עזרה

לחשוב

ברור שכדאי לחשוב. ולחשוב טוב. ולהתייעץ עם האבא ועם האחיות היותר גדולות. כי זה עניין באמת רציני.

אבל לא ברור שמייד ירוצו להוציא ילד לפנימייה. ולו רק כי האבא כן מפרנס והילדים כן מגיעים למסגרות חינוך.
למיטב ידיעתי, בדרך כלל מתחילים מביקור בית של עובדת סוציאלית.
זה יכול להיות ביקור פתע. וזה כל כך מבהיל, שזה כשלעצמו יכול לגרום לאדם לקחת את עצמו בידיים.

Goulding

New member
עזרה

לא לראשי

היי,
אני לא יודעת אם הגעתי למקום הנכון, אבל יש לי בעיה, ואני לא יודעת איך לפתור אותה.
אמא שלי, לפני 10 שנים ילדה את אחי הקטן (בן הזקונים), ומאז חיו המון שינויים בחיים שלה - המקום עבודה שהיא הייתה בו פשט רגל, הבוסים הגדולים נכנסו לצרות כלכליות, לא שילמו לה משכורת, וככה גם המצב הכלכלי שלנו נכנס לצרות.
היא מאוד(!) אהבה את המקום הזה. את האנשים, את האווירה...
ומאז, היא לא מצאה את עצמה.
היא ישבה 3 שנים בבית. המצב הכלכלי שלנו היה רע מאוד. אנחנו 5 ילדים ורק אבא שלי עבד. אמא שלי הייתה בבית ולא עשתה כלום. "חשבה מה לעשות": היא חיפשה עבודה בתחום אבל לא מצאה, אחר כך היא החליטה שהיא לא רוצה את התחום הזה יותר, חיפשה תחום אחר, אחרי 5 שנים שהיא הייתה מובטלת- היא עבדה איזה שנתיים במקום אחר, שגם אותו היא לא אהבה, ו"דאגה" לכך שיפטרו אותה. עכשיו היא שוב בבית 3 שנים.
מז"א בבית? בבוקר היא מביאה את האחים שלי לגן/בי"ס, ואח"כ כל היום יושבת מול הטלוויזיה ובוהה. מגיע הלילה, והיא הולכת לישון. היא לא מנקה, לא מבשלת, לא מסדרת. הבית הפוך. היא לא עושה את העבודה של "אמא". לא כמו מה שהיא הייתה עושה לפני 10 שנים.
הכי מטריד אותי? שהיא לא אוכלת. היא אוכלת ארוחת בוקר כשהיא קמה, וזהו. היא לא אוכלת שום דבר בצהריים או בערב. "אני לא רעבה", היא טוענת, ואני, לידה, יושבת ושומעת את הבטן שלה מקרקרת. אני עוקבת אחריה, ואני רואה שהיא לא אוכלת כלום. היא רזתה מידי. היא מרעיבה את עצמה.
היא כל הזמן עייפה או עצבנית. אי אפשר לדבר איתה על שום דבר. היא תמיד בורחת לחדר שלה ואומרת ש"אין לה כוח לזה עכשיו".
זה מצב שנמשך שנים, וכולנו בבית התעלמנו ממנו.
במיוחד אבא שלי. בגלל שאבא שלי צריך לכלכל את כל המשפחה (7 נפשות), הוא עובד בשעות מטורפות, הוא בקושי בבית. ולכן, הוא לא באמת רואה את המצב כפי שהוא.
אני התחלתי ללמוד באוניברסיטה בתחילת השנה, ולכן התפטרתי מהעבודה שלי, ואני מתרכזת בלימודים. חצי מהזמן אני בבית - ואני פשוט רואה אותה, היא לא עושה כלום! פשוט יושבת ובוהה כל היום!
אני מאוד דואגת לה שהיא נכנסה לדיכאון, ושהיא נמצאת בו כבר המון שנים, ושלא שמנו לב.
שוחחתי עם אבא שלי, והצעתי לו שיקח אותה לטיפול, לראות אולי מישהו יוכל לסייע לה. הבעיה היא, שאבא שלי חושב שאין שום בעיה. הוא מכחיש שיש בעיה. הוא רואה בה סתם אישה עצלנית ומפונקת שרוצה שיעשו הכל בשבילה. המערכת יחסים שלהם קורסת. אין שם כבר אהבה. לא ראיתי את אמא שלי מחייכת מאושר כבר שנים, וזה מדאיג אותי.
אבא שלי לא רוצה להתעסק בזה, לא משנה כמה דיברתי איתו על זה. הוא אומר שהוא עסוק, ושיש לו לחץ בעבודה, ושהוא לא יכול. וכשאני לוחצת, הוא אומר שהוא ידבר איתה. על מה יש לו לדבר איתה? היא צריכה לראות איש מקצוע!
ושום דבר לא קורה...
אמא שלי בן אדם מאוד עקשן. היא בעצמה לא מאמינה בכל הפסיכולוגים והפסיכיאטרים האלה, והיא חושבת שהכל שטויות ושאין לה שום בעיה. היא מתייחסת אליי כאל ילדה קטנה ואין לי שום השפעה עליה.
גם אחים שלי רואים שמשהו לא בסדר עם אמא, שלחתי אותם לשוחח עם אבא - כי רק לו יש את הכוח לגרור אותה לאיש מקצוע. אבל לא קורה שום דבר.
אני מרגישה שהידיים שלי כבולות, ושהמצב עלול רק להדרדר... ואני דואגת לה מאוד.
מצד אחד אני כועסת עליה שהיא לא דמות אימהית בחיי ובחיי האחים שלי, ושהיא כל הזמן בחדר ולא עושה כלום. אני כועסת עליה שהיא מתנהגת בכזו חוסר אחריות. למה היא הביאה 5 ילדים לעולם אם היא לא רוצה לדאוג להם עכשיו? אני היחידה שמטפלת בבית, מסדרת, מנקה, מבשלת.
מצד שני, אני מבינה שקיימת פה איזושהי בעיה, שזה לא אמור להיות ככה, ושזה לא היה ככה בעבר, ואני רוצה לתקן - לפחות בשביל האחים הקטנים שלי, שתהיה להם אמא!
היא בחורה צעירה, בת 45, ויש לה חצי מהחיים לפניה! אני רוצה שתהנה, ושיהיה לה טוב...
מה אני יכולה לעשות?
למי אני יכולה לפנות? איך אני יכולה לעזור לאמא שלי?

