עוד על שיטת אורניש

אבי519

New member
עוד על שיטת אורניש

ברשת יש המון התנגדויות לאורניש כמו שכתב אבו זקן זה הוא מואשם כזה שגרם לרופאים להאמין ששומן במיוחד רווי גורם לטרשת עורקים והתקפי לב.
ושבעקבות המחקרים שלו המסקנה של דיאטנים ורפאים היתה לאכול יותר פחממות ופחות שומנים ועל זה ניטש ויכוח עקוב מדם.
הטבעונים\צמחונים ואוהבי פחממות שונים, אימצו את אורניש בחיבה רבה כהוכחה שהדרך שלהם בריאה יותר, ואילו מצד שני הקרניבורים לסוגיהם חסידי אתקינס והפילאו משמיצים אותו בלהט רב.
אבל מי שקורא את השיטה שלו מסתבר שזאת מהומה על לא מאומה, לא אלה צודקים ולא אלה צודקים , האמת איפה שהוא עוברת באמצע.

ראשית אורניש מתמקד במניעה של טרשת עורקים כסיבה למחלות לב. 0 לא סכרת ולא השמנה ולא תיסמונת כזאת או אחרת , מה שמעניין אותו זה טרשת עורקים)
הנושא שהוא הוכיח , וזה מעבר לכל ספק , זה שדיאטה מופחתת שומן בצורה קיצונית, גורמת לנסיגה ממשית בטרשת עורקים ולפקקת עורקים בלב להיפתח מחדש גם אצל אנשים שעברו ניתוחי מעקפים .
כל היתר זה מסקנות שבאו גם מההוכחות האלה שלו .
ממעקבים שהוא וקבוצת המחקר שלו ביצעו וגם מסקירת מחקרים שעשו אחרים.
הוא ממליץ קודם כל על אורח חיים בריא שכולל פעילות גופנית , הפחתת מתחים ,למשל יוגה ומדיטציה, חיי חברה ואהבה מספקים. (על זה אין ויכוח)
הוא מציע שלש דרגות של דיאטות - לכאלה שאין להם גורמי סיכון , לכאלה שישי להם גורמי סיכון , ולכאלה שממש חולי לב.
בניגוד למה שכותבים עליו :
1. אף אחת מהדיאטות שהוא מציע אינה צמחונית או טיבעונית.
2. הוא לא מציע לאכול יותר פחמימות ובוודאי לא פחמימות ריקות. אם כי כשאוכלים פחות שומן מן הסתם אוכלים יותר פחמימות ו\או חלבונים על חשבון זה.
3. השיטה שלו למניעה ממש לא קיצונית ולא קשה לביצע .
עיקרי הדיאטה שלו בקיצור :
אם אין גורמי סיכון הוא ממליץ לבדוק כולסטרול ( כללי) אם הכולסטרול מעל 150 הוא מציע לקצץ שומן מהדיאטה ( כל שומן ולא דווקא שומן מהחי) למשל להימנע מגלידות לא לאכול חמאה מרגרינה ומטוגנים וכן הלאה.
אחרי חודשיים שלושה להיבדק שוב , אם הכולסטרול ירד ל 150 ואין גורמי סיכון נוספים ( לחץ דם וכ"ד) אפשר להמשיך בתזונה הזאת לתמיד.
אם הכולסטרול עדיין גבוה הוא ממליץ על הפחתה נוספת בשומן - למשל לאכול עוף בלי עור, לאכול ביצה עם חלמון אחד ושני חלבונים , וכן הלאה .
לחולי לב ולכלאה שיש להם טרשת עורקים חמורה מוכחת הוא מציע דיאטה מחמירה עם 10-15% שומן בלבד, דיאטה זאת היא הדיאטה שפותחת עורקים ומחזירה את המצב של הטרשת לקדמותו , וזה מה שהוא הוכיח שעובד .
כל יתר הדברים הפילוסופיה שלו למשל על הסיבות למה יש יותר התקפי לב בארצות הברית, למה יש יותר סכרת, למה לאסקימואים אין התקפי לב מטרשת אבל מצד שני יש להם הרבה יותר מיקרים של אירועים מוחיים מאשר במערב. ( את זה משום מה חסידי אכילת בשר דגים ואומגה 3 לא סיפרו לנו) .
על זה ועל היחס שלו לנושאים אחרים אפשר להתווכח הוא רק מסכם מחקרים ומסיק מסקנות הגיוניות מהם אבל אין לו הוכחות חותכות על כל דבר שהוא אומר שזה באמת כך .
בסה"כ בכל יתר הנושאים כמו מלח ואוכל מעובד אכילת פירות וירקות שתית אלכוהול, עישון, ניקוטין , קפאין, תרופות מרץ והרגעה, אומגה 3 ו 6, סוכר ים וכו וכו הוא כותב במה כל דבר כזה יכול להזיק ללב אבל הוא מאמץ את האג'נדה המקובלת בעולם הרפואה .

