עונש (עונש?)

maya100

New member
עונש (עונש?)

היי, שמי מאיה ואני אמא של אביגיל, בת שנה וחצי, בד"כ משתתפת סמויה (הרבה יותר פעילה בפורום הנקה) אבל מידי פעם מרימה ראש ומצידי כבר מרגישה שאני "מכירה" אתכן ודעתכן משמעותית עבורי. רציתי לשאול שאלה שמטרידה אותי לאחרונה: אביגיל ילדה מאוד עצמאית ונבונה, מפותחת לגילה, חברותית וחייכנית. היא ילדה מקסימה בסך הכל ואני מאוד מאושרת איתה. א ב ל, היא גם ילדה מאוד סקרנית ושובבה ולאחרונה היא בודקת את הגבולות שלי בצורה אינטנסיבית. היא עושה דברים שיודעת שאסור (לזרוק את הפלאפון על הרצפה, לירוק את האוכל כי היא יודעת שזה מרגיז אותי וגם לזרוק אותו לכל עבר, לפתוח את המגירות בחדר שלה ולזרוק את כל הבגדים החוצה, או את הכביסה שאמא הרגע סיימה לקפל ועדיין נמצאת בסלון וכו´) וצוחקת כאשר אני כועסת או מסבירה לה שאסור, שזה לא נעים לאמא או שקשה לאמא להתחיל לסדר הכל מחדש. הרבה פעמים אני מוצאת את עצמי אומרת לה "אבל למה?"... אני לא באמת מצפה שהיא תענה אבל זה בא מתסכול. הבעיה שאני מתמודדת איתה היא התחושה שלי שאין לי (מעבר ללכעוס ואני לא מרימה ידיים ומשתדלת מאוד גם לא להרים את הקול) דרך להעניש אותה. מה זאת אומרת? לדוגמא, כשאני הייתי קטנה ועשיתי משהו אסור אז אימי שלחה אותי לחדר להרגע/ להיות לבד/ לחשוב על מה שעשיתי. העניין הוא שאני לא חושבת שזה נכון לקשר חדר = עונש. החדר הוא המפלט של אביגיל והמקום ה"בטוח" שלה. אני רוצה שהיא תאהב אותו ותרגיש שהיא רוצה לשהות בו ולא שהוא מקום שלילי. בנוסף, בגלל גילה הצעיר להשאיר אותה בחדר לבד אומר, שהיא יכולה לטפס על הכסא הקטן וליפול או (כפי שכבר ציינתי) להוציא את כל הבגדים מכל המגירות ואז מה? במיטה אני לא מוכנה לסגור אותה (מאותה סיבה) ואין לנו לול. אתמול מיינתי כביסה בחדר האמבטיה והיא השתוללה ולאחר כמה זריקות של דברים לכל עבר ושבירה של סט איפור שלי (שהיא הוציאה מהסלסלה בחדר השינה) פשוט הכנסתי אותה לאמבטיה (לידי, עם הבגדים) כדי ל"נטרל" אותה אבל הרגשתי רע מאוד עם העניין. אני רוצה רק להוסיף שאביגיל היא ילדה שמקבלת המון תשומת לב. אחר הצהריים מוקדש לה ורק לה, אלא שלפעמים אין ברירה ואמא תריכה לעשות דברים נוספים כמו להכין ארוחת ערב או להכניס כביסה או פשוט להיות רגע בחדר אחר. גם כשאני איתה יחד היא עדיין בודקת אותי ומנסה דברים שאסור. אני מרגישה די חסרת אונים, למרות שבעלי טוען ש"עונש" זה בראש שלי. לדעתו, אם אני לדוגמא אשים את אביגיל במיטה עם מספר צעצועים (ומבחינתו, עצם ההרחקה ממה שעשתה קודם הוא מסר מספיק עבורה) היא לא תפרש את זה כעונש אלא שעכשיו עושים משהו אחר. מה דעתכן? כיצד אתן פועלות? מצטערת שיצא ארוך, אבל ניסיתי לתאר את מה שאני מרגישה בצורה הטובה ביותר.

כרמית מ.

New member
למה עונש?

