עזרה במחקר

fa jing

New member
עזרה במחקר

שלום לכם, למען האמת הגעתי לפורום הזה במקרה כשחיפשתי חומר על יגאל ידין ואחד החיפושים בגוגל העלה שרשור שלכם מיוני הדן בכתביו של יגאל ידין. אני בפתחו של מחקר על לחימת פרט מתקופת המקרא, נאמר לי כי הספר של יגאל ידין הוא נקודת פתיחה טובה, למרות שהוא נוגע בעיקר בצבא ולא בלחימת פרט. אשמח לדעת או לקרוא על המלצות על ספרות שעוסקת בתורות לחימת פרט עתיקות או בסוגים עתיקים של שיטות לחימה עתיקות ולא עלי שיטות לחימה ספורטיביות כגון האבקות או פאנקרטיון שהיו נהוגות ביוון ורומא. המחקר שלי מנסה להתחקות בזוית מסויימות אחר שיטות לחימת פרט שהיו קיימות על סמך כמה הנחות יסוד שהנחתי למחקרי (הנחות לא מופרכות אלא הגיוניות בהחלט עפ"י כמה אנשים שהתייעצתי עמם בנושא). המון תודה, חנן

Boogieman

New member
הי חנן.

אני מכיר אותך מפורום אמנויות לחמה, נעים לפגוש אותך גם כאן. לעצם העניין, בחרת נושא קשה. כותבי התנ"ך והמקורות היהודיים האחרים לא התעניינו בהיבטים הטכניים של הלחימה, עד כמה שאני יודע, לא תמצא בתנ"ך שום דבר להאחז בו מלבד פסוקים בודדים פה ושם. לדעתי, הדרך היחידה לנסות להבין איך נלחמו בתקופת המקרא היא פשוט לשחזר את כלי הנשק ולתת לכמה מביני עניין לעשות אתם ספארינג ולנסות להבין את ההגיון שלהם. כמובן שיש להביא בחשבון גם עניינים אנושיים ולוגיסטים, כגון, מי היו הלוחמים והאם היה להם זמן להתאמן ברצינות. סביר להניח שרובם היו איכרים שנלחמו במלחמות עונתיות, ולכן טכניקות הלחימה שלהן היו בסיסיות למדי (מה שלא בהכרח נכון לגבי הפלישתים למשל). צריך לקחת בחשבון את טיב החומרים של הנשק והשריון, נשק ברונזה מתקהה מהר כך שסביר להניח שאופי השימוש בחרבות ברונזה, או אפילו חרבות ברזל, שונה מזה של חרבות פלדה. בקיצור, נראה לי שדווקא לארכיאולוגיה יש מה לתרום למחקר כזה ואני לא יודע על מישהו שעשה שעסק בזה עד עכשיו. אפשר לנסות לאמץ טכניקות של חוקרי נשק ולחימה מימי הביניים והרנסאנס, הם עושים דברים דומים אבל החיים שלהם יותר קלים שכן קיימים גם מדריכים כתובים (למרות שאני מנחש שהם נכתבו בתקופה מאוחרת, כשכלי הנשק הנ"ל כבר היו בהליכי יציאה משימוש. שווה לבדוק גם מחקרים אנתרופולוגיים שעסקו בנשק ולחימה, אולי יהיו גם שם שיטות מחקר שאפשר לאמץ. בכל אופן, למרות שמדובר בלונג-שוט, לדעתי שיטת המחקר שהצעתי היא לגיטימית. הסטוריונים וארכיאולוגים אולי יסתכלו על זה עקום, אבל מי שעוסק באמנויות לחימה יודע שבבסיסו של דבר לכולנו מבנה פיזיולוגי דומה, נשק חד חותך, טכניקה ותנועת גוף נכונה חשובה יותר מכוח פיזי וכו' וכו'. בכל אופן, ניסויים בלחימה בנשק תנ"כי צריכים להיות מעניינים.

