר ופחות, בסביבה הקרובה והרחוקה. לעיתים, יוצא לי לדבר על התחום עם אנשים שלא מוכנים להקשיב, ואין מה לדבר על לנסות להתקרב, או לבדוק, ולגלות, שהשד לא נורא כל כך. כמובן שברור לי מהיכן היחס הזה מגיע, גם אני הייתי בצד השני של המתרס, אבל מעולם לא חסמתי את עצמי בפני ניסיונות להתמודד. אני רוצה לשאול לעצותיכם. איך מקרבים אנשים אל הפחד?

naja

New member
אין מה לעשות......

אני הגעתי למסקנה שבעצם לא מדובר רק בפחד של האנשים שמניע אותם להרוג זוחלים אלא בעיקר בחוסר איכפתיות. בדיוק כמו שלאנשים לא אכפת שהנחלים מזוהמים ,ששמורות טבע הופכות לשכונות מגורים ושבע"ח נכחדים, כך לא ממש אכפת להם אם עוד נחש ימות. בד"כ, אחרי שאני לוכד נחש ואנשים שומעים שאני הולך לשחרר אותו באזור בו הוא יוכל לחיות את שארית חיו בלי להפריע לאף אחד, הם ממש נדהמים ולא מבינים למה אני לא הורג אותו וזהו, גם אם במשך חצי שעה עמדתי והסברתי להם שגם לנחשים מגיע לחיות ושהם חלק משרשרת המזון בטבע. אני חושב שהפתרון היחיד שיכול לבוא בחשבון זה חינוך מגיל צעיר, דרך מערכת החינוך עצמה. אבל כמו שמערכת החינוך שלנו נראית, קשה לי להאמין שזה יקרה אי פעם.....

יש תאוריה למה אנשים לא אוהבים ...

זוחלים .... אני יספר לכם מה שאני זוכר בגלל שפעם היום לטאות בגודל של 7 מטר ויותר והמזון שלהם היה דומה לשלנו (מדובר על ליפני אלפי שנים) אז יצא לאדם לפגוש את הזוחלים האלה לעיטים קרובות והאדם פחד מהיצור הענק אז הוא הרג אותם וככה באינסטינקת\גנים (לא יודע איך לקרואה לזה) הטיביעים שלנו יש לנו משו נגד זוחלים... ככה משערים החוקרים של נאשינל גיאוגרפיק

naja

New member
התאוריה הזו לא תואמת את המציאות.

אם הפחד מנחשים הוא פחד קדום כתוצאה ממפגש עם לטאות ענק, הייתי מצפה שללא מעט אנשים כיום תהיה פוביה מלטאות לא פחות מאשר מנחשים. אבל המציאות היא כזו שמרבית האנשים נכנסים להיסטריה מהתקלות עם זעמן זיתני באורך 25 ס"מ, אבל מעט מאוד אנשים מוטרדים מחרדונים שרצים על קירות בתיהם, ואם מסתכלים על זה באובייקטיביות, אז חרדון בוגר זו חיה הרבה יותר מפחידה מזיתני שרק בקע. אני חושב שהפוביה מנחשים התחילה בתקופה שנחשים פיתחו את הארס שלהם והפכו למסוכנים לאדם.

1צחי

New member
הפחד

נובע מספורי מתולוגיה (תנ"ך וכד') ומחוסר ידע והבנה. אין בהסטוריה של האדם מפגשים עם לטאות ענק-דינוזאורים כי הם היו לפנינו. הלטאות המסוכנות היחידות הם התנינים. גם היום רב האנשים מדמים לעצמם מגע בזוחל= מגע חרק ומכאן רתיעה נוספת. הפיתרון הוא עם הזמן כמה שיותר מפגשים עם זוחלים והסברה.כמובן שתמיד יהיו כאלה שיהרגו נחשים כמו שעדיין הורגים חתולים וכלבים כי כך הוא יצר האדם.

maorkn

New member
אני לא יודע...

