עוד שאלת מחוננים למרות שפג תוקפן...

עוד שאלת מחוננים למרות שפג תוקפן...

מישהי כתבה פה בהקשר של מבחני ההתאמה, שהמיון מוטה בנות...אשמח לדעת מה בדיוק זה אומר ואיך בא לידי ביטוי (ועל סמך מה אמרה את זה. סליחה שלא זוכרת מי זו היתה). גיליתי אתמול שהגדול הוא הבן היחיד שעבר את המבחן מהכיתה שלו, יחד עם עוד 3 בנות וסתם רציתי לדעת אם יש לזה משמעות והאם יתכן שמהכיתה שלו יצאו בסופו של דבר רק בנות ליום העשרה והאם נותנים להן עדיפות...

Jackie O

New member
המיון אינו מוטה בנות

אבל בנות שקרובות לנקודת החתך מלמטה מקבלות זימון ובנים באותה רמה לא. אין כאן אפלייה , מי שעבר את נקודת החתך שנקבעה יקבל זימון בלי קשר למינו. ועדיין כמות הבנים בתוכנית גבוהה בהרבה מכמות הבנות, ואחוזי הנשירה עם השנים של הבנות גבוהים בהרבה מאלו של הבנים. צריך לזכור שההעדפה הזו מתקימת נדמה לי רק בשלב השני ולא בשלב הראשון. ויש סיכוי גבוה שהוא יצא גם לבד מהכיתה

Koketka

New member
לפי מה שידוע לי

המבחן דווקא לחלוטין מוטה בנים אגב, מה שלי מוזר זה משהו אחר המבחן לא מאתר ילדים מחוננים אלא ילדים שנמצאים באחוזון עליון של ילדים מחוננים לאותו אזור גאוגרפי כלומר ילד שלך יכול להיות סופר חכם אבל באזור מסויים לא יעבור את המבחן כי במקרה דווקא באזורכם יש יותר ילדים מחוננים שנמצאים מעליו. מול אזור אחר שבמקרה הוא יהיה הילד הכי חכם ודווקא כן יכנס לתוכנית . אגב, אני שמתי לב למשהו אחר כמעט כל ילד שאני מכירה בסביבתי הקרובה שעבר את המבחן מחוננים, היה מהילדים הגדולים בשנתון. שני חברים של הגדולה שלי שעברו את המבחן היו ילדים דצמבר וינואר. ילד נוסף אחר היה יליד מרץ. אין ספק שגם לגיל יש משמעות.

זה לא מדוייק.

מבחן הסינון הראשון הוא באמת חמישה עשר אחוז מהכיתה הספציפית, אבל זה כי חלק מהילדים שלא מאותרים כמחוננים הולכים לפרוייקט מצטיינים (אצלנו זה בשעות אחרות מהמחוננים, אחר הצהריים בעוד המחוננים על חשבון יום לימודים). את המבחן השני עוברים רק 2 אחוז מהאוכלוסיה (לפי המכתב) והסטנדרטים בו אחידים.

Koketka

New member
מה זה אומר שני אחוז מהאוכלוסיה?

שבכל מקום אלו יהיו שני אחוזים ברמה שונה תלוי כמה נקודות הם יצברו

עכשיו אני רואה שכתוב

שהמבחן השני מאתר 2% מבעלי היכולות הגבוהות ביותר באוכלוסיה. אבל לא כתוב איזו אוכלוסיה, אם אוכלוסיה באיזורנו או אוכלוסיה בארץ. לא שזה כזה משנה לי בכלל...והוא ממילא עדיין לא רוצה לגשת למבחן השני, אז נראה בכלל מה יהיה.

Forever Mom

New member
גם פה

מחוננים (gifted) הם שני אחוזים מהאוכלוסיה. אנחנו עשינו לגדולה כשהיתה בת 5 המבחנים מותאמי גיל (עד גיל 7 נדמה לי שהם אינם בכתב) מחוננים הם מי שמנת המשכל שלו היא 131 ומעלה, והם מהווים בערך 2 אחוז מהאוכלוסיה. המבחן שנערך לה כולל 12 תתי מבחנים והתוצאה היא לא רק ציון, אלא גם מציינת אם היא נמצאת באחוזון ה 98 או 99.

Koketka

New member
זאתי שעשתה לבת שלי

את האבחון טענה בתוקף שזה 2 אחוז מכל אזור. ויש חלוקה מאוד מוגדרת של אזורים. למשל תל אביב מחולקת לכמה אזורים נפרדים.

