עם לערב הורים

עם לערב הורים

למה הצורות "אבי", "אמי" ו"סבתי" נדחקו החוצה ובמקומן באו "אבא שלי", "אמא שלי" וכו', ביחוד על רקע העובדה ש"אחי" ו"אחותי" נשארו? אם תאמרו שיש בעיה עם הקיצור הזה, אז למה "אמך" שהתארך ל"אמא שלך" התקצר שוב ל"אמאש'ך"? ושאלה שניה - אבא ואמא הם הורים. אני נוסע לבקר את ה*הורים*. למי אני נוסע כשאני נוסע לבקר את סבא-סבתא? לסבים שלי? זה נשמע כאילו סבא שלי חי עם בן זוג.

יחבא

New member
אולי באמת לסבא יש בן זוג?

אבל, האמת היא, שישראלית יש ויצתור, לדעתי, על צורני הקנין. אתה יכול לזהות דובר לא ילידי , גם כשאין לו מבטא, כשהוא מפעיל את צורני הסיום. למה? לא יודע, אני לא סוציולוג של השפה.

יחבא

New member
אבל 'אחי' ו-'אחותי'

כבר מזמן לא מסמנים רק קרבת צאצאים, ואלי בגלל זה.

גרי רשף

New member
השפה מצטמקת

הצורות אחי ואחותי קיימות בשפה המדוברת כצורת פניה (מה קורה אחותי?), והרוב יאמרו "אני אקרא לאח שלי". יש מספר מילים בהם מקובל להשתמש בצורות המקוצרות, ובכל האחרות לא. תופעה דומה קיימת בריבוי הזוגי: איש לא יבקש בקופה כרטיסיים, וישתמשו בזה רק במספר מצומצם של מילים. אגב, כמו בבדיחה הידועה- אמא יש רק אחת, אבל סבתות יש שתיים. למיטב ידיעתי המקבילות בערבית של הנ"ל חיות ובועטות, וחבל שהן נעלמות מהעברית המדוברת.

הצורה הצרורה "מה קורה אחותי"

זה משהו מהשנים האחרונות בלבד. לדעתי הרוב לא יאמרו "אני אקרא לאח שלי" אלא "באמאשלי, אחי יבוא יישתול אותך!!!" וגם אלה שיגידו "אח שלי יזמבר אותך" למעשה יגידו "אחשלי" כאשר ה"ש" בשווא נח. מה ששוב מחזיר אותנו לשאלה למה הצורה הקצרה התבטלה מפני הארוכה רק בשביל להתקצר שוב, אבל אחרת.

חוצמזה, יש גם בשימוש "אחשלי"

שנפוץ גם הוא בקרב עדות הודו והאחוקים "מה קורה אחשלי? למה הג'אראס יקר היום?" שתי הצורות קיימות אחת לצד השניה, אבל בעוד "אחשלי" לא הרג לגמרי את "אחי", הרי "אמא שלך/אמאש'ך" החליפה לגמרי את "אמך"

ועוד משהו אחד...

יש סיטואציות שבהן לא יהיה בכלל "אח שלך" ולעולם הדובר יגיד "אחיך". האם אתה יכול לדמיין "אחות שלך" ב- "אחותך הצולעת"? אבל לעומת זאת "אמא שלך בגבס" ולעולם לא "אמך בגבס". השווה: הכושי לאחותך לעומת: הכושי לאמא שלך

למעלה