נהיו כאן דיונים מרתקים - ולגבי "השפעה אמיתית"
התרשמתי מהאבחנה לגבי נכים שמאושרים (נכים כדוגמה לאנשים שיחסית פחות טוב להם), כיוון שמתחילים מכך שלא אמור להיות להם כלום, ומכאן והלאה כל דבר הוא התקדמות, לעומת אנשים שמסיבה כלשהי מרגישים שרק אם הם יגיעו להצלחה מסויימת החיים שלהם יהיו "שווים". לדעתי זו אבחנה מעמיקה, והביא לי הרבה חומר למחשבה. קודם כל בעניין המוות, ודת - מה מפחיד במוות? מוות הוא כלום, ולכן אין בזה שום דבר רע, כיוון שפשוט אין שום יכולת להרגיש דבר רע כי אין כלום - לא ברור לי מה המקור למשפטים על כך שהמוות קודר? מוות זה כלום, ולכן יש להבדיל בין אפס למינוס. ובעניין הקשר בין מוות למשמעות - שוב למה חייב להיות קשר? אם אני עושה מעשה שלדעתי נכון וחשוב ו"משפיע" מה זה קשור לשאלה מתי אני מת??? או למשל בדתות יש עניין של עולם הבא - למה חשוב לי בכלל גמול על מעשים טובים, ולצד השני אני בעצמי מצטער על מעשים רעים שעשיתי ומנסה להתקדם כמעט רוב הזמן, אז מה הצורך בזה? עוד משהו שמפריע לי בדתות (זו דעתי האישית כי הנושא עלה לדיון, כמובן איש באמונתו יחיה) וזו הנקודה המרכזית: אני מקבל בתפקיד שלי בעבודה, בחיים בכלל הרבה החלטות משמעותיות שבין היתר ישפיעו לפחות בעבודה על הרבה אנשים אחרים, ואני מנתח דברים, מנסה לחשוב על משמעויות, ולבסוף עומד מאחורי ההחלטה שלי למרות שייתכן שאני טועה. יכול להיות למשל שכל מה שכותבים כאן על משמעות זה רק בגלל הפרעה נפשית, ושהעולם יהרס בעוד 5 דקות לצורך סלילת כביש שיחבר בין מספר גלאקסיות - אז מה? למיטב הכרתי זה לא כך, ואני עומד מאחורי הדברים שלי גם אם בחלקם יש אחוז מסויים שאני טועה. ועכשיו לעניין השפעה אמיתית - ראשית יש דרכים להשפיע על הסביבה - אם זה תרומה באמצעות עבודה, עזרה לאנשים אחרים או סתם להיות חיובי. אבל לדעתי זה הרבה יותר מזה. למדתי שתמיד בעבודה חשוב לשאול: "מה המטרה". ברגע שמבינים בדיוק מה המטרה הסופית, זה הופך את כל מה שעושים למוכוון יותר לתוצאות הרצויות. אותו דבר בנושא משמעות, חשוב לשאול "מה המדד למשמעות". האם ה"מדד" נמצא רק לפי השפעה על אנשים אחרים - קודם כל ישבתי ערב אחד עם חבר טוב שלי והתעמקנו בנושא המשמעות - מה זה בדיוק? הדבר הראשון שהגענו אליו שאפשר להחליף את המילה משמעות בהשפעה - כך שבהחלט קיים קשר, אבל בהדרגה הגעתי למסקנה שמשמעות היא לא דווקא השפעה על משהו שאפשר למדוד, אלא השפעה על סיטואציה - זאת אומרת משמעות = הפער בין סיטואציה ללא השפעה שלי על הסיטואציה, לבין אותו מצב לאחר שהשפעתי עליו. מה שאני מתכוון שחולה סרטן לדוגמה שנלחם באומץ במחלה - הוא מתמודד באומץ, גם אם הוא יחיה בסוף, וגם אם לצערי יהיה אחרת. וההתמודדות שלו השפיעה על המצב שהוא היה בו, למרות שפיזית לפי מדד כאילו אובייקטיבי אין הבדל. לכן במיוחד שקשה לי - אני מרגיש סיפוק אדיר (לא במובן השטחי), ואני מרגיש שזכיתי כאשר אני מצליח להתנהג לפי מה שלהבנתי נדרש במצב שאני נמצא בו. אשמח לשמוע את דעתך לגבי הנקודות על משמעות - בכוונה הכנסתי את הסיכום ביניים שהגעתי עליו כדי שיהיה אפשר לחשוב ולבחון את זה - אני אשמח לראות למה הגעת