עזרה באיבחון טורט

whatever999

New member
עזרה באיבחון טורט

שלום לכולם, יש לי ידיד טוב מאוד שיש מספר דברים שהעלו את חשדי לגבי האפשרות שיש לו תסמונת טורט. קודם כל נאמר לי כי בעבר היו לו "טיקים" בראש כלומר מן עיוות בפנים. אני לא ממש יכולה להעיד על כך מכיוון שזה היה לפני שהכרתי אותו. כיום ישנם מצבים שהוא מושך את האף בצורה קצת מוזרה..כלומר עצם המשיכה לא מוזרה אבל זה שלא נראה כי יש טריגר לכך, כלומר אין איזשהי מחלה או נזלת או משהו כזה. אבל זה לא משהו חריג שאפשר מהצד לראות שזה מוזר. בנוסף שמעתי אותו בעת ריב עם חברה שלו משתעל בכבדות וכאמור לא נראה היה כי יש סיבה פיזית לכך (מחלה או משהו כזה) הוא נוטה (רק לפעמים) להכנס למן "לופים" בדיבור...כלומר נכנס לאיזשהו נושא ומדבר ומדבר עליו בלי לשים לב שהוא חוזר על דבריו אך לא על משפטים אלא נשאר בנושא ואומר אותו הדבר שוב ושוב ושוב..זה יכול להמשך גם שעה ושעתיים ואם לא יקטעו אותו הוא לא יפסיק. נראה כי הוא אפילו לא שם לב שזה קורה בעת שזה קורה, אך הוא כן מודע על עצם קיום התופעה. הוא העיד שיש לו בעיה לקום בבוקר ושכבר בעבר נאמר לו (ע"י אישיות מקצועית כנראה) שהוא "הפוך" מבחינת חיי יום ולילה ושיותר קל לו לתפקד בלילה..מה שהבנתי שיכול להיות סמפטום של טורט במערכות יחסים נראה כי יש לו בעיית אינטמיות, לא מנטלית אלא דווקא פיזית יותר. נראה כי יש נטייה לטקסים אך לא ממש אובססיבים אלא למשל נטייה להפוך דברים לקבועים...למשל "אובססיה" (לא בדיוק אובססיה אבל נטייה מאוד להתמכרות ולאהבה מוגזמת) לסדרות טלויזיה מסויימות, או למשל להפוך משהו שקרה פעם אחת למשהו קבוע...למשל כל שבוע באותו יום ללכת לאותו מקום אחרי פעם אחת שזה נעשה. נטייה לשחק עם דברים בידיים ודברים כל הזמן נופלים מהידייים אכילת הרבה הרבה שוקולד התלוננות רבה על מצבים - כאב, קור, חום וכו' חוסר ביטחון עצמי לרוב והרבה "תירוץ עצמי" כלומר לדוגמא התחלה של תהליך או מעשה מסויים וקטיעתו ע"י תירוץ ממולמל ולא ברור גמגום בדיבור ולעיתים רחוקות מלמול לא ברור פעם אחת שמתי לב כי הוא דיבר מתוך שינה ואף חרק שיניים או תנועה שנראת כחריקה אך בלי הקול עצמו הצטיינות וכשרון יוצא דופן בנגינה (הבנתי שהרבה פעמים בעלי טורט מפתחים כשרון אמנותי) אינטליגנציה מאוד גבוה נטייה להכנס למצבים ולא לצאת מהם...אם זה דכדוך או כעס. קלות מוגזמת להכנס למצבים מאוד מאוד כועסים ומרוחקים ולווכחנות עד שהאדם השני מגיע למצב שהוא לא יכול לצאת מהוויכוח גם לאחר התנצלות או חתימת הנושא בעת עצבים נראה כי הוא מאוד תזזיתי כלומר הולך מצד לצד מה שיכול להמשך גם שעה אך לא מחייב, יכול להיות גם מצב שישב רגוע. אני יודעת שבעבר בתור ילד הוא טופל פסיכולוגית בהתקפי זעם קשים וידוע לי שעד היום הוא יכול להכנס להתקפים כאלה ודרוש זמן בשבילו לצאת מהם. כיום הוא בן 22. עם זאת ולמרות כל זאת סה"כ נראה כי הדבר לא משפיע על חיו. ..כלומר ברשותו רשיון נהיגה, הוא לומד באוניברסיטה, יש לו חברים ואף לעיתים רחוקות קשרים רומנטיים. מבחוץ קשה לחשוד בבעיה ואין משהו ספציפי וקונקרטי (טיקים ברורים, קללות...) שיכול לומר לבטח - לפחות לי, שאינני מבינה במיוחד בנושא זה. אני מניחה שעליי לחכות לכש ואם הוא יעלה את זה בפניו ובכל זאת רציתי להתייעץ איתכם לגבי זה, מה דעתכם בנושא. האם לדעתם זה נשמע כאפשרות? תודה רבה מראש!

