על כעס ורוחניות

על כעס ורוחניות

המדריך לאישה הזועמת
פורסם ב 29 באפריל 2014 ע"י smadar
לינק
http://smadarmiller.com/המדריך-לאישה-הזועמת
לא קל לנו להתמודד עם אישה כועסת, בעיקר אם היא אנחנו.
למה הכעס שלנו חשוב כל-כך לנו ולעולם, ועוד רשמים ממסעותיי עם המאסטר כעס.

אני לא חושבת שלב אנוש יכול להתעורר ולהביט אל המציאות של דיכוי נשים מבלי להתמלא בזעם.
זה מעורר חמה, נקודה.
כשחקרתי את טבח נשות העצמה המכונה "ציד המכשפות"- רתחתי.
כשצללתי אל חקר ההקשרים של הגוף הנשי ביהדות- רציתי לצרוח.
ועכשיו, כנראה שלבי נפתח להיות קשוב לנפגעות אונס, כי לא עובר יום מבלי שאני שומעת עוד סיפור אישי של אישה שנפגעה.
אני מקשיבה והגוף שלי מגיב בעצמה רבה. הדחף הראשון- לרוץ ולעטוף בחיבוק מגן את כל ילדות העולם, את כל נשות העולם.
דחף לעזוב הכל ולהציל. מיד.
והדחף השני הוא לתפוס את כל אותם מנוולים, ו… אני לא יודעת מה לעשות להם, כי להרוג אותם מרגיש לי כמו עונש קל מדי.

ולאורך כל הדרך, יש לי בעיה הזעם שלי. אני מרגישה צורך להסתיר אותו. לדחוף אותו לאיזו מגירה.
אני מתייחסת אליו כמו אל ילד נודניק שמושך לי בשמלה ומפריע לעבוד.
יש חלק ממני שכבר הבין שהכעס הוא שותף חשוב פה, אבל רוב חלקיי מתכחשים לכך.
אני מרגישה את זה מגיע מהחלק האחורי של הגוף שלי. היא עומדת שם מאחורי, נזירה בגלימה לבנה, גבוהה ממני בהרבה.
והיא שמה יד על הכתף שלי, ובקול הכי מתוק והכי מפחיד אומרת לי שלא כדאי לכעוס.
מה שהיא מתכוונת לומר זה, שאסור לי לכעוס.

והזעם בוער בבית החזה. והיד שלה על הכתף שלי, קפואה.

ויש לה משת"פים בחוץ. חברים שלי, חברות שלי, אנשים יפים, רוחניים, שאומרים לי, בכל מיני דרכים,
חלקן יפות ורוחניות גם כן, שאסור לי לכעוס. שזו אנרגיה ישנה, אנרגיה נמוכה. שזה שייך לעבר,
שזה לא משרת אותי. וחלק ממני רוצה להסכים איתם, רוצה להפוך אותי למלאכית אור ואהבה שכזאת.
אבל הכעס שלי מתעקש. ואני יודעת שלא סתם. אני יודעת שהוא לטובתי.

אז בשבילי להזכיר לעצמי, וגם לטובת הציבור, אני רוצה לכתוב כאן כתב הגנה קטן לכעס הפרטי שלי, ולכעס הנשי בכלל.
להיות הסנגורית של הכעס לרגע. פאק, אם אנחנו מאמינות שלכל רוצח שפל מגיעה הגנה משפטית, אז לכעס הקטן שלי לא?

אז הנה, בבקשה:

אין לנו רגשות מיותרים. כל רגש הוא ילד שלנו. כולם ראויים לאהבתנו, לתשומת ליבנו, לקשב שלנו. גם המאתגרים שמביניהם.

הכעס שלי חשוב. הוא מלמד אותי את גבולותיי. הוא מתעורר כשמישהו או משהו פולש למרחב שלי ללא הזמנה, בגסות.
כשמישהו רומס את היקר לי.
(אגב, הוא מתעורר גם כשמישהו עושה זאת ללא כל כוונה. זהו כעס, לא צדק. אלו שני דברים שונים, שלפעמים הולכים ביחד, ולפעמים לא.
כדאי להיות מודעת שלפעמים הכעס שלי לא מוצדק לפי אמות מידה כאלו או אחרות, ועדיין הוא שם..)
כל עוד אני לומדת מי אני, מה טוב לי ומה מזיק לי- אני זקוקה לכעס שלי.
אולי יום אחד הגבולות האלו יהיו יותר ברורים לי, ואז אצטרך אותו פחות.

