עליה לתורה

ניני4

New member
עליה לתורה

האם ניתן לדחות מועד עליה לתורה לנער בר מצווה, בשל סיבות משפחתיות, לשבת מאוחר יותר?

א77

New member
עליה לתורה לא דוחים,

חגיגה זה משהו אחר. עליה לתורה ניתן לעלות כל שבת באם הגבאי יאשר. נער בשבת ראשונה שלאחר היותו בן י"ג, הרי הוא מחוייב בעליה לתורה, על אחת כמה וכמה אם יום הולדתו הי"ג יחול בשבת. חגיגה הינכם יכולים לערוך תמיד. ו...באותה הזדמנות אין בעיה שהנער יעלה לתורה שוב באותו יום, בתנאי שהחגיגה אכן דחויה ולא מוקדמת. אבי הנער שאומר בעליית בנו לתורה "ברוך שפטרני מעונשו שלזה", לא צריך לומר זאת בפעם הדחויה, אלא רק בשמחה האוריגינלית בזמנה. אבל אם אכן החלטתם לדחות את החגיגה. מאד מומלץ ביום הבר מצוה האמיתי, היינו בשבת שלאחר יום הולדת הנער, לערוך לכה"פ קידוש קטן או משהו דומה. ובשתיית לחיים לשמחה ולהודות לה' על שהחיה קיים וזיכה אתכם ליום הזה. יש הרבה שלא מסתדר להם לערוך את סעודת בר המצוה ביום בר המצוה ממש, ולכן באותו יום הם עושים סעודה במנין לכבוד אותו יום. וברור שסעודה זו היא בכלל "סעודת מצוה". והעיקר שיהיה במזל טוב עם הרבה הרבה נחת.

ניני4

New member
סליחה על בורותי, אבל לא ממש הבנתי

לא על החגיגה מדובר, אלא על העליה לתורה- האם ניתן לקיימה במקום בשבת הסמוכה ליום ההולדת ( נניח שיום ההולדת ביום רביעי והעליה לתורה בשבת של אותו השבוע), האם ניתן לדחות את העלייה לתורה לשבת אחת שלאחריה?

א77

New member
אפשר לכבדו בעליה לתורה

אפשר לכבדו בעליה לתורה גם יותר מאוחר. אבל למה לפטרו מעליה בשבת שהוא חיוב? הוא תודה לא-ל לא אנוס מאושפז חלילה. הוא בריא ומסוגל לקפוץ לבית הכנסת הסמוך למגוריו, לעלות לתורה כי הוא חיוב. וחוץ מזה לקבל עליה גם כשמארגנים את החגיגה / מסיבה. הילד נעשה בר מצוה ביום היותו בן י"ג. ולאו דוקא ביום שעושים לו חגיגה. עליה לתורה היא חיוב בהיותו בן י"ג. הנוהגים לעשות את החגיגה בשבת שלפני הבר מצוה, מכבדים את הילד במפטיר, כי מפטיר אינו משבעת הקרואים החיוביים. ולכן ניתן לכבד ילד בכזה. אבל בשבת שלאחר הבר מצוה. השבת הראשונה בחייו בו הוא מחוייב במצוות, הרי הוא "חיוב" לעליה. דחיית החגיגה אין זה סיבה לאי עלייה לתורה ואין זה נקרא "במקום צורך" לענין העליה עצמה לתורה. אני גם שמח לקבל עליה אחרי הבר מצוה שלי. כל עליה שאני מקבל, היא אחרי הבר מצוה שלי, גם היום כששכחתי כמעט מתי היה לי בר מצוה...

א77

New member
וודאי וודאי

בשבת שלאחר היותו בן 13 שנה דאגו שהוא יתכבד בעליה לתורה בבית הכנסת. ואפילו, הוא קודם להרבה אחרים. שהרי הוא "חיוב" לעלות בשבת שלאחר היותו בבן 13. מזל טוב, הרבה נחת.

למעלה