אני חושבת שכדאי להמנע ככל הניתן מעונשים, ובוודאי בגיל שנה וחצי. אין בכך שום תועלת, ולהיפך. את כן יכולה למנוע ממנה לעשות נזקים, ואם הדרך לעשות זאת היא לשים אותה במיטה עם צעצועים, זו דרך לגיטימית - אבל אין צורך או טעם לעשות זאת בכעס. את יכולה לעשות זאת אפילו מראש, כשבתחילה את נמצאת איתה, ואח"כ הולכת לעיסוקייך, ולהשאיר אותה שם כל עוד היא משחקת ומרוצה (ולהוציא אותה כשהיא מפסיקה להיות מרוצה, אפילו אם זה תוך חצי דקה). אם היא זורקת את הפלאפון - תמנעי ממנה גישה אליו (ובגיל הזה זה עוד לא ממש מסובך...). אם היא מפזרת את הכביסה - תעשי מזה משחק או חלק מהתהליך (שימי את זה פה ואת זה פה...) או תקפלי כביסה בזמנים / מקומות שהיא לא יכולה לפזר. אין טעם לכעוס עליה או להעניש אותה, כי הצורך שלה לבדוק את השפעת הפעולה יותר חזק מהצורך שלה לרצות אותך, ולכן היא תמשיך לבדוק ולנסות מה שאסור (זה יותר מעניין, כי זה מפעיל אותך!).

maya100

New member
ראשית, תודה על התשובה. שנית,

לכן כתבתי עונש בסימן שאלה. אני לא הייתי רוצה שניכנס כאן לעניין טרמינולוגיה, כי לא בזה מדובר. מדובר על התגובה שלי לכך, שאביגיל עושה דברים שאסור ואילו כלים יש בידי למנוע ממנה את אותם דברים או יותר נכון לחנוך אותה שאילו דברים אסורים. מעבר לחיקוי, שבעיני הוא הכלי החינוכי החשוב ביותר (והוא לא רלוונטי כאן) מה עוד ניתן? למנוע ממנה לגעת בכל דבר שהוא זו בקשה בלתי אפשרית, דווקא מכיוון שהיא בגיל שחוקרים הכל ורוצים לגעת ולבדוק כל דבר. אם היא לא מגיעה לפלאפון והוא בכל זאת בטווח ראייתה אז היא תמשוך את המפה (עם כל מה שעליה) או תביא כסא ותעלה עליו. זו ילדה נבונה מאוד ועם כושר המצאה מדהים. בנוסף, הייתי רוצה שהיא תדע שיש דברים ומקומות בבית שהם פשוט מחוץ לתחום עבורה. לא מכיוון שהיא לא יכולה להגיע אליהם אלא מפני שהם של אמא ואבא או שאלו דברים יקרים או שבירים. כוסות שיין שהיו בארון בסלון הועברו אחר כבוד למקום אחר, מפני שאביגיל שברה אותם בזו אחר זו (היא תמיד לקחה שתיים ונקשה אותם זו בזו כי הצליל פשוט היה יפה בעיניה אבל הן כמובן התנפצו, מה שהבהיל אותה אבל לא מנע את הפעם הבאה..) בקיצור, אני מסכימה ומבינה שהצורך שלה לבדוק את השפעת הפעולה יותר חזק מהצורך שלה לרצות אותי, אבל בכל זאת חייבים להיות אילושהם כלים (לא עונש) כדי להעביר לה את המסר מה מותר ואפשר ומה אסור.

לאה_מ

New member
אני לא בטוחה שאת צריכה לשאוף לחנך

אותה שאלו דברים אסורים. דברים שאני חושבת שמסוכנים לאורי (למשל, הארון עם כוסות היין) אני מרחיקה מהישג ידו (או נועלת). דברים שאני חוששת שהוא יקלקל, אני מלמדת אותו לתפעל, וכך, למשל, הוא יודע להוציא קלטת מהוידאו, לשים קלטת חדשה ולהפעיל את המכשיר בלי לגרום נזק, הוא יודע באיזה כפתור מדליקים את המערכת ואיך מכניסים דיסק (אבל הוא לא מגיע למדף של הדיסקים, שנמצא מחוץ להישג ידו), וכשהוא רצה נואשות לשחק בעכבר של המחשב, הוספנו לארגז הכלים שלו עכבר משלו (ואם הוא רוצה, אני יכולה גם לחבר אותו למחשב כדי שהסימולציה לדבר האמיתי תהיה גדולה יותר). שוב, אני חושבת שעונשים הם לא כלי שנכון לעשות בו שימוש כאן (ולא בשום מקום אחר, אבל זה כבר לדיון אחר).

