עזרה

יוסי ר1

Active member
ההלכה לא מוסמכת? חחח, מי שמורה הלכה

הוא רק מי שהוסמך. אולי התכוונת להגיד שהציבור בארץ אינו מקבל את סמכותה של ההלכה. אבל "בית כנסת" הוא מונח קדום שתכולתו היתה ברורה. המונח מתפתח ועובר שינויים עם הדורות, אבל עדיין , אם תרצה להגיד שמקום המשמש לריקודים ותפילה מעורבת של נשים וגברים עם כלי נגינה בשבת, תצתרך לדייק ולהגיד שבבית הגנסת הריפורמי פלו ני אלמוני התקיימה תפילה מעיין זו. כי לתפיסת ההלכה האורטודוקסית, זה אינו משמש כבית כנסת. או שזה בית כנסת שעל פי ההלכה מחללים את קדושתו. לבית כנסת וכן לבית מדרש יש גדרי הלכה ברורים, מה מותר לעשות שם ומה לא. ובאיזה לבוש לא נכנסים, והיכן לא אוכלים.

sailor

New member
בית כנסת הוא שם

שמקורו בהיותו מקום התכנסות של קהילה ויכולה קהילה להחליט בניגוד להלכה האורתודוקסית איך לנהל אותו. ההלכה גם לדעת האורתודוקסים אינה תורה משמים אלא אוסף פרשנויות שיש עליו הסכמה של חלק מהציבור. יש חלק מהציבור שרואה זכות לעצמו לערער על פרשנויות גם אם הפכו לחלק בלתי נפרד מקודקס המקודש ע"י חלק אחר של הציבור, וכל עוד אנו לא חיים במדינת הלכה, זכות העירעור והחיים על פי דרכם עומדת להם, ואינ יכול לבטל את דעתם גם אם אתה מסתייג ממנה.

יוסי ר1

Active member
בית כנסת אינו סתם מקום התכנסות הקהילה,

כי אם מקום התכנסות הקהילה לצורך פולחן דתי. זו המשמעות ההסטורית של השם, ואי אפשר לשכתב אותה. כמו שאם יגיד לך מישהו שמשמעות המילה "ספן" היא בעל שפם מקסיקני. הוא יכול להחליט שזה המובן החל מהיום, ולא תוכל להניעו מכך. אבל תצדק אם תטען שהמשמעות ההסטורית היא יורד ים בספינה. ומה לעשות, שבתי כנסת החזיקו פולחנים אורטודוקסיים, וכל מי שניסה לשנות הוצא אל מחוץ לגבול היהדות. אז היום יש גם בתי כנסיות ריפורמיים, בהם הפולחן שונה מזה המקובל בבתי הכנסת המסורתיים. עדיין, על כרחך אתה אומר שהפרשנות שהם נותנים למונח "בית כנסת" היא מורחבת וחדשנית.

אתה שןב מגחיך את עצמך

דעתך אינה מורידה ואינה מעלה. בית כנסת הוא מקום בו מתכנסים יהודים להתפלל. חלק גדול מאד מיהודי העולם מתפללים במה שבעיניך לא קרוי בית כנסת. אנחנו מצפצפים על השקפותיך המיושנות

masorti

New member
שטויות במיץ עגבניות...

יהודים יכולים להתכנס בכל מקום, כולל בביתם הפרטי או בעבודה, ולהתפלל. בית כנסת הוא מקום תפילה רשמי של יהודים, שהנהלים בו מוגדרים לפי ההלכה. מקום בו גברים ונשים יושבים יחד ומדקלמים טקסט שחלקו הגדול אינו מוכר לפי ההלכה - אינו בית כנסת. זה מזכיר יותר כנסיה, ולא במקרה. אני מצפצף על השקפותיך ה"נאורות". עוד יותר מגוחך בעיני שאתיאיסט כמוך הולך להתפלל במקום שהוא מחשיב כבית כנסת. למי בדיוק אתה ממלמל את המילים ושר את הזמירות? לאל שאינך מאמין בקיומו? אתה יודע מצוין שגם עבורך זה אינו בית כנסת אלא מן מתנ"ס שבו אתה מתבשם מקצת פולקלור יהודי.