אבי519

New member
נב- אני לא חסיד שלו , רק קורא את הספר.

ומנסה להיות אוביקטיבי . יש לי גם שני ספרים של אתקינס שאני מתכוון לקרא אחרי כן.
ככל שאני לומד יותר על הקונפליקט שעוסק במה יותר בריא, פחממות או שומנים - אני יותר משתכנע שמה שמזיק זה עודף שלהם לשני הכוונים ויש נקודת איזון שהיא הכי בריאה .

אבי519

New member
סיימתי עכשיו פרק ארוך בספר של דין אורניש על השפעות

פסיכולוגיות על מחלות לב וטרשת עורקים.
אורניש מספר שמחקרים גילו שאנשים בודדים חולים יותר במחלות לב מאשר אנשים שיש להם חיי חברה ומשפחה תקינים, וגם שאנשים שגידלו חית מחמד אפילו דג זהב או אפילו צמח בעציץ חלו פחות מכאלה שהיו בודדים לגמרי וחסרי כל קשר נתינה למישהו או משהו .
&nbsp
גם אנשים שכל הזמן עוסקים בעצמם ולא בזולת , שאחד המאפיינים שלהם זה דיבור תמיד בגוף ראשון יותר חולים במחלות לב.
מצד שני מחלות לב מתגברות גם אצל אנשים שרודפים אחרי הצלחה תחרותיים מאד ושנמצאים כל החיים במתח ותחרות עם אחרים.
הוא מביא דוגמה של אחד המטופלים שלו שהיה מאד הישגי ומכור לתחרויות היה ספורטאי מצטיין וניצח בתחרויות ריצה, עד שקיבל כאבים בחזה , ונמצא כי למרות הספורט שלו העורקים שלו סתומים והוא בסיכון להתקף לב.
הוא עבר טיפול והפסיק לעסוק בספורט תחרותי ומצב העורקים שלו השתפר, אבל אחרי שבריאותו השתפרה חזר להתחרות הפעם במשחקי מחשב וקיבל התקף לב לאחר כשהפסיד במשחק כזה.

אבי519

New member
ככל שאני קורא יותר אורניש אני יותר משתכנע

ואגב הנקודה הכי משכנעת בויכוח בין אתקינס לאורניש (בין דיאטה דלת שומן לרבת שומן) זה שאורניש מוכיח שהשיטה שלו מורידה ישירות את הטרשת ע"י בדיקות ישירה של עובי הטרשת על העורקים וזרימת הדם ללב, ואילו אתקינס מדבר רק על שיפור בגורמים נסיבתיים כמו כולסטרול והרזיה .

ונב - בניגוד למיתוס שאורניש ממליץ על דיאטת פחממות - אורניש בפרוש לא ממליץ על פחממות מעובדות וריקות כמו לחם פסטה ואורז מלוטש אלא רק על דגן מלא ירקות פירות וקטניות לא מעובדות כאשר הרוב של הפחממות אמורים לבא מירקות ומדגיש את החשיבות של אינדקס גליקמי. הוא נגד סוכרים ומתוקים מכל הסוגים .
הוא גם לא נגד אכילת חלבון מהחי באופן גורף אלא על המנעות או צימצום של בשר אדום וממליץ על דגים כמו סלמון. לא ממליץ על שמן ושומן אבל על שמנים בריאים כמו זית ופשתן הוא כן ממליץ.

נב- הספר שאני קורא הוא בן 600 עמודים ואני רק באמצע בערך.