שלום ידידתו של החשוד

אני לא יודעת מה טיב היחסים בינכם וגם לא הבנתי אם את רוצה להתייעץ אם לשאול אותו, או האם את רוצה להתייעץ האם יש לידידך תסמונת טוראט.אני מניחה שקצת משניהם. בגיל 22, לא תמיד תמצאי משהו ספציפי וקונקרטי - טיקים ברורים לא תמיד, כי שליש מהלוקים נרפאים בבגרותם, שליש חווים הקלה משמעותית ואצל השליש האחרון לא חל שינוי (כך, לפחות בכל המחקרים).אדרבא לגבי קללות - רק למיעוט בלוקים בטוראט יש קופרפליה, הלוא היא תופעת הקללות. אני קוראת כי את מספרת על האינטיליגנציה של הבחור. האם הוא גם חבר טוב? מעניין? מצחיק? מיוחד? אם כן, אני במקומך הייתי מפסיקה לבחוש בעניין, אלא, כמובן, זה יבוא ממנו. אבל שוב, אני לא ורדה רזיאל ז'קונט, אני רק אמא לילדה בת 9 הלוקה בטוראט (ושמעולם לא אובחנה רשמית). ולעניין: חלק מהתופעות שהזכרת יכולות להיות קשורות לטוראט וחלק - ממש לא. ואגב, האם את חפה מתסמינים של משהו? האם יכול להיות שאם תקלידי מ 'שריטותיך' הקבועות (שהרי לכולנו יש) במנוע חיפוש, יהבהב המחשב במידע על תסמונת, הפרעה, או הגדרה כלשהי?

אני שמחה שאתה מעלה את זה!

באמת שמתי לב שהנתון הזה, שאני קוראת כמעט בכל מחקר,בעברית ובאנגלית, גם אלה שבקישורים פה (אני לא זוכרת באלה מהם, אבל ברבים מהם, האם תוכל לקרוא את המאמרים שוב ולחפש את הנתון הזה?זה לא קשה) - מעורר תרעומת או פליאה בקרב לוקים ובני משפחותיהם. אבל קראתי כל כך הרבה מאמרים, בלילות ובימים, וקראתי את זה בכל כך הרבה מקומות. אפילו בסרט המצויין שהיה במסגרת 'מבט שני' אמרה הפסיכולוגית את הנתון הזה (מישהו זוכר? מישהו הקליט?). אני מודעת לכך שבקרב הלוקים ובני משפחותיהם, אין הסכמה על הנתון הזה. הייתה תקופה שהתלבשתי על העניין הזה ועשיתי סקר משלי. שוחחתי במסרים עם לוקים רבים, בינהם מתבגרות צעירות, רובם הודו ש"היום פחתו הטיקים בצורה משמעותית". לוקה אחת דיווחה על היעלמות טיקים -אבל על הישארות האוסידי+ אנשי המקצוע (הפרטיים) שאיתם נפגשתי לשיחה, דבקו גם הם בנתון הזה, כי כנראה ניזונו מאותם מאמרים. בכל מקרה, באחד הכנסים האחרונים, אמר ד"ר בובי קינג, וגם את זה מצאתי פה בקישורים, כי לפי מחקר מאוניברסיטת ייל שנערך החל מסוף שנות השבעים, חלה הטבה משמעותית אצל אחוזים ניכרים מהלוקים, לאחר ההתבגרות. (בחלק מהמאמרים קראתי כי מדובר על גיל ההתבגרות המוקדם וחלק, על גיל ההתבגרות המאוחר). כך שזאת לא דעה שלי, זה מידע שכמובן אני שמחה להאמין בו.

אה, וגם בסרט המעודד, הנמצא ממש פה, בקישורים

שבו מדבר רופא אמריקאי נחמד (שבעצמו מודה כי הוא ממצמץ...), נאמר פעמיים על ידי הרופא כי התסמונת הרבה פעמים חולפת בבגרות. וגם בתיאור הסרט, לפני פתיחתו, שכתבו מנהלי הפורום, מוזכר הנתון הזה. ועוד בעוד עשרות מקומות, המון המון מקומות.

מצאתי! מצאתי!

כתבתי בגוגל שתי מילים: טוראט שליש ויצאו מלא מחקרים מאד מלומדים ורציניים ומקובלים על הדעת שנכתבו על ידי מיטב המומחים ומזכירים את הנתון הזה.

