עוצו עצה (תוכונים)

דניעל

New member
עוצו עצה (תוכונים)

לפני כעשרה חודשים חבר נתן לבן שלי זוג תוכונים (נקרא להם "ירוק" ו"לבנה"). הוא אמר לנו שהם זכר ונקבה. באמת לירוק היה אף כחלחל. הם רבו המון וחשבנו שפשוט "אין ביניהם קליק". מתברר שהוא היה צעיר ועם הזמן התברר שהוא זה היא ויש לנו שתי נקבות. לפני כחצי שנה חבר אחר נתן לבן שלי תוכון נוסף (נקרא לו "צהוב"), והפעם ראינו בברור שהוא זכר והבנו את ההבדל. קיבלנו את הרושם שהצהוב והירוקה הפכו לזוג ואף ראיתי אותם מזדווגים. בקיץ השארנו אותם לכמה ימים אצל חבר שמגדל תוכונים רבים, כשנסענו לנופש. קיבלנו את הכלוב בחזרה עם הפתעה - תא הטלה. החבר רצה לשמח אותנו. הראשונה שהעזה להכנס אליו הייתה דווקא התוכית הלבנה, שלכאורה לא היה לה בן זוג. חשבנו למסור את הלבנה למישהו אחר כדי שלא תפריע לזוג. בינתיים, בשבועיים האחרונים אני רואה את הצהוב מזדווג עם הלבנה בלי סוף. להפתעתי ראיתי אותו פעם אחת גם עם הירוקה. בימים האחרונים יש מהומה בכלוב. הלבנה והצהוב תוקפים את הירוקה (או שהיא תוקפת אותם. לא יודעת מי התחיל). הם ממש נלחמים ואני מרחמת שם על כולם.
מה הייתם עושים עכשיו? מוסרים את הירוקה? מוסרים את הלבנה? (אני יכולה בתור התחלה להפריד אחת מהן לכלוב אחר, אם לא נמצא מישהו שרוצה אותה). אולי הלבנה בכלל עומדת להיות אמא? אולי הירוקה? (הוא הרי הזדווג עם שתיהן). משאירים אותם להסתדר? מה יהיה הכי הומאני לכל השלושה?

קושקוש41

New member
עכשיו חורף, עדיף להוציא תא הטלה מהכלוב.

ובהמשך להביא זכר לירוקה ותא הטלה נוסף.
או למסור את הירוקה לבעל אחר.

דניעל

New member
העברנו בינתיים את הירוקה

הבן שלי חזר מבית הספר וגילה סימני דם בכניסה לתא ההטלה. הוא החליט מיד (לא הספקתי אפילו לספר לו ששאלתי כאן) להעביר את הירוקה לכלוב הקטן שבו קיבלנו את הצהוב. אני מקווה שלא קטן לה מדי. את תא ההטלה אנחנו לא יכולים להוציא בלי לפתוח לגמרי את גג הכלוב, ולא בא לנו שהצהוב והלבנה יברחו בכל הבית, אז הורדנו אותו לקרקעית הכלוב וסובבנו את הפתח שלו לסורגים. הם עדיין תוהים לאן נעלם הפתח שלו. מה יקרה אם היא בכל זאת תרצה להטיל ביצים? כאמור, הם "עובדים על זה" כבר זמן מה.

מה לעשות עכשיו? האם להצמיד את הכלובים, כדי שלירוקה תהיה חברה, או שעדיף להניח את הכלובים מרוחקים זה מזה?

היינו רוצים לבנות להם כלוב גדול במרפסת, אבל אני לא חושבת שהם יעמדו בתנאי מזג האוויר וגם אי אפשר למנוע שם שמש ישירה בחלק משעות היום.

היי

אז ככה -
לפני הכל - האם אתם מעוניינים בגוזלים ? צריכים לקחת את זה בחשבון את כל ההשלכות, לאפשר כלוב גדול יותר, יותר אוכל, יותר תשומת לב וכו' וכו'.

