עצוב....

קניה 1

New member
עצוב....../images/Emo10.gif

לפני כמה זמן הורסמן כתב פה שהסוסים בארץ לא מגיעים לגיל זיקנה.. רק שאני כל הזמן רואה ידיעות כאלה.. אז אולי זה לא רק אצלינו?? אולי משהו דפוק בשיטה?? סתם חומר למחשבה... סוס מדהים.. חבל

קניה 1

New member
פורסט גאמפ,סוס גרנד פרי

של רוכב נבחרת גרמניה הוברטוס שמידט (או איך שלא כותבים ת'שם שלו), מת באופן בלתי צפוי, מקוליק, בגיל 12

jgut

New member
ממש בקצרה

הסוס פורסט גאמפ (מהנבחרת הגרמנית, סוס מאוד מוצלח) מת כתוצאה מקוליק בגיל 12.

jgut

New member
בהחלט עצוב ../images/Emo16.gif

ובטוח שהוא היה מטופל כמו שצריך. בעיות הקוליק לא נחסכות מאף אחד, לא בארץ ולא בחו"ל. וכניראה שקשה למנוע אותם

קניה 1

New member
מה שאני מתכוונת

זה האם מה שאנחנו חושבים שהוא "כמו שצריך" הוא באמת כמו שצריך.. פשוט יש דיי הרבה מקרים כאלה וזה מעורר אצלי תהיות

jgut

New member
זו שאלה טובה

אני לא יודעת מה קורה איתם בטבע... האים זה תלוי במזון שאנחנו נותנים? העבודה? בכלל עד כמה הם רחוקים מהטבע... גם יש לא מעט סיבות לקוליק. ובטבע - כמה שנים הם חיים, מה תדירות של מיקרי קוליק (אני מניחה שחוץ ממקרים מאוד קלים נדיר שהם ישרדו קוליק בטבע). גם זה בטח נושא שאין עליו מספיק מידע. בקיצור האים אנחנו עושים משהו לא בסדר בדרך גידול שלהם או שהחיה פשוט רגישה ולא חיה כל כך הרבה שנים מטבעה.

NTL

New member
היום בדיוק יצא לי

לדבר על זה עם המפרזל שלנו.. הסוסים השמורים ביותר הם הסוסים הפגיעים ביותר. הם נעשים פגיעים כי אנחנו שומרים עליהם ולא הפוך. המפרזל דיבר על כמה סוסים שהיו בעייתיים מבחינה רפואית ו"נזרקו" למרעה וכעבור חצי שנה שנה הסוסים נראו כמו שלדים אבל שלדים בריאים הצליעות עברו והקוליקים נעלמו. נקודה למחשבה: סוסים בטבע אוכלים והולכים אוכלים והולכים, הוטרינרים שנשאלו על כך ענו שזה בריא להם. אז אולי זה נחוץ להם במקרים של הקוליקים הרגישים... אחרי הכל בתא הסוס עומד ואוכל...

הורסמאן

New member
אין ספק

שמרעה זה דבר מאוד בריא. באנגלית קוראים לזה Dr Green. כל זמן שאנחנו לא דורשים מסוסים לבצע דברים לא טבעיים כמו לסחוב רוכב על הגב, אפשר ורצוי להחזיק אותם במרעה, כמובן רצוי במרעה מסודר, ולא "לזרוק אותם בטבע". הבעיה לפעמים נוצרת, כשאנשים חושבים שאפשר לדרוש מהם לעבוד מבלי לספק להם תנאים נוספים שלהם הם זקוקים בשל העבודה, כמו אוכל מרוכז, אפשרות לנוח, גילוח פרוות חורף ארוכה ובשל כך קובנים, פרזול וכן הלאה כל הדברים שאנחנו מספקים לסוסים שעומדים באורווה ואשר הם נדרשים בשל העובדה שאנחנו עובדים עם הסוסים. קניה, שאלה מה אולי אנחנו עושים לא נכון? והתשובה היא המון, אבל הרבה אנחנו עושים מאוד נכון, והתוצאות נראות בסוסים בריאים ומרהיבים בענפים שונים. סוסים מסויימים מתים בגיל צעיר, גם בני אדם. השאלה תמיד צריכה להיות באחוזים, כי אף פעם לא נגיע לשלמות במאה אחוז, תמיד נוכל רק לשאוף לשפר.

קניה 1

New member
אבל......

