עמקים

avcocav

New member
עמקים

שלום לכולם, אני עושה ש"ש בעיר בית שאן ומתענין מאוד במזג אוויר. השאלה שלי בהמשך לגל הקור של השבועיים החרונים הוא מדוע בעמקים קר משמעותית! P(במקור אני מהמרכז ובחיים אני לא זוכר קור כמו פה בלילות...) בלילות אפילו יותר מההר. האם זה תק,ף רק לתקופה זו של השנה? מאוד מעניין אותי הנושא ומדוע זה רק בלילות. כמו כן איפה ניתן למצוא נתונים על טמפרטורת המינימום בלילות האחרונים בעמק בית שאן? תודה רבה!

gal oz

New member
מתופעה אקלימית שנקראת "אינברסית קרקע"

זאת תופעה שגורמת לאזורים שקרובים לקרקע (מתחת ל-100 מטר) להיות קרים יותר מאשר השכבה מעלה, משמה אנחנו מבינים שהיא מתהווה בסמוך לקרקע בעיקר בשעות הלילה. עקב התקררות קרינתית חריפה של השכבה הסמוכה לקרקע, שבתקופה הזו של השנה קרינת השמש הנמוכה ביותר בשנה עקב מיקומה הדרומי ומרחק הקרינה שלה שעובר באטמוספירה וגם הלילות הארוכים. כמובן שיש השפעה נוספת ממערכות המז"א שמשפיעות עלינו. ואם קצת נפרט על הגורמים להתהוות האינברסית קרקע: * השפעת מערכת לחץ גבוהה המדכאת התכנסות. *העדר לחות גבוהה, הלחות הגבוהה עלולה להביא להתעבות ושחרור "חום כמוס". *העדר עננות, שכיסוי עננות גורם למן "חסימה" של עליית האוויר החם שהצטבר עם הקרינה של השמש בקרקע בשעות היום. * בעיקר תקף לסתיו והחורף בגלל לילות ארוכים. אפשר למצוא נתונים מתחנות באזור.

חזאייטק

New member
גלישת אוויר קר במורד ההר...

מה שאני לא מבין זה איך האוויר לא מתחמם עקב כך

gal oz

New member
הא שאל על הקור בעמק, לא על קרה

למרות שזה גם חלק מהעניין, קודם כל בלילה הקרקע פולטת קרינה אינפרא אדומה ומתקררת, וההתקררות משפיעה רק על השכבות הקרובות אליה, ז"א שהאוויר שאינו מוליך חום טוב יתקרר בסמוך לקרקע ולצד ההשפעה קטן ככל שנעלה בגובה, וזה יוצא אינברסית קרקע"

חזאייטק

New member
אוקיי, דיברת על התקררות קרינתית...

אני יודע שקיים עוד מנגנון של התקררות ניכרת במקומות הנמוכים עקב גלישת אוויר קר במדרון הר לעבר העמק. מה שלא ברור לי בתהליך הזה הוא למה האוויר היורד לא נדחס ומתחמם תוך כדי ירידתו

1אברהם

New member
אולי בגלל שהוא יורד לאט לאט

מההר לעמק, ולכן למרות שהוא מתחמם קצת החום מספיק להיפלט לחלל והאוויר שוב מתקרר.

חזאייטק

New member
מה הקשר?

אוויר שוקע, נדחס ומתחמם בתהליך אדיאבטי לפי חוק הגזים. לא? מה אני מפספס כאן? זה בדיוק אותו דבר כמו אוויר עולה בתנאי אי יציבות, רק בכיוון ההפוך

barnea1

New member
האוויר במקרה הזה שוקע כי הוא כבד וקר

וזו תוצאה של רוח קטבטית, שפירושה התקררות מדרונות ההרים מסביב לעמק וזחילת האוויר הקר מתחת לאוויר חם יותר שעולה כלפי מעלה במרכז העמק (מאילוצי זרימה). בגלל זה גם אין כאן תהליך אדיאבטי, בשונה מאפקט הפן שמתאפיין בזרימת רוח מצד אחד של ההר לצד השני שלו (מורדות ההר) ללא שום סירקולוציה סגורה.

חזאייטק

New member
תודה על ההסבר

אם כי אני לא מבין למה סירקולציה סגורה מונעת את התהליך האדיאבטי. גם בענן CB באזור המשווני יש סירקולציה סגורה... (אוויר עולה במרכז הענן, שוקע בצדדים ונשאב בקרקע לעבר הענן...)

מה?!

הרוח הקטבטית היא היא הביטוי לתנועת האוויר מטה במורד העמק, לא הגורם. תהליך אדיאבטי בהגדרה הוא תהליך שאין בו חילופי תכונות עם הסביבה - שינויי התכונות נובעים משינויים בגוש האוויר עצמו, במקרה הזה נפח. גוש אוויר שנדחס יתחמם וגוש אוויר שמתפשט יתקרר. חוק! שני הדברים שצריך להבין הם - א' האוויר הקר לא נקווה ושוקע לתוך בקעים טופוגרפיים כמו זרם מים שמגיע מבחוץ, לצורך ההדמייה. הוא נקווה בתוך אותם בקיעים. אם נצמדים להשוואה למים - זה כאילו שהמים מחלחלים מתוך הבקיעים עצמם (פליטת קרינה ארוכת גל). ב' השקיעה החלשה שכן מתרחשת היא איטית מאוד ולכן גורמת לחימום בשיעור פחות בהרבה ביחס להתקררות הקרינתית שנמשכת כל הזמן. בלי סלט המושגים הלא רלוונטי הזה.

barnea1

New member
לא התכוונתי לכך שהיא הגורם

ברור שזה שם שניתן לתהליך עצמו, כנראה המשפט שלי לא הובן כראוי. על כל פנים, מה שכתבת בסעיף א' לא שונה בהרבה ממה שכתבתי כי הרי ציינתי שרוח קטבטית משמעותה התקררות מדרונות ההרים וזחילת האוויר בהם כלפי מטה, כך שדי הגיוני שזה לא תהליך שיתחיל מחוץ לסירקולציה. סעיף ב' הוא אכן חשוב ובעל חלק מרכזי בתהליך ולא ציינתי אותו

1אברהם

New member
לגבי ההגדרה של "תהליך אדיאבטי"

מה זה "תהליך שאין בו חילופי תכונות עם הסביבה " ? על איזה תכונות מדובר? בכל אופן ההגדרה הפורמלית ( גם לפי ויקיפדיה ) היא שתהליך אדיאבטי זה תהליך שבו אין חילוף חום בין המערכת לסביבה, תכונות אחרות דוקא כן יכולות להיות "מוחלפות" למשל גוש אוויר שיורד או עולה הלחץ שלו משתווה די מהר ללחץ הסביבה באותו מפלס.

למעלה