1- כמו שכתבו לפני - לא אידיאלי לאפשר לתוכים להתרבות בחורף. אומנם בתנאי שבי הם יכולים להביא צאצאים בכל עונה אבל רצוי שיצמדו כמה שאפשר למה ש'הטבע תכנן' ויביאו צאצאים בעונה המתאימה, אביב- קיץ ככה שגם הטמפ' תתאים להם יותר, ובעיקר לגוזל. אמנם הם חיים בתוך הבית (?) ולא בחוץ תחת הקור/גשם/שלג, אבל עדיין.
2- במצב שבו בכל זאת הם כבר נכנסו לראש של רבייה, הדבר הכי מתבקש הוא לבודד את הזוג. כשיש עוד צלע שלישית (תוכי נוסף או יותר), זה פתח לצרות- תחרות בין הזכר(ים) על הנקבות, תחרות על טריטוריה, בלעדיות על תא ההטלה, כנראה מה שקרה כבר אצלכם. כשכבר יש ביצים/גוזלים ההורים עלולים להיות בסטרס של 'לעמוד על המשמר' ולקפוץ על כל סימן שמישהו מתקרב, בגדול זה מגדיל את הסיכון לבעיות גדילה אצל הגוזלים או לתמותה. לכן טוב עשיתם שהפרדתם.
אני לא יודע (לא הצלחתי לעקוב לגמרי, סורי) בדיוק מי הזוג הדומיננטי ומי הנספחת, במקומכם הייתי מבודד את הזוג שנראה הכי 'ותיק' ביחד, (נראה לי שזה מה שעשיתם?).
במידה והנקבה שתהיה כרגע לבד - הופרתה, היא כנראה תטיל ביצים (גם אם היא לא הופרתה היא עלולה להטיל) - לכן תעקבו אחריה. בעיקרון היא תוכל לדגור בעצמה ולגדל בעצמה את הגוזלים (בד"כ).
בנוגע לזוג שנשארו לבד - אם אתם רוצים לעצור את תהליך הרבייה פשוט תסלקו את תא ההטלה. יכול להיות שהם כבר יותר מדי בתוך התהליך ועלולים להטיל ביצים פשוט על הקרקעית של הכלוב. זה לא הכי נעים ככה שאני הייתי כבר משאיר להם את תא ההטלה בצורה שיוכלו להשתמש בו בשלב זה. בכל מקרה לא הבנתי מה הטעם בלהשאיר אותו בכלוב באופן שלא מאפשר להם להכנס, זה סתם משאיר להם גירוי של חיפוש מקום להטלה כשבעצם אין להם איפה.

האם התוכים מחוברתים או פראיים?

בנוסף

תשתדלו לדאוג לתוכים לכלוב מרווח וגדול ככל האפשר, אם נראה לך שהתוכית הירוקה בכלוב קטן מדי, כנראה שהוא באמת קטן מדי.
הרעיון של כלוב גדול במרפסת הוא מעולה, בהנחה ואתם יכולים לחסום את כל הצלעות מפני רוח ואת הגג מפני גשם. שמש (לא ישירה) - זה דווקא חשוב ותורם לבריאות שלהם, בהרבה בתים תוכים בקושי זוכים לאור שמש במהלך חייהם וזה לא הכי טוב.
אם לא עולה בידכם תשקלו באמת למסור את התוכית הבודדה או להשיג כלוב גדול יותר עבורה.
בהצלחה

דניעל

New member
תודה על כל הפרוט

התוכים פראיים. בימים יפים (כמו היום) אני מוציאה את הכלוב (עכשיו כבר כלובים) למרפסת בשעות היום ומזיזה אותו מדי פעם שלא יהיה בשמש ישירה. הבעיה היא שפעם אחת גילינו חתול עומד ליד הכלוב ותוהה איך הוא אוכל את מה שבפנים והתוכים התעופפו בכלוב בהיסטריה... אז כשעוזבים את הבית מחזירים את הכלוב פנימה.

הבעיה עם תא ההטלה שהוא גדול, וכדי להוציא אותו צריך לפרק את הגג של הכלוב. אם אני מפרקת את הגג - התוכים יתעופפו בכל הבית. פעם אחת זה קרה לנו ועבדנו עשרים דקות להחזיר את התוכי שברח. הפעם, כשהעברנו את התוכית לכלוב הקטן, הבן שלי חשב שיוכל לתפוס אותה בעזרת מגבת (הוא ראה חבר עושה את זה) וזה לא עבד.
אולי אתם יודעים איך הכי טוב להעביר תוכים מכלוב לכלוב והאם חייבים כלוב נוסף אם רוצים מדי פעם לעשות נקיון יסודי לכלוב הקבוע שלהם?

