על מות גיבורים

Mנטה

New member
על מות גיבורים

האם בכל התרבויות יש ענין נוסח "קידוש השם" או "מות גיבורים" ? האם אצל כולם, מוות מהסוג הזה זוכה לכבוד מיוחד ? אולי יש איזה תרבות אחת, קטנה, נידחת, אבל לפחות אחת, שבשבילה מוות הוא מוות הוא מוות ואין את כל הבלגן הלוחמני הזה ? איזה שבט אמזונות בג'ונגל ? משהו ?

מוּסקט

New member
נדמה לי

שאיפה שיש חברה - יש גבורים, וחלקם מקבלים דרגת גבורה במותם, בעיקר אם החברה הרוויחה מזה משהו או ישנה יותר טוב בלילה. נדמה לי שהחברה שלקחה את המוות הכי שליו הם האינדיאנים (native Americans) - שם המוות הוא חלק טבעי ממעגל מהחיים והאדם רק חלק קטן מהבריאה בלי פריוילגיות... ועדיין, גם לאינדיאנים יש גיבורי תרבות - חלקם קיבלו דרגת גבורה במותם כשהיצילו את השבט (או משו).

ברטרנד ראסל

שלח בשנות ה-60 איגרת זהה לבית הלבן ולקרמלין בו הוא שואל שאלה פשוטה: אילו הייתם צריכים לבחור בין מלחמת עולם על כל הכרוך בה לבין קבלת מבנה השלטון של האויב בארצכם, מה הייתם רואים כגרוע יותר? במה הייתם בוחרים? האיגרת היתה כמובן פומבית, הקרמלין הודיע שאין מבנה שלטון וחברה שמניעתו מצדיקה מותם של מליונים בטילים גרעיניים, הבית הלבן פרסם איגרת ארוכה ומורכבת שבה תירץ והסביר מדוע אסור לוותר לאויב וצריך להיות נכון לקרובנות כי אין ברירה.

מילי33

New member
בניגוד ל...?

אחד מרעיונות היסוד שעליהם קמה ארה"ב היא דמוקרטיה וקשה להם להתמודד עם מדינות שדוחות זאת או לא מתאימות כרגע לכך- למשל עיראק.

מילי33

New member
יש מספר חברות פשוטות

בלי אתוס לחימה. נדיר, אבל יש וכולם חוקרים אותם מכל הכיוונים ומנסים להבין למה. זה לא קשור, אגב, לתפיסות בנוגע למוות. כלומר, הם יכולים להאמין בחיים אחרי המוות או בשלווה והעילוי שמביא המוות ועדיין לא לרצות להילחם.

Mנטה

New member
איפה ? עדיין קיימות ? מתי עוברים ?

את יכולה לתת קצת פרטים ?

מילי33

New member
למשל

המאמר הזה: collier, j. and rosaldo m. 1981: "politics and gender in simple societies" in: ortner, s. and whitehead, h. (eds.): sexual meaning. cambridge או הספר הזה שבאופן מרתק טוען שזה שאין מלחמות לא אומר בהכרח ששיעור הרצח נמוך בחברה- במלים אחרות, אנשים תמיד מוצאים סיבה להרוג: Raymond C. Kelly: Warless Societies and the Origin of War

Mנטה

New member
לגמרי ברור

שאין שום סיכוי שבעולם שאני אקרא את זה. אבל אם תואילי בטובך פשוט לספר איפה זה קורה, באיזו יבשת, האם זה עדין קיים היום, דברים פשוטים של שתי מילים זה יהיה נחמד.

מילי33

New member
דוגמה

הסמאי (SEMAI) שחיים בכפרים קטנים במלזיה ידועים באי האלימות שלהם והימנעותם מקונפליקטים פיזיים (יעני, לא הולכים מכות). כן יש שם רכילות, גנבות, קטנוניות, ריבים ובגידות אבל הקונפליקטים האלה באופן מדהים לא מדרדרים לאלימות פיזית. יש רק כ- 15,000 סמאי אבל התנהגותם הנדירה, שלא לומר הכמעט לא אנושית, גרמה לכך שיש בערך אותו מספר של אנתרופולוגים שחוקרים אותם. בעיה נוספת היא שמלזיה אוסרת על כניסת ישראלים לתחומה.

Mנטה

New member
איכשהו נראה לי הגיוני

שאיפה שיש לגונות קוקוס ובננות יותר הגיוני שתהיה פחות אלימות
אבל בטח יש הסברים אחרים. ולא לשכוח את המאורים שבזכות האלימות שלהם הצילו את התרבות של עצמם.

גנגי

New member
נו, בטח,

רק ישראלים חסר לנם במקום שאין בו אלימות. מה את רוצה, לקלקל את האחרונים ששרדו בלי להרוג מישהו או לחרב לו את החשק לחיות?

למעלה