עייפות נפשית

עייפות נפשית

התחלתי ללמוד את הספר "בוחרים להרגיש טוב" ביחד עם בעלי, כמה דקות בכל יום. במקביל, אני מתקדמת עם הספר בעצמי ככל יכולתי.
הגעתי לפרק של להזיז את עצמי ולעשות משהו.
אני מנסה לעבוד לפי הפרק, וזה מאוד קשה לי.
המיטה בשבילי היא בסיס טוב לברוח מעשייה (גם מקריאת ספרים בשביל הכיף). אני נכנסת אליה, מתכרבלת ומנסה לברוח מהמציאות.
הבעיה היא שמצד אחר אני כן רוצה לעשות משהו עם עצמי.
הפער הזה בין הרצון לעשות משהו לבין לברוח מעשייה גדול, וקשה לי להתמודד איתו.
אני מזכירה לעצמי שאני מסוגלת, שעשיתי בעבר המון דברים שגרמו לי הנאה - אם לא מעצם העשייה, אז מהתוצאות, שאין סיבה הגיונית שלא אעשה משהו עם עצמי. אני מדברת על הרמה הבסיסית של העשייה: לקום בבוקר מהמיטה, להתקלח, להתלבש בבגדים, לאכול ארוחות מסודרות, לצאת לקניות בסופר, לבשל ועוד. אני מתקשה לעשות גם דברים שהיו לי כיף בעבר לעשות, כגון אפיה או לטייל בקניון הסמוך ואפילו קריאה בספר טוב.
קשה לי להניע את עצמי.
אני יכולה לומר לעצמי שאני רוצה לקרא ספר, ואז לקרא שני עמודים ולהפסיק מחוסר רצון להמשיך.
אני יכולה לומר לעצמי שאני רוצה לאפות, וכמה דקות אחרי להחליט שלא מתחשק לי לאפות עם כל הבלגן שהוא יוצר מסביב.
אני צריכה להזכיר לעצמי שאני מסוגלת לקום מהמיטה, שאינני באמת עייפה פיזית ושאני יכולה להתגבר על העייפות הנפשית הזו, ועדיין קשה לי לקום מהמיטה (וכשאני קמה, אחרי כמה דקות אני חוזרת אליה כי אין לי כוח להמשיך ולתפקד.
בעלי דואג לעודד אותי לעשות דברים. הוא מתקשר אלי מהעבודה ומעודד אותי על דברים שעשיתי ולעשות עוד דברים, גם אם אין לי כוח לבצע אותם.
אני כבר מתוסכלת מעצמי על הקושי שלי להתארגן עם עצמי.
לא פשוט להתמודד עם עייפות נפשית.

עייפות נפשית ומאבק בה

שלום מרתה יקרה
צר לשמוע עם איזה קושי ותסכול את מתמודדת, אני שמחה שיחד עם זה את נכנסת לפורום, מגיבה לאחרים בחום ובתמיכה ומשתפת על עצמך, גם בשביל זה צריך להוציא את הראש מהמיטה... ואת עושה זאת ועוד איך!!

האם הספר שאתם לומדים מדבר אליך? אינני מכירה אותו, אבל לפעמים יש לי הרגשה שספרי עצות והדרכה עצמית טובים כשאדם כבר קרוב למימוש וצריך רק דחיפונת קלה, ואותם ספרים ממש לא עוזרים כשצריך משהו אחר.
האם נתקלת בספרים שנוגעים בך בנשמה ומדברים אליך? שיכולים גם להיות עצובים ובכל זאת נותנים הרגשה של חיוניות?
האם את יכולה לעקוב אחרי תחושותיך בקריאת אותם שני עמודים עד שנגמר הרצון, ולדעת מה קורה בתוכך? אולי את לא מתחברת- גיבור הספר לא די מעניין ונוגע כדי להוציא אותך מעצמך, ואולי נגמר הכוח שאפשר להשקיע מחוצה לך, והספיק לך, ואת רוצה לחזור ולשקוע בתוך עצמך, ומותר לחשוב שגם זה בסדר!
ומה קורה במיטה? האם את יכולה להיות במיטה בלי לחשוב שזו בריחה? לפנטז, לחלום, להרהר על חייך, בלי נימת האשמה עצמית קטלנית?
אני שומעת בדבריך מאבק בין התמודדות מתישה ובין חווית תבוסה, ואני רוצה להציע להסתכל על זה אחרת: את עושה מה שאת יכולה, נעזרת בבעלך האוהב,
ולפעמים כדאי לקבל שזה מה שאת יכולה כרגע, לקבל כדי להמשיך לחיות עם עצמך בטוב, לא בהכרח להשלים שככה זה ימשיך. כך זה היום ובתוך זה יש חיים.
והחיים ממשיכים.

