עלינו לטכס עצה

faridi

New member
עלינו לטכס עצה

הנני חזן בסגנון ספרדי וזמר אתני, בין היתר בשירת לדינו. עליי לציין שבקרב הדור הצעיר, אפילו מצד אחינו האשכנזים, יש התעניינות במוסיקה שורשית כמו תורכית, ערבית, פרסית ועוד. אך הבעיה שהלדינו לא תפס מקום נכבד פה. אל תגידו לי שאינני צודק. אני הופעתי מס' פעמים בלדינו עם ובלי הלהקה שלי. הקהל היה די מבוגר ממני (אני בן 28) והתמורה (לפחות זה) לא היתה גדולה. חברתי לארגון "Arkadash" -ארגון יוצאי תורכיה. ישנם מס' חברים צעירים שאני רוצה לטכס איתם עצה כיצד להלהיב את הדור הצעיר בזה. ר' אליעזר פאפו שליט"א,( שיבדל לחיים ארוכים, צאצא של הרה"ג אליעזר פאפו זצוק"ל-בעל הספר "פלא יועץ&quot
בעבר לימד לדינו בתיכון "עמליה" שבירושלים תובב"א. היתה לי תקוה כלפי אותם תיכוניסטים עד ש...לצערנו שרת החינוך ליבנת בטלה זאת בתיכון היחיד בעולם שלימד לדינו.!? porke האם יש באמתחותיכם פתרונות לתרבות הלדינו שלא יימחה מקרבנו? אתם מוזמנים ליצור עמי קשר 0547-922204 משה. או [email protected] שבת שלום!

רותי ב.

New member
הבעיה הזו שאתה מעלה

משותפת לדעתי לכל דוברי הלאדינו באשר הם - איך לא רק לשמר את השפה, אלא גם לדאוג לדוברי שפה צעירים שימשיכו אותה - מצידנו פה בפורום אנחנו מנסים לשמר עד כמה שאפשר, וכמובן שמחה גדולה היא כאשר נכנסים צעירים, ומספרים שהם שמעו את השפה, מבינים את השפה, ודוברים אותה, או גם אלו שטוענים כי קשה עליהם הדיבור. אני בטוחה שבמשך הזמן גם הדיבור יקלח ביתר קלות. הקבוצה המבוגרת, טעתה בזמנו בכך שלא די דיברה עם הדור הצעיר - ילדיהם בעיקר, זו היה גם תקופה של "דבר עברית והבראת" כמו אותה פרסומת של אז, ושל הרצון הזה לאמץ את הסממנים שמאחדים, גם אם זה היה ע'ח ובמחיר איבוד הסממנים שמייחדים . נדמה לי, שמה שחשוב עכשיו זה באמת לתקן את כל הקלקולים, עד כמה שאפשר. ומבורכת היתה היוזמה ללמד לאדינו בתיכון, עצוב שהשרה ליבנת (
אבל - ברך שפטרנו מעונשה) מצאה לנכון לבטל את היוזמה הזו. אני אשמח אם פתרונות לשיפור המצב ולהגדלת מספר דוברי השפה, יועלו גם בפורום, ואשמח לשמוע את הצעותיך, איך אתה חושב שניתן לעזור בכך.

ש ח ר ש

New member
רותי...

אני מכה על חטא שלא לימדתי את שלושת ילדי את השפה מה שבטוח כדי לתקן עם נכדי לכשיהיו לי אני אדבר לאדינו ואולי אצליח איתם לפחות קצת.הילדים שלי ספגו מנהגים מאכלים וכו' אבל אינם מבינים מילה בלאדינו וכמה חבל בכל אופן אם יש מקום שמלמדים בו לאדינו ואת מכירה אשמח לשמוע ואז אשכנע את הילדים ללכת ללמוד

faridi יישר כוח ותמשיך להנעים

בקולך הן בחזנות והן בשירה. שואלת גם מה הצעתך בנידון? אני מחיפה אשמח להיות לעזר בכל מה שיאפשר לי. אני בת ליוצאי טורקיה ובולגריה,למזלי חייתי הרבה עם סבתי מצד אימי והלאדינו/הספניולית תמיד הייתה שפת אם.לצערי מאז שנפטרה שתבדאו לחיים ארוכים יוצא לי הרבה פחות לדבר בלאדינו רק עם אמא שלי. ברוך בואך לפורום היקר הזה, ושב תמצא את מקומך איתנו, נשמח לקרא את אשר תכתוב. לבניקה

faridi

New member
ובכן חברים ,

תודה רבה שהגבתם. לא ציפיתי לכאלו תגובות הזדהות חמות. באשר לפתרונות, חשבתי לארגן ערב שירת לדינו (אולי עם הלהקה שלי) באיזשהו בית קפה. אני מוכן לתכנן הכל בתקוה שתהיו נכונים ומוכנים להגיע לערב זה עם חברים נוספים (ואולי עם יוצאי חלציכם-בנים, נכדים וכו') למען יכירו את תרבות הלדינו המפוארת. בדיוק בשבוע שעבר היה ברח' הרצל 154 בת"א באיזשהו פאב (כן, פאב)- ערב נוסטלגיה בלקנית, בו היתה בחורה ממוצא יוגוסלבי ששרה שירים בוסניים ולדינו. מי היה מאמין? עלינו למצוא דרכים להתנחל לאנשים בלבבות. היו ברוכים ואני מצפה לתגובה.

למעלה