טרמפתיל - עזרה
אני לא בטוחה שכאן המקום הנכון לשאול - ואם לא, אני מתנצלת; אבל עלתה אצלנו בעיה שנמשכת כבר זמן רב, ואולי תוכלו לייעץ לי. לאחרונה שיפצנו את הספריה אצלנו. מדובר בספריית פנימיה - ספרי עיון במקצועות רלוונטיים וספרי קריאה. קשה לי להגדיר את הבעיה במדויק או בסעיפים, אז אני מקווה שתבינו וסליחה על הניסוח המסורבל. עד לשנה האחרונה הספריה נראתה, בכנות, כמו מחסן ספרים - והיחס היה בהתאם. להיכנס בלי רשות ולהוציא ספרים היה עניין שבשגרה - לא גניבת ספרים, אבל אם הספרנית לא נמצאת אז לא מתחשק לחכות. פעילויות מלכלכות, כמו צביעת שלטים וכו' - נעשו על הרצפה בתוך הספריה, ובהרבה מהמקרים לא טרחו לנקות אחר כך. לימוד בספריה - לאחרונה, בעקבות השינויים במרחב בהחלט יש עליה בכמות הלומדים בספריה עצמה וזה בהחלט שינוי מבורך, אבל יחד עם האנשים מגיע הרעש. שיפצנו את הספריה כי היה חשוב לנו [לי, לפחות] שאנשים ילמדו להעריך את המקום. היה חשוב להראות שמקום שמחזיקים בו ספרים הוא יותר ממחסן, רצינו להפוך אותו למקום שאנשים יהנו לבוא ליו אחר הצהריים - אני לא אתנשא עד כדי אמירה של "חינוך לתרבות של קריאה", אבל אנחנו בהחלט שמחים על כל אדם שמגיע כדי להחליף ספר, או ללמוד. והבעיה שלי: אכיפת החוקים שלנו. עד עכשיו, כאמור, לא היה תקנון של ממש; החוקים, אם היו, היו רופפים מאוד, והאווירה הכללית היתה - ועודנה - טוב, נו, מחסן ספרים. ספריה עבורי היא דבר מסויים; עבור החבר'ה האחרים - רובם, לפחות - זה סתם 'עוד מקום'. לא גובים אצלנו כסף על מנוי, מאחר וזו ספריית בית ספר; לאחרונה הוכנס, ביוזמתי, רעיון הקנסות על איחורים גדולים, וגם זה בהסתייגות מצד הספרנית; והערות ללומדים על רעש [למרות שבדרך כלל המרעישים הם דווקא אלה שלא לומדים...] הוא פתרון מקומי. כך שהשאלה שלי כללית יותר: איך אני מכניסה למודעות של האנשים את הערך של הספריה? את איך-צריך-להתנהג-בספריה? עד כמה הספרנית צריכה להיות נוקשה באכיפת החוקים? בתור ספריית פנימיה, האווירה מאוד חמה וקרובה, ויחס קשה יתפרש באופן לא מדויק. אני צריכה שהחבר'ה יבינו מה זה ספריה. השיחות שהצוות עורך מפעם לפעם לא עוזרות, ומבצעי החזרת הספרים ללא קנס אמנם נושאים פרי אבל האיחורים ולקיחת הספרים ללא רשות חוזרים על עצמם, וכן הכניסה לספריה בשעות בהן היא לא אמורה להיות פתוחה דרך החדר הצמוד של המדריכות - בשבוע שעבר ניסיתי להסביר לחמשושית שאסור לעבור משם. אני לא יודעת מי נפגע יותר. איך עושים את זה?