ladybug4NLP

Active member
אני מבינה שיש לדעתך המון בעיות בבית ושאת מאד דואגת

לפני הכל אולי כדאי לברר:
1. בכרטיס הגולש שלך כתוב שאת בת 35-למרות שאח"כ את כותבת שאמא בת 45.
אם זה נכון - מה את עושה בבית. למרות את מבשלת מכבסת מנקה-לפרנס עוד אדם זו בהחלט מטלה והוצאה נוספת
על מה שכבר יש. את גם לא עובדת כי את "רוצה ללמוד".
גם אם את צעירה בשנות העשרה יש המון אנשים שעובדים ולומדים ולפעמים גם גרים מחוץ לבית וזאת כדי לאפשר לעצמם
עצמאות שלא תמיד יש
2. את כותבת שאמך ילדה את אחיך קטן לפני 10 שנים ומיד אח"כ שהיא לוקחת את האחים הקטנים שלך לגן.
אם אחיך הקן נולד לפני 10 שנים אז לא הוא ולא האחרים לא זקוקים לגן.
א"כ כתבת ששלחת את האחרים לדבר עם אבא.
אז בני כמה הם אחייך? והשאלה היא איך הם יכולים לעזור
3. התפטרת מהעבודה כדי שתוכלי ללמוד.
יש אנשים עובדים ולומדים ובהצלחה רבה וגם גרים מחוץ לבית.
לך מותר לעזוב את העבודה בשביך XXX ולאמך לא? (ולא משנה הסיבה)
4. אם לאבא שלך המצב מתאים עם מה שיש-הוא זה שנשוי לה. אני מבינה שאת רוצה לעזור ושאת חושבת שאת רואה את מה
שהוא לא רואה אבל את בעצם שמה רגל במערכת הנשואין שכנראה מתאימה לשניהם