אז מה אם הכוחות שלי מוגבלים?

בסופו של דבר אני קמה מהמיטה גם אם זה בשעת צהרים מאוחרת. בין לבין יש יקיצות וקימות קצרות, כמו כדי לקחת את התרופות שלי. הקימות הקצרות הללו מעידות שאני יכולה אחרת ושאני לא חייבת להכנס למיטה בחזרה ולהעלם בתוכה.
אם הבסיס הראשון שלי היא המיטה, הבסיס השני שלי הוא המחשב והאינטרנט. כמעט כל החיים החברתיים שלי הם דרך האינטרנט, וגם כאן אינני תמיד משתפת פעולה - כותבת ומגיבה. לכן זה כמעט טבעי שאם אני גולשת כבר, אז אני מגיעה גם לכאן.
איכשהו את הדברים הדחופים אני עושה בסופו של דבר - כביסה, קניות של אוכל, בישול לבעלי (לעצמי אני לא תמיד דואגת למשהו שאני אוהבת, לעיתים מסתפקת רק בכריך או במשהו מהיר אחר). גם לצאת מהבית אני יוצאת רק כשאני מוכרחה - וכיום זה לא הרבה.
אני בעד ספרי עזרה עצמית. גם בספר הזה יש תועלת, כי אני מצליחה לשנות אמירות שלי על עצמי, וזה טוב. רק שקשה לי לבצע בפועל. אני בהחלט זקוקה לעזרה נוספת, וגם מחבר הספר, ד"ר ברנס, אומר שיש אנשים שהספר לא מספיק בעבורם, אלא חייבים עזרה נוספת.
לפנטז, לחלום, לחשוב על החיים זו בדיוק הבריחה שאני עושה במיטה. כלומר, במקום לחיות את החיים אני מדמיינת אותם וחיה אותם בדמיון בלבד. לדוגמה, אני מדמיינת את עצמי במשימה פשוטה של פתירת תשבץ (זה לא קשה, נכון?), אבל לא קמה כדי לקחת את חוברת התשבצים שלי ופותרת בפועל.
אני מלקה את עצמי כי אלו לא חיים.
כשאני עושה משהו אני כן מצליחה לפרגן לעצמי, אפילו שמדובר בדבר קטן.
אז למה אינני מצליחה לעשות את הדברים הקטנים של החיים?
אני יודעת שאם אצליח למלא את היום שלי באותם דברים קטנים (ומנוחות בין לבין) זה יעשה לי טוב ויתן לי כוח להמשיך. כשלונות חוזרים ונשנים גורמים לי לייאוש.
כואב לי שאני לא יוזמת בפועל את התכנונים שלי, את הרצונות שלי ונשארת רק ברמת הדמיון.
&nbsp

אין לי כוח להניע את עצמי

שלום רב לך מרתה
קוראת בכאב את תיאור סבלך היומיומי, המתמשך והמתיש.
אני יודעת שאת גם בטיפול פסיכולוגי וגם במעקב פסיכיאטרי, ובכל זאת קשה לי להתאפק ולא לשאול אם זה התמהיל התרופתי הטוב ביותר שאפשר לתת לך, או שמא יש אפשרות לנסות ולהרים את רמת האנרגיה שלך באופן תרופתי?
ומה לגבי תזונה ממריצה? בדקת? התיעצת?
ומה עם בדיקות דם של ברזל, B12, בלוטת התריס?
מניחה שכל אלה נעשו, אך מרגיש לי, שבחורה עם כוח רצון כשלך, ובמקביל - העדר אנרגיה לממש את הדחף לחיים - אולי בכל זאת יש עוד מה לעשות בתחום הביוכימי.

איזון ביוכימי או כוח רצון?