הכעס חשוב לנשים, כי הגבולות שלנו גמישים, כי אנחנו יכולות להכיל ילדים ואנשים בתוך המרחב שלנו,
כי אנחנו נוטות להתקרב, להתמסר ולהעניק. אנחנו ממש זקוקות למורה המאסטר כעס,
ששומר עלינו שלא נלך לאיבוד בתוך האמפתיה וההזדהות שלנו, שומר עלינו מפני ניצול בהסכמה.

אנחנו זקוקות לכעס כדי לשנות את מציאות חיינו.
כל הגוף שלי זועק שזה לא ייתכן שנשות העולם חיות על רולטת אונס של אחת משלוש.
אני לא יכולה לשאת את הנתון הזה. ברמה הכי מיידית, אני, נשות המשפחה שלי, חברותיי הקרובות, ברגע זה ממש,
מסתובבות על הרולטה. לא סביר. בלתי נסבל. בלתי נתפס.

אז אני רוצה לפעול ביחס לזה, אני רוצה להתריע על זה, אני רוצה לחקור את זה, אני רוצה להבין,
אני רוצה למגר את הדבר הזה. אני רוצה לרפא את המגיפה הזו. אני, כל-כולי, "על-זה".

ועכשיו תיקחו ממני את הכעס. מה נשאר?
דיון אקדמאי מפוהק. "אוי ווי זמיר" בחדשות הערב. גרבצת מילולית.

הכעס הוא המדחף, המדחס, המנוע והמנוף שלי.
הכעס הוא אש. הוא חבר טוב של להט ושל תשוקה, ותתפלאו- גם של חמלה.
כן, מתחת לכעס יש אהבה.

הלביאה השואגת היא לא אכזרית. היא לא קריזיונרית. היא לא "פמיניסטית זועמת."
היא עושה את העבודה שלה, ראבאק.
והיא מלאת חמלה עבור מי שהיא אמורה להגן עליו.

הכעס הוא לא אלימות. עוז כלבתי האהובה מעולם לא תקפה איש.
היא נובחת קצת, חושפת שיניים במקרי קיצון, וחוזרת לרבוץ על הפוף.

הכעס בצורתו הטהורה, בלי הדחקות ופיתולים ועיוותים, בלי לקבור אותו, לצבור אותו או לנפנף בו, הוא לגמרי לא מזיק.
גל אנרגיה עולה, גואה, יוצא, ממשיך הלאה. הופך למשהו אחר. הרבה פעמים לתקווה. לפעמים חוזר להיות אהבה.

כעס מבלגן כדי לסדר. לפעמים הדרך הכי טובה לעשות סדר היא להתחיל בלהפוך את השולחן.

אני צריכה את הכעס שלי. אני לומדת איך לעבוד איתו טוב. אני אפילו מתחילה לחבב אותו,
וזה ממש הישג בתוך אקלים חברתי שממש לא מקדם בברכה זעם נשי.

חברה יקרה אמרה פעם שלפי קוד הגבריות בתרבות שלנו, מותר לגברים לחוש ולהביע רק שני סוגי רגש: חרמנות וכעס.
אני זוכרת שאמרתי לה שנראה שאלו שני הרגשות היחידים שלנשים אסור בשום אופן להביע.

בספר החוקים הלא כתובים של המגדר כתוב בפירוש: כמה שיותר זועמת – ככה פחות אישה.
וואלה, מפחיד לכעוס. זה מערער את הזהות הכי בסיסית שלי.

אני מרגישה שנשים וגברים גם יחד שותפים לפחד הנוראי מפני האישה הזועמת.

בעל הבית שלי לא תיקן ברז דולף במשך שלושה חודשים.
בסוף רתחתי. הצלחתי ממש להתעצבן בקול רם. אפילו אני נבהלתי מעצמי והידיים שלי רעדו.
ברז חדש נקנה והותקן בתוך פחות מעשרים דקות.
"רק תחזרי לחייך. בבקשה, תחייכי!" – הוא כמעט התחנן, ועד היום בכל שיחה בייננו הוא שואל "את לא כועסת, נכון?"

20140429_110148

בגלל שזעם לא נכלל בסל התכונות הלגיטימיות שלנו, הנשים, ההתיידדות אתו והלמידה איך לעבוד אתו עשויות להיות לא פשוטות, מטלטלות ומבלבלות.
אז אני מגישה כאן צרור תובנות שצברתי בקריירה שלי כאישה (גם) זועמת,
מן מדריך קטן להתנהלות נשית עם כעס. כעסי ותהני!

