על התאריך

RonenYi

New member
על התאריך

אני יודע, היה דיון על כך, אבל רציתי לחדד את הנושא מעט... ע"פ ספר לימוד לשון שברשותי, ניתן לבטא תאריך עברי גם כך: "שלושה בשלישי, 1978". או שלושה בחודש השלישי, 1978". אבל, האם ניתן לומר גם "שלישי במארס"? או שמא רק "שלושה במארס"? האם ניתן בצירוף ה"א הידיעה ("השלושה"/"השלישי" במארס)? להלן שתי שאלות נוספות, ככה, על "הדרך"... 1. שאלה שאחי תוהה לגביה: האם זה נכון מבחינה תחבירית לומר "החולצה החדשה ביגרה אותה", זאת-אומרת, משווה לה מראה מבוגר יותר. לדעתי אין בעיה במשפט הזה, מבחינה תקנית, לא מבחינת לשון הדיבור. למרות-זאת, יש לציין שבמילון "אבן-שושן" לא מופיעה צורת הפיעל לשורש בג"ר. ע"פ המילון נדמה שדווקא צורת ההפעיל מתאימה למשפט זה - "החולצה הבגירה אותה". ע"פ זה, יכול להיות וטעיתי בהנחתי הקודמת. אני אשמח מאוד לקבל מידע רחב שמתאר את ההבדל הסמנטי בין הבניינים. מתי להשתמש בכל אחד מהבניינים. אולי יש עמוד באינטרנט המסביר זאת, או אולי תוכלו להמליץ לי על ספר שמדבר על זה בדיוק. 2. נתקלתי במקור שלא ניתן לסמוך עליו בצורה "מאושמות", במשפט "החברות מאושמות בפרשת הסוס הטרויאני". לדעתי יש לומר "מואשמות" בלבד (של הופעל), וצורת פוּעַל היא שגויה כאן. דעתכם? תודה רבה לכולכם.

or99

New member
השלישי במארס - אי אפשר.

לדעתי גם "השלושה" לא נכון. רק "שלושה". בקשר לבניינים, גם אם יגידו לך שיש ייחוד מסוים במשמעות של כל בניין, יש המון יוצאים מן הכלל כך ואין לזה משמעות. גם לדעתי מאושמת לא נכון.

RonenYi

New member
תודה, אור

אשמח לקבל תשובה גם ל"חולצה ביגרה אותה"

uriozmor

New member
דעתי

היא שאתה צריך לקחת, כפי שכבר הצעתי לך פעם, קורסים בסיסיים בדקדוק ובתחביר במסגרת אקדמית כלשהי, ואחרי שתשלים את אלה כדאי לך לחשוב על תואר שלם בלשון עברית, לצד תעודת העריכה שאתה מתכנן. עם הסקרנות שלך והמרץ שלך תוכל לרוות נחת וגם לתרום.

גנגי

New member
לתרום הוא יכול כבר כיום,

יש המון עמותות שזקוקות לתרומה. אבל לעניין הלימודים - גם אני ממליצה בחום. וגם כשפחות חם, בעצם, כי אז יותר קל להתרכז.

RonenYi

New member
אני מתפלא עלייך, גנגי

מזמן לא תיקנת את שגיאותיי. (בעצם... אני מתפלא על עצמי). אגב, יש לומר "ממזמן" או "מזמן"? מתי להשתמש בכל אחת מן צורות אלה? תודה.

למעלה