עוד כמה שאלות

עוד כמה שאלות

תודה רבה על התגובות, התשובות פה ממש ברמה טובה. 1. אם קיום מצוות הוא לצורך השתפרות עצמית, למה מודיעים לנו על שכר ועונש? גם אם רוצים לתגמל/להעניש, למה לספר לאדם על זה? ברגע שאדם יודע על קיום מערכת שכר ועונש, קשה מאוד להתעלם מזה ולהמשיך לקיים מצוה לשם מצוה (כי כך כתוב), או לשם השתפרות. הכוונה, המניעים, פוחתים. מה ההגיון? 2. מצוות האוסרות לגור בירושליים? לחגוג את איחודה מחדש? מה היהדות אומרת לגבי ארץ ישראל השלימה, ומדינת ישראל? 3. השתטחות על קברי צדיקים - מה פשר העניין? האם זה כתוב איפושהו? 4. הצפנות והוכחות אחרות לאמיתות התורה - אשמח לשמוע על הצפנות או הוכחות אחרות, בשבילי ובשביל התמודדות מול אחרים. 5. אם חילונים הם תינוקות שנשבו, למה עדיין טוענים לרעות שבאות כתוצאה מהתנהגותם? עונשים שבאים להם? 6. אם העיסוק בתורה ומצוות אמור לשפר את האדם, איך נסביר אנשים שומרי תורה ומצוות, שהם מושחתים? תודה רבה וכל טוב.

miribn

New member
שכר ועונש ושאר עניינים...

המושגים של שכר ועונש לעולם הבא אינם מוזכרים כלל בתורה. בכלל המושג "עולם הבא" לא מוזכר מפורשות בתורה. וגם אם המושגים קיימים - אנחנו לא יודעים כיצד הם עובדים. אין אנו יודעים מהו שכרן של המצוות. האם אתה יודע איזו מצווה "שווה" יותר? אם באמת היתה מערכת של ענישה מיידית עם עשיית עבירה, וקבלת שכר מיידית עם עשיית מצוה, באמת לא היתה בחירה חופשית ורק מעט מאד אנשים היו מסוגלים להתנתק מכך ולקיים מצווה לשם מצווה. אך אנו רואים מציאות של "צדיק ורע לו, רשע וטוב לו" וכן "יש עושר השמור לבעליו לרעתו". אנו בעצמנו לא יודעים להגדיר מהו שכר. לעתים עושר גדול הוא דווקא מזיק, וכו'. לעומת זאת, הידיעה שיש מנגנון של צדק בעולם, שמנוהל על-ידי ה' - גם אם החשבונות לא נעשים בצורה מיידית, הידיעה שיש שכר ועונש, ויש מי שרואה כל דבר ולוקח אותו בחשבון - מאד מרגיעה. יש אי צדק מסוים שאני לא יכולה להתמודד איתו או שאין בידי כל כלים כדי לשפר אותה? אין מה להתייאש. אני אעשה כל מה שאני יכולה, ומן השמיים ישפטו גם הם. זה מאד אכזרי לדעתי לחיות בעולם שיודעים שאין דין ואין דיין. לגבי שאר השאלות - אין "הוכחות". התורה מראש לא מכתיבה לנו בצורה מפורשת מה לעשות בכל שלב, כדי שלא נהיה "רובוטים", אלא עובדי ה'. וכאן אתה נכנס לשאלות של פרשנות בין גדולי דור שונים, בין אם חרדים, בין אם דתיים לאומיים. המציאות היא מאד מאד מורכבת, וישנם המון שיקולים. אתן דוגמא אחת: ארץ ישראל השלימה. מצד אחד יש את המצוה של "לא תחונם", איסור לתת לגויים חניה בשטחי ארץ ישראל, ואיסור (לפי הרמב"ן) למסור שטחים של ארץ ישראל. אך מנגד, רואים הפוסקים את השאלה של "פיקוח נפש". הם יש מצוה למות למען שטחים? הרב עובדיה, למשל, פוסק שפיקוח נפש קודם. חלק מרבני הציונות הדתית פוסקים שעיקרון זה נכון, אך זה יהיה פיקוח נפש למסור את השטחים הללו. חלק פוסקים שללא ארץ ישראל אין משמעות לכלום, שהרי התורה ניתנה כדי להתקיים בארץ ישראל, ובלעדיה, לדעת הרמב"ם, אין חיוב מצוות אלא משום "הציבי לך ציונים", כלומר- שלא נשכח את המצוות כשנחזור לארץ, ואז כל הדיון משתנה. לגבי חילונים - מי בדיוק טוען שכל הרעות באות בגללם? קשה לי להאמין שיש רב גדול שאומר שטות כזאת. האם חילוני שמכבד את הוריו, מוסר חייו למען אחיו, מקפיד לכבד את חבריו, טוב יותר מדתי שאמנם מתפלל כל יום במניין אך תוך כדי התפילה דואג להתעניין בכל החדשות המקומיות וממלא פיו בלשון הרע? ברור שיש משמעות ענקית למצוות שבאות מתוך תורה, מאשר אלו שנעשות מתוך השכל. אך - כמו שכתבתי למעלה לגבי שכר ועונש - לא לנו לנהל את ה"פנקס" של אלוקים. והגמרא מלאה בסיפורים כגון אלו. לגבי העיסוק בתורה - אומרים חז"ל כלל חשוב: "דרך ארץ קדמה לתורה". מסביר הרב קוק זצ"ל לגבי חטא קין והבל - לכאורה, מה היה החטא של קין? הוא זה שיזם מלכתחילה להביא מנחה לה'? הבל "חיקה" אותו. ומה היה אכפת כל כך לה' לקבל את מנחתו? מה היה קורה אם היה מקבל את המנחה, אך מוסיף נזיפה קלה? אלא, שלימוד התורה שונה מכל לימוד שכלי אחר. הוא מגדיל אצל האדם את כל כוחות הנפש שלו. ואם יש לו כוחות מאד רעים - הוא מגדיל גם אותם. לכן יש חשיבות גדולה בעבודה על מידות, דווקא ככל שאתה גדל עם לימוד התורה. ולכן ה' לא רצה את מנחתו, כי הוא ראה את יסוד הרצח שנמצא בו, וידע שאם יקבל את מנחתו, עבודת ה' הזו תגדיל עוד יותר את היסוד המקולקל הזה שבו. כל טוב, מירי.

