על יהירות ויוהרה

על יהירות ויוהרה

היהיר מלא בעצמו
אך ריק באחרים
מלא באויר
אך ריק באהבה
יש האומרים-
חטא הגאווה, כי לדעתם יהירות היא חטא
האם גם לדעתכם זהו חטא? או טפשות? או ריקנות?
מהיכן היוהרה נובעת?

הנה מעט על יוהרה מדה מרקר-
לינק
http://cafe.themarker.com/post/57871/
לצורך הנוחות נבדיל בין יהירות חיצונית לפנימית.
חיצונית- זאת היהירות הקלה לאבחנה, במיוחד כאשר אצל הזולת. זאת ההתנשאות, הארוגנטיות, ה"ידי ועוצם כוחי עשו את החיל הזה". היהיר משדר – אני מלא, והחומר בו אני מלא הוא אני. היהיר אומר- אני, את תיקוני השלמתי, בואו ואלמד אתכם דבר או שניים על התנהלות העולם.

בפועל מה שקורה הוא שיהיר חש פער עצום בין איך שנתפס חיצונית לבין המציאות הפנימית שחש. עמוק פנימה הוא מרגיש ריק, תהום, פליאה על האופן השונה בו הוא נתפס ובין האופן בו חווה את עצמו. מרגיש גוזל, מקבל יחס של נשר.
זה שייך לאחיזה. אדם רואה שאחד או כמה ממרכיבי נפשו פעל פעולה טובה בעולם, פעולה שהביאה לו תוצאות, בזמן מסויים, נגיד בילדות, הגנה עליו, העלתה את ערכו, אז הוא נאחז. הוא נוטל אותו מרכיב, תכונה, ומתחיל לנפח אותה, להוציאה ממידתה האמיתית, לאטום באמצעות שימוש יתר בה את כל הבורות שמרגיש בנפשו. וזה עובד. זה עובד על הסביבה, שבגלל חוסר ביטחון עצמי מאמינה למצג השווא הזה , וזה עובד על היהיר, לזמן מה, שהנה מצא נוסחת קסם להתגבר על מה שהוא רואה כקלפים גרועים שקיבל בחלוקת הקלפים הקוסמית.

זה יהיר כי הוא מצחיק, וזה כי הוא עשיר, וזאת כי היא יפה, וזאת כי היא כותבת מדהים. למעשה , נושא כל יהיר פנימה את חוסר הביטחון הנוראי של "מה יקרה אם ילקח ממני המרכיב בו אני תלוי", ולכן מחריף עוד יותר את העמדת החיץ הזה בינו לבין הכלל, כדי שלא יראו לו את הפחד. היהירות הופכת לקביים שרק איתם הוא נע בעולם, ובפועל, הופכים אותו לנכה, והוא בכלל, נולד לרוץ חופשי....
והכלל, הסביבה, גם מפחדים, כי אולי באמת יש ליהיר הזה יתרון אמיתי, ניתן , עלינו ? משוואה של אימה.
ברוחניות לומדים שכדי להיות שמח באמת, אני באמת, צריך לפנות חלל פנימי, אז מתאפשרת זרימה. יהירות עושה ההיפך. היא סותמת את כל החלל הפנימי במרכיבים שיצאו ממידה, מפחד שזה יתגלה, מהתנהגויות מתבצרות ומשכנוע פנימי שכל העומס הזה הוא בסדר ושאין ברירה אחרת. ואז, כשהחלל הפנימי סתום, אין אפשרות לשום דבר להכנס , לשום התרחשות עכשווית להחוות כפי שהיא.
כאשר מכירים בזה שבכל אדם יש טוב, הכי טוב, ואותו טוב שיש בכל אדם אחר, ובמהותו הוא רק טוב (לפני שהתכסה בקליפות האישיות), אפשר להתחיל להתקלף מהיהירות החיצונית. לצפות על כל פעם שאומר משהו כיודע ובעצם יודע שלא יודע כלום, לצפות על כל פעם שמתנשא מעל אחר ובעצם מפחד ממנו, כי לא מכיר בזה שהוא ואני, במהות, אחד.

ובנוגע ליהירות הפנימית- זאת קשה יותר לקבלה ולטיפול, זאת היהירות של השכל. השכל תמיד יודע הכל. מה היה, ומה יהיה, ומה ההוא מרגיש, ומה ההיא תעשה, ומה הכוונה הנסתרת ובפועל אינו יודע דבר. פשוט כלום. הכל דמיון שכל תכליתו הנצחת מעמדו הבלעדי על המערכת. זה נושא רחב ומורכב, אולי נפתח אותו בפעם אחרת, ובכל זאת, ככה בקטנה, כתרגיל, לצפות על כל מחשבה שעוברת לי בראש ולשאול: האם זה באמת כך ? האם אני בטוח שזה כך ? כך היה ? כך יהיה ? אולי זאת אשליה של תפישה ? ומן הצפיה הזאת אפשר לפתח הקטנה מסויימת של האמונה העיוורת בכוחו של השכל להדריך אותי בכל דבר, להבין שהוא יהיר בן יהיר, וגם יודע לשכנע אותי שהוא תמיד צודק, ובפועל, כאשר מצליח להחזיר אותו לתפקידו המקורי, יחדת קלט ועיבוד, ולא יחידת הסרטת אינסוף סרטים בכיכובי, יכול להתחבר יותר לידיעה עמוקה הנמצאת תמיד בלב, תמיד, ושבדרך כלל מתעלם ממנה כי השכל צועק, והלב לוחש.