המ-המ...

אתם כנראה עוד לא תיקנתם וידאו ושילמתם 200 ש´´ח כי מישהו הכניס לשם מסרק...זה די לגיטימי שיהיו דברים אסורים, לאה. עם כל הכבוד לחושים הטכניים שלו, והוא באמת טוב בזה ויודע להדליק ולכבות והכל, אני מעדיפה שלא יתעסק עם מכשירי חשמל עדינים ויקרים, זה לא נראה לי. רק להקפיד שזה לא יהיה חצי בית ש"אסור"! או למשל: טלפון משלו יש לו (אמיתי, מקולקל) אבל הוא אוהב את שלנו יותר כי מה, הוא טיפש? שלנו מצפצף ומדברים בו! הרבה יותר שווה! בקיצור את צודקת ברמת העיקרון אבל זה לא מעשי שלא יהיה שום דבר אסור בבית. גרים בו עוד אנשים, את יודעת. והנה לך דרך יפה להגיע למדף של הדיסקים: מטפסים על הכיסא, משם על השולחן, רוכנים קדימה בצורה מסוכנת ומוציאים את הדיסקים! פשוט מאוד! תשלחו את אורי להשתלמות אצל משה

לאה_מ

New member
צודקת. את הטלפון האלחוטי שהוא הצליח

להפיל (למרות שהוא תלוי בערך מטר מעל לראש שלו), פשוט עוד לא הספקנו לתקן...
גם אצלי בבית יש דברים שאסור. רציתי לתת דוגמא, אבל אני לא מצליחה להזכר (אבל יש. בודאות). מה שניסיתי לומר הוא, שהרבה פעמים אפשר ללמד לעשות דברים לבד ולוותר על האיסורים. זה לא עובד בכל מצב. אם הייתי מנסה "להגן בגופי" על כל מכשירי החשמל בבית שלנו, הייתי יוצאת מדעתי. אני מעדיפה לקחת את הסיכון עם הוידאו ולתת לאורי להשתמש בו. לא בכל מקרה, כמובן - הנה, למשל ה-DVD נמצא במקום שאורי מגיע אליו, ושי בשום אופן לא מוכן להסכים שהוא ישתמש בו לבד, גם אם אני אלמד אותו איך עושים זאת... והאמת שאני מבינה את שי (הנה, מצאתי דוגמא למשהו שאסור), אז כשרוצים לצפות ב-DVD אני מבקשת ממנו להדליק את הטלויזיה עם השלט, להדליק את הרמקולים של המערכת, ללחוץ על הכפתור שמכוון אותם ל-CD, ללחוץ על כפתור ההדלקה של ה-DVD, וזה מספק אותו - איכשהו הוא לא מתעקש דוקא להכניס את הדיסק למגש שלו - אולי מה שהוא כן עושה בתהליך הזה פשוט מספיק לו.

maya100

New member
דוקא אצל אביגיל ה dvd הוא מהמועדפים

לפתוח ולסגור את המגש? - מעניין ומצחיק! (ובמכשיר שלנו כל נגיעה בכל כפתור שהוא מדליקה אותו. וגם הכפתור של הווליום במערכת מרתק ביותר, אני המומה שעוד לא התפוצצו לנו הרמקולים...