א77

New member
שכר ועונש

בדברים פרק ח פסוק יט נאמר והיה אם שכח תשכח את ה' אלוקיך והלכת אחרי אלהים אחרים ועבדתם והשתחוית להם העידותי בכם היום כי אבד תאבדון. הרי דוגמא אחת מני הרבה לעונש מן התורה. והנה מקריאת שמע הכתובה בתורה אף היא בדברים פרק יא והיה אם שמע תשמעו אל מצותי אשר אנכי מצוה אתכם היום לאהבה את יהוה אלהיכם ולעבדו בכל לבבכם ובכל נפשכם ונתתי מטר ארצכם בעתו יורה ומלקוש ואספת דגנך ותירשך ויצהרך ונתתי עשב בשדך לבהמתך ואכלת ושבעת, הרי דוגמא אחת מני הרבה לשכר מן התורה. בהחלט יש הרבה מקומות שמפורש מתן שכרן של מצוות ולהיפך גם. יש לענ"ד המוני הערות במה שכתבת, אבל אטו כי רוכלא ניזיל...

פרשנות?

בעוונותי, לא יודע ארמית. מה זה "אטו כי רוכלא ניזיל"? אם יש לך הערות אשמח מאוד לשמוע. למה לדעתך צריך לציין בתורה שכר ועונש?

א77

New member
זה מושג תלמודי.

כשאין עניין לפרט הכל, אומרים, האם כרוכל המפרק כל סחורותיו לפרטיהם כדי להציגם, נעשה גם אנו במניית הכל ?! דרור, יום טוב ובהצלחה בהכל.

miribn

New member
יש רמזים ויש דרשות לכך. נכון. אבל..

במפורש - המושג "עולם הבא" או דומה לו לא מופיע. בפשוטו של מקרא, לא תמצא שום התייחסות מפורשת. ואם אני טועה ויש לך ציטוט, אשמח מאד אם תביא אותו.

צטוטים והסברים.