אבי519

New member
על כולסטרול HDL LDL וטרי גליצרידים לפי אורניש

פרק שקראתי היום בספר מדבר על כולסטרול HDL LDL וטרי גליצרידים .
אורניש מביא מחקרים שמראים שגם אצל צמחונים וגם אצל מטופלים בשיטה שלו שעברו אצלו לדיאטה דלת שומן נפסקת התופעה של הסתיידות עורקים ואפליו יש ריגרסיה של הטרשת ושיפור בזרימת הדם לעורקים הכליליים בלב.
הוא מביא גם מחקרים שמראים שאצל צמחונים ואכלוסיות צמחוניות יש פחות התקפי לב .
וזאת למרות שה HDL שלהם נמוך מהמולץ והטריגליצרידים גבוהים מהמומלץ. (אצל מטופלים בשיטה שלו יש אפילו הטבה והפחתה של הרובד הטרשתי והוא מוכיח את זה בצילומים של דופן העורקים בלב)
לטענתו כשאוכלים דיאטה דלת שומן או צימחונית הכולסטרול הכללי יורד מתחת ל150 היחס בין HDL וLDL יורד לערכים של פחות מ פי שלוש (LDL מ HDL) ואז אין התפתחות של טרשת עורקים למרות שלפעמים ערכי הטריגליצרידים גבוה מהמומלץ וערך הHDL נמוך מהמומלץ .
ואילו אצל כאלה ששומרים על ה30% שומן שמומלץ בפירמידת המזון יש החמרה במצב הטרשת והתקפי לב עם הזמן גם אם הפרמטרים של הכולסטרול והטריגלצרידים עומדים בתקן הנדרש .

כמו שכתבתי בהודעה קודמת - הדיאטה שהוא מציע לצורך נסיגת הטרשת היא דיאטה שרובה צמחונית אכילה של ביצים ללא החלמון , גבינות ללא שומן, הדיאטה הזאת היא נטולת בשר לחלוטין או מוגבלת לבשר ודגים ללא העור והשומן הימנעות מוחלטת משמן (כל סוגי השמן) מיונז וכ"ד.
אחוז הקלוריות שבאות משומן בדיאטה הזאת צריך להיות כ 10% מסה"כ הקלוריות . הפחמימות צריכות לבא בעיקר מקטניות מדגנים מלאים מירקות ופירות ולא מפחמימות ריקות.
דיאטת השימור שהוא מציע (לכאלה שאין להם גורמי סיכון להתקף לב.) כוללת בשר (עדיפות לעוף ודגים בלי עור) קצת יותר שומן מהדיאטה הראשונה אבל פחות שומן מה 30%-המומלצים בפירמידת המזון. הוא לא ממליץ על שמן צמחי בכלל והוא במיוחד נגד שמן קוקוס וזית בגלל שיש בהם יותר שומן רווי, הוא מציע שאם מאד רוצים שמן להשתמש רק בשמן קנולה בגלל שיש בו אומגה 3 ופחות אומגה 6 ופחות שומן רווי.

אבי519

New member
סיכום והשורה התחתונה בנושא שומן או פחממות

אחרי שסיימתי את הספר הזה השתכנעתי אמנם שהשיטה של אורניש טובה לחולי לב ולמניעה של מחלות לב וטרשת עורקים אבל חסרה לי הוכחה שהדיאטה דלת השומן היא הסיבה להצלחת הניסויים שלו.
אורניש מדבר על טיפול שלם ולא רק על דיאטה.
הטיפול שלו בחולי לב שהוכח כפותח סתימות בעורקים כולל דיאטה דלת שומן וצימחונית אבל גם הפסקת עישון, המנעות מאלכהול, המנעות מקפפאין וממריצים, המנעות ממזון מעובד, פעילות גופנית , יוגה ומדיציה. וגם שמירה על משקל תקין, הטיפול הזה כולו כחבילה מושווה לאנשים שעשו דיאטה רגילה לחולי לב לפי הוראות הרופא כלומר 30% שומן 60% פחממות וכ"ד .
ולכן לדעתי הוא לא מוכיח חד משמעית שדווקא הפחתת השומן היא זאת שהביאה לתוצאה של שינוי בזרימת הדם ללב והרחבת העורקים .

לפי ספר אחר שקראתי פעם - המחבר שם טוען שאורניש מצליח להוריד את המתח שיש בשרירים שיש בדופן העורקים ע"י זה שהדיאטה שלו כוללת כמות גדולה של אשלגן ומגנזיום (מהפירות והירקות) וזאת הסיבה שגם דיאטה צימחונית היא דיאטה שטובה ללב.
וכמאומור יכול להיות שהגורם העיקרי זה הפעילות , היוגה, הרפית מתחים, הפסקת עישון וכן הלאה כל אחד מהם או כולם ביחד.
בנוסף יש בדיאטה של אורניש הרבה מאד סיבים תזונתיים , הרבה יותר מאשר בדיאטה רגילה כיוון שהפחממות בדיאט ת אורניש באות רק מדגנים מלאים, קיטניות, וירקות ופירות ואלה מכילים הרבה סיבים . ידוע שסיבים תזונתיים טובים לחץ דם לשומנים בדם ולהרזיה.

למעלה