לאה_מ

New member
אני חושבת שהחכמה היא לצפות מראש

את המצבים האלה, ולנסות בכלל לא להכנס אליהם. אני משערת, שאביגיל לא עושה דברים "כי היא יודעת שזה מרגיז אותך". המטרה שלה בחיים זה לא להרגיז אותך, וחשוב לזכור את זה, כי לפעמים נדמה לנו אחרת. היא לא מנסה להרגיז אותך, אבל מצד שני, היא גם עדיין לא מבינה את הקושי שלך, לא מזדהה עם האינטרסים שלך - היא לא מבינה למה לא נעים לך שהיא זורקת את הבגדים שעכשיו קיפלת על הרצפה, היא לא מבינה שקשה לך לסדר הכל מחדש, היא לא מבינה שאת ממהרת - השיקולים האלה לא קיימים במערכת הנתונים שהיא מכירה, הם לא חלק מהעולם שלה. אז היא לא עושה דברים כדי להרגיז אותך, אבל בואי נגיד שהיא עושה אותם ללא התחשבות באינטרסים שלך, שפשוט לא ברורים לה. הדוגמא שנתת עם הבגדים באמבטיה היא דוקא דוגמא טובה למשהו שאולי יכולת לעשות מלכתחילה, ולמנוע בכך את השבירה והזריקה - היא הרי רוצה להיות איתך, היא רוצה לקחת חלק בפעילות שלך, בעיניה לקפל כביסה זו לא מטלה משעממת אלא כיף אדיר - אז למה לא להשתמש בזה? שתהיה מלכתחילה באמבטיה עם הכביסה, שיהיה לה "תפקיד", שתהיה "העוזרת" שלך, שתהיה אחראית על קיפול הכביסה יחד איתך - את הכביסה המקופלת (ששתיכן קיפלתן) אתן יכולות לשים במקום קצת יותר גבוה (למשל, על השיש), וכך היא לא תזרוק אותה אחרי הקיפול, והנה, הפכת את מטלת קיפול הכביסה לפעילות משותפת. בדרך אתן יכולות, כמובן, לעשות תיאטרון בובות עם גרביים על הידיים, לנסות ללבוש מכנסיים על הראש, להתחבא מתחת לערימת הבגדים, ועוד כל מיני דברים מעניינים. מה שאני מנסה לומר הוא, שיש הרבה דרכים לשתף אותה בפעילות שלך, ועם השיתוף - אני חושבת - תעלם גם ההרגשה שלך (או לפחות תקטן) שהיא עושה דברים "דוקא" כדי להכעיס אותך. אני חושבת שלשלוח ילד לחדר שלו או למיטה שלו זה עונש לא רלוונטי ולא רצוי. זאת להבדיל ממצב, שאביגיל נהנית לשחק בצעצועים במיטה שלה, ואת נותנת לה לעשות זאת עד שימאס לה, ובינתיים מנצלת את הזמן לעשות משהו שאת לא רוצה שהיא תהיה לידך בזמן שאת עושה אותו. אני מצרפת לך קישור לדיון שהיה כאן (ורץ גם בטאג-ליינס) על time out ומשמעותו - אני חושבת שתמצאי אותו רלוונטי ומעניין.

Shellylove

New member
כמה רעיונות

לאחרונה קראתי איזשהו ספר, לא רע, שנקרא: "המקצוע: הורים" (לא זוכרת את שם המחבר). לטענתו כל מעשה "רע" או לא רצוי יש להתעלם ממנו וכל מעשה "טוב" או רצוי יש לחזק. על ידי כך נוצרת הלמידה. עבור אביגיל כל הסיפור הוא סה"כ משחק: היא עושה משהו ואת מגיבה, ואין זה משנה כל-כך אם התגובה חיובית או שלילית, ברגע שהגבת, את משתפת פעולה במשחק והיא ממשיכה. אם לא תגיבי, היא תראה שזה משחק לא כל-כך שווה ותפסיק. זה נשמע קצת פשטני, אבל בדיעבד גיליתי שניסיתי את זה וזה עבד. במשך תקופה ארוכה שלי הייתה בזמן הארוחה זורקת אוכל על הריצפה ואני די התלבטתי איך להגיב וכל הזמן הרגשתי שאני מגיבה לא נכון. ראיתי שזה קורה רק אצלי ובעלי טען בצדק שזה עניין בינינו. ואכן, מתישהו הפסקתי להגיב ובלי ששמתי לב התופעה נעלמה כמעט לחלוטין. מעבר לזה: להרחיק ממנה דברים שאת ממש לא רוצה שתגע בהם, אל תשכחי שהעולם בשבילה הוא כר נרחב לחקירה וסקרנות ומבחינתה הכביסה המקופלת מעניינת בדיוק כמו משחק ההשחלה החדש. כך שיש משהו כאילו לא הוגן בכך שאת שמה בפניה "פיתויים" ואומרת לה: לא. זה כאילו את "מדכאת" את יצר הסקרנות והחקירה הטבעי שלה. לא בא לך לקפל כביסה 70 פעם? תעשי את זה כשהיא ישנה, או שתקחי בחשבון שעכשיו אמא ואביגיל הולכות לשחק עם הכביסה. הרגשתך הפנימית נכונה: כל ה"עונשים" שהזכרת הם לא אפקטיביים, בטח לא בגיל הזה. מקווה שעזרתי במשהו!