בקשר לתוכים פראיים

תוכים מחוברתים - בין אם הם גזורי כנפיים ובין אם לא, יכולים לטייל מחוץ לכלוב מדי פעם, בעיקר כשהם נהנים מחברת בני המשפחה (בני אדם). לכן במקרה שלהם אפשר לשים אותם בכלוב בשאר הזמן, כדי שיהיה להם מעין מקום משלהם, לישון לאכול וכדו'.
תוכים פראיים שמפחדים מבני אדם ולא רוצים בקרבתם, ומן הסתם לא גזורי כנפיים, הם פחות או יותר שקולים לתוכים שלקחנו מהטבע. תוכים כאלה שסגורים בכלוב זה די עצוב ולא הוגן כלפיהם.... לא מתכוון לעורר אצלכם מצפון או צער או חרטה, בסהכ יש הרבה תוכים כאלה בהרבה בתים כל הזמן. מאחר וגם לשחרר לטבע (או לרחוב הסואן) זו לא אופציה רלוונטית, אני הייתי שוקל במקומכם להעביר אותם מכלוב קטן שנישא ביד לאיזשהו כלוב גדול, כזה שגם בנאדם יכול להכנס אליו (גם מטעמי נוחות - אם צריך להכנס ולהחליף אוכל/לנקות/וכדו'.) ובעיקר כדי שהם יוכלו לקבל חיים שדומים קצת יותר לחיים בטבע, לפחות יש להם מרחב כזה להתעופף בו, לחקור ולהסתובב.... גם עבור המגדל זו חוויה הרבה יותר נעימה לעין וללב לצפות בתוכים שמשגשגים בתנאי מחייה אידיאליים.
ציינתם שיש לכם מרפסת, אם זה אפשרי הייתי שוקל לעשות מעבר כזה לקראת עונת האביב...

כדי לתפוס תוכים פראיים - אין באמת דרך טובה לעשות את זה מבלי להפחיד אותם ולהכניס אותם לסטרס. כן אפשר לתפוס אותם ביתר קלות למשל כשתופסים אותם כשהם מנומנמים קצת, באור חלש...אפשרי לעטוף עם מגבת, כדי שהאחיזה בידיים לא תמעך אותם יותר מדי או כדי שלא ינשכו (לא חושב שתוכונים נושכים במיוחד).
אפשר אולי להצמיד את הפתחים של הכלובים זה לזה ולחכות שהם יעברו בין הכלובים, אם זה ייתכן...

ובקשר לתא הטלה- שוב, תחליטו אם אתם מוכנים להביא עוד תוכים לעולם (ולבית שלכם), או שיגדלו אצלכם או שתמסרו/תמכרו, אבל בכל מקרה לדעתי רצוי שהם יהיו בכלוב שמתאים לתוכים פראיים ופחות למחוברתים...

ללי

New member
העברה בין כלוב לכלוב

הצמידי את הכלובים והפתחים כפי שכבר נאמר ובכלוב שאת רוצה אותם בו שימי אוכל/חטיף ממש ממש שהם אוהבים - זה יהיה מהיר ! :)

דניעל

New member
תודה לשתי התשובות הנוספות

לגבי גידול תוכים בכלוב - אני התנגדתי מטעמי צער בעלי חיים ולכן לא הסכמתי לקנות לילדים שלי תוכים, אבל מדובר בתוכי שמישהו כבר קנה והחליט לוותר עליו וכפי שכתבו כאן - אסור לשחרר אותם לטבע.
גם כשהם בורחים הם מנסים לחזור לכלוב - זה קרה בשתי הפעמים. אבל הם לא מוצאים את השער. בפעם הראשונה היה לנו רק כלוב אחד וחיכינו 20 דקות בסבלנות שימצא את הכניסה, אבל הפעם, כיוון שהיה לנו כלוב נוסף והיא עמדה על הכלוב ממנו היא יצאה, קרבנו אליה את פתח הכלוב הקטן והיא נכנסה. כשקיבלנו את הצהוב וניסינו להעביר אותו לכלוב הגדול החזקנו את הכלובים פתח אל פתח במשך המון זמן עד שהוא הסכים לעבור.

למעלה