אם התיאוריה הזו הייתה נכונה הייתי מצפה שיתפתח פחד דומה ממשפחת הכלביים והחתוליים כיוון שגם עימם(נמרים, אריות, זאבים...) הייתה תחרות על מזון וגם אותם הרגו בני אדם והמצב היום הוא שאנו "מאוהבים" במשפחות אלו, אני מאמין שזה קשור לכך שאנשים מרגישים שיונקים באופן כללי(וגם עופות) מסוגלים ליצור קשר יותר אישי, אני מתכוון שנחש לא ילקק אותך(ואם כן אתה במצב לא טוב...) ואיגאונה לא תקפוץ עלייך שאתה בא הבייתה, במקרה הזה האהבה היא יותר חד צדדית וכיוון שאנו כבני אדם זקוקים לחיזוקים קשה לנו לאהוב משהו שלא מחזיר אהבה במובן הקונבנציונלי. אגב אני מצטער אם פגעתי במישהו שיש לו קשרים רומנטיים ומפותחים אם הנחש שלו...

BabaGee

New member
גם חתול או כנרית

לא יחזירו לך אהבה - חתול היא חיה מאוד אנוכית ביחס לכלבים למשל. ועל ציפורי נוי (חוץ מתוכים מדברים שהם אטרקציה בפני עצמה) בכלל אין מה לדבר בהקשר של להחזיר אהבה. הנחש חיה מפחידה / מיסתורית , כשהיא במחבוא היא פסיבית כמו בול עץ ותוך חלקיק שניה היא יכולה לצאת למתקפה מהירה כברק. כברק . היא רוב הזמן במסתור היא לא גוזרת את הבשר אלא בולעת את הטרף בשלמותו. מבנה גוף שונה - אין לה רגליים או חלקי גוף מובחנים אלה צורה גלילית וזהו מבנה פה מוזר - נפתח למימדים מדהמים ביחס לצורה ההתחלתית שלו. שיניים מאיימות - בנחשים הארסיים או בנחשי העצים. היא משילה את העור - דבר מיוחד בפני עצמו שהקסים את בני האנוש במשך אלפי שנים והוליד מלא מיתוסים. הלשון המשתרבבת מהפה. כל הדברים האלה לא נכתבו כדי ללמד פה מישהו אלא כדי להצביע על ההבדל התהומי בין יונק ממוצע (שאיתו האדם הממוצע בא במגע רוב הזמן) לבין הנחשים וההבדל הזה הוא לפי דעתי הבסיס לפחד הבלתי רציונלי של בני האנוש שברוב הפעמים ולאורך כל ההיסטוריה דחו את הבלתי נודע והתייחסו אליו כעל איום קיומי (לא רק לגבי נחשים). לגבי לטאות : לא נראה לי שהפחד שקיים בבני אדם מלטאות שווה לפחד מנחשים אלא יותר בכיוון של הסלידה מג'וקים למשל - סלידה בלתי מוסברת למרות שיש ידיעה ברורה שזו חיה שאינה מסוכנת ובלתי מזיקה

שובל09

New member
מממ...

דווקא אני מכיר מישהי שאוהבת נחשים אבל היא לא מסוגלת לראות לטאה... :) מוזר... אני חושב שהשנאה הזאת לנחשם היא פשוט בגלל "מסע ההפחדה" שאנשים עושים... אומרים שזאת חייה מסוכנת, שאסור להתקרב אליה, והרבה דברים כאלה...

BabaGee

New member
ממממ

ההיא שאוהבת נחשים ושונאת לטאות לא ממש קשורה - אין כלל ברזל שהלטאות הם זוחלים " קלים" ונחשים הם זוחלים "קשים" זה לא מפחיד אותה וזה מגעיל אותה . זה לא כזה big deal "מסע ההפחדה" לא נוצר סתם - למה אין "מסע הפחדה" נגד ארנבות נשכניות או נגד חתולים שורטים ?? כי ארנבות או חתולים הם לא חיות ארסיות והם גם נעימים לליטוף - השרשור הזה מנסה לעסוק בדלק שמניע את מסע ההפחדה נגד הנחשים. "אומרים שזאת חיה מסוכנת" ??? news flash !!! נחש היא באמת חיה מסוכנת (אמנם רק 20% מהמינים בעולם ארסיים אבל אם אתה לא יודע לזהות בוודאות איזה מין ניצב מולך אז לגשת אליו כמו שאתה ניגש לכרכן שלך זה כמו לשחק רולטה רוסית עם סיכויים יותר גרועים , 1/5 במקום 1/6 ונכון שיש לך יתרון אם אתה מכיר את איזורי התפוצה
) "אסור להתקרב אליה" - שוב אם אתה לא יודע להבדיל אז בוודאי שאסור להתקרב אליה. לנסות לצייר את הנחש כייצור הכי תמים והכי פחות מסוכן לא יעזור . צריך להכיר בעובדה שזאת חיה עם פוטנציאל קטלני למי שלא מתמצא בזיהוי המינים או לא נזהר אבל מפה ועד לצאת למסע צלב נגד כל הנחשים זה כבר מטומטם לדעתי- אתה לא אוהב נחשים ?? נגעל מהם ?? מפחד מהם ?? תתרחק וזהו - למה להרוג ?? זאת הנקודה שצריך להעביר הלאה .