"לטוב לנו כל הימים לחיותו כהיום הזה" "ויאסף אל עמיו" ומנגד "ונכרתה הנפש ההיא מעמיה". "אני אמית ואחיה" ובכלל מה זה "עץ החיים"? לשם מה הוא נוצר אם לא למטרת חיי נצח? ודאי שמטרת האנושות היא להגיע וטעום מעץ החיים, וכך לזכות לגן עדן לנצח כמו המצב שבו חיו אדם וחווה. אמנם אחר המבול כנראה שגן העדן נעלם מעולמנו, אך במקומו קבלנו את התורה שעליה נאמר "עץ חיים היא למחזיקים בה". יש לראות עוד שיש דמיון ממשי בין המשכן לגן העדן. הכפורת ובין הכרובים מחליפים את עץ החיים- על הכפורת נאמר "ולא יבואו לראות כבלע אל הקדש" ועל עץ החיים נאמר "להט החרב המתהפכת". וכן המושג כרובים מופיע בתורה רק בפרשות גן העדן והמשכן.וכן עוד מלות מפתח כגון: "לעובדה ולשומרה", זהב, אבני שהם. ויש לראות עוד ביחזקאל " בעדן גן ה' היית..." ומוזכרים שם אבני החושן. וכן יש להביא ראיה מדין "פקוח נפש דוחה שבת". מהות הדבר שמטרת התורה להביא לחיי נצח, ולכן לא הגיוני שקיום מצווה יביא למוות.(המצוות שעליהן מצווים למות הן מצוות הנחשבות כרצח או חמור ממנו, ואז ברור שחשיבות החיים אינה מאפשרת עבירה הנחשבת כמוות.) וכן הציווי לתת תרומה בארץ ישראל לאהרן הכהן מלמד בפשיטות על תחיית המתים. אמנם אפשר לנסות להסביר שהכוונה לתתת תרומה לבני אהרן הכהן, אך פשט הפסוק מראה בבירור אחרת-התורה הודיעה שאהרן יזכה לחיות בתחיית המתים.

א77

New member
אם הזכרת תחית המתים מה"ת

הרי בדיוק בשבוע העבר, אז ישיר לשון עתיד...

תשובות

1-קיום התורה הוא גזרת מלך. השתפרות, עולם הבא וכו' הם תוצאות נלוות אך לא העיקר, לכן התורה עוסקת רק מעט בשכר ועונש, וגם זאת ללא פרוט של מהות השכר והעונש. מכל מקום, יסוד גדול באמונה הוא שה' הוא שופט צדק, ולכן בבוא היום כל אדם יתן דין על מעשיו. 2-לגור בירושלים-מותר. לחגוג את איחודה-עדיין שלטון גויים על הר הבית. מי שרוצה לחגוג את "שחרור" הכותל, יכול לחגוג. א"י השלמה-מצווה מפורשת מהתורה, אלא שאין ודאות האם המצווה תקפה בימינו. מדינת ישראל-עדיף שלטון יהודים מאשר שלטון גויים. הבעיה שהיהודים מתנהגים כמו גויים. 3-קברי צדיקים-מפורש בתורה "ויבוא עד חברון", ואמרו חז"ל שהלך להשתטח על קברי אבות. 4-הצפנות-חלק נכון וחלק לא. 5-לא כל החילוניים הם "תנוקות שנשבו". יש דרגות שונות ומגוונות ב"תינוק שנשבה" יש כאלה ש"נשבו" באופן חלקי בלבד, ויש כאלה שנשבו מרצונם נחפשי. עובדה שיש כאלה שחוזרים בתשובה. 6-עסוק בתורה משפר את נפש האדם- עובדה שבני ברק האלימות פחותה בהרבה משאר ערים בישראל. תוצאות מושלמות- אין.

איתמר770

New member
תשובות נוספות...