כעס מתחבא
טוב, מכיוון שרובנו למדנו והפנמנו שלא יפה לנו לכעוס, ואולי אפילו מסוכן לנו- אנחנו נוטות לקחת את הכעס ולהחביא אותו בתוך רגשות אחרים. למשל, בתוך מרירות, נרגנות ועצבנות.
מה ההבדל בין אלו לבין כעס? למרירות, נרגנות ועצבנות אין כתובת מדויקת.
הם כלליים ומתמשכים, כמו מלמול בלתי פוסק ברקע.
לעומתם הכעס הוא אמירה אחת חדה וחד-משמעית, שלאחריה משתרר שקט.
לכעס יש כתובת מדויקת, הוא מהיר, בהיר ומדויק. פורקים-הולכים.
הרבה יותר ישיר ואפקטיבי.

כעס מופנה פנימה:
מורשת נשית ענפה. מפחיד מדי לכעוס החוצה? כועסות פנימה.
מזיקות לעצמנו, לבריאותנו ולרווחתנו: ביקורת עצמית, אשמה, תחושת ערך פחותה, הרעבה עצמית, מערכות יחסים רעילות,
אכילה כפייתית, השוואות מכאיבות. יש צורך להמשיך?
בקיצור, שווה לשים לב איפה ויתרת על לשלוף ציפורניים וסיימת עם ציפורן חודרנית.

תשלום אחד, או לחלק לך?
אני לא כועסת. לא כועסת. לא כועסת. לא כועסת. לא כ ו ע ס ת…… מתפוצצת!!!!
על מה? על כלום, על הקש הראשון שמעז להתקרב לגמל. ("מי האידיוט ששם פה קש?!? כמה פעמים אמרתי לך….")
עכשיו לכי תוציאי מהארכיון את כל אותן 3,000 פעמים שרצית לכעוס קצת אבל התאפקת. עוד קצת, ועוד קצת,
עד שצברת לך חתיכת צונאמי בפנים, שדווקא היום החליט לתת בראש.
הסינדרום הזה הוציא לנו, הנשים, שם רע כישויות בלתי צפויות, לא הגיוניות וחסרות פרופורציה, שעושות פיל מזבוב,
נטפלות לזוטות ולא מבחינות בין עיקר לתפל. שווה לנסות ללמוד לכעוס על כל דבר במועדו, ולו רק מסיבות של תדמית ויחסי ציבור. תודה.

הצתה מאוחרת.
יומיים אחרי שמישהו תקע לך הערה מקוממת או ניקנק אותך בכל דרך אחרת, את קולטת שזה ממש לא היה לעניין.
יומיים! יומיים הסתובבת לך כאילו הכל בסדר. רק קצת עצבנית ומדוכדכת ולא יודעת למה. (תמיד אפשר לומר "הורמונים" במקרים כאלה).
ואז את יושבת רגע עם עצמך וקולטת שבפנים כבר הכל רותח, אבל איכשהו את האחרונה לדעת מזה.
זה המקרה הנפוץ והקל. ויש את הפעמים שאת קולטת שמה שקרה אי שם בשנת 94' היה אשכרה הטרדה מינית,
ושלקח לך עשרים שנה לקלוט שאת פגועה וכועסת.
מה שעוזר לי במקרים כאלו הוא להסכים שלכעס שלי אין תאריך תפוגה, ולא חל עליו חוק ההתיישנות.
גם

המשך

מה שעוזר לי במקרים כאלו הוא להסכים שלכעס שלי אין תאריך תפוגה, ולא חל עליו חוק ההתיישנות.
גם אם הוא כעס בן חמישים, שווה לי להקשיב למה שיש לו לומר, וצריך לאפשר לו להשתחרר ולבטא את עצמו.
-"עכשיו נזכרת?"
-"לא. עכשיו הבנתי שאני כועסת. יש לי הצתה מאוחרת, תודה על ההבנה."

סליחה?! לא תודה!
אין כמו לסלוח. להשיב לעצמי את כל האנרגיה המבוזבזת על טינה וזעם, לשחרר…לסגור פרק בחיי ולהמשיך הלאה בקלילות חדשה.
א ב ל – (וזה אבל עם א' הידיעה), סליחה זה לא במקום לכעוס. זה לא לפני לכעוס.
כבר קרה לי כמה פעמים כמטופלת, שהעליתי במסגרת הטיפול פגיעה שספגתי,
וזו היתה הפעם הראשונה שהעזתי בכלל לדבר על הנושא, לחוש אותו ולכעוס באמת.
ומיד הציעו לי לעשות תהליך סליחה.
ראיתם פעם מיטת טיפולים רודפת אחריכם?
גם אני לא, אבל זה היה קרוב.
עבור נשים רבות, (וגם עבור גברים מסוימים) להצליח לכעוס זה הישג גדול. להסכים להתיידד עם הרגש המפחיד ביותר,
הדחוי ביותר, הנחוץ כל-כך, זה שלב כביר בתהליך הריפוי.
אנא, אל תדחפו לאחרים, ואל תניחו שידחפו לכן, סליחה שלא במועדה. על זה באמת אין מחילה.
תנו לעצמכן לכעוס עד כלות. ואז תוכלו לשחרר ולסלוח.

