"עיניה"

טוקבק

New member
"עיניה"

בעקבות מה שכתבה בבושקה על השיר עיניה, אני רוצה להוסיף על ההסבר שלה עוד פרשנות, וזאת בעקבות משפט שאמר לי עמירם היקר אתמול. הסיפור על רחל ולאה מתואר בספר בראשית http://www.mechon-mamre.org/i/t/t0129.htm |סלינק| בקצרה : מסופר על כך שלבן רימה את יעקב ונתן לו את לאה במקום יעקוב ואח"כ על הקנאה הגדולה שהייתה בין רחל ולאה. בסיפור יש נקודת מפנה בו מבקשת רחל העקרה מלאה שתביא לה מדודאי בנה. ואז כועסת לאה על רחל ואומרת לה משהו בסגנון "לא רק שלקחת את בעלי ממני אלא שעכשיו את גם רוצה את דודאי בני?" מדרשים ופרשנויות רבים אומרים ש : 1. לאה לא ידעה על התרמית שסידר לבן ליעקוב. ורחל כדי לא לבייש את אחותה שמרה על כך בסוד. 2.בעצם סיפור הדודאים הוא נקודת המפנה ביחסי לאה ורחל. בנקודה זו רחל מבינה שבעצם אחותה מקנאה בה. בעצם שניהן קינאו אחת בשניה מסיבות שונות - לאה קינאה באהבתו של יעקוב לרחל, ורחל קינאה בלאה על ילדיה. מה שהוביל אותי למחשבה על כך שהשיר בעצם מתאר את מחשבותיה של רחל על לאה. "למה עיניה עכשיו בצבע אדום" הרי פעם היא בכתה בגלל שחשבה שיחתנו אותה עם עישו (כמה טוב לה שזה לא הוא) ואילו עכשיו "כמה טוב לה שזה אתה". כלומר רחל חושבת שלאה אמורה להיות שמחה ולשמחה אין גבול ובטח שאין לה צבע אדום, "אז למה עיניה בצבע אדום" ? רחל לא מודעת למקור סבל של לאה !!!! מה נראה לכם ? אם זה ממש לא נראה לכם יש לי עוד פרשנות
נ.ב. מאמר יפה ומעניין על רחל ה"פמיניסטית" http://www.netivot-shalom.org.il/parshheb/vayetse6.php

טוקבק היקר

לא הייתי מגדיר את רחל אמנו "פמיניסטית" אפילו לא בצחוק. ראיה באור כזה את אבותינו/אמותינו מורידה אותם/ן לרמה הנמוכה שלנו אנו. אי לכך ובהתאם לזאת אין באפשרות מי מאיתנו גדול/ה ככל שי/תהיה שיכול לשפוט או גרוע מזה לבקר את אבותינו/אמותינו הקדושים/ות והטהורים/ות!!! בברכת "פקח עיניך וראה.." הקטן מושיקו

עמירם04

New member
לדעתי לא צריך להתנצל...

פמניזים זה לא מילה גסה.. ראיה את אבותינו באור שלנו [כתרגום לחיי היומיום לצורך למידה ותרגום למושגים שלנו לא יכולה להפחית מערכם הענק כי הוא זה ] בכבוד הראוי ובהבנה העמוקה ניתן לומר על רחל פמניסטית וכמובן שה"פמיניזים" של רחל זה לא פמניזים של ימינו אנו שזה שדולה כלשהי להשגת מטרה מסוימת... [אני לא רומז ל"קולך"... למי שנפגעה] הפמניזים של הנשים הגדולות ביהדות [ראה את בנות צלפחד [שאמרו למשה רבנו אם כמו בן אנו חשובים תנה לנו נחלה כבן"] דבורה אשת לפידות ששפתה את ישראל, ברוריה אשת רבי מאיר שסתרה לתלמיד שהאריך עמה בשיחה .. וכן עוד הרבה ... } הייתה מתוך ידיעה ברורה כי נקודת המוצא בין המינים שוויונית לחלוטין ואין שום יתרון אינלקטואלי למין האחד/ת רק שהמרחבים השונים במרוצת הזמן חייבו תכונות שונות מכל מין ומין. והנשים הגדולות ביהדות [שכ"כ נרתעת מההגדרה פמיניסיות לגבם] הם ידעו ועמדו על חלקן בתכונות שהם ניחנו בהם בשונה מן התכונות שהגברים ניחנו בהם. ובוודאי שגם דעתן והבנתן הייתה, שלמרות הרבדים השונים וחיזוק הרובד הנשי על ידן, עדיין שניהם ביחד [האיש והאשה כזוג] מאזנים זה את זו [ולהיפך] כדי להגיע לדבר מושלם.. לא צריך לפחד מהגדרות אם אנחנו יודעים את האמת...