במזל טוב אישתי ילדה בן, ולכן לא הייתי בפורום בזמן האחרון. אמנם, ראיתי שקיבלתי תשובות נהדרות. אבל החלטתי גם אני להצטרף לצוות העונים. 1. הרמב"ם אומר שכשמלמדים ילדים- נותנים להם צ'ופר סוכריה או משהו בדומה, ולמרות שבעצם התורה היא האמת והיא לא צריכה חיזוקים. אנחנו בני אדם ואנחנו צריכים חיזוקים ואיומים כדי להתקדם ולעשות. בוודאי שהמעלה הגבוהה ביותר היא לשם שמיים, אבל לא רבים זוכים להגיע לדרגה כזו. 2. המקום היחיד שאסור לגור בו הוא הר הבית, שעליו נאמר "והזר הקרב-יומת". ארץ ישראל השלמה היא מצווה, אבל בגלל אילוצים שונים- אין באפשרותינו לקיימה. זה לא צעד חכם להגיד בואו נלחם בירדנים, בגלל שכמדינה יש שיקולים קצת יותר רחבים ממצווה ספציפית זו או אחרת. 3. השתטחות על קברי צדיקים, מטרתה להתפלל על הצדיק שיתפלל עבורנו. צדיק רואה מעבר לראיה הרגילה שלנו, ויכול -לעיתים- לשנות את הדין עבורנו. 4. הוכחות לתורה- אין הוכחה לתורה, ישנם מס' ספרים הנוגעים בנושא צפונות התורה. אבל זו לא הוכחה. ולכן, אין טעם להכנס לויכוח עם אנשים בנושא. נכון הוא שיש צפונות מדהימות בתורה המראות את הקשר בין השואה-היטלר ועוד ועוד. אבל זה לא בא כהוכחה. אם היתה הוכחה- זה היה פוגע בבחירה החופשית של כל אדם. 5. ההגדרה של "תינוק שנשבה", היא הגדרה שבאה ללמד זכות על אדם שלא עשה את המצווה או עשה עבירה. לא נכון להגיד שכל הרעות באות מהחילונים, כל ישראל ערבים זה לזה. ובגלל זה- כל עבירה שהדתי עושה משפיעה על כל היהודים וכנ"ל כל מצווה שהחילוני עושה משפיעה על כל היהודים. לא חסרים חילונים שעושים מצוות. 6. כתוב בגמרא (ויסלחו לי המשתתפים שאני לא יודע את המקור) שאדם השם תבן צריך גם לשים חומר נוסף שישמור על התבן, כך גם בלימוד תורה צריך ללמוד גם גמרא/הלכה וכד' וגם מוסר ומידות. מי שלומד רק גמרא/הלכה בלי לימוד מוסר דומה לעץ שענפיו מרובים ושורשיו מועטים ובא הרוח והופכו. כל טוב.

א77

New member
בדבריך אודות התבן בסעיף 6

רש"י מביאו בפרשת מקץ, כששמרו את התבואה בשנות השובע במצרים. שיש לשים מאותה אדמה שם גדלה התבואה יחד עם התבואה המאוחסנת, ואז התבואה נשמרת. כנראה הנך מתיחס לנושא זה.

א77

New member
מזל טוב

הרבה נחת. שתזכו לגדולו לתורה, לחופה ולמעשים טובים, מתוך בריות גופא ונהורא מעליא.

DAVID523

New member
אחי היקר.

היתי מציע לך לא ליצפות בטלויזיה של החילונים. היא מקלקת אותך לגבי הרבנים. רק מי שבאמת יכול להבדיל בין אמת לשקר יכול ליצפות שם.אבל רצוי מאוד רק במה שצנוע!שחלילה לא תוציא זרע לבטלה. אתה רואה שהקריין אומר -הרב חשוד- אתה כבר מאמין לקריין כאילו שהוא הרב שלך זו לא סיבה טובה שתראה טלויזיה חילונית. אני רואה מה שצנוע ומבדיל בין טוב לרע.אבל לא תמיד צופה. ראיתי בתוכנית משעל חם שהמנחה שחובש כיפה בשם ניסים משאל מראיין את הרב אריה דרעי.ובשידור הוא לא מחשיב אותו לרב.זו דוגמא שתיקשורת חילונית היא רעה.הרב אריה דרעי ימשיך להיות רב על אפם וחמתם של החילונים.ואם יפטרו אותי מהעבודה כי קראתי לו בכינוי ורב ואמרתי שהוא לא אשם אז שיפטרו.זה הרבה יותר טוב .מאשר להישאר בעבודה המכריחה אותי לבזות תלמידח חכמים בזה שהיא מחייבת להאמין אותי שרב כל שהוא הוא חשוד.כאשר הרב שלי הוא הראשי לא קבע זאת.

לא רואה טלויזיה

אבל תקן אותי אם אני טועה, גם היהדות אומרת, שהיתה תקופה בעם ישראל שבה הכהנים הגדולים חיללו את בית המקדש וכו'. אם אדם למד והוסמך כרב, זה אומר שהוא צדיק גמור, מלאך? ואם יבואו שני עדים ויעידו שעשה עבירה? אחת הגדולות של היהדות לדעתי, היא שהיא חושפת גם את ה"חטאים" של אבותינו הקדמונים, היא לא מציגה אף אדם, לא את משה רבינו, ולא את שלמה המלך, כצדיקים גמורים. גם רבנים עלולים לטעות. גם רבנים הם בני אדם. ושאלה - מה היו החטאים של האבות? אברהם יצחק ויעקב?

למעלה