אני רוצה שתביני אותי נכונה. הפוסט שלך רצוף חוסר דיוקים שסותרים אחד את השני.
אני בטוחה שכוונותייך טובות, הן כלפי אמא והן כלפי המשפחה ואפילו כלפי עצמך.
השנוי מתחיל אצלך קודם כל. את שיפוטית כלפי אמא שהיא יושבת בבית ולא עובדת וזה עניינה, ושהיא בוהה בטלויזיה-זה עניינה.
זה לא שאת מפרנסת את הבית. את גרה בבית שלה. את גם לא יכולה לדעת מה היו המניעים האמיתיים לעזוב עבודה, להחליף מקצוע וכד'.
זה לא קל למצא עבודה בגילה ועוד משהו שיעניין אותה ושבשבילו תרצה לקום בבוקר. ומאחר ואבא שלך מפרנס והוא לא מתלונן....
אולי היא חייבת לעבוד כלל ויש הסכמה ביניהם?
ובכלל יכול להיות שאם לא היית בבית ולא היה מי שיבשל, ינקה כו/ לא היתה לה ברירה והיא היתה חייבת לעשות את הדברים האלה.
לה טוב לא לעשות כלום, לך טוב לעשות ולהתלונן

האם האחים שלך מוזנחים באמת לפי הסיפור שלך? האם הם מתלוננים (כל אחד לפי הגיל שלו כמובן)...

אם את רוצה לקחת על עצמך את ניהול הבית (באישורה של אמא) מעולה... כך אולי את בעצם עוזרת בכלכלת הבית
אבל זאת בתנאי שתעשי את זה ברצון

יש אפשרות (אולי) לערב את העובדת הסוציאלית במחלקת הרווחה בעיר. תלוי על מי תפלי. גם לא בטוח אם זה יעזור
כי אמא לא חולת נפש, בני הבית לא מוזנחים ואבא מסכים לכל מה שהולך בבית והעיקר - לא בטוח שאמא תשתף פעולה.

סביר להניח שלפי הסיפורים שלך היא סובלת מסוג מסויים של דכאון כזה או אחר. אם את חושבת שהיא מסכנת את עצמה בגלל שהיא לא אוכלת כדאי לשכנע אותה לפחות ללכת לרופא.

אני בטוחה שיש לך עוד מה לכתוב - יש פה עוד אנשים שיכולים ליעץ.
מה שכתבתי זה מתוך קריאת הפוסט שלך בלבד.

אני

Goulding

New member
מה המקצוע שלך? עו"ס/פסיכולוג?

אני פשוט מנסה לדעת כמה לקחת את התגובה שלך ברצינות...

1. בכרטיס שלך כתוב שאת בת 115... כנראה יש לך הרבה ניסיון חיים אם ככה... ואני צריכה לקחת את התגובה שלך ברצינות...
אני לא בת 35. אני לא יודעת איך לעדכן את הדבר הזה. אני חיילת משוחררת. נרשמתי לתפוז היום, וזה כדי לקבל עזרה מקצועית עבור אמא שלי ולא עבור עצמי.
אני עבדתי 12 שעות ביום במשך שנתיים וחסכתי מספיק כסף. לא יצאתי לטיול במזרח ולא במערב, כמו שכל חבריי עשו. במטרה שבזמן הלימודים - אני אוכל להתמקד רק בלימודים. יש לי מספיק כסף לממן את הלימודים של עצמי ואת היציאות של עצמי, את החשבון טלפון של עצמי, הבגדים של עצמי, האוכל של עצמי, הנסיעות של עצמי. אז בבקשה נא לא להכנס לי לחשבון בנק.
אין לי זמן פנוי לעבוד. את כל הזמן שלי אני מקדישה ללימודים, שאחרי ה3 שנים האלה יהיה לי קל יותר למצוא עבודה בתחום שמעניין אותי. קשה לשמור על ממוצע 99. (על פי 5 המבחנים שעשיתי בסמסטר האחרון).
אם יהיה הצורך, אני אתחיל לעבוד שוב, אבל שוב - המטרה היא להתרכז בלימודים עכשיו.
אני מבינה שיש הרבה אנשים שעובדים ולומדים, אבל קודם כל זה פוגע בלימודים שלהם, כי המעסיק שלהם לא פראייר ודורש כמה שיותר משמרות, ודבר שני, הם גם ממנים לעצמם הרבה דברים שאני לא מרשה לעצמי. (יציאות כל סופש, רכב+דלק, סיגריות, טיולים לחו"ל).