לא אאריך

רק אומר שאמותינו הקדושות לא עשו זאת ע"מ להיות שוות לבעליהן או לגברים בדורן אלא כי כך הן חיו בפנימיותן ולא החצינו את זה ע"מ להוכיח את צדקתן/עליונותן. כל הנשים שהזכרת לעיל אחי אהובי חיו חיי קדושה וטהרה בצניעות וענווה גמורה שזה ההיפך הגמור של הפמיניזם הייתי ממליץ להזהר בלשוננו שוב איננו מדברים על "סתם" אחת אלא על הנשים שבזכותן אנו פה. כשהפמיניסטיות של ימינו יגיעו לרמתן הרוחנית של אמותינו הקדושות נדבר עליהן כשוות אליהן אולם כרגע אין על מה לדבר. *לנשים שקוראות ובטח חושבות איזה שוביניסט רציתי להבהיר שאני לא פשוט ישנם דברים שאסור לעבור עליהם בשתיקה. מהאוהב את בני/ות ישראל הקדושים/ות והטהורים/ות כולם/ן ככולם/ן ללא יוצא/ת דופן כלל ועיקר, מושיקו נ.ב. לעמירם אני ממליץ ללמוד קצת על תנועת הפמיניזם ואיך ולמה היא התחילה וד"ל...

עמירם04

New member
טוקבק היקר..

אני בטוח שאכן זה הכיוון הנכון.. אבל חסרה לי הבנה בכמה שורות וביטוים בשיר שעדיין לא מובנים עד הסוף ואני בטוח שזה חוסר ידע של כמה מדרשים/מאמרים.. לאור תחלת הבנת הנושא שעליו נכתב השיר. ולאור זאת שעמיר ציין במפורש שכיוון זה נכון.. מאחרי ההופעה אני לא מפסיק לחפש בכל מקום אפשרי. נקווה שאמצא בקרוב...

רז צ

New member
שאלה לי אליך טוקבק

בזמנו רשמתי בפורום פירוש משלי לשיר. שזכה לכמה תגובות אוהדות. לאור מה שעמירם אמר לגבי האישור מעמיר לפרשנות שלך, אני מבין שהפרשנות שלי היתה שגויה. שאלתי היא: איך מתיישב ה"ריקוד" שמופיע במילות השיר עם פרשנותך המלומדת?

טוקבק

New member
פירוש (כמעט) סופי שלי...../images/Emo13.gif

השיר הזה גומר אותי
אז החלטתי על פירוש מבין השניים שעלו אצלי לגמר (אחרי שקלול נקודות השופטים). גם אם זה ישמע לכם הזוי...אני מצטער להודיע לכם שזהו, אני לא מתכוון להתחיל מחדש בחיפושים אחרי פירוש אחר. (לפחות לא בחודשיים הקרובים) אז זה הולך ככה : רקע (אני יודע שכולם מכירים אבל זה חשוב להמשך)- לאה הייתה אחותה הגדולה של רחל היפה ואהובתו של יעקב, והמקרא מספר שעיניה היו רכות. הפרשנים מסבירים שזה משום שהייתה מיועדת לעשו. לאחר שבע שנים שעבד יעקוב אצל לבן עבור רחל הגיע היום המיוחל. יעקב נתן לרחל "סימנים" שיזהה אותה על מנת שלבן לא יחליף אותה באחרת, אבל רחל שריחמה על אחותה הגדולה נתנה לה את ה"סימנים" וכך נישאה רחל ללאה. וכאן לדעתי מתחיל השיר המדהים !! אז למה עיניה עכשיו בצבע אדום (רחל שואלת....למה עכשיו העיניים שלה עדיין אדומות ? ? עכשיו לא אמורה להיות לה סיבה לעצב...והיא אמורה להיות שמחה) זכות וחודרות כל מסך.... אומרים שאין גבול לשמחה ואין לה מקום גם לא צבע אדום (הרי אומרים שלשמחה אין גבולות ובטח שעיניים אדומות לא מסמלות שמחה) אז למה עיניה תמיד בצבע אדום למה למה, כמה היא שמחה (למה? למה? רחל לא מבינה, הרי היא שמחה עכשיו שהיא עם יעקוב, אז למה עיניה בצבע אדום) וכמה טוב לה שזה לא אתה (כמה טוב לה שזה לא אתה עשו) אז למה עיניה . .. אז למה עיניה עכשיו בצבע אדום ומה מתהפך לטובה פתאום באמצע היום (ביום בו הייתה אמורה רחל להינשא ליעקב התהפכו הדברים) אז למה עיניה עכשיו בצבע אדום אומרים שאין גבול לריקוד ואין לו לבוש גם לא צבע אדום (שוב אותו רעיון ריקוד=שמחה) אז למה עיניה..... וכמה טוב לה כשאתה (כמה טוב לה כשאתה – יעקב - איתה, כשאתה בא אליה) אז למה עיניה תמיד.... אז למה עיניה .... וכמה טוב לה שזה אתה (נראה לי שזה כבר ברור) אז למה עיניה תמיד.... אבל יעקוב היה מאוהב עדיין ברחל הטובה התמימה והרחומה. סוף פסוק ! ! !

השורה אחרונה שלך היא בעצם התשובה

לא משנה מה לאה עשתה יעקב העדיף את רחל משום שאותה אהב מלכתחילה. ולכן עיניה של לאה עדיין אדומות!

למעלה