עם

עם לא ככל העמים

נתקלתי פעם במאמר של שולמית לפיד בו היא מאפיינת את ההתנהגות הישראלית ככזו הנובעת מחוסר בטחון עצמי: יוצאי שואה, דור שני ושלישי לשואה, עולי מדינות ערב החשים כמו סוג ב', עולים חדשים מול הותיקים, המציאות מול חזון הצבר הגאה, המציאות מול אמריקה הגדולה, 2000 שנות גלות, זיכרון קולקטיבי של פוגרומים וגירושים, טרור ומלחמות, כל אלה יוצרים כאן סיר לחץ של אנשים כאובים, ממורמרים ולא בטוחים בעצמם המפתחים שיח תוקפני. נזכרתי בזה לאחרונה לנוכח מסקנות בית הדין הבינלאומי בהאג שקבע כי מיקום הגדר אינו חוקי ואנחנו הבנו מזה שעצם ההגנה על עצמנו עומדת לביקורת, בפורום פמיניזם התעורר משבר סביב עניין תנועת ה"שביבה" שתוארה כאנטישמית, וכל אלה מתקשרים לי למנחם בגין שראה באנשי אש"ף חיות דו רגליות הפועלות בהשראת האיש עם השערות על הפנים ושרוצים להוביל אותנו חזרה לאושויץ. כנראה שהעם היהודי עם ההסטוריה המיוחדת לו ומדינת ישראל עם הרקע היחודי לה יצרו כאן חברה יוצאת דופן. אני לא מכיר חברה נוספת בעולם המאופינת כל כך בחוסר בטחון עצמי ותחושת איום קיומי. מישהו מכיר?

giba70

New member
אני לא חושב שאפשר להכליל

אולי ככה רואים אותנו כאלה שלא מכירים אותנו טוב. אני כבר כתבתי בשרשור אחר שיש כאן הרבה תת-חברות ותת-תרבויות ואי אפשר להתייחס אל הישראלים כאל בעלי תפיסה אחת. לי אין תחושת חוסר בטחון ברמה הלאומית. אני מאמין שיש כאן אומה בעלת חוסן שיכולה להתמודד עם אתגרים רבים, ולא רק בדרך צבאית. חברה אחרת? לא מכיר מספיק טוב אז אני לא יכול להגיד שאין. אם מדובר על חברה שהשיגה הגדרה עצמית בצורת מדינה אז אולי אין, אבל בטח יש עמים מדוכאים רבים שחיים בחוסר בטחון מוחלט.

בטח שאפשר להכליל

(זה המקצוע שלי אחרי הכל) אבל ברור שלכל כלל יש יוצא מן הכלל ככה שזה שאתה בעיני עצמך יוצא דופן זו הוכחה אנקדוטלית בלבד ולכן לא תופסת.

giba70

New member
אז לפי דעתך רק אני לא פרנואיד?

ואני היוצא היחיד מהכלל? ומהו בכלל הכלל? את יכולה לתת תשובה אנקדוטלית

למעלה