עצה בדחיפות

עצה בדחיפות

הי כולם.
שנה טובה לכולם.
אני יודעת שראש השנה והכל אך הבעיות עם ילדת הADD שלי לא עומדות ומחכות בצד שהחג ייגמר...פשוט ככה זה אצלנו.
דבריכם בפורום זה מהוים נר לרגלי.
אני ממש מנסה ליישם את כל מה שכתוב ומשתמע פה בין השורות בנוגע ליצירת אוירה טובה של שיתוף פעולה בין ההורים למורים ובכל זאת, העגלה נתקעת.
לכן אני זקוקה לעצה טובה. וזה הסיפור:
יום שני השבוע.שיעור אנגלית ראשון.
מורה חדשה.
כל ההסכמות שהיו עם המורה הישנה נגוזו.
האבחונים שוכבים בארון ונראה לי שאיש עדיין לא פתח אותם.
הילדה באה ומספרת כי המורה כתבה על הלוח המון ,כולל שיעורי בית, והיא לא הספיקה להעתיק.
כתבה רק שורה מכל המלל.
במייל הכיתתי כתוב רק :"שיעורי בית , אנגלית במחברת", מה שלא ממש עוזר לנו.
לילדה מאוד חשוב להכין את שיעורי הבית ,למחרת יש שוב שיעור אנגלית והיא אף מציינת שהמורה ביקשה לא להשלים שיעורי בית מחברים אלא לפנות אליה ישירות.
זה מתאים לי מאוד כי מניסיוני להבין מילדים דוברי עברית מה היה בשיעור אנגלית זה "נוח עם שבע שגיאות כתיב".
הילדה כותבת למורה.
ישירות מהמייל של הילדה למייל של המורה.משהו כמו: יש לי ADD ולצערי לא העתקתי .בגלל שביקשת לא להעתיק מילדים אני פונה אליך שתעזרי לי.
מוסיפה גם S.O.S וHELP כי היא ילדה חכמה ובעלת חוש הומור.
כשהיא לא נענית עד הערב, ובידיעה כי שיעורי הבית הם למחר, אני מרימה טלפון למורה שנתנה את הטלפון שלה בליווי הצהרה שתשמח אם יתקשרו אליה הביתה.
המורה אומרת שאכן נוח לה שהתקשרתי ושהיא פנוייה לשיחה.
אני מסבירה לה על הADD והדיסגרפיה והיא מקצרת ואומרת שכבר התמודדה עם כאלו תלמידים ויודעת מה לעשות ובמילא חשבה לדחות את הגשת שיעורי הבית ממחר ליום א.
רק שהילדה תבוא אליה בבמהלך השיעור והיא תתן לה עותק מודפס.
מגיע יום שלישי.
טקס ראש השנה מתארך מעבר לצפוי וגולש על שיעור אנגלית , שבסופו של דבר לא מתקיים.
הילדה מגיעה ומספרת לי זאת בצער.
אני כותבת מייל למורה מהמייל שלי הפעם ומבקשת שמכיון שטקס ראש השנה התארך ולא היה שיעור אנגלית שתשלח לי בבקשה את הדף סרוק.
אני מציינת, כדי קצת להתחיל להבהיר לה את מהות הלקות, שייתכן גם שהילדה שכחה מהדף.
פה מגיע השוס.
המורה עונה במייל חוזר כי הילדה היתה אמורה לגשת אליה בהפסקה כי היה טקס (הלו, ידוע לנו שהיה טקס, כתבתי לך את זה...) והטון של המכתב שלה כועס ממש.
היא כותבת באנגלית שזו שפת האם שלה ומשתמשת במלה MUST,שלמיטב ידיעתי, ואני לא דוברת אנגלית מלידה,מציינת על חובה מוחלטת.(בניגוד לCOULD,למשל)
הטון של המכתב צורם לי.
מכיון שהמורה כתבה לי באנגלית אני מחליטה לענות לה באנגלית כדי להקל עליה, בהיותה עולה חדשה .
עולה בליבי מחשבה כי אולי התקשתה בקריאת המייל הקודם שלי ולכן לא התייחסה אליו.
אני מסבירה לה ,קודם כל,שאם בתי הייתה מסוגלת לזכור לגשת אליה בהפסקה לא היינו צריכים עזרה מלכתחילה.
כי הרי זו בעיית מיקוד(UNFOCUSED).
אני מסבירה לה במייל בצורה הכי נחמדה שאני יכולה איזה BIG DEALהם שיעורי הבית בביתנו.
אני מצרפת מאמר שמדגים זאת.( http://www.simonepstein.org/nl-hwork.shtml )

בלב אני בוכה.
לקח לי מעל שעתים לנסח מכתב באנגלית סבירה למורה(גם אני לקוייה).
השגת שיעורי הבית לוקחת שעות ואף ימים (וזה רק מקצוע אחד מרבים).
בתי מבריקה, וזו לא הגזמה, ומכינה שיעורי בית מאוד בקלות אך גם לאחר שבתי מכינה שיעורי בית היא לא תמיד מגישה אותם.
אני מפחדת להתעייף.
אני מפחדת שהבת שלי תתייאש מעצמה כמו שקרה לי בכל כך הרבה שלבים בחיי.
אני מכירה את ההרגשה של להיות "חכמה ,גאונה אבל מטומטמת" ולא רוצה שהיא תחווה זאת על בשרה.

ביום ראשון יש לנו אספת הורים ראשונה.
בבקשה תתנו לי טיפים איך לפנות למורים כך שיקלטו את הפערים ביכולות שלה.
שלא יאבדו אותה, שלא יחשדו בה בחוסר מוטיבציה ובעצלנות (היא אחד הילדים הכי חרוצים שאני מכירה) ...שיהיה טוב.
איך אני לוקחת אחריות על יצירת אוירה נעימה ? ועוזרת לה לממש את מה שטמון בה?