2. הכוונה ב"גן/בי"ס" זה שבעבר היא הייתה לוקחת את אחי לגן וכיום לבי"ס. ממש נחמד לי שאת מחפשת אותי בין השורות כאילו אני טרול שממציא סיפור...
אחי הצעיר בן 10 כמו שכתבתי, והשאר בני עשרה. (אחותי בת 13, אחי בן 17, ואחותי בת 19, אם את חייבת לדעת).
האחים שלי כמוני לא יכולים לעזור לאמא שלי, אלא רק אבא שלי, כמו שכתבתי. וכולנו חושבים שיש איזושהי בעיה, שזה הרבה יותר עמוק לתיאור מהודעה של כמה שורות. אבא שלי לא רואה את זה כי הוא עובד כל היום, ופוגש אותה רק בלילות, אז הוא לא באמת ער (כמונו) למה שמתרחש בבית. "שלחתי" אותם לדבר עם אבא שלי, שיראה שזו לא רק אני חושבת שיש בעיה, שאם גם הם רואים שמשהו פה לא תקין - שיאמרו לו. אולי הוא יתעורר.

3. מאוד משנה מה הסיבה שעזבתי את העבודה. זה נקרא אחריות אישית.
לי, עם כל הכבוד, אין ילדים קטנים שאני צריכה לדאוג להם. בין אם מבחינה נפשית ובין אם מבחינה פיזית.
בין אם אחותי עכשיו קיבלה מחזור בפעם הראשונה, והיא מרגישה יותר בנוח לשתף אותי מאשר את אמא שלי, בין אם לאחי יש חברה חדשה, והוא מרגיש שרק איתי הוא יכול לשתף בזוגיות החדשה שלו. כל האחים שלי פונים אך ורק אליי ליעוץ. הם לא באים לאמא שלי. למה? כי היא לא מסוגלת להכיל אותם. בכל פעם שבאים לבקש ממנה עצה היא אומרת "לא יודעת".
בין אם עכשיו חורף וצריך לקנות נעליים חדשות, ואין. כי אין כסף. אז אני קונה להם.
אני מרגישה כאילו אני האמא של הבית - ואמא שלי, לא מתפקדת. אני לא נהנת מהתפקיד. לא בחרתי אותו. לא לקחתי אותו בכוח. בגלל שאני הבכורה, ויש דברים שצריכים להעשות, זה פשוט נופל עליי. הייתי שמחה שתתחיל לפתקד כאם - לייעץ, להכווין, לתת קצת סיוע מהניסיון חייים שלה. אבל זה לא קורה. גם לי אין עם מי להתייעץ. אני מרגישה יותר בנוח לדבר על גלולות עם אמא של חבר שלי מאשר עם אמא שלי. אמא שלי לא מתפקדת.

