רון שאלה טובה והתשובה שלה מורכבת
אז כמו שזכור לך היתה התיחסות שלי במאמר לנושא "הגנה קתודית" והתיחסות לברזי הגוף:
חיבור של כל מעברי הגוף לאדמה (ארקה של הספינה) בלבד לא מהווה הגנה קתודית!!! (לא פסיבית ולא אקטיבית) בעקרון חיבור זה (מומלץ ע"י התקן האמריקאי אבל לא מומלץ ע"י התקן הארופאי!!) ללא הוספה של הגנה בעזרת שנאי מבודד או מבודד גלווני (בנוסף לאנדות אבץ) יחמיר את הבעיה של קורוזיה גלוונית היות והחיבור מוודע שכל זרימה של זרם אדמה תועה במרינה (מרינה חמה) שנובע מתקלת חיוט חשמל אצל אחד השכנים או של המרינה עצמה, יעבור דרך מעברי הגוף שלך בדרך לאדמה של הספינה, יגזול מהם אלקטרונים ויגרום להתפרקות מהירה שלהם.
כמו שמודגש בכתוב למעלה התקן האמריקאי דורש מערכת של BONDING (חיבור משותף) לכל חלקי המערכת החשמלית על הספינה (תסתכל בפרק E-2 בנושא BONDING OF DIRECT CURRENT SYSTEMS ) אז ראשית יש לנו המלצה של גוף רישמי שאמור לתת לנו המלצות טובות ומקצועיות.
השאלה היא מדוע יש עדיפות לחיבור כזה מבחינה תאורתית במעגל חשמלי שכמו שכתבת לא אמור להיות מחובר חשמלית בספינה מפיברגלס. צינורת פלסטיק מבודדים וגוף הספינה מבודד אז מה בדיוק הבעיה?
תשובה ראשונית נתן שלום מילת
בשירשור שאומרת שהצינורות מעבירים מים (שמהוים סגירת מעגל חשמלי) ועשויים בצורה מסויימת שכוללת חיזוקים ע"י רשת מתכתית שעלולה גם היא לסגור מעגל חשמלי כל שהוא. אז שני הגורמים הללו מסבירים שעלולה להיות זרימה של אלקטרונים למרות "הבידוד" שקיים בספינות פיברגלס.
תשובה מורחבת יותר קשורה לעובדה שהמחברים הללו הם בעצם חיבור אדמה של הספינה (כשהים הוא האדמה הכללית) אם בצורה מתוכננת או פשוט כי יש מעגל בספינה שיסגר דרך הברזים לים. באים אין חיבור כזה הרי שיש סכנה שחלקים מתכתיים בספינה שאמורים להוות אדמה למכשירים (צרכני חשמל) יהיו בפוטנציאל (מתח) גבוהה יותר מ-0 וולט וכמובן מתח זה עלול לגרום לנזקים עקב זרימה לא מבוקרת.
דבר נוסף קשור לאופי הצרכנים שקשורים למערכות קשר – הם דורשים אדמה (קישור ישיר לים בהתנגדות מינימלית) בשביל לשדר את האותות האלקטרומגנטיים בעזרת האנטנה. כלומר איפה שהוא אם יש לך מכשיר קשר (ולכולם יש מכשיר VHF ) אתה נזקק לחיבור אדמה שמשפיע חיובית על איכות השידור.
נקודה אחרונה היא בטיחות מבחינת מתח חילופין – פה יש בעיה שבמידה והספינה לא מחוברת לאדמת הים קימת אפשרות של נזק כתוצאה מהתחשמלות שלא אנשי צוות כיון שמערכת האדמה שמגינה עליהם בזמן שהם בספינה לא מחוברת לאדמת הים וכמובן שכל הפרש מתח עלול לגרום לנזקי גוף כאשר שחיין נמצא במים ונוגע בחלק שמחובר לאדמה של הספינה.
אז על קצה המזלג נתתי מספר הסברים שאני מקווה נתנו תשובה מספקת (וזהירה) לשאלתך =>
כן, יש לחבר את ברזי ומחברי הגוף לאדמה של הספינה. (ולודע שאין זירמי אדמה תועים במערכת כיון שבמקרה זה יהיו בעיות.)
כמובן שתשובתי לא באה מנקודה של נסיון רב בספינות פיברגלס... ובטח שלא נסיון "מוכח של עשרות שנים ועשרות ספינות" כפי שכתב המומחה (דב) בשירשור הקודם. אני
"מומחה" של ספינה אחת בלבד, ועליזה במקרה ברזלית כך שאין לי
בכלל נסיון מעשי עם ספינות פיברגלס. התשובה מבוססת על הבנתי התאורתית
בלבד וללא כל נסיון מעשי!