דרגות לא שייכות לאומנויות לחימה??
אני מבקשת להגיב לקטע הזה: "עד לתקופה מודרנית לא היו חגורות באומנויות לחימה ביפן, ולא היו בחינות. החגורות הופיעו עם התמערבות האומנויות והופעת הקראטה והג'ודו". הקטע ממש לא מובן לי... אלא אם כן, בשבילך, עצם הופעת הג'ודו היא ביטוי "להתמערבות האומנויות"? ז"א, שהג'ודו איננו אומנות לחימה יפנית, אלא מהווה "סטיה מערבית" מהאומנויות היפניות? ואני מתיחסת כמובן, לג'ודו המסורתי. אם נתיחס לג'ודו האולימפי, כל העסק מסתבך עוד יותר. וכי למה? א) ג'יגורו קאנו ייסד בעצמו את שיטת הדירוג. הוא חילק לדרגות קיו ודרגות דאן. הוא נתן דרגות לתלמידים שלו. הוא. נכון, אני מניחה שהוא לא עשה זאת בעזרת מבחן, אבל זה לא העינין. כי את טוענת שעצם הדירוג איננו יפני. ובכן, קאנו ייסד דרגות. אולי קאנו איננו מספיק יפני? החברה היפנית היא מאוד היררכית, וזה מאוד מתאים לה. בג'ודו המסורתי, חגורה לבנה מסמלת קיו 6 עד 4, חומה עד קיו 1, והשאר ידוע. אין צבעים. את הצבעים הכניס קוואישי אח"כ, וזה כן שייך ל"השפעה מערבית, חוסר סבלנות וכו' וכו'. אבל חלוקה לדרגות היתה קיימת קודם. ב) גם היום, בקודוקאן, נערכים מבחני דרגות. השפעה מערבית? מסופקת... ג) גם האירגון של שלמה, שנחשב למסורתי שבמסורתיים, מחלק דרגות. ועוד איך מחלק. למיטב ידיעתי, הדרגות ניתנות על סמך מבחנים שעורכים המורים המורשים לכך מטעם הארגון, ושלמה הוא אחד מהם. אני חושבת שאת צריכה לחלק את הנושא לשניים: דרגות ומבחנים. שני דברים שונים. הדרגות שייכות בהחלט למסורת וליפניות. על המבחנים, אפשר להתווכח, אם רוצים. לי אין כל צורך להתווכח על כך. המורה שלי מקיים מבחנים, ולפעמים מעניק דרגה ללא מבחן, על פי שיקול דעתו. אני מכבדת את זה ואת זה, ובעיקר את שיקול הדעת שלו. אני ממש לא מרגישה יותר חכמה ממנו בעינין זה. כשהוא אמר לי להיבחן, זה היה בשבילי מטלה כמו כל מטלה אחרת שהיה מטיל עלי, והשתדלתי לעשות זאת הכי טוב. לא רק בשבילי (לא להתבייש) אלא גם מתוך כבוד אליו. מגיע לו לראות את התלמידים שלו עומדים יפה במבחן. ועוד דבר, בשבילי, זו גם היתה מחמאה. שהוא מכיר בהתקדמות שלי. ואם תגידי שזה רק טקס כי הוא כבר יודע, בבקשה. גם טקס הוא חשוב. "טקסי חניכה" הם דבר מאוד מסורתי ועתיק, ובודאי לא "מערבי". כל זה, אגב, לא שייך לשאלה המקורית של השרשור. נראה לי שיש במקרה הזה כמה בעיות יותר עמוקות, ואחת מהן היא הריבוי המדהים של שיטות. אני לא יודעת איך לצאת מסבך כזה, וכל העינין של "רוחניות" כאשר אתה מתעסק בכל כך הרבה שיטות, הוא מסובך מידי בשבילי...