קוקטייל קטלני
שימי לב במה את מערבבת את הכעס שלך.
כעס + תחושת חוסר אונים = קורבנות. קורבנות זו תחושה ממכרת ולא ממש מצמיחה.
מתכון ביתי לנטרול קורבנות: הקציבי לעצמך 20 דקות להתקרבן, אבל עד הסוף.
בזמן הזה אין לעשות שום דבר פרט ללרחם על עצמך ולהאשים את העולם.
לרוב תוך 10 דקות ימאס לך, ופתאום יהיה לך חשק שאינו בר כיבוש ללכת ולעשות משהו יצירתי. תהני!

ולבסוף-
אי אפשר באמת לסגור רק את הברז של הכעס.
בשביל לעצור את זרימת הכעס יש ללכת החוצה, מסביב לבית, ולסגור את השיבר הראשי.
ואז- כל הברזים מתייבשים. גם ברז התשוקה. גם ברז השמחה. גם ברז הפוריות והיצירתיות. גם ברז האהבה.
כל מי שסגרה ופתחה פעם שיבר, יודעת שבהתחלה שהברז מפליץ עליך מים חומים וג'יפה וחלודה.
אבל אחרי שנותנים לזה לזרום קצת, חוזרים המים הצלולים וחוזרת הזרימה החלקה.

כשהשיבר הראשי פתוח, הכל קורה. החיים חיים. אנחנו באמת שם. הכל זורם. המיניות שלנו, האמהות שלנו, ההגשמה שלנו.
אפילו כתיבת מטאפורות מתחום השרברבות.
חבל לסגור הכל רק בשביל לא לפגוש את המאסטר כעס.

יופי. הזכרתי לעצמי. תודה.

ואני חושבת על המשפט:

" חברים שלי, חברות שלי, אנשים יפים, רוחניים, שאומרים לי, בכל מיני דרכים,
חלקן יפות ורוחניות גם כן, שאסור לי לכעוס. שזו אנרגיה ישנה, אנרגיה נמוכה. שזה שייך לעבר,
שזה לא משרת אותי. וחלק ממני רוצה להסכים איתם, רוצה להפוך אותי למלאכית אור ואהבה שכזאת.
אבל הכעס שלי מתעקש. ואני יודעת שלא סתם. אני יודעת שהוא לטובתי."

מה דעתכם?
האם כעס חיובי?
שלילי?
חיוני?
אפשר בלעדיו?
מהו כעס ומה הוא משרת?
האם ניתן לוותר עליו?
האם רצוי לוותר עליו?

dibablas

New member
זה תלוי מאוד

אם משתמשים בו נכון.
כעס בא כאות אזהרה כמו פחד להזהיר אותנו ממשהו.
אם מישהו פוגע בזכויות שלי ואני אדיש זה לא טוב ויכול לפגוע לי בטווח הארוך ולפעמים גם בטווח הקצר.
החוכמה היא אחרי שכעסנו קצת (ואם אפשר בלי כעס אלא במודעות להתמודד אך ללא אדישות) זה מבורך, הבעיה כשהכעס מתגבר ומתמשך, אך הבסיס הוא טוב-מזהיר אותנו מפני משהו, כמו הפחד שבהתחלה הוא טוב ואם נמשך לא טוב ויכול להזיק לבריאות.
לוותר לא-לצמצם ולשלוט ככל שאפשר.