"בן אנוש הנני, ושום דבר אנושי אינו זר לי"

לא צריך לפחד מהמילה חטא

מושרשים בנו הבטים דתיים על מהות החטא, מהות של בושה, חרפה, עונש דחייה האל המעניש.

אני רואה חטא כהחטאה מהמטרה, ישר-אל ...קו חזרה למקור, כל מה שלא משרת אותנו בדרך הזו, זה "חטא" החטאה
יש החטאות שהן מעקבות, מסוכנות לחברה מסוכנות לאדם
אבל לא צריך לפחד לזהות חטאים/ החטאות בנו.
העניין הוא שלכל חברה דת תרבות, יש הגדרות שונות של מה זה חטא.

יהירות זה משקפיים לא נכונות למצב קיים 'לדעתי [ גם המאמר מכוון לשם ]
אני מזהה בי החטאות מכל הסוגים, יוהרה גם. זה לא חטא "מזעזע" כשלעצמו
רק יחסי הציבור שלו לא משהו...

לא נראה לי שיש אדם שלא יהיר לסרוגין.
שאין בו פער בין מה שהוא חושב על עצמו, לאמת
שאין פער בין השכל והחשיבה שלו, לבין האמת
שאין פער לאיך שהוא מציג את עצמו, למי שהוא באמת
שלא חושב שתפיסת המציאות שלו, איכותית ומתקדמת יחסית לאחרים

הביטוי החיצוני זה ההתנשאות, ומי לא חטא גם בזה?

אולי זו רק היהירות שבי שמבקשת להסתיר עצמה, חושבת שיש חטא כזה בכל בן אנוש?

חושבת על הצירוף חטא כהחטאה

צירוף מרתק ביותר,
כשאני חוטא אני בעצם מחטיא
את מטרתי, את קיומי
את הרשימה ואת מעשי,
אהבתי מאוד סופר נובה,
מאמצת את הרעיון

כשאדם חוטא
הוא אינו עבריין או פושע או עושה מעשה נורא.
הוא בסך הכל פספס את דרכו.
ואולי תפקידנו לעזור לו למצוא אותו בחזרה.

אז אם אמשיך את הרעיון הנוכחי
האם יש אנשים שאצלם החטא הוא כבר דרך חיים ולא פספוס?
ואז החטא מקבל משמעות אחרת?

משמעות החטא

תראי דיברנו של חטא היהירות שזה, חטא אישי ולרוב שלעצמו, מזיק לאדם בעיקר, ואם נכנס לפעולה, יכול להגיע לקיצוניות כמו עליונות גזעית שמובילה לאלימות.
על החטאות אחרות שהן מזיקות לחברה, זה כבר עניין אחר שיכול לגבול בפשע...לא נלך לשם.

החטאות כדרך חיים? אצל כולנו, כמה גילגולים אנחנו כאן, כמה מחזורי חיים עברנו בהחטאה כזו או אחרת, שמן הראוי שהחזירו אותנו לכן, כי עדיין לא הגענו למקור?
משמעות מיוחדת? כן מורכבות וקשיים בתיקון / זיכוך ההחטאות,

ואם נמשיך לחשוב על הנושא

אז אולי כשאדם יהיר
הוא בוחר במסלול קשה
של חוסר אהדת הסביבה
ושל עודף אש בחוויות.
(כי גאוה הלא זה אש ואמפתיה היא מים)
הוא מרחיק עצמו מאחרים בהתנהגותו
והופך לאדם בודד ולא אהוד.
ובבדידותו
הוא עובר את חוויותיו ושעוריו
בלי תמיכת הסביבה
שזהו שיעור בפני עצמו...

"הסכין שלא רואים אותה, היא הסכין שצריך להזהר"

זה שיש אנשים שבוחרים ביהירות גלויה, זה לא עוזר לנו ב כ ל ל
זה לא עוזר לגלות יהירות בנו, כי אם אנחנו אהודים ולא לבד, זה אומר שאנחנו לא יהירים?
אז יש אנשים שבוחרים ביהירות גלויה לבודד עצמם אז מה? בחירה.

היהירות המסוכנת יותר, זו היחס שלנו אל עצמנו, יחס של אני יודע, אני בטוח, אני בסדר, אני דובר אמת, אני תופס את המציאות נכון.
הכול אור אהבה אנחנו יודעים מה היא האמת....

זו יהירות בתוביל לגלגול נוסף, היהיר הגלוי שמבודד עצמו, יכול להיות שהבידוד דווקא תרם לו לההבנות נכונות
אני דואגת מאיזה סיפורים אני מספרת לעצמי...מה שאחרים מספרים עלי, זה שלהם לא שלי.

הסכין שלא רואים אותה, היא הסכין שצריך להזהר ממנה.
המאמר שהבאת, מכוון לזיהוי יהיורות שאינה גלויה, זו העבודה האמיתית.

יתכן שאותה יוהרה של חוסר חיפוש האמת

עקב ביטחון מוגזם
הופך לחטא
ולא להחטאה
כי זה נובע כבר ממקום של
חוסר רצון אמיתי לשינוי.
ואכן יש הרבה אנשים שהם יהירים
בלי לדעת זאת.
לדוגמא עניים המוכנים למות מרעב
ולא להעזר באחרים.
או כאלה שלא יסכימו לקבל מתנה
זו יוהרה