עוד שאלונת

Lucid Star

New member
עוד שאלונת

מצטערת שאני מציקה לכם, אבל מבטיחה שזאת השאלה האחרונה
בכולפן קילקל - תיקן (ההפך) אבל מה הפועל המקביל ל - התקלקל הרי אין פועל כזה התתקן (או התקן), אז מישהו יודע למה?

Idan91

New member
אני לא יודעת, אבל..

דברים בד"כ לא נעשים מתוקנים לבד.. ולכן בכל מקרה יותר נכון להגיד שמשהו "תוקן".

אטיוד5

Active member
מי אמר שאין התקן?

יש ויש, ובאנגלית - IUD.
לא כל הפעלים ניטים בכל הבניינים. ובטח שלא אם הוראת הבנין לא מתאימה לפועל. ראית פעם משהו שמתקן את עצמו? חוקי מרפי פועלים רק בכיוון אחד, לצערנו. במחשבה שניה, מה אם חללית מתקנת לעצמה את המסלול? או אם בן-אדם מתקן את עצמו לאחר ששגה? למה לא, באמת?

nutmeg

New member
אויש - התפעל שוב'פם!

אם אגיד 'התתקן' ארמוז שהדבר תיקן את עצמו או התתקן לבד איכשהו... אבל אם אומרים תוקן אפשר להניח שמישהו היה שם לתקן את הדבר או משהו התרחש כדי שהעניין יתוקן. כבני אדם בעולם אנחנו יכולים לקבל את העובדה שדברים מתקלקלים 'לבד' ו'מעצמם' ללא ההתערבות שלנו אבל די קשה לנו לקבל את זה שדברים מתקנים את עצמם בלי לבקש רשות, או לפחות עזרה! חוצפה!

nutmeg

New member
שלוש תשובות

אותו הדבר - עכשיו את צריכה לקנות לנו גלידה!

גרי רשף

New member
מה מצטערת? מה מציקה?

הפורום הזה מוצף ביושבי בטל והולכי קרנות שמחכים שישאלו אותם שאלות כדי להפיג את שיממונם. להיפך- את מוזמנת לשאול עוד ועוד שאלות, ולנו זה יעזור להמשיך ולהעביר את הזמן בנחת..

למרבה ההפתעה יש ויש היתקן

רב מילים: היתקן: (נאמר בעיקר על שגיאה, טעות בשיקול הדעת וכד') תוקן, חזר או הוחזר למצבו התקין. דוגמה: חוששני שטעות זו לא תוכל להיתקן זמן רב. אבן שושן: (התפעל) ניתקן: בא לידי תיקון , הושלם החסר לו. דוגמאות:1. בדבר שנתקלקלו בו נתקנו. 2. מכשיר שבור זה אינו ניתן להיתקן. וכדי לקדם את טענות המלעיזים, מה לנו מילונים עבשים, האם המילה נמצאת בשימוש בשיח של ימינו? צירפתי להלן קומץ משלל הדוגמאות שמצאתי במרשתת.

nutmeg

New member
זה לא מפתיע שיש

הטייה שכזו ומה שיפה בעניין הזה של הפעלים והבניינים בעברית הוא שאפשר גם ליצור מילים כשצריך להן. מצא את הקונטקסט הנכון ותמיד תוכל להטות לשם פועל. ונכון שיש הטיות שאינן בשימוש שהיו בשימוש בעבר, הטיות שאינן בשימוש ומעולם לא היו בשימוש וכמובן גם הטיות חדשות לכשצריך. בתפיסת עולמנו האנושי - אנחנו לא אוהבים שדברים מיתקנים לנו ככה בלי הסבר ועל דעת עצמם, לכן קשה יהיה למצוא קונטקסט ראוי להטייה הזו. הדוגמא שהבאת היא נהדרת משום שהיא מראה בדיוק על דרך השלילה איך איך אי אפשר לה לטעות להיתקן זמן רב (או עד שיואיל מישהו לעשות משהו בנדון ולקחת את העניינים לידיים). אחלה דוגמא.

עוגה עוגה

נכון שדברים יכולים 'להתקלקל' לבד יותר משהם יכולים 'להתקן' בכוחות עצמם, מישהו צריך בדרך כלל לתקן אותם באופן פעיל, אבל בדרך כלל יש גם מישהו פעיל שאחראי לקלקול המקורי - ובמילים אחרות, יתכן שאנחנו פשוט רוצים להרחיק מאיתנו את האחריות לקלקולים באופן כללי על ידי הטלת האשם על איזושהי פאשלה קוסמית... זה מזכיר לי שפעם תהיתי באוזני אמי על העלמותה של העוגה מהמקרר, והיא מבלי למצמץ ענתה בלקוניות שהעוגה 'נאכלה'. עד היום אני חושדת בה... ואם אני חושבת על זה עוד אז העוגה בעצם התאכלה, התעכלה והתכלתה.

inbal76

New member
אנחנו לא אוהבים שדברים מיתקנים לנו

מעצמם??!! דברי בשם עצמך! בתור בחורה שחיה לבד בבית, אני דווקא מאוד אוהבת שדברים מיתקנים לי מעצמם. ותתפלאו לשמוע, אבל אם עוזבים משהו מקולקל לנפשו לזמן מה ורק חושבים עליו מחשבות טובות, לפעמים הוא מיתקן מעצמו איכשהו. (זה לא עובד על סתימות בכיור.)

אוהבים גם אוהבים

אבל בדרך כלל גם מבקשים לעצמנו קרדיט על התיקון. ולא כך הוא כשדברים מתקלקלים לנו. אז אנחנו אף פעם לא אשמים.

אטיוד5

Active member
אינו ניתן להיתקן

אותו אחד שלא יכול להישבר, אולי גם אינו נזקק להיתקן. ומה אני אומר? - שאולי זה בבנין נפעל. אינו ניתן להיתקן משמעו שמישהו לא יכול לתקן אותו, ולא שאינו יוכל להיתקן מאליו, בעצמו. לפיכך, הוראת בנין נפעל יותר מתאימה לי במשפט הזה. או שבנין נפעל הוא רק גרורו הפאסיבי של בנין קל? אם לתקן בפיעל הכבד אז להיתקן הוא בהכרח בהתפעל?

shellyland

New member
זה נראה לי חלק

ממסורת אי-לחיקת האחריות על טעויות, הנפוצה כל כך במקומותנו. על התיקון מישהו אחראי, אבל הקילקול נעשה מעצמו. מזכיר לי מנהלת אחד הפורומים השכנים (שלא אנקוט בשמה מפאת כבודה), שבעיצומו של יום משורשר במיוחד, הוסיפה אחרי כל הודעה "שירשרתי אותך למקום", אבל כשהתפלק לה שירשור אחד הפוך כתבה שם "השתרשר לי למקום הלא נכון". כמו שאומר דני רובס: "זה לא אני, זאת את!"

למעלה