maorkn

New member
אין מסע הפחדה נגד ארנבות??

אתה לא ראית הגביע הקדוש?

dreaming h

New member
מודעות

יוצא לי לחשוב על זה הרבה לאחרונה. כפי שכבר חשפתי בפורום בעבר, סבלתי מפוביית נחשים רצינית. מאז ומתמיד אהבתי בע"ח מכל הסוגים, חרקים, לטאות, עכברים, ולא רק חתולים או כלבים. ואף חיה לא הפחידה אותי כמו שפחדתי מנחשים. כשהחלטתי והתחלתי להתקרב לתחום, לאט ובעדינות, התאהבתי. היום, במבט לאחור, ובהסתכלות על הסביבה, אני חושבת שלא מדובר במסע הפחדה. זוהי לא קונספירציית על. זו בסך הכל בעיה של מודעות. מי שלא מכיר נחשים ולא מסוגל לזהות אותם, תמיד יקח צעד אחורה, על מנת לא להסתכן. ובצדק. הבעיה היא באמת עם מי שמרגישים צורך בכוח, ולהרגיש שהם מחליטים ואחראים לגורלן של חיות כאלו ואחרות. מודעות היא עניין בעייתי וקשה להנחיל אותה, ובהכרח למי שלא ממש מעוניין לשנות את דפוסי התנהגותו ומחשבתו. לדעתי הפתרון בהחלט יכול להיות חינוך מגיל צעיר, אף על פי שגם חינוך כזה עלול ליצור מצבים בהם ילדים צעירים יוצאים לטבע, חושבים שהם מזהים את הנחש, מתקרבים, כי לא צריך לפחד, והתוצאה הרסנית.. בנוסף, אני מסכימה עם אסף לגבי אותו חוסר איכפתיות, משמורות, מבע"ח, ומהסביבה. לצערנו, מרבית האנשים לא יוותרו על הנוחות שלהם, על הזמן שלהם לפעילות שלא נראית להם כמפיקת תועלת בטווח הקצר, או לא מספקת אותם באיזשהו אופן. יש המון אנשים שלא ממש מתחברים לטבע ולחי, ולא מבינים את החשיבות, ולכן לא יפעלו למען שמירה עליהם, אלו שפיקניק של שבת בפארק הלאומי נראה להם התקרבות לאמא אדמה.... מה עושים עם חוסר האיכפתיות הזה?....

maorkn

New member
אבל

אם חתול אתה יכול לראות עצמאיות והוא גם מתחכך וישן לצידך(עלייך מאחוריך ובכלל) וקנריות (באופן כללי ציפורים) הן החיות הכי קלות להחתמה בעולם מספיק שהן יראו אותך מיד כאשר הן בוקעות ואתה הופך לאמא שלהם וזה לא נגמר שם מה ניצי ציד? אני לא רואה מישהו משחרר בואה ומצפה שהיא תחזור אם ברווז בין השניים... וציפורי שיר יכולות לפתח קירבה לבעלים ובכלל ציפורים מסוגלות להתקרב לבנאדם מאוד ואפשר לראות את כול סיפורי יוני הדואר (אני מקווה שזה מספיק דוגמאות). אגב לא רק נחשים ארסיים מהווים סיכון אני לא רואה הרבה מסעיי חיבוק אנקונדות ירוקות ענקיות...
האמת היא שנחש היוא חייה מסוכנת אך גם כלבים (מישהו אמר אמסטף?) וגם למשחת החתוליים לא חסר... אני באמת חושב שזה קשור לבעייה של בני אדם לאהוב משהו שהם לא מרגישים ממנו אהבה בחזרה...