'סעודת המלכים' הזו קיימת רק

בהזיות הפרנואידיות שלך, אותן אתה טורח להעלות כאן מדי פעם. סתם ככה כדי לוודא שאייני הוזה, שאלתי כמה ממכריי אם נכחו אי פעם ב'סעודת מלכים' חגיגית ביום כיפור, ולא מצאתי אף לא אחד שחווה ארוע כזה.

masorti

New member
מי שמעלה כא ןהזיות פרנואידיות הוא אתה...

אני לא מציף את הפורום בפשקוילים שצילמתי באמצע הלילה באיזו סמטה נידחת, תוך פרשנות העושה דמוניזציה לחרדים.

כחילונית מלידה

אני תמהה מהיכן העובדה הזו צצה. מעולם לא נכחתי, לא הוזמנתי ולא שמעתי על ארוחה שכזו. סקר זריז בקרב מי מחבריי שהיה מחובר כרגע במסנג'ר, העלה שגם הם מעולם לא שמעו על כזה דבר. האם אתה אי פעם ידעת על סעודת-חג שכזו ממקור ראשון? או שזו פשוט עובדה "ידועה" בלי מקור של ממש?

masorti

New member
אני שמעתי על סעודות כאלה ממקור שני.

מכיון שלא רשמתי פרוטוקלים, אני לא יכול להעיד ממי שמעתי או איפה קראתי על זה.

sailor

New member
סעודות כאלה

היו אכן נהוגות בקרב החלוצים שהגיע ארצה לפני מלה"ע השניה והקמת ישוב יהודי לא דתי היה חלק מהותי מהמרד שלהם בשטעטל, בתרבותו באורח החיים בו ובדתו. רובם הפסיקו את מסיבות יום הכיפורים עם קום המדינה. מי שמזמין חברים היום לארוחה משותפת ו/או לסרט וידאו או שנוסע עם חברים לשפת הים, עושה זאת כדי לא להשתעמם ביום שאין אפשרות לעשות בו דברים אחרים ולא כדי לנקר עיניים של מישהו. שגעון הרדיפה של חלק מהדתיים גורם להם לחשוב שזה מכוון נגדם אישית.

יוסי ר1

Active member
במציאות בה אני חי, אותם 100%

או 90% החיים בארץ, הגיעו על רקע יהדותם. הרי איבן מרוסיה (שאחות של סבתא שלו היתה יהודיה, יש לו צילום של כרטיס חופשי/חודשי שלה) וצגהון מאתיופיה שעל מצחו קעקוע בצורת צלב, ועוד רבים וטובים, הגיעו מלכתחילה בגלל זיקתם ליהדות או יהודים. הרי מגוחך היה לחשוב שהגיעו הנה כי נחשבו לישראלים. ואם איני טועה, חוק השבות מדבר על יהודים ולא ישראליים. וכפי שכתבתי בהתחלה, רובם אכן חילוניים, ורובם רוצים לשכוח את יהדותם. אבל ראה זה פלא: כדי להצטרף לחגיגה כאן, הם היו מוכנים להצהיר בכל אינסטנציה ובאזני כל שומע שהם יהודים, ההורים שלהם היו יהודים, וישלהם זכות להגיע לכאן אלדרוש גם סל קליטה, בגלל שהם יהודים. המצחיק בסרט הזה, הוא שהצופים מוחאים כפיים למראה האבסורד: מגיעים כיהודים, אבל נלחמים כאן על זכותם להתנתק מיהדותם. אכן, זה חלק מהתרבות הישראלית שאודותיה שאלה השואלת.

sailor

New member
קצת לחדד את הדברים

חלק גדול מהיהודים (או הזכאים עקב מוצא יהודי) ללא זיקה לדת היהודית עלו בגלל אנטישמיות של החברה הסובבת אותם ולא בגלל משאת נפש שלהם. לכן אין להם ולא תהיה להם זיקה לתרבות היהודית. כמוהם גם חלק ניכר מבני העולים מהעליה השניה ועד מלה"ע השניה שיסוד אידיאולוגי חשוב שגרם להם לעלות היה המרד בדת.