נעה גל

New member
לשיטה החדשנית שאת מתארת קוראים

ביהביוריזם (ולשכלול שלה קוראים "תאורית הלמידה החברתית"). בעיקרון, הגישה הזו מגיעה בקלות מאוד רחוק ולמקומות מאוד לא רצויים (לדעתי האישית כמובן). בכל מקרה, אני דווקא מאוד מסכימה עם הפתרונות שנתת כאן (שלא מאפיינים את הגישה הנ"ל).

עירית ל

New member
הספר, נדמה לי, הוא משנות השישים

או תחילת שנות השבעים והוא מאוד מאוד נעים. הוא מדבר על הצורך של תינוקות במגע ובנחמה. הוא מדבר על כך שתינוק זקוק למגע גם כשהוא שבע/יבש/לא עייף ושאין להתעלם מבכי של תינוק. הוא מדבר הרבה על הצורך להתאים את הציפיות שלנו מהילדים לגילם ולא לדרוש מהם התנהגויות מבוגרות. ההתעלמות מהתנהגויות שליליות נובעת מהמנעות מעונשים ולא מרצון לאלף ילדים. בקיצור - זה ספר ידידותי ולי עלתה מהספר תחושה חזקה של הבנה לליבם של ילדים, סבלנות ואהבה.

נעה גל

New member
לא אמרתי שלא ../images/Emo13.gif , אני לא מכירה את

הספר הספציפי - רק את הגישה. הגישה מאוד מקובלת ורובנו "תוצרים" שלה. כמו בכל מקום, יש כאלה שקיצוניים ויש כאלה שפחות. אבל, שלא כמו בכל מקום, הגישה הספציפית הזו היא מאוד חזקה. כלומר, היעילות וההשפעה שלה מאוד גדולות ובגלל זה יש נטייה "לגלוש" איתה הלאה [במאמר מוסגר: אני בדיוק עכשיו עושה באוניברסיטה עבודה על הקשר בין הצלחה בגמילה מטיטולים לבין מתן חיזוקים חומריים:מדבקות, סוכריות, פרסים וכו´] אני רק אתן לך דוגמא איך שתי גישות שונות היו מתמודדות עם אותה בעיה: shellylove אמרה שכשהילדה זורקת את האוכל צריך להתעלם (אני אגב הייתי מתקנת ל"לא להתרגש"), כלומר, יש כאן התנהגות לא רצויה שצריך להפסיק אותה. גישה אחרת היתה אומרת: או.קי הילדה זורקת את האוכל על הריצפה - בואי נראה בת כמה היא: אם היא בסביבות גיל שנה-שנה וחצי עוד ניתן "לחשוד" בה שהיא עושה את זה במסגרת השלב ההתפתחותי שהיא נמצאת בו, אז הפתרון יהיה לאפשר לה לבדוק חומרים ומרקמים במסגרת אחרת, לאתר את השלב שבו היא מתחילה לזרוק את האוכל (אולי היא כבר שבעה) להוריד את האוכל מהשולחן (או את הילדה מהכסא) ולאפשר לה פעילות אחרת. אם היא בסביבות גיל 5: אז סביר להניח שיש כאן בעיה אחרת וצריך לבדוק אותה לעומק ולנסות לפתור את הבעיה ולא את הסימפטום.