כעס

כוונה + עולם + סובב ,
כאשר הכוונה מהאל העוברת דרכך כ-א ל-ע ,(מפעולה לעולם קטן)
מה מצליחים להכיל ומה עובר לסובב , ועד כמה יש יישוב דעת שלא זע לעומת רצון הכעס ,
אולם יש את מאורי האש שאחרי יפות הנפש התהודה עוברת לאש , וזה מחמם ועוצמתי ואפילו משכר .
ועד כמה אתה בפנים ביישוב דעת שלך הקר , או שאתה מתרחב עם אש הכעס החם ,
היחס היהודי הקלאסי הוא כמצב שיכרות , כיסו כוסו וכעסו , עד כמה יצרו גדול כך כעסו שלא ביישוב דעת .
כל אחד אפשר להדליק בעצבים אפילו עד מצב שישרף ספונטנית .
והשאלה עד כמה אתה יצרי ,
לכל אחד יש חיה ואפשר להדליק אותה , ואז סיפורי חוסר שליטה ,
אני חושב שהנאצים הוכיחו נקודה זו , כשנתנו לבת של אם מכות חשמל עד שתחשמל את אימא שלה ,
ולבסוף בפרץ עוצמתי של אושר וכעס היא חישמלה את אמא שלה ולא הפסיקה .

זב כמו להיות על סם , יש אנשים שמתרגלים ומתפקדים וזה לא מזיז להם הכעס במיוחד בצבא .
ומי שלומד את הסם הזה ומרכיביו הנפשיים אצלו יכול גם להכניע את זה ,
אבל לפי מיטב המסורת צריך מידי פעם עד דלא ידע .

כמו שלימדתי את אחותי הפמניסטית לשחרר כעסים עד שתלמוד לשלוט על זה ,
לקח סט שלם של כוסות שנופצו על הקיר , ואיזה מידת מה של שליטה התקבלה ,
מה שנותן לה אקסטרה כוחות להתמודדויות בעבודה ובגידול ילד , הרי כאשר אתה חסר כוח , אתה נוטה לתאונות וכעס .
וככה אתה לומד לשאוב כוח ולייצב עוד מפלס של אש , רצוי לא יותר מידי אש .
אלא ללמוד שליטה כשעולה האש וצריכים אותו וזה מצריך יישוב דעת פנימי או עומק מיושב .
ולרוב זה לא מיושב חוץ מיחידים בעולם התורה ומחוצה לו עוד יותר מעט ,
יישוב דעת נחוץ וגם להכיר את עצמך בזה (לא יותר מידי) .
הדת הקלאסית נגד זה בטענת רק יישוב דעת , אני רואה פוטנציאל גדילה ..
דוד

חני2222

New member
אי אפשר לוותר על הכעס

ולא כדי לשמור אותו בבטן שיש כעס עדיף להוציא אותו ולשחררו .
בעצם הכעס חלק מהעולם הרגשי שלנו כמו כל הרגשות האחרים ואי אפשר להתכחש לו...
אבל ..
אפשר לשנות דפוס מחשבה ןלעבוד על זה לשינוי ..
דורש עבודה מצידנו ויש סדנאות לכך
להבין שלא האירוע עצמו הוא שגורם לנו להרגשה הרעה
אלא הפרוש שלנו את האירוע.
לא בהכרח מה שאנחנו מפרשים הוא הפרוש היחידי והמתאים ביותר למציאות.
דבר נוסף שכדאי לקבל ולהפנים
הוא שאין לנו שליטה על הזולת ואנחנו לא יכולים לשנות אותו,
אנו יכולים רק לשנות את דפוס מחשבתנו בלבד .

מודה, לא קראתי הכל... אבל...

אני חושבת שאחת הבעיות בחברה שלנו היא התעלמות מרגשות ואף יותר - הדחקתן.
זה מתחיל מילדים קטנים- כאשר ילד נפל וקיבל מכה - האוטומט שלנו מגיב בהדחקת הרגש - אה... לא קרה כלום.. - ת'כלס, כן קרה!!! הוא נפל, הוא קיבל מכה, הוא נבהל, כואב לו, יכול להיות שהוא גם מרגיש אכזבה שהוא לא הצליח לטפס על העץ או משהו כזה. אז בעיניי, הבסיס הוא כן להכיר ברגש, לתת לו שם, להבין שהרגש שם וקיים. אחר כך פשוט אפשר להסתכל לרגש הזה בעיניים ולקבל החלטה. לרוב, זה לא יהיה להמשיך לכאוב ולהתאכזב.
אותו הדבר כשאנחנו מבוגרים.. אם קורה לנו משהו ואנו מספרים לחבר,טכנית, כמעט כל חבר ינסה למצוא פתרון/ ייעץ/ בעוד שכל מה שרצינו זה שיקשיב ובעצם יבין את הרגש שעולה מהדברים...

כעס, כמו כל רגש, הוא מעולה. ברגע שנכניס למודעות, ונדע לקרוא לו בשם. ההתמודדות שלנו תהיה קלה יותר ואף נצליח לכעוס פחות..

למעלה