האם ישנן רק 2 דרכים שהן קיצוניות כל אחת לכיוונה?? אני חושבת שאפשר להחזיק סוס בתא, לגלח אותו בחורף במידת הצורך ולדאוג לו לקובן, פירזול, אוכל מרוכז וכד', ומצד שני לאפשר לו תנועה במשך היום. ואם אי אפשר מרעה (שלדעתי זה אידיאלי כיוון שמעבר לתנועה זה גם טוב לסוסים מבחינה מנטלית), אז מכונת הליכה או הולכות או מה שזה לא יהיה.. לא אוהבת שסוסים עומדים כל היום בתא.. זה מנוגד לטבע שלהם ועושה אותם רגישים ופגיעים.

הורסמאן

New member
את יכולה "לשלב" כמה שאת רוצה

כל זמן שאחד לא בא על חשבון השני. יחד עם זאת, לא יכול להסכים איתך (פשוט מפני שראיתי אלפים שפורחים כך) שלסוסים שעובדים בצורה מסודרת, יש בעיה עם להשאר בתא במשך שאר היום. כשסוסים נכנסים לכושר הם אכן הופכים פגיעים ורגישים יותר, אך זה בא כתוצאה ישירה מהיכולת שלהם להפיק יותר מעצמם, ממש כמו בני אדם אתלטים, ולא מתוך "מחסור" במרעה.

קניה 1

New member
אגב, לא צריך להיתפס למילה "מרעה"

אני הייתי אומרת - מחסור בתנועה

הורסמאן

New member
אז הנה ענית

כי סוס בעבודה מסודרת, לא סובל מחוסר תנועה. זה אכן סוג תנועה שונה, בצורה הרבה יותר מרוכזת, אך ה"ויכוח" שאת מעלה איננו ויכוח כלל. התשובה לו מצויה בהוכחה ברורה של עשרות אלפי סוסים שפורחים כך.

NTL

New member
הוא כן

הוא סובל מחוסר תנועה בזמן אוכל. בוא לא נקח קיצוניות מקצה לקצה. אבל בוא ננסה לבנות אוטופיה שבה הסוס יכול לאכול וללכת ובכל זאת הוא יהיה מוגן. בחול ראיתי הרבה סוסים שיש להם תא מוגן עם נסורת אוכל מרוכז וכו וכו בקיצור הכל ויש להם גם פתח לחצר- מרעה קטן שהוא הם יכולים לעשות מה שהם רוצים, לרוץ ללכת לאכול דשא ולנוח. אולי זו האוטופיה אבל הבעיה היא שקצת קשה למצוא חוות כאלה בארץ או בכלל. ------- ויכול להיות שהמצב כרגע הוא מושלם... יכול להיות שבחווה ההיא התחלף עובד או משהו קשה שם שיום אחד הסוס קיבל פעמיים מנת תערובת הוא קיבל משהו שלא היה אמור לקבל. בכל מקום הכי מושלם שיש קורות פדיחות, אצלהם אולי זה נדיר. והחל מהקוליק הראשון זה מאוד קל להגיע לקוליק השני ולקוליק הקטלני.

jgut

New member
קוליק לא תלוי רק במזון

יש הרבה מיקרים שבהם המעי זז ממקומו, סתימות בעקבות חול וכו'. לכן זה לא משהו שקשור בהכרח לטיפול או לתנועה. וגם אין לנו שום מידע על קוליק בטבע כדי להשוות.

הורסמאן

New member
אי אפשר להגדיר

תזוזה של סוס בזמן שהוא אוכל עשב כתנועה. עקב בצד אצבע בין ביס לביס זה לא תנועה. הסוס לפעמים בתנועה בין "אכילה לאכילה", אך בדרך כלל סוסים במרעה עומדים חצי יושנים בדיוק כמו סוסים באורווה. נכון שיש להם אפשרות לזוז אם הם רוצים אותה, אבל הם כמעט ולא מנצלים אותה. מפעם פעם תראי סוסים במרעה תופסים ראש של פורקן מרץ, אך זה הרבה פחות ממה שהם עושים בעבודה מסודרת. האוטופיה שאת מעוניינת לבנות איננה אוטפיה בכלל, היא מיותרת.

jgut

New member
ד"א חשבתי על זה ועדיין

ניראה לי שהוא צריך מידי פעם להיות משוחרר. ולו רק בשביל להתמתח, לקפץ, לעשות באקים, להתפלש בחול וכו'. זה ניראה לי משהו שמאוד משחרר אותם גם פיזית וגם נפשית. והם לא בהכרח יכולים לעשות זאת בעבודה או בתא. אמנם הם לא צריכים להיות משוחררים להרבה זמן אבל אפילו כמה דקות כל כמה ימים יכול לעשות להם טוב. דווקא רעיון של תא עם חצר מוצא חן בעיני לסוסים שלא יוצאים למגרש\מרעה (בלי קשר לדיעה של סוסים עליו). ויש יתרון לסוסים שחיים במרעה עם חיים חברתיים (וגם חסרונות שכבר הזכרתי)

למעלה