עירית ל

New member
לגבי ההתעלמות

אם המוטיבציה של ילד בן שנה וחצי היא בדיקת חומרים ומרקמים, אז התעלמות לא תכחיד את ההתנהגות כי זה לא נסיון משחק עם ההורה אלא עם האוכל. כלומר האוכל הוא מטרה ולא אמצעי. כך שבעצם שני הפתרונות שהצגת מדברים על סיטואציות שונות. אם הילד רוצה לשחק עם ההורה ב"איך תגיב כשאני אזרוק את האוכל", אני לא רואה בזה אילוף אם מתעלמים. זכותי לא להשתתף במשחק שלא מוצא חן בעיני. אחריותי להבדיל בין שני סוגי המשחקים.

נעה גל

New member
זה כבר ענין של פרשנות של הילד

הילדים שלי, לדוגמא, לא משחקים אף פעם ב"איך תגיב כשאני אעשה כך וכך" ולא בגלל שהם שונים מכל הילדים, ולא בגלל שהם ילדים "נוחים" להפליא, פשוט בגלל שאני לא מיחסת להם את זה - אני מניחה שהם עושים דברים ממניעים אחרים שלא קשורים אלי ולא היחסים שלנו. בטח לא בגיל שנה וחצי.

עירית ל

New member
גם אני לא כופה פרשנויות

אבל הילד שלי משחק בזה לפעמים וזה לא כל כך קשה להבחין בזה. אני חושבת שאולי את מבלבלת (או חושבת שאני מבלבלת
) בין "משחק התגובה" ובין תיאורית הדווקא או המניפולציה שגם אני לא מאמינה בה ואף פעם לא מייחסת לבני מוטיבציות כאלו. דוגמא למשחק ה"איך אמא תגיב": בפעמים הראשונות שהוא שפך מים מהכוס על השולחן אמרתי לו שאני מעדיפה שלא ישפוך על השולחן ונתתי לו קערה לשפוך לתוכה (לא משנה למה אני מעדיפה ככה - יש מספר סיבות שהקושי לנקות הוא לא אחד מהן). בפעמים הבאות הוא התחיל "לעשות כאילו" הוא שופך, גם כשהיתה קערה לידו תוך שהוא מסתכל עלי בחיוך ממזרי, או אפילו מכריז שהוא שופך על השולחן. בתכל´ס משחקים כאלה לא מוציאים אותי משלוותי ואם יש סכנה כזו אז אני פשוט מרחיקה ממנו את המים. המשחקים גם ממצים את עצמם די מהר, אבל ברור לי שהוא משחק איתי ב"איך אמא תגיב אם אני אעשה משהו שהיא לא אוהבת".

נעה גל

New member
לא אני לא מתבלבלת ולא חשבתי שגם את

כל הידע שלי מגיע בסופו של דבר ממה שאני רואה אצל הילדים שלי - כנראה שהם באמת לא משחקים ב"איך אימא תגיב". נראה לי אגב, שאנחנו מיחסות אחת לשניה דברים בגלל שאנחנו לא שומעות פיזית זו את קולה של השניה. רק שיהיה ברור, אני לא פוסלת שום גישה ואני לא מעבירה ביקורת ואני מתנצלת אם אני נקראת כך (אני יודעת שיש פער בין איך שאני כותבת לאיך שאני מתכוונת להשמע). בכל מקרה, אני אתייחס רגע לדוגמא שנתת עם המים על השולחן: "בפעמים הראשונות שהוא שפך מים מהכוס על השולחן אמרתי לו שאני מעדיפה שלא ישפוך על השולחן ונתתי לו קערה לשפוך לתוכה " זו לדוגמא סיטואציה שלא היתה מתרחשת אצלנו - אם איתמר היה שופך מים על השולחן לא הייתי טורחת בכלל להתייחס (לעומת "להתעלם") רק הייתי מנקה אחריו. מאוד יכול להיות שהתגובות שלנו שונות בגלל תנאים סביבתיים שונים (ולא "אידיאולוגיה"). ומה שאת מתארת בהמשך זה באמת נשמע כמו משחק ב"איך אימא תגיב" וזה, אני אומרת שוב, לא קיים אצלנו. לא באופן כזה שאני שמה לב אליו. דברים שאסור (ויש באמת מעט מאוד דברים כאלה) הם פשוט לא עושים. יכול להיות בגלל שאני מגיבה קשה? לא יודעת...