נכון. עכשיו קראתי באתר שלהם וזה באמת אזורי

לא שיש לי מושג מה זה אומר מבחינת כל איזור ואיפה בדיוק האיזור שלנו...

אבל כל זה בסדר לדעתי

גם לעניין האזורי (יותר מזה - הכיתתי, כי יאת השלב הראשון עובד מספ' מסוים של ילדים מכל כיתה), וגם לעניין הגיל. כלומר - המטרה העיקרית של מסגרות המחוננים, למיטב הבנתי, היא לא לתת תואר כבוד לגאונים ולא לקדם שכבת אוכלוסייה לעבר עתיד מזהיר. המטרה העיקרית היא לספק אתגר ועניין לילדים שביה"ס לא מאתגר אותם מספיק ושמסוגלים ליותר. נשמע לי הגיוני שיש גורמים מסוימים שמשפיעים על רמת התלמידים באיזורים שונים (נו, מצב סוציואקונומי וכו'), ואז אם כל רמת התלמידים נמוכה יותר, עדיין יהיו ביניהם האחוזונים העליונים שיהיו מעל רמת הכיתה ויצטרכו יותר. ולגבי גיל - הרי נשמעה פה לא פעם הטענה שלהיות קטן בין גדולים זה מאתגר ומושך למעלה וכו' - יכול להיות שלצעירים בכיתה גם תהיה פחות בעיה של חוסר אתגר. בסופו של דבר, כמו כל מבחן מיון, הרף הוא שרירותי ותמיד קיים מרווח טעות. לא בטוחה בכלל שהמבחנים מושלמים (די בטוחה שלא) אבל הם גם לא מופרכים. יש מסגרת שכל מהותה היא להיות מסגרת של מיעוט קטן. צריך למיין איכשהו. ומכיוון שאין בעצם שום דרך למדוד תוקף של מבחן כזה (כי אין קריטריון שאפשר להשוות אליו), גם לא ברור מה צריך לשנות אם בכלל.

מעניין, שלי דווקא ילידת אוקטובר ועברה

גם בת וגם ילידת סוף השנתון... אבל האמת שאין לי מושג מי עוד עבר מהכיתה שלה ככה שאין לי מרחב מדגם בכלל. וחשבתי שאת המבחן השני עוברים 2% מכלל האוכלוסיה בארץ, לא ידעתי שזה לפי איזור. בכל מקרה הסיכוי לעבור הוא קטן מאד, כשחושבים על זה שמתוך 100 נבחנים יעברו רק 2.

Koketka

New member
אבל היא לא בכיתה ב'? איך עברה את השלב ב'?

גם שלי ילידת סוף דצמבר ובת עברה את השלב א' אבל שלב ב' היא לא צלחה . ובמקרה שלה למשל (ולא כי אני אמא שלה) זה לחלוטין פספוס כי היא משתעממת בטירוף בבית הספר. יש לה קשב בדיוק בחמש דקות ראשונות של השיעור ואז היא פונה לעיסוקיה. ולא כי יש לה בעיה של קשב וריכוז אלא כי היא לא צריכה שיסבירו לה את החומר מספר פעמים כמו שבד"כ קורה בכיתה. ואני מרגישה שכבר בכיתה ג' היא מזלזלת בטירוף בלימודים ואני נורא חוששת שבעתיד היא תפגע מזה מאוד. ואני מרגישה אגב כמה היא התבגרה בשנה אחרונה ואפילו מבחינת הקריאה שלה- אם בכיתה ב' (בגיל 6) בקושי רצתה לקרוא, היום היא מסיימת ספר ביום.

התכוונתי שעברה את השלב הראשון,

חשבתי שעליו דיברת שאמרת שהגדולים יותר בשנתון עברו. ובאמת נשמע פספוס לגבי הבכורה שלך, מהיכרותי הקצרה איתה אני בטוחה שהיא היתה נהנית בכזה סוג של מסגרת מעשירה. מאמינה שכך יהיה גם אצלנו.