האיזון הביוכימי שלי כרגע הוא האופטימלי ביותר שאפשר להשיג. זאת, משום שאני רגישה מאוד לתופעות לוואי. במהלך השנים נעשו המון משחקים עם התרופות. החלפנו כבר כמה וכמה תרופות בגלל תופעות לוואי, וכיום אינני יכולה לקחת מינונים יותר גבוהים ממה שאני לוקחת כיום (אני לוקחת מינונים נמוכים, יחסית). לאחרונה התייעצנו אפילו עם נוירולוג בקשר לאחת התרופות, והמסקנה היתה לא להגביר כרגע את המינון בגלל תופעת לוואי אפשרית של התרופה, שתוציא אותי מהאיזון היחסי שהגענו אליו.
בי 12 תקין ואני לוקחת תוסף בכל מקרה.
בלוטת התריס תקינה.
ברזל גבולי, אבל תקין.
חומצה פולית התגלתה באשפוז כחסרה ואני לוקחת תוסף.
אני חושבת שחוץ מהאיזון הביוכימי יש לי בעיה של רצון לתפקד. אם אקח את אתמול כדוגמה, אזי קמתי מוקדם עירנית ועם מרץ פיזי, אבל במקום להתחיל לתפקד בחרתי להכנס למיטה ולהתכרבל בה בחזרה. גם היום קמתי מוקדם (אפשר לראות לפי השעה בה אני כותבת את ההודעה) ועם מרץ, ואני צריכה להחזיק את עצמי חזק כדי לא לבחור לחזור למיטה ולא לעשות כלום עד שעה מאוחרת היום (יש לי להכין שבת! הבית שלי נראה על הפנים ולא רוצה לגמור את ההכנות ברגע האחרון..). העובדות הן שבימים שאני חייבת להיות פעילה - בד"כ כשאני קובעת עם אנשים או צריכה לצאת החוצה - אני יכולה לתפקד גם יום שלם בלי מנוחה. כשאני מנתחת את הנתונים, זהו מצב של כעין התרגלות לא לעשות כלום מהתקופה בה באמת לא יכולתי לעשות הרבה וגם קצת עצלות.
אין לי בעיה עם זה שאני זקוקה באופן פיזי ליותר מנוחה. הבעיה שלי היא עם העייפות הנפשית הזו שגורמת לי לבחור להכנס למיטה בחזרה כשאני עירנית פיזית, במקום להתחיל את היום ולנוח רק כשאני מתעייפת.

הפיתוי לחזור למיטה ולא לעשות כלום

מרתה שלום רב יתכן שהתרגלת לא לעשות כלום, מהתקופה שבה באמת לא יכולת לעשות כלום, אבל יתכן גם שהפנמת את הרווחים המשניים שיש בלא לעשות כלום. יתכן גם שקיים פחד כלשהו מלהיות לבד עם עצמך בבית. אולי פחד מהמחשבות המשתלטות עליך כשאת לבד או כשאת עסוקה בפעילויות רוטיניות כגון נקיון, בישול או אפיה. יתכנו אפשרויות נוספות שכדאי לברר אותן עם הפסיכולוגית שלך. האבחנה שלך בין רמת האנרגיה בימים שאת קובעת פגישות מחוץ לבית לבין ימים בהם את אמורה לעשות דברים בבית, חשובה ומובילה לכיוונים פסיכולוגים יותר מאשר.ביוכימיים. האם כשבעלך בבית את גם עוזבת את הפעילויות שתכננת לעשות בבית ובורחת אל המיטה? כשדיברנו בזמנו על רישום טריגרים, זה כולל מצבים או מקומות בהם המחשבות מופיעות יותר או פחות. בנושא הנוכחי - מצבים או מקומות בהם יש לי יותר או פחות אנרגיה. למשל, לאור הנכתב כאן: - בבית מול מחוץ לבית - עם אנשים מול לבד - משימה מעניינת מול משימה משעממת -משימה חשובה בעיני מול משימה מיותרת בעיני - עם אנשים מסוימים מול אנשים אחרים - כשעייפה, רעבה, עצובה, נעלבת, דואגת.... ב-ה-צ-ל-ח-ה !!

תודה

הספקתי היום המון דברים, ואפילו לנוח קצת.

למעלה