Shellylove

New member
נעה, אני לא כל-כך מבינה

כתבת: לא הייתי טורחת בכלל להתייחס (לעומת "להתעלם"). אי ההתייחסות היא בדיוק מה שהתכוונתי במילה: התעלמות - חוסר התייחסות מוחלט. למה בדיוק את עושה את ההבחנה? ולגבי דברים שאסור - נשמע שבגלל שהם מעטים, איתמר ואורן מבינים את הרצינות שבעניין (התגובה בטח עוזרת להבין שאת רצינית בעניין) ולא חושבים שאת סתם מנסה להשליט מרות ולמלא את חייהם ב"אסורים" למיניהם.

נעה גל

New member
אני אסביר לך מה אני חושבת שההבדל

בין לא להתייחס להתעלם - התעלמות, לדעתי, זו פעולה מכוונת. כלומר, ראיתי משהו, הוא מפריע לי ואני עוצרת בעצמי מלהגיב - אני מתעלמת. מתי אנחנו מתעלמים? תחשבי על זה רגע: את מתעלמת מבן אדם מסוים כי רבת איתו - כשהוא נמצא בסביבה, את משקיעה אנרגיה על מנת לא להתייחס אליו. במחשבות הוא נמצא שם ובהתנהגות הוא לא. למה שאני התכוונתי הוא (ואולי לא ניסחתי את זה נכון) שכשנשפכים מים על השולחן אצלנו אני לא אומרת לעצמי "הוא שפך אני אתעלם" א- אני לא מתעלמת כי אני ניגשת לנקות אותם, מן הסתם גם הייתי שואלת "נשפך?" ב- לא הייתי חושבת להגיד משהו בנושא מעבר לזה. הדוגמא הספציפית הזו היא מצוינת כי היא נכונה עבורי לעוד דברים. אני בכלל לא מרשה לשחק עם מים ליד השולחן (אם לא אמרתי את זה קודם), במים אפשר לשחק (ומשחקים המון) באמבטיה ובגינה. בזמן שאני חושבת על ההודעה של עירית אני מבינה שה"גבול" שלי ושל עירית נמצא פשוט במקומות אחרים - על עירית כן מקובלים משחקי מים ליד שולחן אוכל עד רמה מסוימת ואצלי הם פשוט לא (גם משחקים אחרים לא - אוכלים, משוחחים, מסיימים לאכול (גם ככה הבית נראה כמו אחרי פוגרום אחרי ארוחה) ואז משחקים). בסופו של דבר, אני כנראה הרבה יותר נוקשה מעירית בענין זה.

Kalla

New member
זה תלוי בעיקר בילד

הבן הבכור שלי באמת ובתמים התנהג כמו ילדייך, נעה. הוא אף פעם לא עשה דברים מתוך ציפייה לתגובה שלי ואף פעם לא עשה "דווקא". איתו גם לא שיניתי שום דבר בבית - איכשהו הייתה בו עדינות מופלאה לא לשבור ולא לפרק שום דבר שיכול היה להביא לנזק בבית. והוא דווקא היה ילד די שובב, וזה בטח לא היה מחוסר אנרגיה או מחוסר סקרנות. לעומת זאת הקטנים, בעיקר תום, בהחלט מאוד נהנים לחפש את התגובה. הוא מסוגל לעשות משהו רק בשביל לראות אותי מגיבה לזה. רואים איך הוא ממש מחפש את המבט שלי, והכל עם חיוך שובב ומקסים, שכל מה שמתחשק לעשות זה לתפוס אותו ולשים בו איזה ביס. אני גם מסכימה שעם כל הרצון הטוב לא ניתן להפוך את הבית לחלוטין מוגן מפני הילדים. ואני כן מאמינה שכשיש דברים שממש עלולים להינזק ממשחקם של ילדים אך אין אפשרות להוציא אותם - צריך ללמד שאסור לגעת בהם. זה אולי לא פועל מיד, אולי אפילו לא מהר, אבל בסוף הם לומדים.

למעלה