אלי ו.

New member
ועוד קצת חידוד

בשולחן לידי עובד בחור נחמד ממוצא רוסי. לכאורה אין לו קשר ליהדות, הוא אינו שומר כשרות, הבשר החביב עליו הוא בקר נמוך, ביתו לומדת בבי"ס פרטי לא יהודי בישראל שלא יוצא לחופשה בחנוכה ויוצא לחופשה בחג המולד, והוריו חיים במדינה במערב אירופה. עדיין אם בטעות אכנה אותו רוסי הוא מאוד יתרעם, הוא יקפיד לומר שהוא יהודי. יש זהות יהודית. אני אסכים איתך אם תטען שהזהות הזו, בלי דת ו/או גורם מאחד לאומי כמו מדינה, תתערער, אבל כיום הזהות הזו עדיין קיימת.

adishay16

New member
:)

ראשית, תודה על התגובות ועל המאמץ לעזור, מעריכה את זה! עבורי זו באמת הייתה דילמה איך אני בכלל מגדירה או מאפיינת את התרבות הישראלית עכשווית. אי בכל זאת יחזור למשימה שלי- אני צריכה לבנות סדרת שיעורים לבני נוער יהודים בחו"ל על התרבות הישראלית העכשווית- חשבתי לקחת את זה יותר לכיוון של ספרות, מזויקה, סרטים משהו שבני נוער יותר יתחברו ודרכו. אני לא אגיד להם באופן גלוי על חובר סבלנות כי זה ירתיע אותם והם לא יקבלו את זה כמונו. יש לכם רעיונות בכל זאת? המוון תודה ושבת שלום

adishay16

New member
המטרה

הם בחו"ל. המטרה שלי להציג להם בכמה מפגשים את התרבות הישראלית העכשווית.

צר לי, אבל "הסתרת האמת" אינה מבטלת אותה

מאפייני התרבות הישראלית הם, אינדווידואליזם כוחני, אלים המבוסס על תפיסת "אני לא פראייר". כמו-כן, מוטיבים של תרבות השטייטעל והחיים בתרבות של בקשיש הוסיפו נופך די מסריח ששמו "תרבות הקומבינות". הישראלים מניפולטורים מקצועיים, כל מטרה מצדיקה שימוש בסחיטות רגשיות: שואה, נכבה. אז הנה לך. אין מטבח ישראלי, יש מטבח מזרחי או ימתיכוני אין מוזיקה ישראלית , יש מוזיקה מזרחית מפונטזת א-לה ארגוב, יש מוזיקה "מזרחית" או ימתיכונית, יש מוזיקה רוסית, יש השפעות של המוזיקה בעולם - מוזיקה ישראלית, כזו כמו, למשל מוזיקה מזרחית מאופיינת - נייט. אולי מתוך הלא יעלה ה-הן. בהצלחה

amit1270

New member
יש מוזיקה ישראלית

היא אמנם מושפעת ממגוון גדול של מקורות (וזה אחד המאפיינים שלה, אבל הוא לא ייחודי לנו בתקופה הזאת) אבל היא קיימת ויש לה קיום עצמאי. המוזיקה המזרחית הישראלית, למשל, הושפעה מהטורקית, הערבית, היוונית והמגרבית (ומעוד מקורות), אבל שונה מכל הסגנונות האלו. כנ"ל הרוק הישראלי שאמנם מושפע ממוזיקת הרוק הבריטית והאמריקאית אבל עדיין יש לו מאפיינים יחודיים (מוטיבים מזרחיים בשירי כוורת למשל). גם "שירי ארץ ישראל" (אלה שחוברו בארץ) שניכרת עליהם השפעה רוסית וצרפתית הם תוצר ייחודי של תרבותנו. בקיצור - אחד המאפיינים של התרבות הישראלית חסרת הסבלנות הוא הערבוב. גם באוכל, אגב (איפה עוד תמצא שניצל בפיתה או שווארמה בבגט?).

למעלה