fa jing

New member
היי בוגי

נעים מאוד לראותך גם כאן. תודה רבה על תגובתך, למען האמת אני כרגע במהלך לימודים של לחימה עם נשקים עתיקים אבל הם בבסיסם נשקים ארופאיים ועיקר הלחימה בהם באה מהשיטות של ימי הרנסאנס וכמובן משיחזורים עפ"י מדריכים ששרדו כגון המדריך המפורסם של טלהופר, ניתן לראות גם הרבה מדריכים המופיעים ברשת כמו באתר WWW.THEARMA.COM המחקר אותו אני רוצה לבצע הוא אף קשה יותר מהמחקר אותו חשבת שאני רוצה לבצע, איני מעוניין כרגע בשיחזור ומחקר של לחימה עם כלי נשק מימי המקרא, ובמקרה של שיחזור ךלחימה עם כלי נשק הוא אמנם מסובך אבל הרבה יותר פשוט מה שאי רוצה לבצע. אני מעוניין לבצע מחקר על שיטות לחימה בידיים ריקות אם הן היו קיימות בכלל, ולפי הנחות שביצעתי הם בהחלט היו קיימות ואני אף חושב כי יש בסיס לידע שכזה. וגם על אותן שיטות בלחימה עם כלי נשק כגון סכינים וחרבות אבל בלחימה של פנים אל פנים ולא ללחימה בשדה הקרב. ההבדל בין לחימה של פנים אל פנים לבין לחימה בשדה קרב הוא שבשדה קרב יש אנדרלמוסיה מוחלטת וזו מלחמה של מאסות במאסות ולכן הביצוע הטכני פחות חשוב בלחימה מסוג זה. אני מחפש גופי יגע שהיו קיימים בלחימת בודדים וכפי שכבר אמרתי יש לי הנחות מוצקות לקיום של ידע כזה, אשמח לפרט בשיחה אישית אם זה מעניין אותך, פשוט המחקר עדין בחיתוליו ואיני רוצה שהוא ייגנב ע"י ידיים אחרות. חנן

Boogieman

New member
נשמע מרתק.

אשמח לדעת איזה הנחות יש לך, איזה מידע ואיזה רעיונות. אולי תוכל לשלוח לי חומר במסרים (ואני מבטיח שלא אגנוב אותו) כמובן שאני מציע את עזרתי הצנועה אם תידרש. אגב, אני עוסק במחקר קטן (עבודת סמינריון) על היחס האישי בין הלוחם לנשק שלו (ומשמעויות תרבותיות של נשק באופן כללי) באירופה של ימי הביניים והרנסאנס. אם יש לך רעיונות בשבילי, אשמח לשמוע גם כן.

fa jing

New member
אני חושב שאני יכול לעזור לך במחקרך

מכיוון שהרבה כתבים שרדו בימי הביניים ותקופת הרנסאנס הרי שאני בטוח שיש התייחסות לנושא זה. מעבר לכך יש כמה ח'ברה בארץ שהם אספני נשק קר מתחומים אלו והם יוכלו לעזור לך מאוד, חלק היסטוריונים אריכאולוגים ואתנוגרפים וחלקם אספנים עם ידע ורקע רב. בתור קשר ובירור ראשוני אני מציע לך ליצור קשר עם סער נודל המכונה broadaxe ומסתובב הרבה בפורום אמנויות לחימה והקלאסיות, הוא אספן ארכיאולוג ואתנוגרף דווקא ביום שישי האחרון הייתי בהרצאה שהוא נתן על חרבות מהתקופה הרומית ועד לימי הביניים והרנסאנס, אני בטוח שהוא יוכל לעזור לך לספק לך מידע ולהפנות אותך. הוא אדם נחמד ידידותי וחביב ובטוח שישמח לעזור לך. מעבר לכך (אני חדש ובתול בתחום) אמור להיות בקרוב מפגש של א.נ.ק.ה. אגודת אספני נשק קר היסטורי ואתנוגרפי שם בטוח תוכל לשאול שאלות לרוב ולקבל תשובות. כמובן שאם אוכל אשמח גם אני לעזור לך במקורות אחרים. לגבי מזרח אסיה- אני חושב שהעבודה בתחום הזה תהיה הרבה יותר פשוטה, שם יש קשר עמוק בין היחס של האדם ונשקו לטקסיות שנשתמרה עד ימינו. הייתי ממליץ לך לקרוא תחילה על איאיידו ועל כל הטקסיות של הקנדו והקובודו היפני. אמנם זו טקסיות אבל יש לה קשר ישיר ליחסים שבין אדם לנשקו. כמו כן אני ממליץ לך גם לשאול אנשים כמו אייל וייס (המכונה "וייס הנפח" בפורום אמנויות לחימה- אבל מופיע לעיתים רחוקות), משתי מילים שהחלפתי עימו עושה רושם שהוא יודע הרבה ויוכל גם לעזור לך ולהפנות אותך לאנשים שונים, אייל הוא מורה לקנדו ואיאיידו כמו כן הוא גם נפח כתחביב ועושה נשקים לעיתים. מקווה שזה עזר לך, צור קשר במסרים ונמשיך לשוחח חנן

Boogieman

New member
בעיקרון גם במזרח.

אבל יש סיכוי טוב שבסופו של דבר העבודה לא תהיה השוואתית ותעסוק רק באירופה. הכל תלוי במה שיעלה מהחומר, כרגע חומר על המזרח בהחלט יכול לתרום.

למעלה