זה מאוד משנה מאיזו מטרה אתה לא עובד. אני לא עובדת כי אני רוצה לקדם את הידע שלי ואת הקריירה שלי, לפתח את עצמי. שיהיה לי קל יותר בעתיד, אני מאמינה.
היא לא עובדת כי היא "מעדיפה" לראות טלוויזיה כל היום.
אני לא אומרת שצריך להשאר במקום שלא טוב לך בו, צריך לחפש מקום חדש, אבל גם את זה היא לא עושה.
היא רשומה באתר של חיפוש עבודה, ושולחת מידי פעם קו"ח כדי להראות לנו כאילו היא עושה משהו, ובכל פעם שמתקשרים אליה לזמן אותה לראיון, לפני שהם מסבירים לה בכלל על המשרה, היא אומרת "תודה אבל זה לא רלוונטי". שיחה של 30 שניות. ראיתי אותה לא פעם אחת עושה את זה.

ושלא תביני אותי לא נכון - אין לי בעיה שלא תעבוד, המובטלות זה ממש לא הבעיה! שתעשה מה שטוב לה.. בכיף... אבל לא טוב לה. אני רואה אותה. אני מכירה אותה.
היא רובצת כל היום בבית ולא עושה כלום עם עצמה. לא חוגים, לא שום דבר. היא מתעוררת וחוזרת לישון. כל יום מחדש.
היא בקושי אוכלת. היא לא צוחקת. היא לא מדברת. היא כל הזמן מסתגרת בחדר.
לשכנע אותה ללכת לרופא/עו"ס/פסיכולוג זה כמו לנסות לשכנע קיר שיזוז.

4. אני ממש לא מנסה להתערב בזוגיות בין ההורים שלי. אבל אני חושבת שלאמא שלי יש סוג של דכאון. ואבא שלי לא רואה את זה. אולי הוא לא אוהב אותי כמו שהוא אהב, ולכן לא אכפת לו. ככה אני מרגישה, שלא אכפת לו. ולצערי הוא היחידי שיש לו השפעה עליה.
אין בין ההורים שלי שום הסכם סודי שהוא זה שיפרנס והיא תשב בבית...
כששוחחתי עם אבא שלי על המצב בבית, הוא אמר שהוא נורא עייף ושנמאס לו שכל העול נופל עליו ושהיא לא עושה שום דבר עם עצמה.

ladybug4NLP

Active member
כדאי לשתף את העובדת הסוציאלית במח' הרווחה של העיריה

כי למרות שאת עושה לדעתך הכל נכון - זה לא עובד.

היי

מבלי להיכנס לפרטים, נשמע שהמצב אצלכם בבית באמת מורכב.
מתיאורך נשמע שאימך לא מטפלת טוב לא בעצמה ולא בילדיה. מצב שגובל בהזנחה.
את צודקת שזהו תפקיד ההורים לטפל בילדיהם, ולא תפקיד האחים הגדולים.
יפה שלמרות זאת לקחת אחריות ואת מנסה לעזור.
אני מבינה שאביך, שהוא ההורה ("המבוגר האחראי") הנוסף גם הוא לא מסייע בעניין הזה.

לכן בשורה התחתונה אני מסכימה עם ההצעה לבקש עזרה מבחוץ. כלומר, לפנות למחלקת הרווחה ברשות המקומית.

אנסה למקד משהו בעניין עזרה לזולת

אחד הדברים היותר מסובכים זה להביא אדם מבוגר שלא רוצה, לא מסוגל, לא רואה צורך - לטיפול.
לרוב, אי אפשר לכפות טיפול על מישהו ועוד פחות אפשר לכפות שינוי על מישהו.
  • שינוי בכפייה בא רק בעקבות מציאות משתנה שלא תלויה באדם (כמו מקום עבודה שנסגר, כמו מצב בריאותי, כמו מצב כלכלי, כמו אסונות טבע...)
  • שינוי מרצון הוא כל דבר שהאדם יוזם ומוציא לפועל על מנת לשנות משהו במציאות חייו.
כדי לשנות את המציאות כמו שאת מתארת אותה בביתכם, על ידי שינוי ההתנהגות של אמא, היא זו שצריכה ליזום מרצון תהליך שינוי בעצמה. משהו שלא נראה שקורה או עתיד לקרות בקרוב.