דרך אגב

אני כמעט בטוחה שיש אפשרות לבקש להיבחן שוב בכיתה ג' במטרה לצטרף בכיתה ד'. מניחה שצריך להציג סיבות (וגם מניחה שהגיל יכול להיות סיבה). זה כמובן לא מבטיח שהפעם היא כן תעבור, וגם הצטרפות למסגרת הזו יכולה לתרום לה וליהנות אותה, אבל זה לא אומר שתפתור את הבעיות שאת מתארת. עדיין יהיו לה ימי לימוד רגילים בכיתה + צורך להשלים יום לימודים שיכול להיראות לה מיותר ומשעמם. בלי קשר לכן או לא מסגרת מחוננים אני חושבת שהבעיה שאת מתארת לא חייבת להיות מנת חלקם של כל המצטיינים או המחוננים (שלי אוהב מאוד גם את ביה"ס הרגיל) וצריך לפתור את הבעיה קודם כל במסגרת ביה"ס ובשיתוף ביה"ס - לראות איך נותנים לה אתגרים ןעניין גם שם.

Koketka

New member
תודה

האמת אני מאוד הססתי אבל בן זוגי החליט שנערער אנחנו מערערים לא על בסיס גיל אלא הבסיס מבחני אי קיו (יש לנו אבחון שלה שמאפשר הגשת ערעור) והמטרה היא בסוף להעביר אותה כנראה לכיתת מחוננים ולא להשאיר את זה על בסיס יומי אגב זה שכתבת שלקטנים בשנתון יותר קל זה לא נכון כי אחת ההגדרות של מחוננות זו יכולת ללמוד מאוד מהר. מבחינה רגשית בת שלי מתאימה לחלוטין לשנתון שלה וחבל שהיא בג' ולא בב'. אין ספק שהיה נכון יותר עבורה מהבחינה הרגשית גדולה בכיתה ולא מהקטנות. אבל זה לא עוזר מהבחינה הלימודית. כי זה לא שהיא יודעת הרבה יותר מאחרים, היא פשוט תוספת הכל מהר מאוד והקצב של הכיתה (שמן הסתם הולך לפי הממוצע עם הטיה למטה) מאוד מעיק מבחינתה. אני בכוונה הפסקתי כבר להתקדם איתה בחשבון כי גם ככה היא מזלזלת בשיעורים. בינתיים קיבלנו המלצה מהמאבחנת להשאר עם הספורט כי היא חייבת להיות בתחום שמלמד אותה שלעבודה קשה יש תוצאות. שניתן להגדיר מטרות ולראות באמת התקדמות שתלויה רק בך.

אני אסביר

לגבי השלב הראשון של המבחן - אני לא יודעת אם יש הבדל וכמה. לגבי המבחן השני, אני יודעת בוודאות שעוברים אותו יותר בנים מבנות (באופן די משמעותי). מה שיש זה בעצם "אפליה מתקנת" בקבלה למסגרת המחוננים - הם מקבלים אותו מספר של בנים ובנות - את X הבנים שקיבלו את הציון הגבוה ביותר ואת X הבנות שקיבלו את הציון הגבוה ביותר, מה שאומר שקיים ציון מסוים שבנות שקיבלו אותו יעברו את המבחן ובנים שקיבלו אותו לא. לגבי הכיתה שלו זה כמובן לא אומר כלום, כי מה שקובע זה השלב השני. ואני מסתייגת ואומרת שלגבי האפלייה המתקנת אני יודעת בוודאות שזה כך בעירנו, אני לא יודעת אם זו מדיניות כללית שמיושמת בכל הארץ.

פישים

New member
אבחנה מתקנת מגדרית - כבר בכתה ב'?

אני לא רואה כרגע הבדלים למעט בבחירת משחקי החצר (כדורגל לעומת כל משחק אחר, פתאום הגיע - בגן זה לא היה).

עובדה

לא יודעת כמה מזה קשור להטיות במבחן עצמו וכמה מזה להבדלים מגדריים שגורמים לכך שבכיתה ב' יש יותר בנים חנונים... אבל עובדה שאילו היו קובעים רף אחיד היו הרבה יותר בנים בתכניות המחוננים. האפליה המתקנת נועדה גם לתקן הטיות שאולי קיימות במבחן, וגם לאפשר לבנות להישאר במסגרת (כשיש מיעוט של בנות, הבנות האלה גם מרגישות פחות בנוח וגם נוטות לפרוש).

באמת?

אני הייתי המומה לשמוע שהוא לא רוצה להצטרף לחוג ציור למשל, כי זה של בנות. קיימת תפיסה אצל הילדים (שמגיעה מהמבוגרים מן הסתם) שמקצועות כמו אומנות וציור הן של בנות וחשבון וספורט יותר של הבנים, אפילו שיש כמה בנות מצויינות בחשבון בכיתה. כמובן שהמסכן שלי זכה לשעה של חפירה על האמירה הזאת...

למעלה