תשובה בדחיפות

קראתי את מה שכתבת והיה לי פלאש בק לפגישה שהיתה לי עם המורה לאנגלית של בני בבית הספר היסודי.
היה לו פטור משגיאות כתיב ותפסתי אותה על חם מסמנת מיליון קוים אדומים על מבחן של בני..
כעסתי עליה ועל היועצת וכמעט הפכתי שולחן.
לפנות ערב בני ביקש ממני להכין עוגיות ולא התחשק לי, סתם כי היתה עוזרת והמטבח היה כל כך מבריק.
למרות שכבר הבנתי שהכנת עוגיות היא כלי מצויין ללמוד איך להתארגן , ובכיף, לא נעניתי לבקשה
כשהמורה טלפנה אלי בערב וסיפרה שהיועצת העבירה לה את המלצות האבחון והיא שכחה מרוב הלחץ כי היא עובדת בשני בתי ספר.
היה לי קל יותר לסלוח לה אחרי שסלחתי לעצמי...
ולמה סיפרתי את כל זה?
הכעס שלך מובן אבל חשוב שתבואי לשיחה נקייה מכעסים ועם תחושת סליחה אמיתית כי לא תמיד אנחנו עושים את מה שצריך. אולי המורה לא הבינה אותך עד הסוף? בכל זאת עולה חדשה.. אולי היא היתה לחוצה באותו יום מאחר ובשינו את המערכת ברגע האחרון? אולי קשה לה להבין את התרבות הארגונית בבית הספר כי היא חדשה?
זה יהיה לך קל יותר אם תיזכרי בפעם האחרונה בה את אכזבת מישהו, לאו דוקא בכוונה.
אל תתיאשי, פשוט תדאגי לפגישות מסודרות עם כל המורים מדי פעם. הציגי את ההמלצות מהאבחונים ותני להם טיפים מנסיונך האימהי בבית. והימנעי מביקורת, גם אם היא צודקת, פשוט כי ביקורת מזמינה התנגדות ומאמץ להוכיח לך שאת טועה במקום להשקיע במקום הנכון.
תני לה דוגמה אישית של סליחה וקבלה, בדיוק באופן שאת רוצה שהיא תתייחס לבתך.
שנה טובה
ציפי קוברינסקי

הי פסיף לורה,

ממש היה לי עצוב לקרוא את מה שכתבת. אני מצטרפת להמלצה של ציפי- לקבוע פגישות עם המורים המקצועיים, לשבת עם כל אחד מהם, עם האבחונים שכבר עשיתם, לשתף אותם בקשיים של הבת שלך וכיצד הם באים לידי ביטוי בתכל'ס ביומיום אך גם בכישורים ובתכונות הטובות שלה- החריצות, האכפתיות, הרצון העז להצליח בכל מחיר, הרגישות, היכולות הגבוהות במקצועות מסויימים לצד הקשיים במקצועות אחרים. תראי להם מהן ההמלצות לפי האבחונים, תשתפי אותם במה שעובד עבורכן בבית והיות שמדובר בילדה כל כך חכמה ומודעת חשוב שהיא תהיה חלק מהשיח הזה ושכל ההסכמות עם המורים ייעשו יחד איתה, במידת האפשר כמובן. לצד ההתאמות הדרושות לבתך להצליח בלמודים כדאי לדבר עם המורים הרלוונטים על האופן בו יכולה בתך לתרום ולהתבלט בכישוריה במסגרת בית הספר, בפעילויות שאינן דווקא אקדמיות, שיתנו מקום ומרחב ליצירתיות ולכשרונות שלה (אמנות ,ספורט, דרמה, מוזיקה, חונכות, מחול...)
בהצלחה ושתהיה לכם שנה טובה!

תודה יעל

על התשובה המפורטת וההזדהות (זה תמיד עוזר) ושנה טובה גם לך.

הי ציפי

תודה רבה על התשובה הנהדרת שלך.
זה מדהים איזו פעולת הרגעה היא עשתה עלי.
אפילו אישי העצור שכמות המלל שהוא מוציא בשנה מקבילה לזה שאני שופכת בשעה הפטיר : "היא ענתה יפה. היא צודקת...".
בקיצור, ישר קפצה לי לראש דוגמה שבה לחלוטין לא עשיתי מה שצריך.
ולחלוטין מי שנפגע הוא אדם שממש לא קשור לכך.
לא משהו שאני יכולה להביא פה לפורום אבל זה אוטומטית פרק אותי מכל הכעס.
כבר אמרתי מדהים?
"לדון לכף זכות". ככה הדתיים קוראים לזה אבל אין על זה מונופול.
אני אחזור למורה עם האבחונים ביד וחיוך על השפתיים.
נחושה אבל בלי ביקורת.
מבטיחה להשתדל לעדכן...

שמחה שעזרתי לפרק את הכעס

האמת שזוהי טכניקה שלמדתי ואני משתמשת בה לא מעט בקליניקה שלי כדי לפרק כעסים והיא עוזרת לי באופן אישי לא להיות שיפוטית.
ברגע שאני מצליחה לזהות רגשות דומים שמילאו גם אותי, באופן אוטומטי אני יותר אמפטית לרגשות של האחר
לא חשוב מה ארצה לומר, שפת הגוף שלי משתנה והמילים שאשתמש בהן יהיו אמפטיות.
הנושא המרכזי השנה בכל מערכת החינוך הוא קבלה והכלה, בהמשך לעבודה שנעשתה בשנה שעברה
את יכולה להזכיר זאת למורה...
שנה נהדרת
ציפי קוברינסקי

למעלה