ואולי באמת צריך לרענן את הדברים האלה:

מיתוסים וטעויות רווחות לגבי תסמונת טוראט: =מדובר בתסמונת נדירה ביותר. =התסמונת מתבטאת בדרך כלל בחריפות. -הקופרולליה (קללות) הנו מאפייק מובהק של טוראט. =מדובר בתסמונת כרונית שנמשכת כל החיים. אפיק, אל נא תתרתח, זאת לא אני אמרתי את זה אלא פרופסור רוברט קינג, במפגש בשניידר שנערך בחסות אסטי ותומלל על ידי ענת. יוצא מכך שמובן כי אני מתנגדת נחרצות למשפט: טוראט זה לכל החיים אבל לא כל החיים. כלומר, לחלקו הראשון...

../images/Emo26.gif הכוונה היא לממצאי המחקר של

Bruun RD: The course and prognosis of Tourette syndrome. Neurol Clin 1997, 15:291-298 על פיו "One third of patients experience complete remission during this period, and one third improve to the point of having only mild tics. About one third of patients continue to have unabated symptoms into adulthood, though the course of this group of patients is not well characterized".... את המאמר המלא לא ניתן למצוא באינטרנט (רק בתשלום...) - אבל, הפניה לממצאים, ניתן למצוא כאן.

whatever999

New member
תודה על התגובה

אני לא באה ממקום שופט ואני מסכימה איתך כן גם לי יש בעיות מסויימות ולכן את צודקת..אם אקליד במנוע חיפוש סימפטומים מסויימים אכן יהיה אפשר למצוא איזשהי הפרעה שיש לי. והוא גם יודע עליה מכיוון שהתוודתי בפניו לגביה. אני מאמינה שלכולנו יש ברמה כזו או אחרת בעיות או הפרעות...כאלה או אחרות ושוב, לא באתי ממקום של לשפוט אלא כי חשבתי אולי להעלות את הנושא בעדינות ולא רציתי לעשות זאת מבלי לדעת שיש סיכוי שאני צודקת כי להעלות דבר כזה בלי בסיס במציאות זה לא משהו שאני רוצה לעשות בכל אופן תודה

אני שמחה שכל כך קלעתי עם האינטואיציות שלי

לא לחינם הבת שלי טוענת כי לו הייתי משתתפת בתוכנית 'הכוח', הייתי מגיעה לחצי הגמר... ועכשיו, הרשי לי להמשיך להחזיק את השרביט האינטואיטיבי המדוייק, (הביני, נערתי, אני לא מקבלת פה בכל יום מחמאה שכזאת להתענג עליה) ולבשר לך שמאחר שאת פחות או יותר בגילו של הבחורצ'יק שלנו, אולי אפילו צעירה יותר בשנה או יותר, ובגילך הצעיר את כבר מודה בחולשותייך, ללא הטחת ביקורת נגדית ותוך כנות מעוררת חמלה - ומ א ח ר כי הבחורצ'יק תלמיד חכם כמו שסיפרת ומפליא בנגינתו (אל תגידי, אני אני אני: תופים, נכון?) ובעוד דברים וגם הדברים אשר איננו מפליא בהם לא נראים לי קריטיים - אני מ ש ע ר ת כי נכונו לשניכם, כל אחד לחוד וביחד - ימים טובים מאד. התנאי, עלמתי: לשמור על הכנות ועל ההתבוננות ה ע צ מ י ת .

mickya

New member
תיוג התסמונת

מה יתן לך התיוג? אם את אוהבת אותו הניחי לזה. הוא מקסים, הוא מצליח ומוצלח וגם קצת מטקטק. לעומת זאת יש לו יתרונות. עצתי להסתכל על חצי הכוס המלאה. אם הוא לא דבר איתך על תחושותיו בענין הטיקים למיניהם כנראה שאינו מעונין. יש כאלו שכאשר מעלים אצלם את נושא הטיקים והטוראט הם חשים הסלמה בתופעות.

../images/Emo26.gif גם אני לא הצלחתי להבין למה בדיוק

את מתכוונת...
כלומר - לא הבנתי למה הכוונה ב"מה דעתכם בנושא. האם לדעתם זה נשמע כאפשרות?"... האם זה נראה לך רציני "לאבחן" האם החבר שלך סובל מטוראט וזה על פי מה שאת מתארת ומתרשמת... לי זה נראה כמו ללמוד שחיה בהתכתבות... שנית - זה נראה לי לא הוגן ואפילו חדירה לפרטיות של הבנאדם... אבל - אם השאלה באה מכיוון אכפתי באמת ואם את מזה מצוקה ומבקשת לעזור ואם מערכת היחסים שלכם באמת באמת מאפשרת זאת - אולי אפשר שתנסי לפתח שיחה בנושא ותשאלי את החבר שלך מה הוא חושב על זה... ואם אין "הצטרפות" של כל הקריטריונים הנ"ל ביחד - אז, כמו שכתבה "קרקרית", אני מציעה שתעזבי את זה מכל הבחינות...

למעלה