maorkn

New member
משחת=משפחת

זה מה שקורה שאתה חוזר מהעבודה ב2:00 בלילה

dreaming h

New member
הלטאות האלו, הע-נ-ק-י-ו-ת,

לא היו במקרה יותר דומות לדינוזאורים?... אני לא מכירה את התיאוריה הזו, אני כן יכולה לומר שיש איזושהי תיאוריה שמדברת על פחד אנושי קדום מנחשים, שעובר בתורשה הפסיכולוגית שלנו. מה שנשמע יותר הגיוני שנוצר באמת, כפי שאסף משער, כאשר האנושות גילתה את הנחשים הארסיים. יש סיכוי, שהסיפור האטיולוגי של גן עדן, המציג את הנחש כיצור שלילי, לא בדיוק תרמה לתפיסה הרווחת.

yg27

New member
קירבה אל הפחד

אני יכול להעיד על עצמי ממקור ראשון - אם הייתי אומר למישהו ממכריי לפני שנה ויותר שאחזיק בביתי נחש (לא משנה כרגע איזה סוג), היו מסתכלים עלי כאילו ירדתי מאיזה ענן או היו מתקשרים לבי"ח לחולי נפש הקרוב לאזור מגורי, לראות אם חסר להם מישהו. ברגע שהחלטתי להתגבר על הפחד, או יותר נכון על הרתיעה מנחשים (שהיא המקור ל"פחד"), גיליתי שהשד (או הנחש) אינו כ"כ גרוע. ההיפך. גיליתי עד כמה נחש הוא בע"ח פגיע וביישן, שתמיד יעדיף להימנע ממגע עם כל דבר שזז והוא יותר גדול ממנו. אמנם, כרגע אני מחזיק מתכדר (וגם הוא קטן - 65 ס"מ), אבל אני יכול לומר שהרתיעה פינתה את מקומה לכבוד ואולי אפילו ניצנים של חיבה (אשתי אומרת שזה מאד משעשע לראות אותנו ביחד: אני קפוא כמעה ובוחן את תנועותיו, בעוד הנחשוש מתכרבל סביב צווארי...). אפילו החזקתי לא מזמן נחשה בגודל כ-2 מטרים (פיתון בורמזי) בלי לחשוש בכלל מנשיכה (אח"כ, כשהיא היתה עלי, התעשתתי והבנתי שאם הייתי מקבל ביס זה בוודאי היה כואב...). בקיצור, הכל עניין של ח י נ ו ך והטמעה. אם אנשים יחונכו להבין, להכיר ובעיקר לכבד בע"ח מכל סוג שהוא, העולם שלנו היה נראה לגמרי אחרת. (הנ"ל לא תופס לגבי בע"ח בעלי יותר מ-4 רגליים... לגבי אלה אני עדיין לא מבין - איפה האבולוציה טעתה???)

maorkn

New member
צימחונות...

לפניי כמה חודשים נכנסתי לפורום צימחונות ושאלתי אותם לגביי הסימטפטיה שלהם לכל החיות מסתבר שלרוב הצימחונים לא תיזול דמעה על נחש או חרק שפלש לביתם גם אם יהיה צורך לרוצץ את ראשו צביעות ממדרגה ראשונה... באופן כללי חרקים וזוחלים נתפסים כתת חיות וחייהם זולים.

מקרה שקרה היום

בחורה מהעבודה שלי קראה לי וסיפרה שלמחסן של אח שלה ניכנס נחש קטן ומכיוון שלא יכולתי לצאת מהעבודה הצעתי לה להזמין לוכד נחשים אז היא שאלה כמה זה יעלה וכשעניתי לה שזה יעלה לה בין 300 ל 500 שקל היא אמרה אין בעיה כמה שזה יעלה .....שתבינו היא מוכנה לשלם כל סכום בלבד שיקחו ממנה את הנחש...אם רק היא היתה מבינה שבזכות הנחש לא יהיו לה מכרסמים במחסן....אבל לך תסביר את זה...הפחד כניראה הישתלט עליהם.

למעלה