עיקול

עיקול

שלום רב, רציתי לשאול אם ניתן לעקל קיצבת דמי אבטלה בעיקול הוצל"פ. בתודה מראש, אופיר.
 
היות והיא מחליפה משכורת למה לא?

גם לגבי קצבאות אחרות, יש פסיקות שונות באשר לעיקולן, לאחר כניסתן לחשבון הבנק.
 

brigit

New member
לציפי

זה לא מוגן כמו בחוק הגנעת השכר וכו´???? - אין משכורת בסיסית, הכנסה אלמנטרית שאי אפשר לעקל?????
 

ציפי ג

New member
לא עניתי על שאלתך זו

אבל בודאי שלא כל המשכורת ניתנת לעיקול. אני קוראת כעת ספר על קלארנס דארו, והוא מספר שם על עבדות נוסח ארה"ב שעובדים היו עובדים במשרדה של 14, 15 שעות, וכל משכורתם שולמה למעסיקם כשכר דירה, והמעסיק קיבל דיבדנדים של מליונים. פשוט מזעזע.
 

brigit

New member
חוק הביטוח הלאומי

קובע בסעיף 303 כי (א) זכות לגמלת כסף אינה ניתנת להעברה, לערבות או לעיקול בכל דרך שהיא אלא לשם תשלום מזונות המגיעים מהזכאי לגמלה לפי פסק דין של בית משפט או של בית דין מוסמך.
 
נכון

אבל יש גם את סעיף קטן ב לזה: חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 [תיקון אחרון 14/6/01] . . ======================================== ) הוראת סעיף קטן (א) תחול גם על גמלת כסף ששולמה באמצעות בנק או בנק הדואר, במשך שלושים ימים מיום ששולמה. כלומר בחלוף 30 יום מיום ההפקדה בבנק גמלה נתנת לעיקול. אולי תוכלי להסביר לי מה זאת אומרת שגמלה לא ניתנת לערבות? אני ממש לא מבינה. ומה זאת אומרת לא נתנת להעברה? האם אני מקבלת גמלה והיא אמורה להיות אצלי ללא כל שימוש? אני חושבת שכוונת הסעיף היא שלא ניתן לעקל בידי הביטוח הלאומי את הגמלאות, וכן הזכאי לגמלה לא רשאי ליתן הוראה להעביר אותה לצד שלישי לביטוח הלאומי. אבל ברגע שהיא מגיעה לידיו היא בת עיקול ובת העברה ובת ערבות (?). זה פשוט כסף לכל דבר. כך שאם חייב לא מפקיד את הגמלה בבנק, מתוך אי רצון שיבלעו במינוס, ונושה תאורטית מקבל צו עיקול על הכספים במוחזקים בביתו, הוא יכול לעקל את הכסף, אפילו שמדובר בדמי ביטוח לאומי. ותודה על הסבת תשומת הלב לסעיף. ידעתי שהוא תקף לגבי גמלאות כמו נכות וזקנה, לא ידעתי שהוא תקף גם לתחליפי שכר.
 

brigit

New member
גם נכון

אבל זה טריוויאלי שברגע שהכסף בחשבון הוא בר עיקול, שהרי אז הוא מזומן רגיל. מה שהסעיף אומר שב"ל זה לא כמו כל מחזיק צד ג´ שאפשר להטיל עיקול על כספים שהחייב זכאי להם, אלא חייבים להעביר אותו לחייב, ומי שזכאי לדמי אבטלה יכול, כנראה, להוציא כספים אלה גם לא דרך הפקדה לחשבון (אם הוא מעוקל, נניח) וכו´.
 
טריוויאלי?

לי היה טריוויאלי שזו השאלה - האם לאחר שהכסף הופקד בחשבון הבנק, ניתן לעקלו. וד"א ישנה פסיקה של ראשי הוצל"פ שאינה מתירה עיקול כספים בחשבון שמוכח שכל הכספים הנכנסים אליו הם כספי גמלה.
 

brigit

New member
נ.ב.

לעניין הערבות - אותו כנ"ל - הזכות לכסף לא יכולה לשמש ערבות - למרות שהמדובר בכסף וודאי, כי אין לך יכולת אפריורית לוותר על הכספים האלה, שאמורים לאפשר קיום בסיסי.
 
לא הבנתי את ענין הערבות

האם הרעיון הוא שהביטוח לאומי לא יכול לתת את הכסף כמו ערבות בנקאית?
 

דובי123

New member
אולי כי.....

החוק איננו מאפשר עיקול כל המשכורת אלא משאיר סכום מסוים לצורך מחיה ואם הנ"ל מקבלת קצבת אבטלה שגובה נמוך מהסכום שלא ניתן לעקל בשכר בהיותו שכר הרי שלא ניתן לעקל הגמלא באשר לסעיף שצוטט מטה אם אני מבין נכון הכונה היא שלא ניתן לעשות עם *זכות* הקצבה מאום מלבד לקבלה [ואז כמובן תעשה בה כרצונך] ע"כ לא ניתן לעקלה או להשתמש בה כבטוחה [שהרי אז נעשה בה שימוש שלא למטרתה] וכד
 
למעלה