מצד שני, את נמצאת שם ונשמעת כבן אדם מאוד אחראי. גם בלימודים, גם בדרך בה את מתנהלת עם כספך, וגם בתפקידים שאת לוקחת בבית.
כל הדברים שעשית חוללו שינוי כלשהו במציאות חייך בעקבות היוזמות הללו שלך.
יכול להיות שכדי לחולל שינוי נוסף בבית, משהו שעוד לא עשית אבל ניתן לעשותו, תוכלי לעשות אם תבקשי לעצמך עזרה. אולי אם תלכי את לייעוץ כלשהו תוכלי למפות את האזורים בהם את - כאדם יוזם ואחראי - תוכלי לחולל את השינוי הבא... והפעם כשאת "סופרת גם את עצמך" ולא רק נשאבת לתפקידים שלא בקשת, או "מגבשת צוות לעניין" עם האחים שלך תוך שאתם מקבלים הכוונה לשינוי שיטיב עמכם וגם מותאם למשאבים שלכם, ולא רק יטיב עם אמא או עם האווירה בבית.

כדי שהמציאות בבית תשתנה מישהו צריך ליזום שינוי בעצמו. זו יכולה להיות את, או את והאחים שלך, או כל מי שמוכן להיות שותף ליוזמה - אבל לא אלו שלא מוכנים להיות שותפים ליוזמה. ברגע שאת או אתם משנים את המציאות כפי שהחלטתם, עבור אלו שלא החליטו (אמא ו/או אבא) יתחולל שינוי בכפייה. פתאום הם יצטרכו להתאים את עצמם למציאות שאתם יוצרים.

לרצות שהאחר ירים את עצמו ויעשה/יתפקד/יחולל שינוי, זה נחמד, אבל לרוב לא מועיל בעליל... אפילו שאת עקרונית צודקת ומי שלכאורה *צריך* לקום ולהרים את עצמו מהספה זו אמא.

אם כך

אז מוסכם שעקרונית מי שאמור לקום ולעשות את השינוי זו האמא.
כך זה גם מבחינה חוקית.

ומאחר שהיא כרגע לא מתנדבת לעשות זאת מרצונה, אז יש שתי דרכים לכפות זאת עליה:
1. באמצעות הכוח של המשפחה - התאגדות ליצירת תנאים שלא יאפשרו לה להמשיך לשבת על הספה.
2. באמצעות הכוח של החוק -- כי יש בבית אחים קטינים. העירייה יכולה לדרוש מהאם לטפל בהם -- שאם לא כן, יוציאו אותם מחזקתה (כי גם האב, לפי התיאור, לא עושה זאת).

אפשרות שלישית היא כמובן להשאיר את המצב כמו שהוא, כאשר האב, השואלת (בת 20?) והאחות בת ה- 19 יטפלו בילדים היותר צעירים כפי יכולתם.

החלטה לא קלה.

הכי הגיוני לבקש

שמי שמפריע להתנהלות תקינה יעשה משהו כדי פחות להפריע.
כמו שתואר מעלה האמא 'מפריעה' (או לפחות לא מספיק תורמת) להתנהלות תקינה, אבל גם תואר מצב שדומה מאוד לדיכאון.
אם אכן האם דיכאונית, הדבר האחרון שאפשר לעשות עכשיו זה לבקש ממנה לקום ולעשות, כי אין בכוחותיה... אפילו שמאוד הגיוני לכולם להבין שהיא זו שצריכה לקום ולעשות.
&nbsp
גם לבקש עבורה טיפול, יעזור לה סימפטומטית בעניין מצב הרוח והתיאבון אבל לא באמת ירים אותה מהספה כדי לקחת אחריות ולנהל את הבית ביד רמה.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

אפשרות נוספת

(עכשיו נזכרתי בזה):
בבית הספר של כל אחד מהילדים אמורה להיות יועצת. אולי כדאי להתייעץ עם אחת או שתיים מהן איך להתמודד עם המצב.
יועצות חינוכיות רגילות להניע הורים לטפל בילדים שלהם.
הן יכולות להציע שירותי סיוע שונים.

למעלה